Flyktningenheten gir helseoppfølging og har det koordinerende ansvaret for kvalifisering av kommunens nybosatte flyktninger gjennom introduksjonsprogrammet

VI SKAL VÆRE BROBYGGERE FOR INKLUDERING OG ET SPRINGBRETT TIL LIVSKVALITET. VI FREMMER HELSE OG MESTRING GJENNOM HELHETLIGE, LIKEVERDIGE OG FAMILIERETTEDE TJENESTER.

Vår målgruppe er alle nybosatte flyktninger i Trondheim (18 - 55 år) som har rett til introduksjonsprogram. Vi tar imot og ønsker velkommen, jobber med å skape tillit og gir råd og veiledning i introduksjonsprogrammet. Sammen legger vi til rette for å bygge et liv i Norge. Flyktningenheten er en mangfoldig enhet med tverrfaglig kompetanse. Vi er integreringsspesialister med bred kunnskap innen migrasjon og kulturmøter. I vårt arbeid med kvalifisering er vi opptatt av samspillet mellom individ og samfunn. Vårt mandat inkluderer også Flyktninghelseteamet, som er Trondheim kommunes kompetanseteam på migrasjonshelse og Dialogsenteret.

Flyktningenhetens oppgave er å legge til rette for at flyktninger i Trondheim skal kunne fungere godt i samfunnet og bli økonomisk selvstendige. Bosetting, kvalifisering og helseoppfølging skjer etter nasjonale lover, føringer og lokale vedtak. Alle flyktninger i Trondheim skal oppleve å bli tatt i mot som viktige bidragsytere i byen



I startfasen har vi et eget team av rådgivere, som ivaretar flyktningene som bosettes og er primærkontakt de første ukene. Bosettingsteamet forbereder mottaket, tar i mot og jobber med å skape en trygg overgang til oppstart i introduksjonsprogrammet. Deltakerne får bistand for å bli kjent med byen, sitt nærmiljø og settes i kontakt med viktige aktører som barnehage og skole. Flyktningenheten har en egen boveileder som driver boligsosialt arbeid i deltakernes boliger, samt gruppevis på enhetens Boskole. Flyktningenheten gjennomfører kompetansekartlegging og Karrieresenteret gjennomfører karriereveiledning

I programfasen har deltakere en egen programrådgiver. Ved Flyktningenheten har vi programrådgivere som er spesialisert innen kvalifisering på ulike utdanningsnivå, slik at alle deltakere skal få et godt tilpasset løp. Programrådgiverne har ulik fagkompetanse, språk- og kulturbakgrunn. Med utgangspunkt i kartlegging fra startfasen, tildeles deltakere en programrådgiver som har et godt grunnlag for å bistå, ut fra deltakers utgangspunkt og mål.

Programrådgiver har ansvar for å følge opp helheten av kvalifiseringen og forvalte introduksjonsprogrammet. Rollen omhandler både veiledning, koordinering og saksbehandling. Programrådgiver informerer om rettigheter og plikter, fastsetter sluttmål og ulike mål på veien for deltakers program, samt lager og følger opp individuell plan/integreringsplan sammen med deltaker. I veiledningen tilrettelegger programrådgiver for samfunnsdeltakelse og livsmestring i et nytt land.  Vi tilpasser programmet til den enkelte deltaker sin livssituasjon og forutsetninger. Det er krevende å være flyktning og vi jobber for gjøre livet så handterbart som mulig. Deltaker og programrådgiver jobber systematisk med karrierelæring på veien mot arbeid eller utdanning. Programrådgiver hjelper deltakeren med dokumentasjon og godkjenning av utdanning og arbeidserfaring. Programrådgiver samordner aktiviteter, er bindeledd opp mot andre aktører og avklarer oppgave- og ansvarsfordeling med mål om en helhetlig kvalifisering. 

Flyktningenheten er organisert under avdeling Helse og Velferd. Vårt mandat inkluderer også et bredere integrerings- og inkluderingsarbeid: 

Flyktninghelseteamet er Trondheim kommunes kompetanseteam på migrasjonshelse. FHT jobber med å fremme helse og mestring - gjennom helhetlige, likeverdige og familierettede helsetjenester. 

DIALOGSENTERET

Dialogsenteret styrker integreringsarbeidet i Trondheim kommune gjennom å tilby en møteplass for informasjon og dialog mellom innvandrere, myndigheter og majoritetsbefolkningen

Noen flyktninger som bosettes har behov for ekstra hjelp på grunn av nedsatt funksjonsevne eller atferdsvansker. Kommuner kan motta øremerkede statlige tilskudd som kompensasjon for ekstra tilretteleggingsutgifter. Ekstratilskuddsteamet ved Flyktningenheten koordinerer kommunens søknader til denne ordningen. 


Trondheim kommune er en friby. En friby påtar seg å være vertskap for forfulgte forfattere, skribenter, musikere eller kunstnere. Trondheim kommunes fribykoordinator er lokalisert ved Flyktningenheten. 

PROSJEKTER

Ved Flyktningenheten har vi stort fokus på fagutvikling. Vi jobber bevisst for at vårt helse- og kvalifiseringstilbud skal være tilpasset målgruppen og et samfunn i endring. Som enhet legger vi til rette for medarbeiderdrevet innovasjon ved at ansatte, tett på kjernevirksomheten, ser behov og utvikler nye løsninger. Vi har et eget lokale - Innsats - som er utformet for kreative prosesser og workshop-basert aktivitet. Innsats er en arena for brukerinvolvering og samhandling. Vi jobber tett med frivillige aktører, sosiale entreprenører og næringsliv for å øke kvaliteten på vårt integreringsarbeid. Flyktningenheten har mange prosjekter og flere av disse er delfinansiert av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi). 

For å se våre prosjekter gå til prosjektkatalogen

Kontakt oss på telefon 900 22 822 eller send oss en epost på flyktningenheten.postmottak@trondheim.kommune.no. Vi holder til i Trondheimsporten