Temaplan klimatilpasning

Trondheim kommune har utarbeidet en temaplan for klimatilpasning. Planen er et verktøy for å gjøre Trondheim robust for å møte framtidige klimaendringer i 2025. Planen gjelder for perioden 2021-2025.

Temaplan klimatilpasning_vedtatt_03.02.2022.pdf

Ny temaplan om klimatilpasning

Med utgangspunkt i strategiene for klimatilpasning i klimaplanen, har Trondheim kommune laget en temaplan for klimatilpasning. Temaplanen inneholder en klimasårbarhetsanalyse for Trondheim og en handlingsdel med tiltak som skal gjennomføres i perioden 2021-2023, med mål om å gjøre Trondheim til en klimarobust by.

Planen ble vedtatt av bystyret 3. februar 2022.

Klimatilpasning_digital_brosjyre.pdf

En brosjyre om klimatilpasning

For at flest mulig skal kunne bidra til klimatilpasningsarbeidet har vi laget en liten informasjonsbrosjyre om hva klimatilpasning er og hvordan du kan bidra. Du finner den i trykk på Bytorget og på biblioteket.


Klimatilpasning_kortversjon_norsk.pdf

Kortversjon av planen

Vi har laget en kortversjon av temaplanen som oppsummerer hovedtrekkene i planen.

"I 2025 er Trondheim robust for å møte framtidige klimaendringer."

Mål og strategier for klimatilpasning

I Kommunedelplan Energi og Klima (2017-2030) ble det vedtatt mål og strategier for klimatilpasning. Gjennom arbeidet med temaplan for klimatilpasning har noen av målene og strategiene blitt revidert:

Hovedmål:

I 2025 er Trondheim robust for å møte framtidige klimaendringer.

Delmål:

Arbeidet med klimatilpasning skal bidra til utvikling av klimavennlige og attraktive byområder som også reduserer de negative effektene klimaendringer har på naturmangfoldet.

Strategier for klimatilpasning:

1. Gjennomføre jevnlige sårbarhetsanalyser og gjennomføre klimatilpasningsplanen.

2. Legge klimatilpasning til grunn for all kommunal virksomhet, dette i tett samarbeid med de tillitsvalgte og ansatte. Temaplan for klimatilpasning skal integreres tett med KPA.

3. Utvikle kompetanse om klimaendringer og klimatilpasningstiltak gjennom samarbeid med aktører innen forskning og utvikling.

4. Samarbeide med relevante parter, herunder arbeidslivets parter i utsatte virksomheter, i klimatilpasningsarbeidet og styrke kommunikasjonen om klimatilpasningstiltak med Trondheims innbyggere og næringsliv.

Slik skal vi bli klimarobuste!

I temaplanens handlingsplan presenteres 67 tiltak som skal bidra til at Trondheim blir en klimarobust by. Herunder vises et utvalg av tiltakene:


  • Kartlegge sårbare områder geografisk

  • Gjennomføre kost-nytte analyse for klimatilpasningstiltak og mulige skadekostnader dersom tiltak ikke implementeres

  • Inkludere klimatilpasning i alle nye, relevante planer og strategier i kommunen

  • Kartlegge hvilke klimarelaterte hendelser som krever akutt beredskap, og hva den beredskapen består av

  • Kartlegge kommunens bygg, inkludert tekniske bygg, med tanke på klimasårbarhet og risiko for påvirkning av klimaendringer

  • Sammenstilling av eksisterende kartlag med oversikt over all sårbarhet for klimaendringer i Trondheim

  • Lage oversikt over hvordan verneområder og naturområder og arter i kommunen kan bli utsatt for klimaendringer og hvordan redusere disse virkningene

  • Etterspørre og ta del i utviklingen av kunnskap om hvordan man kan bygge i de områder som er utsatt for havstigning og stormflo

  • VR-lab: formidling av fremtidige konsekvenser av ekstremnedbør og havnivåstigning/stormflo

  • Øke bevisstheten om klimatilpasning og bygge kompetanse om forebyggende tiltak hos byens innbyggere