Alminnelig voteringsorden

Uryddige og utydelige voteringer kan skape frustrasjon og uro, å ødelegge et helt møte. Mange forslag til formannskap og bystyre sendes inn på forhånd. Noen av komiteene har samme praksis. Dette gjør det mulig å planlegge voteringen på forhånd. 

Hvis det fremmes mange forslag i en sak, er det fornuftig å gruppere forslagene i kategoriene under. Dette kan være vanskelig, når man samtidig skal lede møtet. Hvis det er uklart hvilke kategori forslag det er (utsettelse, alternativt, tillegg), spør gjerne forslagsstilleren. 

Alminnelig voteringsrekkefølge er:

1.  Utsettelsesforslag:

Hvis det blir framsatt forslag om utsettelse eller tilbakesending skall dette tas opp til votering aller først. Den ordinære talelisten legges til side og det åpnes for debatt omkring utsettelsesforslaget (det kan noen ganger være utfordrende å sørge for at talerne drøfter selve utsettelsesforslaget og ikke holder innlegg om saken og innholdet i denne.) Deretter går man til votering. Hvis forslaget om utsettelse faller går man tilbake til den ordinære talelisten, gjør seg ferdig med debatten og setter strek. 

Deretter går man til pkt. 2. 

2. Innstillingen:

Ta opp innstillingen, eventuelt deler av innstillingen, til votering. Hvis noen ber om punktvis votering imøtekommes dette. Man kan gjerne spørre om noen ønsker punktvis votering. Hvis noen ber om punktvis votering fordi man ønsker å stemme mot et av punktene i innstillingen, kan man velge å votere over hele innstillingen samlet unntatt det ene punktet som det er uenighet om.

Når denne voteringen er avsluttet går man til pkt. 3.

3.  Alternative forslag, endringsforslag:

Et alternativt forslag kan settes opp mot innstillinga, eller deler av innstillinga. Hvis det er levert flere alternative forslag er ikke dette mulig. Da kan man votere over hvert enkelt av de alternative forslagene. Det som får flertall kan deretter settes opp mot innstillingen. Slik sikrer man at det vedtatte forslaget får mer enn 50 % tilslutning. Endringsforslag tas vanligvis etter alternative forslag. Innstillingen kan jo være nedstemt. Da faller jo forslag om endringer i innstillingen bort. Hvis endringsforslag tas først så ”tvinges” dessuten de som er imot hele innstillingen til å avgi stemme på den. Det er ikke bra. 

Når denne voteringen er avsluttet går man til pkt. 4.

4.  Tilleggsforslag:

Det voteres enkeltvis over hvert av tilleggsforslagene.    

5. Merknader:

Hvis det er fremmet merknader så skal det ikke voteres over disse. Men møteleder spør om det er noen som vil slutte seg til dem, og fastslår om det blir en flertallamerknad eller en mindretallsmerknad.


Prinsipper for votering