Underholdning

Det finnes mange muligheter for underholdning når man er hjemme. Bøker, lydbøker, TV, radio, podkast, brettspill og dataspill. Her er noen tips og idèer til hva man kan finne på.

Bøker og lydbøker

Les en bok sammen eller alene. Finn fram gamle favoritter fra bokhylla, eller begynn å les den boka du fikk til jul, men aldri startet på å lese.

Trondheim folkebibliotek har en nettside hvor de oppfordrer til å bruke biblioteket hjemmefra. Her har de samlet tips og anbefalinger for store og små (bøker, filmer, podkaster og andre aktiviteter).

Det finnes også mange lydbøker. Du kan låne e-bøker og e-lydbøker på nett via Trondheim folkebibliotek. Les også videre ned på siden til biblioteket om andre muligheter for lån og abonnering av lydbøker (som Storytel og Fabel).

På Verdensbiblioteket finner du e-bøker og lydbøker på flere av de store minoritetsspråkene i Norge. Bøkene er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten. 

Sjekk også ut digitale tips fra Deichman!

Brettspill

Finn fram de gamle klassikerne, og bruk tiden sammen som familie. For eksempel Yatzy, Ludo, Monopol, puslespill og kortspill.

Kanskje har dere lyst til å prøve noen nye spill?

Du kan også spille brettspill online, mot "resten av verden"!

Dataspill

Barnevakten har samlet tips til apper, spill og oppgaver for barn og familier.

ICE tipser om 12 gratis apper for studenter.

Kanskje du er alene, eller har lyst til å spille med andre utenom familien? Da kan onlinebaserte spill være en mulighet. Poki er et nettsted for gratis onlinespill.

Gamer er et nettsted hvor du finner anbefalinger og anmeldelser av spill for ulike plattformer.

Discord

Discord er et gratis program som lastes ned til mobiltelefon og datamaskin. Mange barn og unge bruker appen for å snakke sammen mens de spiller dataspill. Her kan man snakke med venner - en til en, i grupper og på servere, som altså er faste chatterom.

Hva er Discord? En Foreldreguide fra Barnevakten.

NOVA – Det digitale kulturhus (tidligere Ung Kultur Norge) er en nasjonal digital møteplass for ungdom. De bruker Discord som en digital fritidsklubb.

Gå på museum fra sofaen 

Flere museum rundt i verden har virtuelle omvisninger. Her kan du studere noen av verdens mest kjente kunstverk på nært hold. 

Radio og podkast

Det finnes uendelig mange radiostasjoner. Du kan finne din favorittstasjon gjennom søk på DAB-radioen din, eller du kan laste ned radio-apper til mobilen eller nettbrettet ditt. 

Flere og flere hører på podkast. Her er det også mye å velge mellom. Podtoppen gir deg en oversikt over de 100 mest populære podkastene i Norge til enhver tid.

Fremdeles usikker? Her er NRK sin Podtips-side.

Musikkanbefalinger

Det spilles mye norsk musikk på radioen for tiden. Her er noen tips og anbefalinger fra NRK innenfor mange ulike sjangere (fra 2021).

VG-lista er for deg som er interessert i hva som er mest populært akkurat nå.

Mange bruker strømmetjenester for å høre på musikk. Her er en guide til de 4 største strømmetjenestene i Norge i 2022.

Spotify har utviklet en egen musikk-app for barn, som heter Spotify Kids.

Platespillere har blitt populært igjen de siste årene. Aftenposten har en guide om platespillere for nybegynnere (fra 2018).

TV og film

Hva finnes på TV i dag?

Det finnes mange fine filmer som familier kan se sammen

Mange ser film og serier via strømmetjenester. Det er et stort utvalg, og noen er også gratis.

Lån og stream film med bibliotekskortet ditt. Filmoteket er en app hvor du kan låne inntil 10 filmer pr. måned gratis.

Youtube

Barna er som regel større forbrukere av youtube-innhold enn de voksne i familen. Vil du vite mer om youtube?

Sosiale medier og chatteapper

Hvilke sosiale medier bruker barna? Hva finnes? Barnevakten har oversikt og omtaler av apper som barn (og voksne) bruker til å holde kontakt med andre på små eller store flater.