Politisk organisering

Nærmere beskrivelse av politiske organer

Bystyret

Bystyret er kommunens overordna styringsorgan og består av 67 representanter fordelt på formannskap, kontrollutvalg og 7 komiteer. 

Bystyret skal i følge reglementet § 1.1 være en arena for levende politisk debatt der de grunnleggende politiske skillelinjene kommer frem - mer enn detaljer og nyanser. Bystyret skal arbeide effektivt for å unngå forsinkelser i kommunens saksbehandling. Det skal gi rom for aktuelle debatter om spørsmål som media og folk flest er opptatt av, der og da. Bystyrets behandling av politiske saker skal, i tillegg til endelig votering og beslutning, søke å tilføre sakene nye dimensjoner og argumenter ut over det som er fremkommet i tidligere behandling i komiteer og formannskap.

Bystyret avgjør saker som gjelder hovedtrekkene i kommuneadministrasjonens organisasjon, langtidsplaner og andre planer av overordna betydning, kjøp og salg av fast eiendom dersom verdien av eiendommen overstiger 5 millioner kroner. Disse forhold er beskrevet i kommunens delegeringsreglement.

Hver høst igangsettes budsjettprosessen. Rådmannen fremlegger budsjett og økonomiplan for de neste 4 år til politisk behandling. Føringene for bystyrets arbeid legges i stor grad gjennom budsjettet. Mer om budsjett og økonomiplan finner du her.

Bystyret og formannskapet velger medlemmer til en rekke styrer, råd og utvalg.

Forretningsutvalget

Bystyret velger fem medlemmer uten varamedlemmer til forretningsutvalg for bystyre, formannskap og bygningsråd. Kommunedirektøren og bystyrets sekretær har møteplikt og talerett. Forretningsutvalget skal arbeide på overordnet nivå og ikke drive forberedende saksbehandling. Utvalget har ikke vedtaksmyndighet på vegne av bystyret, formannskapet og bygningsrådet. Forretningsutvalget er ansvarlig for å:

Forretningsutvalget har møter minimum hvert kvartal. Bystyrets sekretær er sekretær for utvalget.

Formannskapet

Trondheim styres etter en formannskapsmodell slik den er beskrevet i kommunelovens § 5-6. Formannskapet er gitt avgjørelsesmyndighet i saker hvor ikke annet følger av lov eller av delegasjonsreglementet. I Trondheim har bystyret vedtatt at formannskapet også er kommunens bygningsråd. Halvparten av formannskapet utgjør kommunens klagenemnd. Den andre halvparten utgjør, sammen med ansatterepresentanter, administrasjonsutvalget.

Formannskapet mottar forslag til innstilling på saker fra rådmannen som er den øverste administrative leder, men kan også behandle forslag fra ordfører, kommunens oppnevnte komiteer og såkalte innbyggerforslag (tidligere; innbyggerinitiativ). Rådmannen har prinsippet om fullført saksbehandling som utgangspunkt. Det vil si at når en sak er sendt til politisk behandling har rådmannen avsluttet saksbehandlingen.

Formannskapet/bygningsrådet kan enten selv fatte vedtak i saken (i saker de har delegert myndighet til dette), sende den direkte til bystyret med en innstilling eller sende den til bystyret via en komite (komiteen vedtar en innstilling til bystyret).

Det er kun i noen få tilfeller at formannskapet/bygningsrådet sender saker direkte til bystyret utenom komiteene. Eksempler på dette er budsjett- og årsoppgjør, der kommunelovens bestemmelser sier at det er formannskapet som skal innstille til kommunestyret.

Formannskapet er også  valgstyre og generalforsamling for kommunens aksjeselskap.

Når det gjelder bygningsrådssaker, må formannskapet, i henhold til Plan- og Bygningslovens bestemmelser vedta innstilling til bystyret. Saken og innstillingen sendes via byutviklingskomiteen til bystyret.

I henhold til kommunelovens bestemmelser har formannskapet myndighet til å fatte vedtak i hastesaker. Slike vedtak skal legges fram for bystyret ved første mulighet.

Komiteene

Bystyret velger i sitt konstituerende møte medlemmer og varamedlemmer av bystyrekomiteene. Bystyrets faste medlemmer, med unntak av formannskapets medlemmer, fordeles på komiteene. Varamedlemmer til komiteene velges blant bystyrets varamedlemmer. Bystyret velger selv ledere og nestledere for komiteene. Valget av leder og nestleder for komiteene skjer i tilknytning til fordelingen av bystyrets faste medlemmer på komiteene. Leder og nestleder skal ikke tilhøre samme parti.

Ordføreren er bindeledd mellom komité og formannskap, og møter komitéledere regelmessig.

Bystyrekomiteenes oppgave er å avgi innstilling til bystyret i løpende saker, avgi uttalelse til formannskapet om rådmannens budsjett- og økonomiplanforslag, og avgi uttalelser i saker som forelegges av ordfører, formannskapet og/eller av andre komiteer. Utover de saker som sendes til komiteen, kan komiteens medlemmer selv ta opp saker til behandling. Flertallet i komiteen kan beslutte at forslaget sendes bystyret uten nærmere behandling. 

Komiteene  kan ta initiativ for å få utdypet sakene gjennom å benytte ulike former for høringer. Komiteene kan også be om utvidet informasjon om en sak før den innstilles til bystyret. Den kan også sende saken til ordføreren, for å få vurdert om saken skal sendes tilbake til rådmannen for ytterligere utredning eller bearbeiding. 

Med forbehold om bystyrets tilslutning under konstituerende møte 24.10.19,  vil det være syv bystyrekomiteer for perioden 2019-2023:

Behandler alle sosialpolitiske  saker som sosiale tjenester, barnevern, boligprogram, boligsosiale planer, integreringspolitikk, tjenester til utviklingshemmede, rusomsorg, utjevning av levekårsforskjeller og frivilligheten. Behandler alle investeringssaker innen fagområdet der investeringsramma er innenfor økonomiplanens rammer. 

Behandler saker som omhandler kommuneplanens arealdel, kommunedelplaner og reguleringsplaner, kulturminnevern og større byggesaker. Komiteen behandler alle saker knyttet til transport og samferdsel samt Miljøpakken.

Behandler saker som omhandler budsjett- og økonomiplan, økonomirapportering, forvaltning og organisering av kommunens virksomhet, kommunale foretak og bedrifter, investeringer og låneopptak utover budsjettrammer og ekspropriasjoner. 

Behandler alle saker knyttet til helse, uavhengig av aldersgrupper (0-110). Det betyr at komiteen også behandler saker om helsestasjonene som tidligere lå hos oppvekstkomiteen.  Komiteen behandler alle saker som er spesifikt knyttet til eldres levekår. Behandler alle investeringssaker innen fagområdet der investeringsramma er innenfor økonomiplanens rammer. 

Behandler saker som omhandler kultur, idrett, friluftsliv og kirke. I tilknytning til friluftsliv behandler komiteen alle saker som angår markaområdene og park/aktivitetsområder. Komiteen behandler også navnesaker. Uttaler seg i saker om tildeling fra kulturfondet. Behandler alle investeringssaker innen fagområdet, der investeringsramma er innenfor økonomiplanas rammer. 

Behandler saker som omhandler klima, miljø og miljøvern, avfallshåndtering, kulturminnevern ol. Komiteen behandler også saker knyttet til Smart City, universitetssamarbeid og holdningsarbeid overfor innbyggerne. Komiteen behandler alle næringssaker og er kommunens næringspolitiske utvalg. Behandler alle investeringssaker innen fagområdet der investeringsramma er innenfor økonomiplanas rammer. 

Behandler saker vedrørende barn og unges oppvekstvilkår, herunder alle saker knyttet til barnehage og grunnskole, unntatt helsestasjonene. Komiteen behandler også skjenkepolitiske saker. Behandler alle investeringssaker innen fagområdet der investeringsramma er innenfor økonomiplanas rammer. 


Kontrollutvalget

Kontrollutvalget fører løpende tilsyn og kontroll med den kommunale forvaltningen. Kontrollutvalget skal blant annet sørge for at det blir utført regnskapsrevisjon, forvaltningsrevisjon og selskapskontroll. Utvalget består av sju medlemmer oppnevnt av bystyre. Fem av medlemmene velges blant bystyrets faste representanter, to velges utenfor bystyrets faste medlemmer.


Kommunale råd

Bystyret velger i sitt konstituerende møte medlemmer og varamedlemmer av fire av de fem kommunale rådene.  Medlemmer til ungdommens bystyre velges ikke av bystyret. Rådene er rådgivende organer i Trondheim kommune for politiske prosesser og beslutninger på overordnet nivå. De har rett til å uttale seg i saker som har betydning for de menneskene de representerer, og de får saker til høring i en tidlig fase av saksgangen. 

Rådene arbeider etter målsetting om full deltagelse og likestilling i samfunnet. De kan selv ta opp saker som angår de menneskene de representerer. Rådene utarbeider hvert år en årsmelding om sin virksomhet som legges frem for bystyret. Noen av rådene arrangerer hvert år temadager eller fellesmøter med lag, foreninger og organisasjoner. Rådene har ikke forvaltningsoppgaver og de skal ikke behandle saker som gjelder enkeltpersoner. 


Klagenemd

Klagenemnda (5 medl.) behandler saker som gjelder klager på enkeltvedtak som er fattet av forvaltningsorgan som er opprettet i medhold av kommuneloven jf kommuneloven § 28 andre ledd. Klagenemnda behandler alle klager over enkeltvedtak der lovgivningen ikke angir fylkesmannen som klageinstans jf kommuneloven § 10 nr 2. Det kan dreie seg om vedtak som gjelder:

Formannskapet har vedtatt at saker som gjelder helsehjelp også skal behandles av klagenemnda selv om fylkesmannen er klageinstans i henhold til helse og omsorgstjenesteloven. Dersom klagen ikke helt imøtekommes av klagenemnda sendes saken til fylkesmannen som endelig klageinstans.


Partsammensatte utvalg

Administrasjonsutvalget behandler saker som gjelder forholdet mellom de ansatte og kommunen som arbeidsgiver. Utvalget består av fem medlemmer fra formannskapet og representanter for de ansatte. De ansattes representanter velges av og blant de ansatte for to år av gangen. 

Lønnsutvalget er kommunens forhandlingsutvalg i lønns- og tariffspørsmål og beslutningsorgan i saker om lønns- og arbeidsvilkår. Lønnsutvalget kan delegere deler av sin myndighet til rådmannen. Utvalget består av fem medlemmer fra formannskapet og representanter for de ansatte. De ansattes representanter velges av og blant de ansatte for to år av gangen.