Ofte stilte spørsmål

Under finner du spørsmål som ofte blir stilt i forbindelse med politisk arbeid i bystyret og bystyrets organer.

Er jeg habil?

Er du i tvil om din habilitet - meld inn ønske om vurdering i DigDem. Stå i aktuell sak i DigDem - klikk på knappen "habilitetsvurdering". Saken det gjelder og navnet ditt kommer automatisk opp. Angi begrunnelse for habilitetsvurdering - hvilken knytning du har til saken, og hvordan du selv vurderer det. Last opp eventuelle vedlegg og Trykk på "OK".

Bystyresekretariatet har, i samarbeid med kommuneadvokaten, utarbeidet en veileder/sjekkliste for å bidra til at det skal være enklere for representantene å vurdere sin habilitet i forkant av behandlingen av sakene. 

Sjekkliste for habilitet

Hvordan søker jeg om fritak fra vervet mitt, og hvilken regler gjelder?

Folkevalgte har både rett og plikt til å sitte i vervene sine. Imidlertid åpner lovverket for å søke fritak, men det må være en vesentlig ulempe for han eller henne å sitte i vervet, for å få fritak.

Kommuneloven § 7-9  2.ledd:  "Hvis en folkevalgt ikke kan ivareta vervet sitt uten at det fører til vesentlig ulempe for han eller henne, kan kommunestyret eller fylkestinget etter søknad frita den folkevalgte for vervet midlertidig eller for resten av valgperioden".

I retningslinjer for behandling av søknader om fritak fra folkevalgte verv – vedtatt i bystyret 21.11.2019.

 Med vesentlig ulempe mener bystyret bl.a.


I følge Overå og Bernts kommentarutgave til kommuneloven:

”Fritaksgrunn vil således fortsatt i første rekke være søkerens arbeidsforhold, dårlig helse eller andre velferdsgrunner gjør det ekstra byrdefullt å oppfylle de pliktene vervet medfører. Avgjørelsen må nødvendigvis bli temmelig skjønnsmessig”.

Hvis du flytter ut av kommunen går du ut av vervet. Dette må det varsles fra om til bystyresekretariatet i god tid før flyttingen.


Kommuneloven § 7-9 1.ledd:

"En folkevalgt som ikke lenger er valgbar til et folkevalgt organ, trer endelig ut av organet. En folkevalgt som er registrert som utflyttet fra kommunen eller fylkeskommunen, og derfor ikke lenger er valgbar, kan likevel tre inn igjen i vervet hvis han eller hun flytter tilbake igjen innen to år".


Hvordan skaffe adgangskort, datatilganger og parkeringstillatelse?

Tapt arbeidsfortjeneste - når får jeg dekket det?

Permisjon med lønn for offentlige verv (som politisk arbeid er) er noe man har krav på dersom man jobber i Staten ( 12 dager pr år) eller kommunen (10 dager pr år). Dette er grunnen til at offentlig ansatte vanligvis ikke søker om godtgjøring for tapt arbeidsfortjeneste ifm med sitt verv i Trondheim bystyre.

For privat ansatte har de også krav på permisjon for offentlige verv, men det er opp til arbeidsgiver hvorvidt han/hun betaler lønn eller ikke. For de som har en arbeidsgiver som trekker i lønn, kan de søke om godtgjøring for tapt arbeidsfortjeneste til bystyre.postmottak@trondheim.kommune.no. Tapt arbeidsfortjeneste må dokumenteres med bekreftelse med beløp fra arbeidsgiver.

Det blir ikke gitt godtgjøring for tapt arbeidsfortjeneste i forbindelse at man er vigsler.

Les mer i kap. 5 i godtgjøringsreglementet

Lenke til godtgjøringsreglement

Hvordan melde forfall til et møte?

Forfall meldes i DigDem. Gå inn på møtet i DigDem du er kalt inn til og klikk på "meld forfall". Hak ut om det gjelder: Hele møtet, delvis forfall eller lengre forfall. Angi hva som er årsaken til forfallet. Det er 4 forfallsgrunner som godkjennes:

Du må i tillegg skrive en kort forklaring til den som skal foreta vurderingen. Ved Delvis forfall angis i tillegg start- og sluttidspunkt. Ved lengre forfall angis i tillegg fra- og tildato. 

Hvor finner jeg møte- og saksdokumenter ?

Det finnes en egen innsynsportal på nett der du finner alle dokumenter fra styrer, råd og utvalg for inneværende år, og tidligere år tilbake til 2011. Ved å klikke på en dato etter et utvalg, kommer du inn i og kan lese dokumentene fra det møtet - sakspapirer og protokoll. 

Hvis du leter etter en bestemt sak eller et tema, kan du benytte funksjonaliteten for enkelt søk eller avansert søk.

Innsynsportalen - klikk her
Insstruksjonfilm

Hvordan kan min komite fremme et komitéinitiativ ?

Komiteene kan på eget initiativ reise saker i bystyret. Såkalt komiteinitiativ drøftes og behandles først i komiteen, der man formulerer et forslag. Forslaget sendes deretter inn til ordfører/sekretariat som setter det på bystyrets saksliste. Enkeltmedlemmer som vil foreslå et  komiteinitiativ må formulere dette skriftlig og foreksempel melde inn saken under punktet eventuelt. Vedkommende kan også be lederen sette saken opp på sakslista til et møte.

Komiteen som har en slik sak  oppnevner en saksordfører til å presentere saken.  Ordfører får ordet for å orientere om ordførerens innstilling i saken.  Deretter åpnes for et innlegg på 2 minutter før det voteres over videre behandlingsmåte.

Komiteinitiativ behandles som første dagsaktuelle sak i første bystyremøte etter at initiativet er vedtatt av komiteen.

Se for øvrig komiteenes reglement