HISTORIE

Flyktninger har kommet til Trondheim i uminnelige tider, men vi kan spore vår virksomhet tilbake helt tilbake til 1975. Fra de første Chilenske flyktningene kom på 70-tallet og frem til i dag, ser vi at gruppene som kommunen har tatt i mot, speiler den nyere geopolitiske historien. 

1975
Gamle kongevei

De første chilenske flyktningene kom i 1975. På denne tiden var det frivilligheten, ved Flyktningerådet, som tok i mot. Fra rundt 1979 kom det også båtflyktninger fra Vietnam. Flyktningene ble plukket opp av norske skip og brakt til nærmeste havn før de kom til Trondheim som overføringsflyktninger. 

1982
Munkegata

Flyktningtjenesten ble opprettet i 1982 og var først plassert i Munkegata. Kontoret omfattet også tolker som snakket vietnamesisk, persisk, spansk og kurdisk. Fra 1986 kom det flere flyktninger fra Chile og El Salvador som ble bosatt i Trondheim, før det fra 1988 også kom flyktninger Iran. I 1992 begynte vi å bosette flyktninger fra Bosnia.

Leangen mottak ble startet i 1987. I etterkant ble ble også Fossestua (1988), Ringvoll (1992), Lade (1993) og Frostaveien (1993) mottak startet. Mottakene var en del av Flyktningtjenesten. 

1993
Thomas Angells stuer

På begynnelsen av 90-tallet fikk vi navnet Mottaks- og informasjonskontoret for flyktninger og innvandrere (MIK) og var lokalisert i Thomas Angells stuer, det gamle "fattighuset". I 1994 ble Tolketjenesten skilt ut fra enheten. Leangen mottak ble nedlagt i 1995 og de øvrige kommunale mottakene ble videre nedlagt utover 90-tallet. Disse ble erstattet av private mottak. 


Fokuset for flyktningarbeidet på denne tiden var bosetting før flyktningene gikk direkte over på sosialhjelp. På 90-tallet startet Gulfkrigen og det kom derfor flyktninger fra Irak. Det kom også en stor gruppe Kosovo-Albanere. Fra 1995 tok vi i mot overføringsflyktninger. Ansatte ved INN husker at mange kom med store kofferter. Mot slutten av 90-tallet kom det også flyktninger fra blant annet Irak, Algerie, Bangladesh, Peru, Cuba og Colombia. Fra 1998 kom det en stor gruppe fra Øst-Slavonia i Kroatia.

2002
Prinsens gate 

Igangsettelsen av Bo-pro ble forløperen til dagens introduksjonsprogram og flyktningarbeidet endret seg vesentlig. Bo-pro var et prøveprosjekt hvor fokuset skulle være på arbeid og utdanning fremfor å sikre sosiale ytelser. I 2002 ble introduksjonsloven vedtatt og det ble fastsatt at vi skulle jobbe med bosetting og kvalifisering. Det var en bystyresak som omhandlet hvorvidt vi skulle være byomfattende, som endte med at vi forble byomfattende og fikk navnet Kvalifiseringssenter for innvandrere (internt ofte forkortet til KSI). Etter en intern runde fikk Kvalifiseringssenter for innvandrere i 2004 forkortelsen "INN", basert på følgende fokusområder: INNtroduksjons, INNbyggere, INNvandrere, INN i samfunnet, IN(N)tegrert, IN(N)hold i program, IN(N)formasjon og IN(N)kludering.

Fra 2002 kom det overføringsflyktninger fra Liberia og fra 2005 kom det også flyktninger fra Burma. Fra 2007 tok vi i mot statsløse flyktninger fra Bhutan (Nepalesere).

2013
Garveriet

Vi flyttet til Garveriet med åpent landskap og la fax-maskina og husnøkkel igjen - vi fikk adgangskort. I 1. etg. I Garveriet åpnet også Flerkulturelt informasjons- og dialogsenter (FIDS)/Dialogsenteret som en møteplass for kontakt mellom innvandrere, myndigheter og majoritetsbefolkningen.

I denne perioden bosatte vi mange flyktninger fra blant annet Somalia. 

2015
Sandgata

INNsats åpner som et aktivitetssenter for deltakere i introduksjonsprogrammet. INNsats startet som et lite kontor i Garveriet, men fikk raskt nye lokaler i Sandgata.


Fra 2015 var det en oppskalering i flyktningfeltet som følge av krigen i Syria. 

2018
Munkegata

Flerkulturelt informasjons- og dialogsenter (FIDS)/Dialogsenteret flytter til Munkegata 19. Her sitter ansatte som torgkailler og torgkjerringer og speider utover torget. Fokus ved FIDS er på holdningsskapende- og forebyggende informasjonsarbeid innen inkludering, helsespørsmål, likestilling, skole-hjem samarbeid, familie og negativ sosial kontroll

2018
Trondheimsporten

Vi flyttet til Trondheimsporten og ble samlokalisert med TROVO og Flyktninghelseteamet. INNsats ble med på flyttelasset og endret en del karakter samtidig som deltakergruppen endret seg.


Ny lov - integreringsloven - ble innført og gjeldende for deltakere med oppholdsvedtak fra 01.01.2021. 


Flyktningene vi bosetter i dag har ulik landbakgrunn. De største gruppene har opprinnelse fra Eritrea, Afghanistan og Syria. Vi har også bosatt personer fra Kongo og noen andre land. 

2022
Sammenslåing med FHT

I 2022 ble enhetene Kvalifiseringssenter for innvandrere - INN og Flyktninghelseteamet (FHT) slått sammen til en felles enhet under samme enhetsleder. 


2022 er også året krigen i Ukraina bryter ut. Dette resulterer til et økt bosettingsantall fra 140 til inntil 740. 


2023
INN blir til Flyktningenheten

I 2023 bytter vi navn til Flyktningenheten for å synliggjøre at vårt mandat favner et bredere integrerings- og inkluderingsarbeid, ut over kvalifisering til arbeid og utdanning. Vi har et bredt helsetilbud til flyktninger og asylsøkere. 


Videre driver vi Dialogsenteret som er en møteplass for dialog mellom innvandrere, myndigheter og majoritetsbefolkningen.