Utdanning, forskning og innovasjon

Trondheim kommune har høye ambisjoner for Trondheim rehabiliteringssenter: 


Les mer om planene for Trondheim rehabiliteringssenter i konseptnotatet.

Arbeidsgruppe for utdanning, innovasjon og forskning 

Omstillingen til en organisasjon som driver kontinuerlig innovasjon, forskning og utviklingsarbeid krever et særlig fokus. Det er derfor etablert en egen arbeidsgruppe som skal bidra til måloppnåelse på disse områdene. I forbindelse med forberedelse og oppstart drift er arbeidsgruppen satt på pause.  

Medlemmer arbeidsgruppe for utdanning, innovasjon og forskning: 

Pasientforløp døgnrehabilitering

Vi har satt i gang arbeid med å utvikle tjenesten. Høsten 2022 ble det gjennomført fagdager for ansatte der et av målene var å få frem hva som kjennetegner pasienter som vi ikke greier å gi et godt nok tilbud til i dag. 

Det er også jobbet med å forbedre dagsrytmen i avdelingene (hvem gjør hva, og når gjøres det?). Målet med dette arbeidet er å frigjøre mer tid til arbeidet med å bygge pasientens ressurser for videre rehabilitering hjemme.     

Klinisk utdanningsavdeling

I samarbeid med NTNU er det etablert en arbeidsgruppe med mål om å utvikle og prøve ut en klinisk utdanningsavdeling ved Trondheim rehabiliteringssenter. 

Gode og relevante praksisstudier er en forutsetning for at kommunehelsetjenesten skal få tilført kvalifisert personell med riktig kompetanse. Tverrprofesjonell samarbeidslæring er en læringsform der studenter fra ulike profesjonsutdanninger lærer sammen og får innsikt i andres kompetanse og dermed også bedre forståelse av sin egen. Pasientgrunnlaget ved en avdeling for døgnrehabilitering i kommunehelsetjenesten vil gi gode og relevante læresituasjoner for tverrprofesjonell samarbeidslæring. Målet er at studenter fra sykepleie, ergoterapi, fysioterapi, medisin og vernepleie skal inngå i en pilot for en klinisk utdanningsavdeling. 

Vi planlegger i første omgang å prøve ut en åtte ukers tverrfaglig praksis ved Trondheim rehabiliteringssenter våren 2024.  

I arbeidsgruppen deltar følgende personer på vegne av Trondheim kommune (per august 2023):

Rehabiliteringsskole

Trondheim rehabiliteringssenter skal være navet i kommunens satsing på rehabilitering. Senteret skal drive tre døgnrehabiliteringsavdelinger, utvikle gode pasientforløp i kommunen, være en nyskapende læringsarena, avdekke kunnskapsbehov i primærhelsetjenesten og være en arena for utprøving og utvikling av velferdsteknologi. Dette krever at vi har kompetente ansatte. 

For å sikre at alle har en felles grunnkompetanse har vi laget denne rehabiliteringsskolen. Rehabiliteringsskolen består per i dag av et introduksjonsprogram for nytilsatte som inngår i opplæringsperioden. Vi jobber med å utvikle rehabiliteringsskolen trinn 1 hvor vi går dypere inn i hvert enkelt tema. 

Formålet med Rehabiliteringsskolen er å sikre god rehabilitering for pasientene gjennom hele døgnet, og å bidra til økt trygghet i arbeidshverdagen for alle ansatte.

Verktøy for tjenesteinnovasjon

Veikart for tjenesteinnovasjon er en praktisk verktøykasse som er utviklet av KS for kommuner til bruk i innovasjons- og tjenesteutvikling. Veikartet følger utviklingsprosessen fra A til Å, fra før prosjektet starter, gjennom forankring og forberedelser (få innsikt i dagens situasjon), via tjenesteutvikling og utprøving, overgang til drift og til å hente ut gevinster av endret praksis. Metodikken er generell og kan brukes innenfor alle kommunale sektorer.  

Brukersentrert tilnærming 

Tjenesteutviklingen skal ta utgangspunkt i innbyggernes faktiske behov. Derfor skaper vi tjenestene sammen med innbyggerne, og ikke bare for dem. En slik tilnærming vil gi fornøyde innbyggere, trivsel i arbeidshverdagen for de ansatte og gevinster for kommunen som tjenesteleverandør 

Mulig forskningsprosjekt: utprøving av helseteknologi

Mer info kommer

Les mer her