INTRODUKSJONSPROGRAMMET I TRONDHEIM KOMMUNE:

Introduksjonsprogrammet er et kommunalt fulltidstilbud som er tilpasset den enkelte deltakers mål og behov. Hoveddelen av programmet skal bestå av opplæring i norsk- og samfunnskunnskap og arbeids- og utdanningsrettede tiltak. Introduksjonsprogrammets formål etter integreringsloven er tidlig integrering i det norske samfunnet og økonomisk selvstendighet gjennom å bidra til gode norskkunnskaper, kunnskap om norsk samfunnsliv, formelle kvalifikasjoner og varig tilknytning til arbeidslivet.



Et vilkår for å ha rett til introduksjonsprogram, er at man har behov for grunnleggende kvalifisering. Med grunnleggende kvalifisering menes informasjon, kunnskap og ferdigheter som gjør at en kan fungere i et ordinært arbeids- og samfunnsliv, eller kan benytte seg av ordinære utdannings- og opplæringstilbud. Om en har behov for grunnleggende kvalifisering gjennom introduksjonsprogrammet, vurderes helhetlig i lys av integreringslovens formål. 

Aktivitetene og tiltakene som tilbys i introduksjonsprogrammet skal utvikles kontinuerlig i takt med arbeidsmarkedet og være tilpasset deltakernes ulike kvalifiseringsbehov. 


STARTFASE

BOSETTING OG KARTLEGGING


I startfasen har vi et eget team av rådgivere, som ivaretar flyktningene som bosettes og er primærkontakt den første perioden. Bosettingsteamet forbereder mottaket, tar i mot og jobber med å skape en trygg overgang til oppstart i introduksjonsprogrammet. Deltakerne får bistand for å bli kjent med byen, sitt nærmiljø og settes i kontakt med viktige aktører som barnehage og skole. Flyktningenheten har en egen veileder som driver boligsosialt arbeid i deltakernes hjem, samt gruppevis på vår Boskole. Flyktningenheten gjennomfører kompetansekartlegging og Karrieresenteret gjennomfører karriereveiledning, som danner grunnlag for en integreringsplan

Aktiviteter som igangsettes og gjennomføres i startfasen:
  • Praktisk gjennomgang av bolig og kontraktskriving 
  • Boveileder er bindeledd mellom leietaker og huseier og hjelper begge parter med kommunikasjon. 
  • Forberede mottak og sikre nødvendig tilrettelegging fra første dag
  • Bistand til registrering og gjennomgang av nødvendige papirer (eksempelvis flyttemelding, søknad om skattekort og bostøtte, opprettelse av bankforbindelse)  
  • Kartlegging og veiledning på områder som skal bidra til hverdagsmestring tilpasset den enkelte. Eksempelvis veiledning om praktiske klær ved ulike årstider, økonomisk veiledning, bli kjent i byen, busstrening, 
  • Språkkartlegging og oppstart på språkopplæring og samfunnskunnskap ved Trondheim Voksenopplæringssenter (TROVO)
  • Oppfølging av familier med barn for oppstart på skolegang, barnehage og fritidsaktiviteter for barn i samarbeid med Redd Barna 
  • Helseoppfølging 
  • Foreldreveiledning i grupper etter ICDP-metoden 
  • Gruppetiltak for livsmestring i et nytt land 

Samarbeidspartnere:Trondheim Eiendom, Helse- og velferdskontorene, Flyktninghelseteamet (FHT), Politi, Barne- og familietjenesten (BFT), Omsorgsenheten og Trondheim voksenopplæringssenter (TROVO). NAV

Etter kartleggingen fra startfasen får deltakere en programrådgiver som har et godt grunnlag for å veilede ut fra deltakers utgangspunkt og mål. Programrådgiver har ansvar for å følge opp helheten av kvalifiseringen og forvalte introduksjonsprogrammet. 

SAMFUNNSDELTAKELSE

Å være en del av samfunnet er viktig. Vi jobber for at våre deltakere skal føle tilhørighet, få et nettverk og være en aktiv del av byen. Flyktningenheten gir informasjon og motiverer til samfunnsdeltakelse, gjennom gruppetiltak og individuell veiledning. I samarbeid med frivilligheten bygger vi bro til byens aktiviteter og tilbud. Våre deltakere skal ha mulighet til å bidra til fellesskapet - til å bli gode naboer, foreldre, frivillige og medborgere. 

Aktiviteter for samfunnsdeltakelse:

KARRIERELÆRING

Karrierelæring er en prosess rundt jobb, fritid og læring for å mestre hele livet. Vi hjelper deltakerne med å finne sin vei mot utdanning og arbeid for et selvstendig liv. Det legges til rette for karrierlæring individuelt og i grupper. Sammen utforsker vi interesser, muligheter og bygger valgkompetanse med mål om formell kompetanse og varig tilknytning til arbeidslivet. 

Aktiviteter for karrierelæring:

VEIEN TIL

UTDANNING


Flyktningenheten gir informasjon og veiledning og har tiltak for at deltakerne kan gjøre gode, informerte utdanningsvalg. For å finne veien til utdanning kartlegger vi erfaring, skolegang og yrkeserfaring. Sammen utforsker vi mulige utdanningsløp ut fra deltakers tanker om fremtiden og planlegger økonomien under utdanningen. For å kunne gi god veiledning må Flyktningenheten være oppdatert og ha kunnskap om tilgjengelige utdanningsveier for voksne.

Aktiviteter for veien til utdanning:

VEIEN TIL

ARBEID

Varig tilknytning til arbeidslivet og økonomisk selvstendighet er et mål i introduksjonsprogrammet. Noen deltakere har ingen medbrakt arbeidserfaring, mens andre både har utdanning og har jobbet mange år innen sitt fagfelt. For å være konkurransedyktig og få en fast jobb i Norge, må veien til arbeid tilpasses den enkeltes utgangspunkt. Vi samarbeider med NAV, private- og offentlige virksomheter og sosiale entreprenører for å tilby arbeidsrettede aktiviteter som bygger bro mellom deltakerne og lokalt arbeidsmarked. 

Ved INN har vi tro på at veien til arbeid blir til i samarbeid med lokalt arbeidsmarked, gjennom kvalifisering og læring i reelle arbeidsmiljø. Vi benytter ulike tilnærminger basert på den enkelte deltakers forutsetninger og behov: