Om prosjektet

Komplekse samfunnsproblemer kaller på radikalt nye arbeidsformer i kommunene. Særlig viktig er ledelse som inspirerer andre til å utvikle fellesskapsverdier, og skape helt nye, bærekraftige løsninger.  

"Samskaping" har raskt blitt et dominerende prinsipp i kommunenes utviklingsarbeid. Det bygger på et grunnprinsipp om at ingen aktør alene klarer å løse samfunnsutfordringene. Nøkkelen ligger snarere i at flere, gjensidig avhengige aktører samarbeider.  Samskapingsbegrepet brukes imidlertid ofte pragmatisk, uten at forventninger til prosess eller effekter er tydelig avklart opp mot ansvar, styring, ledelse, strategi eller politiske prosesser. Dagens politisk-administrative system er heller ikke hensiktsmessig innrettet mot å mobilisere samskaping i praksis. I møtet mellom komplekse samfunnsutfordringer og dagens fragmenterte offentlige og private/sivile aktørbilde oppstår det derfor ofte skuffelse over manglende resultat samskaping. Samtidig vokser det fram ulike former for sammensatte styringslogikker. Det gjør at kommunens ledere møtes med legitime, men også motsetningsfylte og krevende forventninger om å drive tradisjonell styring og samskaping samtidig.

I SAMVERDI skal vi identifisere de nye lederrollene som oppstår som følge av forventninger om tillit, likeverdig og reell samskaping, og undersøke hva disse rollene betyr for ledelse på ulike nivå i kommunene. Forskningsarbeidet er case-basert, og legger grunnlag for en åpnere dialog mellom politiske og administrative ledere rundt dilemmaer og spenninger knyttet til egen lederfunksjon, og mellom ulike typer lederansvar. 

Sammen skal vi teste ut og utvikle samskapende og tillitsskapende kommunalt lederskap, tilpasset samtidens og framtidens behov. Det handler om å utvikle den enkelte leders egenskaper, og samtidig sette samskaping, tillit og kapasitetsbygging i system. Resultatet er en ny ledelsesmodell for hvordan kommuner som samskaper skal ledes og utvikles for å oppnå de fellesskapsverdier man ønsker å utvikle, og verktøy som adresserer spørsmål om hva utviklingsrettet og tillitsskapende ledelse betyr for ledere på ulike nivå, i samspill med interne og eksterne aktører. Verktøyene skal samles til temabaserte kompetansepakker. En slik pakke kan for eksempel være ‘Slik leder du på tvers av administrative og organisatoriske grenser’.  

Prosjektgruppen

Referansegruppen

Prosjektet er finansiert av Statsforvalteren i Trøndelag, og varer fra 2024 til 2026. Prosjekteier er Trondheim kommune. 

Arbeidspakkene

SAMVERDI er delt inn i tre faser skal løses gjennom fem hovedaktiviteter: 


H5 skal sikre bred formidling av resultater nasjonalt, i resten av Skandinavia og internasjonalt, og tilgjengeliggjøring av kompetansepakkene i form av podcasts, open access inspirasjonsvideoer og kortfattelig informasjon om hver kompetansepakke. Verktøy og kompetansepakker fra prosjektet innarbeides også i “Brobygger-kurset” i regi av Nettverk for helsefremmende samfunn og Helsedirektoratet. Dette kurset vil dermed fungere som en arena for spredning til kommuner og fylkeskommuner i Norge.