Forntiden får liv med hjälp av bildstöd

I Furulundsskolans åk 2 har Forntiden varit ett tema under vårterminen. I undervisningen har bilder varit ett naturligt inslag för att hjälpa eleverna till förståelse och lärande av alla nya begrepp. Bilderna har de samlat på väggen längst bak i klassrummet. Här berättar pedagogerna Susanne Prytz och Clara Nilsson om arbetet.


Hur kommer det sig att ni valde det här arbetssättet till arbetsområdet om Forntiden?

- Vi arbetar mycket med bildstöd i undervisningen och det kom naturligt att använda det även under forntidstemat. Vi har delat upp temaarbetet i olika delar och att använda bildstöd har varit till nytta i alla delar. Den första delen har varit att introducera tidsåldrarna i ordning, genom att titta på faktafilm och plocka ut expertord (ämnesspecifika och viktiga begrepp) som vi sedan gör bildstöd till. Vi har parallellt med det följt Nim och Fridolin genom Arkeologens dotter. Allteftersom har vi fyllt på tidslinjen med fakta, bildstöd och expertord som vi tillsammans plockat ut och pratat om. Barnen har också fått skriva faktatexter om istiden och järnåldern och då har vi använt oss av expertorden.

- Vi har blivit inspirerade av cirkelmodellen och har i tidigare arbetsområden arbetat på ett liknande sätt. Vi bygger först upp faktakunskap och ger eleverna exempel på hur olika texter kan se ut och hur man kan skriva. Till sist skriver de egna faktatexter och ger och får kamratrespons. Det här arbetssättet har vi upplevt är givande och gynnar elevernas inlärning.


Hur har ni introducerat de nya begreppen inom arbetsområdet?

- När vi introducerar en ny tidsperiod, såsom jägarstenåldern, bondestenåldern etc., börjar vi med att titta på en faktafilm och plocka ut expertord. Eleverna skriver upp de ord de tycker är viktiga på ett papper under tiden vi tittar på filmen. Ibland stannar vi filmen och förtydligar orden. Efter det skriver vi upp orden på tavlan. Därefter gör vi expertorden till bildstöd och sätter upp längs med tidslinjen. Vi lär oss om hur människorna levde under de olika tiderna, hur djuren användes, vilka verktyg och redskap de använde. Under alla delar av temaarbetet har expertorden med bildstödet varit till nytta.


- Vi har vår vägg längst bak i klassrummet, som vi använder för temaarbeten och större arbetsområden, och att sätta upp bilderna längs med tidslinjen är ett enkelt och bra sätt att synliggöra det vi lär oss. Jag har precis läst en kurs i specialpedagogiskt perspektiv och i kurslitteraturen stod det att ha bilder, text och annat på det aktuella arbetsområdet tydligt presenterat i klassrummet underlättar för eleverna i deras inlärning. Vi har också i vanliga fall använt bildstöd och olika hjälpstrukturer i klassrummet för att förtydliga och hjälpa eleverna.


På vilka sätt har bilderna varit till hjälp i arbetet med Forntiden?

- Dels är det något barnen uppskattar och tycker om och dels är det ett stöd när de ska lära sig om och använda den nya kunskapen. De återkommer ofta till bilderna och väggen för att minnas det de lärt sig. När de skriver sina faktatexter och när de ska göra sina presentationer är väggen med alla bilder en god hjälp.


Hur har en typisk lektion inom det här arbetsområdet kunnat se ut?

- Lektionerna startar alltid med att det finns ett bildstöd för arbetsgången på tv:n. Det är bildstöd från Widgit som visar vad lektionen innehåller, vad vi ska arbeta med och i viilken ordning.

- En typisk lektion är att introducera en ny tidsperiod genom att titta på en faktafilm och prata om nya ord och begrepp som dyker upp efteråt. Jag har uppe WidgitOnline på skärmen så att barnen ser det jag gör på datorn. Barnen får säga de nya och viktigaste orden medan jag skriver de på widgit, där det automatiskt kommer upp en bild ovanför ordet. Orden sätts sedan upp på tidslinjen.


Hur kommer ni att arbeta vidare med materialet ?

- Den sista avslutande delen i arbetet är att skapa en gemensam forntidsby. Varje klass gör en tidsperiod som vi sätter samman som en tidslinje. Eleverna har fått komma med idéer och samla material som vi ska bygga av. Parallellt kommer de välja en tidsperiod och göra en digital presentation tillsammans med en kamrat. Vi har också startat ett skrivprojekt där de med hjälp av tydliga instruktioner ska skriva en berättelse om två barn som går igenom en portal och hamnar i forntiden. Där kommer de ha nytta av den kunskap de fått och kan beskriva hur det ser ut där barnen har hamnat och vad de råkar ut för.

Bilderna kommer finnas med under hela arbetet med presentationerna och berättelserna. Eleverna kommer ha god nytta av dem när de ska minnas faktakunskaper och få inspiration till berättelserna


- Vi kommer absolut fortsätta med det här arbetssättet. Vi tycker det är mycket givande, roligt och elevernas inlärning gynnas av arbetssättet. Elevernas reaktioner har också varit positiva. De bli lugnare i att det alltid står på tv:n vad vi ska arbeta med, vad vi börjar med och vad som kommer sen. Bildstödet kring forntiden har eleverna reagerat positivt på.