Äppleträd och syrenhäckar

Förskolorna vill ha en grön lärmiljö och lärlingsutbildningen med inriktning trädgårdsarbete vill ha riktiga projekt att träna på. Ett långsiktigt samarbete har startat.


Som första samarbetsområden blev det Partilles äldsta förskola, Soldatängen, och den nyaste, Kullegården, som fick besök av nyfikna de vuxna studerande i slutet av hösten. De fick en rundvandring på gården av förskolelärare och spånade tillsammans kring vilka behov pedagogerna och barngruppen såg och vilka idéer som väcktes angående förbättringsarbete. Förskollärarna imponerade med sitt engagemang och att anpassa efter målgruppen blev såklart viktigt.


Malin Bäck Fasth är trädgårdsmästare och arbetar 80% med vuxenutbildningen i Partille och vill gärna knyta an verkliga projekt i utbildningen. Hon ser det här som en start på ett givet och givande samarbete.


På Kullegårdens förskola resulterade det i ett första steg på en långsiktig beskärning av fruktträden. Det fanns gamla träd som barn och lärare tycker mycket om men inte hinner sköta. Detta blir en del av beskärningskursen och den första omgången har redan genomförts, se bild. För så här gamla träd behöver man ta det varsamt och Malin och hennes elever har som plan att återkomma flera år framöver för att nå önskat resultat.


Kursen Beskärning och Trädvård går ut på att lära sig grundprinciperna för beskärning och hur träd och buskar reagerar på olika typer av beskärning, berättar Malin. Man ska också lära sig om beskärningstidpunkter, smittspridning och att kunna använda verktyg på rätt sätt.


-De här äppelträden har inte blivit beskurna så regelbundet och är dessutom ganska gamla. Man kan då inte klippa allt som skulle behövas på en gång utan man får slå ut arbetet på några år. Det betyder att vi förhoppningsvis kan komma tillbaka med nästa klass elever och fortsätta arbetet.


På Soldatängens förskola skissades ett förslag fram kring hur den gräsbevuxna kullen i utkanten av gården kunde göras mer grönskande och inspirerande. En syrenhäck längs stängslet skulle öppna för lek med löst material och nya ställen att vara på och vatten kunde användas för mer experiment för barnen. Rektor Anna Bäckbro och hennes personal har tittat på förslagen och spånar nu vidare tillsammans med trädgårdslärare Malin kring vad som kan bli verklighet framöver.


Nu i dagarna började en ny omgång elever på Lärlingsutbildningen till trädgårdsarbete. Inför deras moment med planering, design och praktiskt arbete kommer nya gårdar att bli aktuella!


https://www.partille.se/barn--utbildning/vuxenutbildning/yrkesutbildning/larlingsutbildning-inriktning-tradgardsarbete/