Saksordførerrollen

Komiteene velger selv om det skal oppnevnes saksordførere til sakene. Når det oppnevnes saksordfører skal han/hun gi en kort sammenfatning av saken i bystyret og si litt om komiteens behandling av den. Saksordføreren kan for eksempel si noe om komiteen har behandlet saken over flere møter, eller om det er arrangert høringer, orienteringer, befaringer og lignende. Hvis det er helt spesielle problemstillinger komiteen har fokusert på, så vil det være naturlig å orientere om dette. Det er også naturlig å informere om eventuelle endringer i innstillingen som følge av komiteens behandling, og om eventuelle flertallsmerknader. Til slutt skal saksordføreren formelt fremme komiteens innstilling, kort og godt ved å si "saken er herved fremmet".

Saksordføreren skal ikke holde partsinnlegg, argumentere for eller imot spesielle standpunkter, eller fremme andre forslag i saken enn komiteinnstillingen. Da må vedkommende tegne seg på den ordinære talelisten og gjøre dette under debatten.

I store saker, der innstillende komite er delt i et tydelig flertall og et mindretall, kan det oppnevnes to saksordførere. Den ene saksordføreren legger fram flertallets syn og innstillingen. Den andre legger fram mindretallets syn. Det er svært sjelden at komiteene benytter denne muligheten.