ביה"ס בר כוכבא / ביה"ס סאלד  מאת דני רכט

לאחר קום המדינה והגידול באוכלוסיה היתה מערכת החינוך העירונית במשבר חמור. שני שליש מבתי הספר בעיר פעלו 'זמנית' במבנים שכורים. לאחר מלחמת העולם השניה הקצתה ממשלת המנדט קרקע מקרקעות הקולוניה הגרמנית לשעבר שרונה עבור שיכון קצינים עבריים ששירתו בצבא הוד מלכותו. קרקעות אלה נרשמו על שם העיריה. על חלקן נבנה שיכון הקצינים נווה דוד. על חלק אחר נבנו שיכונים נוספים: שיכון מגורים א' של עובדי העיריה, שיכון א' של עובדי בנק אפ"ק ושיכון עובדי הקרן הקיימת כחלק שיכון נועם (נווה עובדי מדינה). האיכלוס המהיר של השיכונים בסביבה החל משנת 1949 כפה על העיריה להעמיד מסגרת לימודים לילדי המשפחות שנכנסו לבתי השיכון. 

ב-1950, דירה בשיכון מגורים א' של עובדי העיריה הפכה זמנית לבית הספר הכי קטן בעיר. בבית הספר מגורים למדו 39 תלמידים בשתי כיתות: 19 תלמידים בכיתה א' ו-20 תלמידים בכיתה ב'. הקצב המהיר של מסירת הדירות למשתכנים בסביבה הביא גם לגידול דרמטי של בית הספר. בשנת 1952 למדו בו 64 תלמידים בארבע כיתות ושנה אח"כ כבר למדו בו 207 תלמידים בשבע כיתות. בראשית שנות החמישים יזמה העיריה הקמת בית ספר קבוע שבנייתו החלה בחודש אוגוסט 1951. המבנה תוכנן על ידי צוות המחלקה הטכנית בעיריה והביצוע נמסר לידי הקבלן אברהם פינקלשטיין

בית הספר מגורים נבנה בין רחובות הדר (לימים רחוב הנרייטה סאלד) ודפנה, ובסמוך לסמטת התאנה - הדרומי במשעולי שיכון הקצינים נווה דוד.  בשנת 1953 עבר בית ספר תיכון עירוני א' מבית גימנסיה בלפור אל ביתו הקבוע בשדות שרונה (רחוב שפרינצק כיום). במקומו החל לפעול בבית גימנסיה בלפור  תיכון עירוני ה'. סניף של התיכון החדש פעל במבנה החדש של בית הספר מגורים, אשר נקרא במחצית השניה של אותו העשור בית הספר בר כוכבא. לימים עבר תיכון עירוני ה' אל ביתו הקבוע בצפון העיר.  

בשנות השמונים, לאחר סגירתו של בית הספר בר כוכבא, העבירה העיריה אל המבנה הריק את  גימנסיה שלווה - גימנסיה פרטית שנרכשה בהמשך על ידי העיריה, הפכה לתיכון עירוני ט"ו ופעלה משנת 1972 בבית גימנסיה בלפור. לצד בית הספר פעל במתחם במשך עשרות שנים בית הכנסת בר כוכבא. בהמשך, שימש המבנה את בית ספר תיכון חדש, את מכללת תל אביב ובמקום פעלה במשך יותר מעשרים שנה ישיבת מעלה אליהו. אגף של המבנה הישן שימש את יחידת הפיקוח העירוני. לאחר מעבר הישיבה לכתובת אחרת והריסת המבנה בנתה העיריה במקומו בית ספר חדש - בית ספר הנרייטה סאלד - אשר פתח את שעריו בתחילת חודש ספטמבר 2023. 

למעשה, זאת לא הפעם הראשונה שבית ספר יסודי עירוני נקרא על שם הגברת סאלד. בשנת 1935, כשמלאו לה 75, קיבלה הנרייטה סאלד את אזרחות הכבוד של תל אביב. בסוף אותו עשור עם מעברו של בית הספר לדוגמא אל ביתו החדש במתחם סמינר לוינסקי - קריית החינוך שהוקמה בין רחובות בן יהודה והירקון, הוא נקרא על שמה של סאלד (1860-1945). מאז סגירתו, משמש המבנה הוותיק שברחוב הירקון את בית הספר ע"ש א.ד. גורדון (בית חינוך עובדים צפון) אשר פעל קודם ממבנה בשכונת פועלים מאוחדת. 

אתר הבנייה של בית הדר דפנה. צילום: בוריס כרמי, 1966.  ברקע מסומן בית הספר בר-כוכבא.

בית הספר בר-כוכבא. צילום מסוף שנות החמישים.

הדמיית מבנה בית ספר היסודי החדש ברחוב הנרייטה סאלד.

השנה 1965. תלמידי כתה ב' בבית הספר בר כוכבא.

ערכים בסביבה

נווה דוד (שיכון הקצינים)

המכון לפריון העבודה

שיכון עובדי העירייה (מגורים א')

שיכון עובדי הקרן הקיימת