Om Ungt løft Trondheim

Ungt utenforskap er en stor utfordring, som har negative konsekvenser både for den enkelte og for samfunnet.

Målet til programmet Ungt løft Trondheim er at flere unge i alderen 15-29 i Trondheim kommune er i jobb, utdanning eller opplæring

Ungt løft Trondheim skal samle gode krefter fra frivillig sektor, næringsliv og offentlig sektor. Programmet gjennomføres i perioden 2024 - 2032.

Bilde av FNs bærekraftsmål

Målgrupper

Målet til programmet Ungt løft Trondheim er at flere unge i alderen 15-29 i Trondheim kommune er i jobb, utdanning eller opplæring. Vi sier derfor at programmets "målgruppe for gevinster" er innbyggere i Trondheim kommune som er 15-29 år

De som er 15-29 år er neste generasjons foreldre. Ved å jobbe for at flere av dagens unge er i jobb, utdanning eller opplæring, bidrar Ungt løft Trondheim til å redusere utenforskap for dagens unge, deres barn og generasjonene som kommer etterpå. Vi sier derfor at programmet bidrar i et livsløps- og generasjonsperspektiv.

Programmet vil inkludere prosjekter og tilbud som både er rettet mot de som er 15-29 år og deres familier, deres nærmiljø/omgivelse og innbyggere i kommunen. Prosjektene/tilbudene vil være i regi av både det offentlige, næringslivet og frivillige lag og organisasjoner.

Illustrasjon som viser sammenhengen mellom målgruppe for gevinst, målgruppe for tiltak og programmets målgruppe.

Økosystemet til Ungt løft Trondheim

Ungt løft Trondheim er et program i regi av Trondheim kommune. Trondheimsløftet er Trondheim kommunes viktigste overordnede, strategiske og samordnede plan, og staker ut kursen for både trondheimssamfunnet som helhet og kommunen som organisasjon. Trondheimsløftet ble vedtatt i 2022. Ungt løft Trondheim skal særlig bidra til oppnåelse av samfunnsmål 2 og delmål 2.2 i Trondheimsløftet (se figur under) sammen med andre programmer/prosjekter/tilbud i kommunen.

Ungt løft Trondheim er et samarbeid mellom Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune, næringslivet, frivillige lag og organisasjoner og andre offentlige organisasjoner. Alle disse aktørene har sine mål de ønsker å oppnå ved å være med i programmet, i tillegg til at alle ønsker å bidra til et bedre samfunn.

Illustrasjon av sammenhengen mellom Trondheimsløftet, temaplaner, ulike satsinger internt i kommuner og satsinger hos samarbeidspartnere i Ungt løft Trondheim

Organisering av Ungt løft Trondheim

Programmet Ungt løft Trondheim eies av Trondheim kommune, med Programstyret som øverste organ. Programstyret består av ledere fra alle byrådsavdelingene i Trondheim kommune.

Under programstyret ligger Operativ styringsgruppe, som skal følge programmet tettere enn programstyret. Operativ styringsgruppe har mandat fra programstyret til å ta beslutninger om programmet. Operativ styringsgruppe består kommunaldirektørene for helse og omsorg, kultur og idrett, sosiale tjenester og oppvekst og utdanning. 

Programmet ledes av en programleder. Programledelsen består av prorgamlederen, en "kjerneansvarlig" og områdeansvarlige for de ulike områdene som deltar i programmet (Trondheim kommune, Trøndelag fylkeskommune, næringsliv, frivillige lag og organisasjoner og andre offentlige organisasjoner).

Programkontoret bistår programledelsen med ulike oppgaver, inkludert involvering av innbyggere, samarbeid med UH-sektoren, monitorering av utvikling og gevinstrealisering og administrative oppgaver.

Programmet vil bestå av ulike prosjekter og tilbud. I tillegg vil det opprettes et praksisfellesskap på tvers av alle prosjekter og tilbud, for å sørge for samordning og læring på tvers.

Politisk forankring av programmet

Ungt løft Trondheim er organisert under Byrådsavdeling for sosiale tjenester.

Formannskapet ble orientert om den planlagte programetableringen 05.09.2023 og om status og etablering av programmet 07.05.2024:

Prosjekter og tilbud i Ungt løft Trondheim

Ungt løft Trondheim vil bestå av mange ulike prosjekter/tilbud:

Både 🪨 lettbeinte og 🏔️ “tunge” prosjekter/tilbud

Både 🌱pilotering/konseptarbeid og🌲🌲🌲store endringsprosjekter


I Ungt løft Trondheim har vi valgt å ha med prosjekter/tilbud som både eies av programmet og av andre:

Kjerneprosjekter eies og styres av Ungt løft Trondheim. Prosjektene vil bestå av både piloter/konseptarbeid og større prosjekter. Kjerneprosjektene vil ha mål om stor/merkbar og permanent endring som krever systeminnovasjon og/eller radikal innovasjon. Kjerneprosjektene vil både pågå i Trondheim kommune og sammen med andre.

Andre prosjekter og tilbud eies og styres av en eller flere organisasjoner og ikke av programmet. For å være tilknyttet programmet må de ha overlappende mål med programmet. Ved å være tilknyttet programmet får man økt sannsynlighet for å lykkes med eget prosjekt/tilbud, samt at man blir del av noe større.  

Har dere et planlagt eller igangsatt prosjekt/tilbud som har overlappende mål med programmet?

Da kan dere melde interesse om å knytte dere til programmet!