Veien videre


I en organisasjon med 14.000 ansatte, har alle ulike behov når det kommer til involvering og kommunikasjon. Noen har historier å formidle, noen har lovpålagt involvering, andre samskaper , og har alltid gjort det. Vi jobber med utgangspunkt i veldig mange ulike fag og seksjoner, og bruker ulike ord for det samme, og de samme ordene for ulike ting.

Arbeidet videre med vedtakene for bedre innbyggerinvolvering handler om å forstå felles utgangspunkt, bli kjent med hva organisasjonen gjør som fungerer og som bidrar til felles læring . Videre hvilke konsekvenser vedtakene får, som vil trenge bedre mekanismer, språk, verktøy eller systemer vi må tilrettelegge for.


Politiske vedtak

Trykk for å lese alle vedtakene

1. Bystyret tar rådmannens orientering om innbyggerinvolvering til etterretning.

2. Trondheim kommune bruker betydelige ressurser på innbyggerinvolvering, og det er viktig at kommunens arbeid muliggjør og forsterker innsatsen til frivillige, sosiale entreprenører og andre som allerede jobber for å nå vedtatte samfunnsmål. I prioritering av metoder og arbeidsformer ønsker bystyret at det legges økt vekt på metoder som mobiliserer ressursene som allerede finnes.

3. Innbyggerinvolveringen lykkes bedre når den tar utgangspunkt i hverdagen til folk og stedet folk bor. Bystyret ønsker at mer av innbyggerinvolveringen kobles til folks nærmiljø og lokalt utviklingsarbeid (jfr. Områdeløft Saupstad Kolstad)

4. Bystyret ønsker mer bruk av midlertidige og kortvarige former for innbyggerinvolvering, slik at det blir lettere for studenter og andre grupper som bor kortere tid i en bydel å engasjere seg.

5. Innbyggerinvolvering bør i større grad enn i dag gjøres til en integrert del av kommunens årshjul og styringssystem. Dette kan for eksempel skje gjennom en mer systematisk og gradvis økende bruk av innbyggerpaneler.

6. Kommunen har et spesielt ansvar for barne- og ungdomsmedvirkning. Bystyret ønsker at sosiale medier og andre digitale plattformer brukes mer aktivt for å inkludere denne gruppen i samskapings- og beslutningsprosesser.

7. God innbyggerinvolvering er viktig i arbeidet med å etablere Nye Trondheim. Bystyret ber rådmannen følge og støtte arbeidet med nærmiljøråd i Klæbu og bruke erfaringene fra Klæbu til å vurdere tiltak i resten av kommunen.

8. Videre evaluering og utvikling av innbyggerinvolveringen er nødvendig. Bystyret ønsker at rådmannen bruker universitetskommunesamarbeidet med NTNU til å fremme en forskningsbasert utvikling av kommunens praksis.

9. Kommunen bør også legge til rette for direkte involvering knyttet til kommunens tjenestetilbud, inkludert det som drives av private med kommunalt tilskudd.

10. Bystyret oppfordrer flere organisasjoner til å bidra til økt innbyggerinvolvering, for eksempel etter mønster av fagbevegelsens innspill til bystyrets beslutningsprosesser gjennom Trondheimsmanifestet.

11. Bystyret understreker viktigheten av at minoriteter også blir hørt i involveringsprosessene.

12. Bystyret ber rådmannen ta i bruk forsøksordning med deltakende budsjettering i investeringsprosjekter, f.eks. i forbindelse med utforming av bydelsparker og utforming av uteområder.

13. Bystyret ber rådmannen ta i bruk og videreutvikle erfaringene fra Områdeløft Saupstad Kolstad til å inkludere flere barn og unge i opparbeidelse av rekreasjonsareal i deres nærmiljø.

14. Bystyret vil understreke at kommunen har en særskilt oppgave i å få fram stemmene til de som ikke ofte blir hørt, enten fordi de ikke kan saksgangen godt nok, ikke kjenner kanalene for innspill godt nok, eller av andre grunner ikke greier å la sin stemme bli hørt.

Forarbeid

Workshop med NTNU

I mai 2019 ble det gjennomført en kartleggingsworkskop sammen med felles forskningsgruppe for strategisk medvirkning ved NTNU, gjennom Universitetskommune-samarbeidet. Her deltok folk fra ulike deler av kommunen for å diskutere problemstillinger knyttet til tematikken.


Forarbeid

Kartlegging

Med utgangspunkt i politisk sak for innbyggerinvolvering, starter vi arbeidet med å la de som har tanker, erfaringer og ideer komme til orde gjennom en felles spørreundersøkelse. Undersøkelsen kommer til å være åpen for alle i Trondheim kommune, frem til dagen før Kraftsamlingen 11. desember.

Begreper og ordbruk

Usikker på hva som menes med begreper og ulike definisjoner?


Fra arbeidsmøte med møte med representanter fra det fremtidige nærmiljørådet 12.november 2019

Etablering av nærmiljøråd for Klæbu

Et av vedtakene handler om uttestingen av nærmiljøråd som kontaktpunkt for lokalsamfunnet i den nye bydelen Klæbu. Dette arbeidet blir viktig læring for hele kommunen, og startet opp januar 2020, når den nye kommunen trådte i kraft. Nærmiljørådets arbeid finner du mer om på nettstedet:

Stein saks papir - en suksesshistorie som videreføres



Samarbeid med Stavanger om utvikling av løsninger for digital medvirkning

Trondheim kommune jobber sammen med Stavanger og flere andre norske kommuner om metoder og løsninger for digital medvirkning. Våren 2020 har byene satt opp hver sine plattformer basert på Decidims arbeid med digitalt demokrati. Dette gir oss viktige erfaringer også inn i arbeid med digitale planprosesser.

Presentasjon av digital medvirkning og Deicidim

En god sammensetning av analoge metoder og verktøy, i kombinasjonen med online verktøy som tilgjengeliggjør involvering for flere, vil kunne skape en integrert tilnærming til innbyggerinvolvering, som tilgjengeliggjør informasjon, åpner opp prosessene, og sikrer god håndtering av innspill og data.

Vi tester plattformen Decidim for å kunne ta i bruk mange viktige funksjoner i èn plattform.

Du finner mer om uttestingen her snart

Bydelsarbeid - hva har vi lært?


Gjennomføring av borgerpaneL i Trondheim

Gjennom eksperimentet Borgerkraft prøver Trondheim kommune ut bruk av borgerpaneler i 2019-2020. Målet er å lære mer om hvordan vi kan bruke dette som en del av måten kommunen tar avgjørelser på.

Deltakende budsjettering

Hvordan skal Trondheim kommune ta ibruk forsøksordninger for deltakende budsjettering? Det gjøres et oppstartsarbeid med rammer og løsninger for gjennomføring av deltakende budsjettering på investeringsprosjekter, og deltakende budsjettering på økonomiske tilskudd testes gjennom eksperimentet Borgerkraft.

Erfaringer fra medvirkning i sentrumsplanen

I perioden 2018-2019 ble en av de største medvirkningsprosessen i Trondheim kommune gjennomført, i forbindelse med utvikling av ny sentrumsstrategi. Medvirkningen ble også bruk til de andre strategiske planene i regi av byplankontoret.

Historier fra områdeløftet

Bibliotekene som arena