8. Verbale føringer og bestillinger

Oversikt over verbale føringer vedtatt 16. desember.

Arbeidsrom for helsesykepleiere i skolen

Vi ber kommunedirektøren sikre at alle skoler har arbeidsrom for helsesykepleiere med tilstrekkelige fasiliteter og som minimum har en vask og mulighet for skjermet areal. Det skal legges til rette for at det kan foregå samtaler parallelt der det er flere enn en ansatt i skolehelsetjenesten.

Tanem barnehage

Konglestua ved Tanem barnehage har vært viktig for et mangfoldig barnehagetilbud på Tanem. Innbyggerne i Klæbu er opptatt av å ivareta denne avdelingen på grunn av dens egenart. De rødgrønne ber kommunedirektøren vurdere organiseringen ved Tanem barnehage, og se på muligheten for å opprette et tilbud på Konglestua.

Bærekraftig mat- og helseprosjekt

Trondheim og Trøndelag er europeisk region for gastronomi i 2022, og vi ønsker at dette skal knyttes til mat- og helsefaget i skolen. Dette kan for eksempel gjøres ved at elevene får besøke matprodusenter, følge råvarene fra jord til bord, og lære om betydningen av matproduksjon i Trondheim og regionen forøvrig. Vi ber om at mat- og helsefaget, europeisk matregion og satsing på matproduksjon i Trondheim sees i sammenheng gjennom et bærekraftig mat og helse-prosjekt.

Vedlikehold skole

Vi ber kommunedirektøren sikre at det er godt samspill mellom planer for hovedvedlikehold på skolene og behov for rehabilitering utover det tekniske i hovedvedlikehold. Det kan være lønnsomt for kommunen å se disse i sammenheng, spesielt dersom hele eller deler av driften må flytte ut under arbeidet.

Granås undomsskole

I forbindelse med utbygging av ny ungdomsskole ved Granås gård ber vi om en vurdering av behov for idrettsflater for områdene øst i byen. Dette kan være to håndballflater eller en flate og en basishall. Idrettens behov må her sees opp mot bydelens behov for idrettsflater.

Program bærekraft helse og velferd

Bystyret støtter kommunedirektørens forslag om å jobbe målrettet med omstillinger i sektoren som både utnytter kommunens ressurser bedre, gir bedre og mer tilpassede tjenester til innbyggerne og bidra til at flere klarer seg bedre og lengre med egne ressurser. Det avsettes derfor 10 millioner kroner til formålet i 2022. Plan for arbeidet legges fram for politisk behandling i formannskapet våren 2022. Videre tilføring av midler til arbeidet besluttes etter behandling av saken. Arbeidet med bedre bemanningsplanlegging må samkjøres med det eksisterende prosjektet for hele faste stillinger, slik at kommunen utnytter samlede ressurser best mulig. Kommunedirektøren bes også sikre at intern kompetansebygging foretrekkes foran ekstern konsulentkjøp der det er hensiktsmessig. Det skal gjøres en gjennomgang av eksisterende prosjekter for å se på omdisponering av ressurser, slik at de oppgavene som har høyest prioritet har forkjørsrett på både menneskelige og økonomiske ressurser. I omstillingsarbeidet må også kommunen som god arbeidsgiver ha fokus. Hele faste stillinger, mulighet for faglig videreutvikling og større stabilitet i tjenestene må legges til grunn. I arbeidet med omstilling er det viktig at ansatte trekkes med både på arbeidsplassen og gjennom tillitsvalgtes involvering. Program for medarbeiderdrevet innovasjon kan være et godt supplement i arbeidet.

Utvidet aktivitetstilbud gjennom dagsykehjem

Gode kvalitative hjemmetjenester og aktivitetstilbud er avgjørende for at eldre skal være i stand til å bo hjemme lengst mulig. Noen av våre eldre har behov for tilbud som er mer tilpasset deres funksjonsnivå. For pårørende kan det være avgjørende for at de skal klare å stå i den daglige omsorgen, at vi tilbyr aktiviteter for denne gruppen. Kommunedirektøren bes derfor, i samråd med Enhet for aktivitetstilbud til hjemmeboende, vurdere løsninger som ivaretar behovet for aktivitetstilbud også for denne gruppen.

Omsorgsboliger i Klæbu

Klæbu helse- og velferdssenter er ferdigstilt. Neste skritt er å bygge omsorgsboliger i tilknytning til senteret. Kommunedirektøren må vurdere hvor stort behovet er mht antall, og komme tilbake til dette i neste HØP 2023-2026.

Arbeidssko og tøy for hjemmetjenestene

Sko og sokker er en del av arbeidsuniformen for ansatte i helse- og velferdssenter, helsehus og ergo- og fysioterapitjenesten. Vi ber kommunedirektøren sørge for at dette også skal gjelde for hjemmetjenestene og at det løses innenfor tildelt ramme.

Opptrapping av fysioterapistillinger

Det er nå opprettet studentstillinger på to av våre helse- og velferdssenter. Det er gjennom tidligere HØP vedtatt en opptrappingsplan, og de rødgrønne forventer at denne opptrappingsplanen foreligger i løpet av første halvår 2022.

Utvikling av rettighetsbasert brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er en viktig tjeneste for mennesker med funksjonsnedsettelse som sikrer muligheten for å kunne delta i samfunnet når det gjelder utdanning, yrkesliv eller fritidsaktiviteter. Det må sikres at funksjonshemmede med et praktisk bistandsbehov, enten det er over eller under 25 timer i uka, får den hjelp som gjør dem i stand til å leve et fullverdig liv som samfunnsborgere. Barne- og familietjenesten gikk i 2021 med et merforbruk knyttet til et økt antall mottakere av BPA under 18 år. De rødgrønne er opptatt av at den rettighetsbaserte utviklingen på BPA, ikke skal gå på bekostning av de andre tjenestene i barne og familietjenestene og de barna som er aller mest vanskeligstilt. Kommunedirektøren har avsatt 3 millioner kroner til en økning i antall mottakere av BPA under 18 år. De rødgrønne er bekymret for at de avsatte midlene ikke vil strekke til, og ber kommunedirektøren følge utviklingen på område nøye samt korrigere utviklingen i første økonomirapport.

Sterkere samarbeid mellom NAV og barnevernet

De rødgrønne ber kommunedirektøren komme tilbake med sak som beskriver hvordan samarbeidet mellom NAV og barnevernet skal styrkes med fokus på en sosial modell for barnevernet. Den sosiale modellen tar klasseperspektivet på alvor og jobber med en helhetlig tilnærming til familiene både med tanke på nettverk, bolig, aktivitet og økonomi.

Sterkere samarbeid mellom NAV og helse- og velferdstjenestene

I forbindelse med nedbemanning på NAV vil det være behov for et tettere samarbeid mellom NAV og Helse og velferdskontorene (HVK) for å få kartlagt behov for oppfølging av de som står lengst unna arbeidslivet. NAV må i all hovedsak ha ansvar for inntektssikring og aktivitet, mens helse og velferdskontoret må ta det koordineringsansvaret som tilligger dem med tanke på IP, ansvarsgruppe og i større grad sette inn oppfølgingstiltak innen psykisk og fysisk helse, og sosiale forhold. Kommunedirektøren bes orientere formannskapet om dette arbeidet.

Forsterke den kommunale styringen og deltakelsen i partnerskapet i NAV

Det er behov for at kommunedirektøren tar et større ansvar og tydeligere rolle i partnerskapet mellom stat og kommune, som ligger til grunn for NAV. Vi ber kommunedirektøren foreta en gjennomgang av tjenestene i NAV, sammen med ledelse og tillitsvalgte. Målet for gjennomgangen er å sørge for at de ulike tjenestene i NAV og området kvalifisering og velferd sees mer i sammenheng, og at kunnskapsgrunnlaget som ligger til grunn for framtidige handlings - og økonomiplaner forbedres. De kommunale tjenestene i NAV er avgjørende for å hindre utenforskap og bekjempe fattigdom og kommunedirektøren må gå tettere på disse tjenestene med tanke på å utjevne levekårsutfordringene for innbyggerne våre.

Bedre boliger for rusmiddelavhengige

Jarleveien botiltak skal erstattes av differensierte botilbud på et høyt faglig nivå. De rødgrønne partiene ber kommunedirektøren alltid vurdere om eiendommer som skal selges kan være aktuelle slik at arbeidet med å erstatte Jarleveien kommer raskt i gang. Det er en forutsetning at man bygger opp alternative botilbud for beboerne i de ulike målgruppene før avvikling av Jarleveien. I dag gis det både botilbud og ambulante tjenester til ungdomsgruppa med rusproblematikk fra Bispegata 9. Det er behov for botilbud til flere ungdommer, enheten har derfor et arbeid på gang med å finne nye egnede lokaler. Da vil Bispegata kunne benyttes til et rent kvinnetiltak inkludert midlertidig botilbud og krisesenterplass. De rødgrønne ber kommunedirektøren om å prioritere dette arbeidet høyt.

Kontrakter med stiftelsen på Svartlamoen

Langsiktig leiekontrakt for området er en forutsetning for at Svartlamon blir mer økonomisk uavhengig av kommunen. Vi forventer at kommunedirektøren i god dialog med Svartlamon boligstiftelse og Svartlamon Næringsstiftelse ferdigstiller arbeidet med nye langtidskontrakter.

Brannsikring i Bispegata 9A

Stiftelsen Trondheim kunstforening står som eier av Bispegata 9A. De har et krav fra brannvesenet om å utbedre brannsikringen for å ha forsvarlig drift Det er en reell fare for at huset kan bli stengt. Trondheim kommune må vurdere situasjonen på nytt etter en ny søknad fra Kunstforeningen hvor det også synliggjøres en plan for hvordan Kunstforeningens egenkapital kan styrkes. Kommunedirektøren må gå i dialog med Trondheim Kunstforening med mål om å finne en løsning som legges frem for bystyret i forbindelse med første økonomirapport 2022.

Livssynsåpne sermonirom

Kommunen har som mål at vi skal kunne tilby livssynsåpne seremonirom to steder i byen, ved Charlottenlund gravlund og ved nye Kattem gravlund. Et livssynsåpent seremonirom vil kunne tilby gratis lokaler til begravelser for alle tros- og livssynssamfunn, og for de rødgrønne partiene er det viktig at arbeidet med å få dette realisert intensiveres. Kommunedirektøren bes sikre god fremdrift i prosjektet i samarbeid med Kirkelig fellesråd, og ønsker å legge til rette for snarlig realisering av det første livssynsåpne seremonirommet på Charlottenlund.

Fritidsklubber i alle bydeler

De rødgrønne ber kommunedirektøren legge frem en sak som beskriver hvordan vi når målet om fritidsklubber i alle bydeler og hvordan eksisterende tilbud kan utvides. Saken skal også beskrive tilbud drevet av andre aktører, og hvordan nye tilbud f.eks kan drives av ideelle aktører i tillegg eller i samarbeid med kommunen.

Big Air hopp i rekruttanlegget i Høgåsen

Det har over tid vært et ønske om å benytte rekrutteringsanlegget i Høgåsen til Big Air- hopping. Big Air er en konkurransegren innenfor freestyle og snøbrettkjøring. De rødgrønne ber om at det legges frem en sak som viser planer for hvordan anlegget kan benyttes til dette formålet.

Hovedvedlikehold hvert år også for idrett

Bystyret vedtok i kommunedelplan for idrett og fysisk aktivitet at idrettsanlegg skulle behandles som andre bygg og anlegg, slik at løpende vedlikehold og hovedvedlikehold får samme struktur. De rødgrønne ber derfor om at dette innarbeides i løpet av planperioden.

Særforbunds kompetanse inn før bestilling av planlegging

I arbeidet med planlegging av idrettsanlegg må kunnskapen særforbundenes anleggskonsulenter har bringes inn så tidlig som mulig for å sikre de kvalitetene som trengs for de ulike idrettene og kunnskap om kostnadseffektive løsninger. Dette synliggjøres i de politiske sakene som kommer på investeringer i anlegg.

Gjennomgang av sti og løypeplan

De rødgrønne partiene ønsker en gjennomgang av sti- og løypeplanen, særlig med tanke på om nivået på investeringer og vedlikehold er godt nok. Økt bruk fører til økt slitasje, og dersom vedlikeholdet ikke holder tritt kan det føre til en ytterligere økning i slitasjen dersom mange da velger å gå ved siden av stien i stedet for på den. Endringer i nedbørsmønster kan også bidra til økt behov for vedlikehold i årene som kommer. Markaområdene i Trondheim er viktige for en stadig økende befolkning og det er viktig med et riktig nivå på vedlikeholdet. De rødgrønne partiene ber derfor om å få en sak hvor dette drøftes. De rødgrønne partiene ber om at relevante friluftsorganisasjoner tas med på råd.

Næringsavdelinga

For å styrke samspillet mellom kommunens miljø og klimaarbeid og næringslivet bes kommunedirektøren å ta organisatoriske grep for å sikre den interne samhandlingen og en tydeligere strategiske retning. Kommunedirektøren bes komme tilbake med en orientering om dette til formannskapet. Målet er å sikre det strategiske arbeidet opp mot næringslivet og sikre at næringskonsekvenser i reguleringsarbeidet blir bedre ivaretatt.

Veibruksavgift på avansert biodrifstoff

Regjeringen Solberg innførte veibruksavgift på biodiesel og bioetanol. Konsekvensen er lavere oppnåelse av klimamål fordi AtB må gå over til fossil diesel. Problemstillingen må løftes både politisk og administrativt med mål om å snu vedtaket om veibruksavgift på salg av avansert biodrivstoff.

Tomt til dyrebeskyttelsen

De rødgrønne ber kommunedirektøren gå i dialog med Dyrebeskyttelsen Sør-Trøndelag for i samarbeid å finne en ny og hensiktsmessig tomt for nytt hjelpesenter. Dyrebeskyttelsen er en sentral aktør i arbeidet for å hente inn, ta vare på og finne nye eiere til hjemløse katter og andre smådyr. Foreningen har lenge sett etter en tomt for å etablere et bygg som erstatter dagens brakke. Foreningen har tilstrekkelig med økonomiske midler, men har likevel ikke klart å finne egnet tomt.

Cruisetrafikk

Cruisetrafikken står for et stort punktutslipp i Trondheim. De rødgrønne partiene vil bruke de verktøyene vi har i dag for å redusere utslippene. Bystyret ber om en statusrapport for Felles strategi for cruise i Trondheim 2020-2030 før sesongen 2022 som viser hvordan tiltakene virker.

Reduksjon av behov for spisslast fra fjernvarmeanlegget

Alle tiltak som vil redusere mottakere av fjernvarme sine behov for spisslast vil gi en direkte gevinst i form av utslippskutt fra fjernvarmeanlegget. Vi må derfor få fortgang i bruk av alternative energikilder, som f eks solvarme, i kommunale bygg, og jobbe for belønning til alle som bidrar til å redusere energibehovet, for eksempel gjennom ENOVA.

Økobudsjett

I arbeid med arealregnskap skal det også vurderes et budsjett som synliggjør verdien av biomangfoldet og økosystemene. Tap av biomangfold og brudd på grøntstrukturer har langsiktige sosioøkonomiske konsekvenser, i tillegg til klima- og miljømessige. De rødgrønne partiene ber om at det, i arbeidet med arealregnskap, ses på hvordan et slikt budsjett kan utformes for å sette tap av naturverdier i en sosioøkonomisk sammenheng.

Reduksjon i persontrafikken

For å innfri nullvekstmålet må vi hindre av personbiltrafikken øker, og av hensyn til blant annet klimagassutslipp ønsker vi å styre etter 20 % reduksjon i personbiltrafikken innen 2025. Vi ber om at dette legges til grunn i kommuneplanens samfunnsdel så vel som kommuneplanens arealdel.

Miljøvennlige jobbreiser ved komunale enheter

De rødgrønne ber om en sak som viser hvordan ansatte og politikere i Trondheim kommune kan redusere bruk av privatbil der dette ikke er til hinder for yrkesutøvelse. Både færre parkeringsplasser, parkeringsavgift, delebiler og sykkelparkering bør vurderes. Dette må ses i sammenheng med øvrig parkeringspolitikk.

Parkeringsavgift ved kjøpesentre

Vi ønsker større handlingsrom for en mer helhetlig regulering av parkering i kommunen. Vi forventer at regjeringen legger fram ei forskrift som gir kommunene lov til å kreve at det innføres avgift for bilparkering på privat næringseiendom, som for eksempel ved kjøpesentre. Trondheim Kommune stiller seg bak et slikt krav, for å bidra til reduserte klimagassutslipp samt oppnåelse av nullvekstmålet for biltrafikk.

Munkegata som grønn praktgate

Trondheim by står foran store jubileer i 2030 og 2031 med 1000 år etter slaget på Stiklestad og 350 år siden Cicignons store byplan ble gjennomført. Munkegata ble med Cicignon gitt plassen som byens paradegate med siktlinje fra Nidarosdomen til Munkholmen. De rødgrønne ønsker å pynte litt ekstra i Munkegata i forbindelse med jubileene og ber kommunedirektøren legge fram for formannskapet hvordan dette kan gjøres uten større investeringer.

Lekeplasser

Gode areal til lek er viktig i en fortettet by, og de rødgrønne partiene ønsker å legge til rette for dette gjennom å legge føringer på midlene som er avsatt i budsjettet. Midlene skal gå til reparasjon og utbedring av eksisterende lekeplasser, samt etablering av nye. Skoler og barnehager kan være eneste lekeplassen i en bydel og det er derfor viktig at disse er åpne utenom åpningstid. For sentrumsområder kan mindre lekeinstallasjoner i gågater eller åpne byrom være et godt alternativ.

Strømming av komitemøter

De rødgrønne mener komitemøter som foregår på dagtid på rådhuset må strømmes slik at byens befolkning kan få innsyn i demokratiske prosesser og diskusjoner. Gjennom å starte med dagmøter i to komiteer på rådhuset mener vi dette må gjennomføres innenfor budsjett. Kommunedirektøren bes tilrettelegge for den tekniske løsningen i løpet av første kvartal i 2022, og bystyresekretariatet avklare med komiteledere hvilke komiteer som skal starte med live streaming.

Bydriftsbygg

Bydriftsbygget på Valøya trenger vedlikehold og en større oppgradering. Det har vært vurdert om bydriftsbygget på Valøya skal flytte til ny lokasjon uten at det er tatt en besluttning. Det medfører at det ikke blir tatt besluttninger om større investeringer på Valøya. Kommunedirektøren intensiverer arbeidet med å se på alternativ tomt for nytt bydriftsbygg i løpet av 2022.

Arbeidsmiljøenheten

De rødgrønne vil styrke arbeidsmiljøenheten som bedriftshelsetjeneste for å fokusere på det psykososiale arbeidsmiljøet i emosjonelt krevende yrker. Kommunedirektøren bes komme tilbake til politisk nivå å beskrive hvordan dette best kan gjøres, senest i HØP 2022-2026.

Det interne arbeidsmarkedet (DIA)

Trondheim kommune har til enhver tid dyktige ansatte som befinner seg i DIA. Både de det gjelder og kommunen er tjent med at disse raskt kommer i arbeid i andre deler av kommunen. Enhetsledere skal alltid lete etter relevant arbeidskraft i DIA i forkant av alle stillingsutlysninger. De rødgrønne ber kommunedirektøren komme tilbake med en sak som beskriver hvordan det arbeides på dette området. Saken må komme med forslag til hvordan ansatte som blir overtallige, raskere enn i dag får ny varig tjenesteplassering i kommunen og vurdere eventuelle endringer i rutiner og oppfølgingsarbeid på dette området. De rødgrønne mener kommunen skal bidra med kompetanseheving og etterutdanning for ansatte som er overtallige for å gjøre de aktuelle for nye arbeidsoppgaver i kommunen, f.eks. gjennom traineeordning.

Prøveprosjekt med 30-timersuke

De rødgrønne partiene ber kommunedirektøren legge fram forslag til prøveprosjekt med 30-timers uke basert på erfaringer som er gjort i kommunen og andre steder. Forslaget må vise ulike måter å gjennomføre en forsøksordning for 30-timers uke, eller andre former for arbeidstidsreduksjon i Trondheim kommune, og hvilke sektorer i kommunen som kan være aktuell for et prøveprosjekt.

Tillitsreform

Vi ønsker en dreining fra oppgavefokus til systematisk team-arbeid og tverrfaglighet der økt brukerveiledning står sentralt i hvordan vi drifter enhetene i kommune. Vi har gode erfaringer fra arbeidet med “Trondheimsmodellen” i hjemmesykepleien. Vi ber om sak om hvordan dette arbeidet kan utvides til andre sektorer.

Utredninger

Vi vil finansiere 2 millioner kroner satt av til utredninger gjennom disposisjonsfondet. Kommunedirektøren skal legge fram en sak til formannskapet med forslag til hvilke utredninger som skal gjennomføres i 2022.

Gratis skolefritidsordning

Det settes av 7 millioner kroner til innføring av gratis SFO på 1.trinn. Skolene skal velges ut etter både levekårsforhold og ha en geografisk spredning. Innføring av gratis SFO er en viktig del av arbeidet med områdeløft, og skoler i de utvalgte områdene skal prioriteres i utrulling av gratis SFO. Vi ber om å få sak tilbake på dette.

Pedagogisk-psykologisk tjeneste

Vi legger inn 4 millioner kroner ekstra til pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) i 2023. Samtidig som området endrer praksis må vi sikre at vi har nok kapasitet til å ta unna henvisninger. Vi forventer at omleggingen av det spesialpedagogiske arbeidet for skole og barnehage skal gi barn hjelp tidligere. Det er behov for å følge området under og etter omleggingen slik at vi er sikre på at behovene blir møtt. Kommunedirektøren bes orientere i økonomirapportene til bystyret hvordan utviklingen på området er.

Gratis skolematforsøk

Det settes av 0,6 millioner kroner gjennom skoleåret 2022/2023 til et prøveprosjekt på Lilleby skole hvor det daglig skal serveres havregrøt med topping til alle elever. Et mål med dette er å bidra til samhold og sunne matvaner. Vi ber om at elevene tas med i evalueringa av prøveprosjektet. Videre ber vi om at kommunedirektøren kommer tilbake med en sak som belyser ulike alternativer for å innføre gratis skolemat i grunnskolen.

Barnevernsadministrasjonen

Vi setter av 3,9 millioner i 2022 økende til 5,5 millioner de øvrige årene, for å styrke barnevernsadministrasjonen. Det siste året har vi sett en markant økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet. Vi ønsker fortsatt å ha fokus på at ansatte i barnevernsadministrasjonen har nok tid i møte med familier og barn i alvorlige kriser. Vi ber om at grunnlaget for bemanning i barnevernsadministrasjonen, ut i fra antall saker, gjennomgås årlig i forbindelse med økonomirapportene og rapporteres årlig før behandling av HØP

Styrking av tilbudet ved Senter for spiseforstyrrelser (ROS)

Det settes av 0,7 million kroner årlig for å styrke tilbudet om rådgivnings- og samtaletjenester hos Senter for spiseforstyrrelser. Behovet har økt gjennom pandemien og samarbeidet med skolene bør styrkes. Kommunedirektøren bes vurdere om en samarbeidsavtale med ROS er hensiktsmessig da det kan forventes et økt behov for samarbeid inn mot skolene.

Bedre tjenester til utskrivningsklare fra St. Olavs hospital

Posten fellesformål for tjenesteområdet tilføres 10 millioner kroner til arbeidet med tiltak for å redusere behovet for betaling for utskrivningsklare på St. Olavs hospital. Midlene skal brukes til å øke kapasitet i institusjon, hjemmetjeneste og utvikle tilbud som kan bidra til mindre behov for heldøgns omsorg. Kommunedirektøren bes iverksette strakstiltak for å håndtere presset på helsetjenestene som følge av covid og sesonginfluensa og orientere formannskapet om tiltakene. Videre planer fremlegges første kvartal 2022 for politisk behandling i formannskapet.

Kommunale boliger

1. Køen på egnede familieboliger avvikles i løpet av 2022 gjennom å intensivere og endre innskjøpspolitikken.

2. For å møte behovet bør det utøves større grad av fleksibilitet på pristak, vurdere kjøp av leiligheter i mindre flermannsboliger, rekkehus og eneboliger, samt også se bort fra geografisk beliggenhet om dette er nødvendig.

3. Omgjøre eksisterende eiendommer som egner seg fra små leiligheter til større familieleiligheter.

4. Kommunedirektøren skal så raskt som mulig i dialog med ideelle stiftelser i tredje sektor, gå gjennom kommunale leiligheter som står tomme og eiendommer med betydelig tomgang for å vurdere salg, utleie eller makeskifte. Det framlegges sak som legger grunnlag for salg til stiftelser 1. tertial 2022.

5. Kostnadene ved tomme boliger skal reduseres med større fleksibilitet i tildeling av kommunale boliger i tråd med nye retningslinjer for tildeling av kommunale boliger.

6. Når kommunedirektøren har vurdert salg, utleie og makeskifte til ideelle stiftelser av eiendommer kommunen ikke har bruk for, og dette ikke har ført frem, skal eiendommene avhendes så snart som mulig. Salg av kommunal eiendom må imidlertid ikke forsterke eksisterende problemer som følge av utleievirksomhet eller hyblifisering i sentrumsnære bydeler.

7. Kommunedirektøren bes framlegge en sak første halvår 2022 om aktuelle tomter for bygging av kommunale leiligheter.

8. Investere 50 millioner i 2022 og 50 millioner i 2023 med eksternfinansierte lån og 50 millioner i 2023 og 50 millioner i 2024 med bykassefinansierte lån for å nå målene om å avvikle køen for familier og sikre flere kommunale boliger.

9. De rødgrønne ber om å få framlagt vurderingen av hvordan boligstiftelser og frivillige organisasjoner kan spille en større rolle i utleie av boliger og om deler av kommunens boligmasse bør organiseres i et eget kommunalt foretak for å tilby utleieboliger i tredje sektor innen første halvår 2022.

10. Kommunedirektøren bes legge frem en sak i løpet av første halvår 2022 som beskriver hvordan punktene skal nås.

Økt tilbud til barn og unge

Vi øker bevilgningen i kulturenheten med 2 millioner kroner i 2022 og ut perioden for å gi økt tilbud for barn og unge. Kommunedirektøren bes orientere formannskapet i løpet av våren 2022 hvordan midlene er disponert.

Øking av tilskudd

De rødgrønne har ambisjoner for Trondheim som kunst- og kulturby og øker tilskudd til kunst- og kultur med 2 millioner kroner hvert år. Partiene ber kommunedirektøren i løpet av første kvartal 2022 legge fram en sak for formannskapet med forslag til fordeling av midlene.

Miljørådgivere utafor miljøenheten

Det settes av 2 millioner kroner i 2022 og 4 millioner kroner de påfølgende årene til miljørådgivere utenfor miljøenheten. Det er behov for miljørådgivning innen både klima og naturmangfold i flere deler av organisasjonen utafor miljøenheten i arbeidet med saker til politisk behandling. Kommunedirektøren må vurdere hvordan disse ressursene utnyttes mest effektivt og orientere formannskapet om dette.

Naturrestaurering

Vi setter av 3 millioner kroner per år til naturrestaurering. Naturen er over tid blitt skadelidende på grunn av samfunnets arealbehov og må restaureres. Kommunedirektøren bes om å orientere formannskapet om hvordan disse ressursene benyttes mest effektivt.

Mindre inntekt fra parkering

Vi reduserer inntekten til enheten Trondheim parkering med 3,5 millioner kroner i 2022 og 7 millioner kroner de påfølgende årene. Vi viser til sak som kommer knyttet til parkeringspolitikk, der blant annet parkeringsavgift på kommunale enheter skal vurderes innført. Før det besluttes om det skal innføres utvidet tid for parkeringsavgift i Midtbyen, skal dette vurderes. En total gjennomgang av kommunens virkemidler innen parkering er nødvendig for å kunne vekte konsekvensen av disse i sammenheng. Vi ber om at saken om parkeringspolitikk synliggjør hvordan vi oppnår de mål vi har knyttet til redusert biltrafikk. Dette må sees i sammenheng med de tiltakene som ligger i Miljøpakken knyttet til hjem-jobb-hjem, tilrettelegging på sykkelparkering ut over arbeidsplasser og rabatterte priser på kollektivtrafikken.

Økt kommunalt handlingsrom fra regjeringen

Smittesituasjon er vesentlig endret etter at budsjettet ble lagt frem, vi har fått en ny nedstengning og det er stor usikkerhet hvordan 2022 vil utvikle seg. Kommunedirektøren forventet en nedgang i antall deltakere i kvalifiseringsprogrammet og sosialhjelpsmottakere. På bakgrunn av den pågående pandemien og utfordringer knyttet til å få folk ut i arbeidslivet, er det grunn til å tro at en reduksjon av antall deltakere på det nivået kommunedirektøren foreslår, ikke er realistisk. De rødgrønne partiene vil presisere at verken sosialhjelp eller KVP kan avslås på bakgrunn av manglende økonomiske rammer. De som søker og har rett på ytelsen skal få denne og den oppfølgingen de har krav på. En utsatt gjenåpning av samfunnet gjør arbeidet med tiltaksplasser, kvalifisering og arbeid for de som står utenfor arbeidslivet, mer utfordrende også i 2022.

Økt smitte i samfunnet generelt har satt våre tjenestetilbud under press, og vi opplever bemanningsutfordringer spesielt innenfor oppvekst og helse. For å sikre at vi leverer gode tjenester, må situasjonen følges nøye slik at ansatte blir ivaretatt samtidig som tjenestetilbudet opprettholdes. De rødgrønne disponerer ikke økte kommunale rammer fra regjeringen i dette budsjettet, men vil komme tilbake i 1. økonomirapport hvordan pengene kan brukes mest mulig målrettet.

Kommunens laboratorietjenester

Analysesenteret blir integrert i Trondheim bydrift for å opprettholde god beredskap både når det gjelder biologiske og kjemiske analyser. Laboratorietjenestene skal imøtekomme kommunale enheters behov i daglig drift og ulike prosjekter. De rødgrønne forutsetter at kommunens analysebehov blir utført av Trondheim bydrift. Det forutsettes at omstillingen løses innenfor eksisterende budsjett.

FoU - prosjekter innen klima, sirkulærøkonomi og nye arbeidsplasser (10 millioner)

Vi vil sette av inntil 10 millioner kroner per år til forsknings- og utviklingsprosjekter. Tiltakene finansieres via næringsfondet og skal være i tråd med fondets vedtekter. Prosjektansvaret legges under direktør for miljø, næring og samferdsel til fordeling på følgende tiltak.

1. Forskning på sortering, gjenvinning og gjenbruk - Trondheim Renholdsverk Det settes av ekstra midler til forskningsprosjekter i samarbeid med Trondheim Renholdsverk knyttet til bedre sortering og økt gjenvinning og gjenbruk, samt å redusere forbrenning av plast og andre fossile produkter ved fjernvarmeanlegget på Heimdal.

2. Avfall som ressurs - sirkulærøkonomi, næringsutvikling og nye arbeidsplasser Trondheim Renholdsverk har ansvaret for avfallshåndtering i Trondheim. Det samles inn store mengder avfall. Mye av dette kan gjenvinnes til energi, resirkuleres til nye produkter, gjenbrukes som de er eller repareres og gjenbrukes. Det settes av midler til et prosjekt med sikte på å skape flere arbeidsplasser, forretningsmuligheter og øke gjenvinningsgraden.

Kommunedirektøren bes med bakgrunn i vedtektene for fondet komme tilbake med en sak til politisk behandling, og vurdere å søke eksterne forskningsmidler i samarbeid med relevante forskningsmiljøer.

Oversikt over verbale føringer vedtatt 30. mars

Verbalforslag 5

Bystyret støtter intensjonen i kommunedirektørens forslag til ny modell for beregning av rentekostnad, jfr. notat av 8. mars, og ber om at dette vurderes nærmere i forbindelse med handlings- og økonomiplan 2023- 2026 og i sammenheng med det økonomiske helhetsbildet.

Verbalforslag 7

I tråd med at vi alle oppfordres til å arbeide til høyere alder, ber bystyret styret ved Stavne vurdere om aldersgrensa i Dagsverket kan heves eller fjernes, og orientere kommunen om evt. behov for økte ressurser i sammenheng med dette.

Verbalforslag 9

Byutviklinga må ta hensyn til både økologiske og sosiale målsettinger. Det må i forbindelse med rullering av kommunens arealplan innarbeides føringer som ivaretar alternative boformer som kan være reelle alternativ til å eie eller leie bolig i det private markedet. Det er også viktig å settes av tilstrekkelig areal til fremtidig boligbygging som gir en god variasjon og god tilgang på nye boliger. Dette vil gjøre det mulig for flere å komme seg inn på eiemarkedet.

Verbalforslag 17

Bystyret ber ordfører legge fram en sak som gjennomgår godtgjøringsreglementet innen utgangen av 2022. Formålet er å vurdere arbeidsbyrde, kompensasjon og godtgjøring for alle organer som omfattes av reglementet. b) Bystyret ber om at heltidspolitikeres godtgjøring – samt godtgjøringer beregna som en andel av disse – vurderes kritisk med tanke på nøkternhet. c) Videre ber bystyret spesielt om ei vurdering av rimeligheten ved at satsene er lavere for varamedlemmer enn for faste medlemmer. d) Bystyret ber ordfører sikre at gruppelederne så v

Verbalforslag 19

Bystyret ber kommunedirektøren ifm kommende HØP, gi en beskrivelse av handlingsreglene med ulike alternativer og konsekvenser på kort og lang sikt, og vurdere om de vedtatte økonomiske handlingsreglene medvirker til at ytterligere avdrag på lån har høyere prioritet enn verdibevarende vedlikehold og eventuelt konsekvensene av dette

Verbalforslag 20

Bystyret ber kommunedirektøren ifm kommende HØP vurdere opprettelse av et investeringsfond som mottar overskuddet fra kraftfondet, slik at disposisjonsfondet forbeholdes andre svingninger i økonomien.

Verbalforslag 21

Kommunens Handlings- og økonomiplan med budsjett er årets viktigste dokument, og det er viktig å sikre at den er lett tilgjengelig også i trykt utgave for de som foretrekker dette. Bystyret ber ordfører ta opp bestilling hos partigruppene på trykte, innbundne budsjetthefter i forkant av publisering

Verbalforslag 23

Bystyret imøteser oppgradering av Trondheim kommunes storkjøkken som både vil gi kapasitetsøkning og nye produksjonslokaler av dietter og konsistenstilpasset mat med produksjonsmetoden molekylær gastronomi. Servicevertene innehar i dag en viktig funksjon på helseog velferdssentrene, og bystyret ber om at helse- og eldrekomiteen holdes oppdatert på fremdriften mht opptrapping av denne yrkesgruppen.

Verbalforslag 31

Bystyret viser til følgende vedtak fra 03.03.21: “Kontaktlærerne er viktig for et godt skolehjem-samarbeid. Det er nødvendig å styrke dette arbeidet. Bystyret ber kommunedirektøren komme tilbake med en plan for hvordan dette kan trappes opp fra og med 2022.” Bystyret ber om at dette følges opp.

Verbalforslag 33

Kongsberg bibliotek har hatt stor suksess med sitt prosjekt om utleie av lærebøker. Tilgangen på lærebøker senker terskelen for de som vurderer eller ønsker å ta opp fag, og gjør det enkelt å få mer informasjon om ulike fag og fagretninger. Bystyret ønsker å prøve ut et tilsvarende ved Trondheim folkebibliotek. Kommunedirektøren bes gå i dialog med Trondheim folkebibliotek og Kongsberg bibliotek om et slikt prosjekt også i Trondheim.

Verbalforslag 35

Bystyret mener at Mino Ung bør skjermes så langt som mulig for kutt som gir mindre voksentetthet eller ustabilitet i form av flytting av lærere. De unge elevene har behov for lærere med en annen kompetanse og lærere som har opparbeidet et sterkt tillitsforhold. Kuttene i staben kan derfor ikke utelukkende basere seg på ansiennitet. Stabilitet er viktig. Bystyret vil peke på at samlokaliseringen av Mino Ung med videregående skoler, med mulighet for å skaffe seg norske venner og hospitering i ordinære klasser, er en nøkkel til god og rask integrering. Denne modellen er en suksess og må beholdes.