Fortbildning i Istanbul

Petter Hjertén och Levent Yegen från Partille gymnasium fick möjlighet att under en vecka i november åka till Istanbul på en kurs i Gamification - spelbaserat och spelifierat lärande. Detta ingår i den fortbildningsatsning som Partille gymnasium har gjort under tre års tid med fokus på effektiva lärandemetoder och motiverande lärande och där många i personalen ges möjlighet att antingen jobbskugga eller delta i en kurs någonstans i Europa - finansierat av Erasmus+programmet.

Kursen arrangerades av Sherlock Edu i Istanbul och hade fokus på Gamification som metod, skillnader och likheter mellan spelbaserat lärande och spelifierat lärande, motivationsfaktorer hos elever och hur man kan använda dessa metoder och sätt att tänka i undervisningen.

De fick också knyta kontakter med andra lärare och delta i spännande samtal om skolor och utbildningssystem i Europa. Under veckan fick de också möjlighet att besöka de fantastiska sevärdheterna Galatatornet, kyrkan Haga Sofia och gamla ottomanska palatset. Istanbul är Europas största metropol som ligger på två kontinenter med mer än 16 miljoner invånare - rik på historia och kulturliv. De fick också prova spännande mat och träffa lokalbefolkningen i olika sammanhang.

Väl hemma har de hållit i workshops och presentationer för resten av personalen på skolan för att sprida det de lärt sig. En av de största behållningarna var sättet att tänka kring varierad och lekfull, motiverande inlärning och något som de vill prova mera

Vad var det bästa med er upplevelse?

-Det var roligt att få perspektiv på utbildning i Sverige jämfört med andra länder. Kursledaren var extremt duktig och sakkunnig och det var spännande att träffa kollegor från Europa . Vi hade mycket att prata om, dels jämföra oss emellan - mellan utbildningen i Turkiet, Polen och andra länder, dels hitta gemensamma nämnare inom pedagogiken .

-Det viktigaste var att kursen gick ut på att göra undervisningen roligare och intressantare - men trots detta så hade vi ändå med oss att den inre motivationen måste stärkas och att man kommer en bit med mer varierad undervisning - men det är inte allt, fortsätter Levent.

Levent och Petter rekommenderar personalen på Sherlock Edu som var mycket välutbildade och kunniga och upplevelsen i Istanbul var otroligt bra, säger de.

Är ni på er skola intresserade av att veta mer om gamification och spelbaserat/spelifierat lärande eller om hur man kan få möjlighet att resa ut i Europa på fortbildning - kontakta lena.lindgren@partille.se utvecklingsledare internationalisering och läs på www.utbyten.se. Bra kurser i Europa hittar man på www.schooleducationgateway.com