Trondheim bylab 

Oppsummering og rapporter fra Trondheim bylab-prosjekter i perioden 2016-2022

Kort om Trondheim bylab

Trondheim kommune har i perioden 2016-2021 fått penger fra kommunaldepartementet til å prøve ut nye grep i utviklinga av Trondheim. Pengene har resultert i mange små og store prosjekter  rundt om i byen. Alt fra små utsmykninger til større installasjoner og en egen bylivskoordinator i en treårig stilling, for å nevne noe. 


Trondheim bylab er en samlebetegnelse på alle prosjektene Trondheim kommune har gjennomført i perioden 2016-2022 med midler fra kommunaldepartementets tilskuddsordning Plansatsingen mot store byer.


Tilskuddsordningen som vi søkte på er nå nedlagt. Under finner du alle rapportene på prosjektene vi har gjennomført. Titlene på rapportene er ikke alltid utfyllende.   Vi har grovsortert prosjektene i tre kategorier. 

Mer om Trondheim bylab

Hensikten med Trondheim bylab er å øke kunnskapen og bedre verktøyene for en framtidsrettet, attraktiv og bærekraftig byutvikling. 


Hovedmålet er å utvikle en metode for byutviklingsprosjekter basert på disse fire virkemidlene:


I Trondheim bylab har vi brukt byen som et laboratorium til å utforske nye måter å drive frem god byutvikling på. Selv om tilskuddsordningen Plansatsingen mot store byer er avsluttet er det flere lærdommer fra dette prosjektet som allerede er implementert som fast praksis i dag. Det gjelder spesielt “prøve før gjøre”, “sammen for byen” og erfaringene fra arbeidet med Kunnskapsaksen.


Sammen om byen

Nye plattformer for kommunikasjon gjør at flere brukergrupper kan involvere seg i byutvikling. Å finne nye metoder for innbyggerinvolvering er viktig for å styrke demokratiet og for at lokalsamfunnene selv kan være delaktige i å definere hva som er attraktiv byutvikling. 


Prøve før gjøre

Å bygge byen koster mye penger. Feilinvesteringer blir ofte veldig dyre og tar mye tid. Å teste ut midlertidige tiltak i byrom er en metode Trondheim kommune har brukt siden oppstarten av Trondheim bylab - og som vi har fortsatt med.


Kunnskap og formidling

Det er viktig at vi har et godt kunnskapsgrunnlag for å kunne ta riktige valg når vi planlegger de fysiske omgivelsene våre. Like viktig er det at vi kommuniserer det vi holder på med, for at du som innbygger skal kunne si meningen din om hvordan byen bør bli seende ut. Planprosesser er lange og kompliserte, og det kan være vanskelig som innbygger å henge med. God formidling av det som skjer og et godt felles diskusjonsgrunnlag er viktig.