Pilot gårdsrom

Kom med forslag til gårdsrom på Møllenberg!

Alle med tilknytning til Møllenberg har nå en unik mulighet til å foreslå et gårdsrom i bydelen som kan få tilskudd til en oppgradering.

Vi ønsker å få innspill til hvilke gårdsrom bør oppgraderes for å bedre nær- og bomiljøet, og vise frem Møllenbergs kulturhistoriske kvaliteter.

Innspillsfristen er 10. oktober 2022.

Innspillsskjema finner du
HER.

Bakgrunn

Som et av de første prøveprosjektene i Møllenbergprosjeket skal vi sette i gang en enkel oppgradering av noen utvalgte gårdsrom/fellesområder. Målet er å bidra til et løft av det fysiske og sosiale miljøet på Møllenberg.

Gårdsrommene representerer i dag en lite utnyttet ressurs i den tette Møllenbergstrukturen, både som grønne rom på tvers av eierstrukturene og som oppholdssteder for boligene. Ved en enkel oppgradering og foredling av gårdsrommenes kvaliteter, kan nær- og bomiljøet løftes.

Den tettest utbygde delen av Møllenberg ble planlagt i et strengt rutenettsmønster og var ensartet i kvartalsoppbygging og bebyggelsesstruktur. Hver eiendom ble bygd med forgård mot gate og bakgård som ligger delvis mot gate og delvis mot et indre kvartal. Mellom disse ligger et åpent gårdsrom som skulle dekke ulike fellesfunksjoner. Her fra Nedre Møllenberg gate, ukjent årstall.

Allerede på 1900- tallet ble disse åpne gårdsrommene brukt som oppholdsareal for boligene.
Foto:
Nedre Møllenberg gate 57, 1900-1910 , NTNUs universitetsbiblioteket, bildesamling.

Om pilotprosjektet

Trondheim kommune vil bidra til å dekke utgifter for gjennomføringen gjennom tilskudd, og vi ønsker å gå i partnerskap med eiere og brukere av gårdsrom. Gjennom en samfinansiering kan vi få til mer og forankringen hos brukere vil bli større.

Du kan foreslå et gårdsrom selv, men det anbefales at man går sammen med eiere og naboer, slik at eierskapet til prosjektet forankres.

Det vil være viktig at pilotgårdsrommene bidrar til å vise vei, foredler kulturmiljø og styrker naboskapet.


I videre utvelgelsen av gårdsrom vektlegges dette:

  • Gårdsrommets eksisterende eller potensielle kvaliteter skal vektlegges høyt. Målet er få opp kunnskap om hvilke tiltak som kan løfte det fysiske miljøet i gårdsrommene som kulturhistorisk nærmiljøanlegg.

  • Gårdsrom kan være private eller kommunale, men skal ligge i et område der folk bor. Brukbarheten og antall brukere er viktig, og løsninger som kan brukes av flere vektlegges.

  • Utrykning og renovasjon o.l. må ikke svekkes gjennom tiltakene som gjøres i gårdsrommet.

  • Gjennomførbarhet av de foreslåtte tiltakene vektlegges, derunder økonomien.


Dersom du har spørsmål - ta kontakt med Nadja Sahbegovic, prosjektleder for Møllenbergprosjeket nadja.sahbegovic@trondheim.kommune.no

Du/dere kan og sende en e-post til Nadja Sahbegovic med ytterligere informasjon (mer tekst eller flere bilder) hvis det er behov for det.


Forslagene dine leverer du til oss HER.

Innspills frist: 10.10.2020

Et utvalg av de mest realiserbare forslagene vil bli kontaktet direkte - og vi starter planleggingsprosessen i dialog med dere, i løpet av høsten 2022. Pilotprosjektene skal evalueres, og erfaringene kan bli brukt i videre utvikling av bydelen.

Eksisterende gårdsrom på Møllenberg, 2022. Foto: Glen Musk.