Bakgrunn og organisering

Hvorfor ute for ungdom?

Dagens samfunn er hele tiden i utvikling. Utviklingen skjer raskt, og dette er spesielt synlig i ungdomsmiljøet. Ungdommene trenger trygghet og forutsigbare voksne på deres arena. De trenger at vi som jobber med ungdom har en helhetlig forståelse av deres liv og deres hverdag på deres egen arena. Når ansatte fra flere enheter går oppsøkende sammen, knytter vi ungdomsarbeidet som blir gjort i de ulike enhetene sammen. Ungdom møter de samme trygge voksne både på dag, ettermiddag og kveld, noe som skaper trygghet og forutsigbarhet.

Ute for ungdom, prosjektet Team som tåler er i tråd med Trondheim kommunes strategi for sterke barnefellesskap, Stein, Saks, Papir.

Målsettinger

Organisering, finansiering og varighet

Ute for ungdom Østbyen er en pilot av prosjektet Team som tåler, ute for ungdom Sørsiden.

Kulturenheten er prosjekteier for Team som tåler. Barne- og familietjenesten Heimdal står som medsøker. Julie Frigstad Ottesen, avdelingsleder for Ung Kultur Heimdal, og Stine Osvoll, avdelingsleder Ung Kultur Saupstad, er prosjektledere.

I likhet med Sørsiden er teamene sammensatt av medarbeidere fra skoler i bydelen, Barne- og familietjenesten og kulturenheten.

Teamet går oppsøkende på Østbyen to kvelder i uken. For å komme oss rundt bruker vi el-bil, tar buss eller går. Teamet bruker onsdagene sammen der vi diskuterer og planlegger videre arbeid. Det går også med tid til samarbeidsmøter og fagdager.


Erfaringer vi har gjort oss

Det oppsøkende arbeidet gjennom et tverrfaglig team har bidratt til at vi har fått en bedre forståelse av hele ungdommen og ungdomsmiljøet i Heimdal bydel. Vi har bygd gode relasjoner med ungdom vi allerede kjenner, og blitt kjent med ungdom vi ellers ikke ville møtt. 

Vi har fått et mer helhetlig bilde av ungdommenes liv, som gjør det lettere å forstå deres adferd og livssituasjon. Det helhetlige bildet gir oss et bedre grunnlag for å forstå adferdsutrykket ungdommen viser på for eksempel skole eller fritidsklubb. Dette har gjort at vi enklere får fulgt opp ungdommene i etterkant av hendelser. Innsikten bidrar også til at vi kan være mer i forkant av hendelser og utviklingen i ungdomsmiljøet, da vi sitter på mer helhetlig kunnskap om ungdommene.  

Vi jobber i ulike enheter, og er derfor underlagt ulik taushetsplikt. Vi må hele veien vurdere hvilken informasjon som kan og må deles, i henhold til taushetsplikten vi har. Teamet har ikke et sikkert system for dokumentering som gjør at alt av dokumentasjon må anonymiseres. 

Det tverrfaglige og tverretatlige samarbeidet har lagt grunnlaget for lavere terskel for dialog og deling av bekymringer mellom enhetene. Vi opplever at vi samarbeider bedre! 

Vi opplever å bli oppsøkt ute og kontaktet på snapchat av ungdommene. Jakkene våre hjelper oss mye ved at vi blir gjenkjent av ungdommene. Jakkene gjør det også lettere å blir kjent med nye ungdommer.