Politiske verktøy og virkemidler

I det politiske arbeidet har du som folkevalgt ulike verktøy for å fremme dine synspunkter, eller for å få tatt opp saker og spørsmål du er opptatt av. 

1. Forslag og merknader

Når sakene kommer til endelig behandling i Bystyret er det formannskapet eller komiteenes innstillinger som ligger til grunn. På noen saksområder har bystyret også gitt ordføreren innstillingsrett. Det gjelder politisk organisering og valg, godkjenning av årsmeldinger og innbyggerforslag.

Som representant kan du påvirke sakene og innstillingene underveis. Dette skjer gjennom forslag og merknader. Et forslag er alternativ, endring  eller tillegg til innstillingen. Ingen representanter kan foreslå endringer i saksframlegget. Det er innstillingen man enten stiller seg bak og vedtar, endrer eller avviser – ikke saksutredningen. Forslagene legges i forslagsheftet som alle møtedeltakere har tilgang til.  Forslag er ikke å betrakte som fremmet før du tar ordet under debatten og sier at du vil fremme det.

Representanter eller partigrupper kan fremme merknader. Merknader legger ikke så klare føringer som et vedtak. De følger saken og presiserer eller utdyper forhold som merknadsstilleren mener er så vesentlig at det bør tas hensyn til i den videre behandlingen av saken. Det voteres ikke over merknader. En merknad fremmes på vegne av partigruppen, og de øvrige partigruppene kan slutte seg til. En merknad som får tilslutning fra partier som representerer et flertall, kalles en flertallsmerknad. Denne er å regne som et styringssignal overfor administrasjonen. 

En protokolltilførsel har ingen status som styringssignal, men kan brukes av en representant eller et parti som for eksempel en stemmeforklaring. Det er imidlertid unødvendig at representanter fremmer protokolltilførsel der man ”tar forbehold om partigruppens behandling av saken”.  Både enkeltrepresentanter og partigrupper kan uansett endre sine standpunkt i løpet av prosessen fram mot endelig behandling. Dette trenger man ikke å forklare i form av merknader eller protokolltilførsler.

Se for øvrig bystyrets reglement 

2. Representantforslag

Private forslag er forslag fra bystyremedlemmer utenom bystyrets ordinære sakliste.

Private forslag skal overleveres bystyresekretariatet senest kl. 09.00 den dagen forslaget skal fremmes i bystyret. Bystyret skal etter forslag fra ordfører avgjøre hvilken komité som skal behandle det private forslaget. Innholdet i forslaget kan ikke debatteres.

3. Kortspørsmål

Et kortspørsmål må være innsendt ordførerens kontor/bystyresekretariatet senest kl 10.00 mandag før bystyrets møte. Et kortspørsmål må bare omhandle èn sak og gjelde saker som naturlig hører inn under bystyrets virkeområde. Spørsmålet skal være kort.  Både spørsmålsstiller og svarer har to minutter.  Saken kan ikke debatteres. Det kan ikke fremmes forslag eller fattes vedtak i tilknytning til saken. 

Eventuelle spørsmål som en ikke rekker å behandle i møtet, må fremmes på nytt av den enkelte representant. Kortspørsmål publiseres på hjemmesiden til Bystyret. 

Se for øvrig bystyrets reglement 

4. Interpellasjoner

Interpellasjoner må være innkommet til ordførerens kontor/bystyresekretariatet senest 7 dager før bystyrets møte. Etter at interpellasjonen er fremmet og svar er gitt, åpnes det for debatt. Det skal ikke fremmes forslag som det voteres over i forbindelse med en interpellasjon.

Interpellasjoner publiseres på hjemmesiden til Bystyret. 

Se for øvrig bystyrets reglement 

5. Forespørsel

Forespørsler kan rettes til ordføreren - om saker som ikke står på saklisten. En slik forespørsel skal være kortfattet og leveres skriftlig, senest under konstitueringen av møtet. Spørreren får ordet i 2 minutter. Ordføreren avgjør om forespørselen skal besvares på møtet eller på et senere møte.  

Se for øvrig bystyrets reglement 

6. Komiteinitiativ

Komiteene kan på eget initiativ reise saker i bystyret. Såkalt komiteinitiativ drøftes og behandles først i komiteen, der man formulerer et forslag. Forslaget sendes deretter inn til ordfører/sekretariat som setter det på bystyrets saksliste. Enkeltmedlemmer som vil foreslå et  komiteinitiativ må formulere dette skriftlig og foreksempel melde inn saken under punktet eventuelt. Vedkommende kan også be lederen sette saken opp på sakslista til et møte.

Komiteen som har en slik sak  oppnevner en saksordfører til å presentere saken.  Ordfører får ordet for å orientere om ordførerens innstilling i saken.  Deretter åpnes for et innlegg på 2 minutter før det voteres over videre behandlingsmåte.

Komiteinitiativ behandles som første dagsaktuelle sak i første bystyremøte etter at initiativet er vedtatt av komiteen.

Se for øvrig komiteenes reglement 

7. Komitehøringer

En bystyrekomité kan gjennomføre en eller flere høringer som ledd i sitt arbeid med en sak. 

Komiteen står for arrangementet. Komiteen bestemmer tema, plan for avviklingen av møte og hvordan møte skal bekjentgjøres. Komiteen bestemmer hvilke personer, foreninger, organisasjoner m.v. som skal inviteres og hvem som skal ha talerett. Komiteen kan bestemme at møtene skal starte med innlegg fra navngitte personer, at komiteens medlemmer stiller spørsmål og at ordet deretter gis fritt. 

8. Lovlighetskontroll

Tre eller flere medlemmer av bystyret kan kreve at et vedtak truffet av et kommunalt eller folkevalgt organ sendes til Fylkesmannen for kontroll av vedtakets lovlighet. Kravet må fremsettes innen 3 uker etter at vedtaket er fattet og  skal fremsettes først for det organet som har truffet vedtaket. Dersom organet opprettholder vedtaket, sendes saken til Fylkesmannen. Ved lovlighetskontroll skal det tas stilling til om avgjørelsen 

Dersom Fylkesmannen opphever vedtaket, innebærer dette at organet som har fattet vedtaket må fatte nytt vedtak. Det er viktig å merke seg at som hovedregel utsettes ikke gjennomføringen av vedtaket selv om det er krevd lovlighetskontroll av det. Mer om lovlighetskontroll finner du i kommuneloven.


Oversikt

Bystyrets reglement § 4.15 -Dagsaktuelle saker