Støy

Folkehelse

I veileder for støyvurdering ved etablering av nærmiljøanlegg er nærmiljøanlegg beskrevet som anlegg eller områder for egenorganisert fysisk aktivitet. Denne typen anlegg er uteområder som skal være fritt allment tilgjengelig og beregnet på aktivitet, primært for barn og ungdom, men også for lokalbefolkningen for øvrig. Anleggene skal ikke dekke behovet for anlegg til organisert idrettslig aktivitet eller ordinære konkurranser i idrett. Nærmiljøanlegg skal bidra til å lage et allsidig og godt oppvekst- og utemiljø. I en stadig mer inaktiv hverdag er det viktig å tilrettelegge for lek, idrett og fysisk aktivitet i nærmiljøet. Gode felles utearealer i nærmiljøet er viktig for folkehelsen. Det bidrar til sosialt samvær, deltagelse, lek- og aktivitet. Et nærmiljøanlegg vil være en møteplass som innbyr til uorganisert aktivitet og sosiale treff for alle lag av befolkningen. Dette vil være et positivt bidrag for både den fysiske og psykiske helsen.

Det er også stilt betingelser for støy fra etablering av nærmiljøanlegg i nasjonale retningslinjer for støy i arealplanlegging (T-1442). Denne retningslinjen gir anbefalinger om hvordan man forebygger negative helsekonsekvenser av støy og ivaretar og utvikler gode lydmiljøer ved planlegging og utbygging av ny støyfølsom bebyggelse og støyende anlegg og virksomhet. Planlegging av nærmiljøanlegg er omtalt i kap. 5.4 i retningslinjen: Ved etablering av nærmiljøanlegg bør støynivåene ikke overskride grenseverdiene i tabell 2 (LpAFmax<60 dB) og kvalitetskriteriene i kapittel 1.2. Kilderettede tiltak bør prioriteres. Støy fra anleggene skal være utredet i reguleringsplan, eventuelt i byggesak dersom anlegget reguleres uten reguleringsplan. Det kan være hensiktsmessig og konfliktforebyggende å ta inn reguleringsbestemmelser som styrer aktivitet og driftstid.

Vedlegg 2 - AKU-01 R 211105 Buranbanen - Støyutredning (1).pdf

Støyvurdering av buran aktivitetspark

Opprusting av nørmiljøanlegg kan genrere stor aktivitet, og utløse konflikter og støyplager. Derfor er prosjektering av Buran aktivitetspark gjort i tett samarbeid med en støykonsulent. Plassering og inkludering av ulike aktiviteter i Buran er vurdert i henhold til Veileder for støyvurdering ved etablering av nærmiljøanlegg, IS-1693. Det er beregnet både middels og maks støynivå til anlegget. Se vedlagt støyrapport.

Etter støyvurderinger ble det besluttet å ikke tilrettelegge for sparkesykkel eller skate, selv om det var et stort ønske blant naboene.

beskrivelse av beregningsmodell

Det er lagt modell av både eksisterende og ny situasjon i parken med tilhørende topografi, marktyper, bygninger og aktiviteter.

I beregninger er det brukt en middels ( LwA,50%) og en maks (LwA,95% ) lydeffekttnivå.

Beregnede støynivåer sammenlignes med anbefalte grensedi LAFmax ≤ 60 dB .

eksisterende situasjon

ny situasjon

Eksisterende utforming og forslaget til ny utforming av friområdet er vurdert av støykonsulenten, resultatet er vist i støykart under. Beregnet lydnivå for det rehabiliterte nærmiljøanlegget er lavere enn de beregnede nivåene for dagens utforming. Forbedringen skyldes blant annet at støykildene plasseres med større avstand til nærliggende boliger, og at det planlegges bruk av støydempende tiltak som støydempet gittergjerde og støydempende basketballkurv.

Eksisterende situasjon middels lydeffektnivå

Ny situasjon middels lydeffektnivå

Det kan ikke utelukkes at det kan forekommer situasjoner der støynivået vil bli større enn det det er i dag. Det forventes å kunne forekomme maksimale lydtrykknivåer, LpAFmax, som overskrider den anbefalte grenseverdien i T-1442/2021 på LpAFmax ≤ 60 dB. Opplevelse av støynivå kan også bli påvirket av at det tilrettelegges for mer attraktivitet og dermed flere folk og økt bruk av friområdet sammenlignet med i dag

Eksisterende situasjon maks lydeffektnivå

ny situasjon maks lydeffektnivå