Corona FAQ

Veelgestelde vragen m.b.t. Corona

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen in de coronatijd. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur deze dan naar info@talentprimair.nl. De Q&A wordt met enige regelmaat vernieuwd.

Ondanks dat steeds meer mensen gevaccineerd zijn, blijft het cruciaal dat we ons houden aan de basisregels op het gebied van hygiëne en dat men met klachten thuisblijft. Tijdens de laatste persconferentie, 13 augustus 2021, heeft de minister-president aangegeven dat het voor het basisonderwijs vooralsnog geen wijzigingen zijn ten opzichte van voor de zomervakantie. Dat betekent dat alle leerlingen alle dagen naar school gaan. Ook geldt voor het primair onderwijs dat leerlingen onderling en leerlingen en onderwijspersoneel geen 1,5 meter afstand hoeven te houden tot elkaar. Leraren en andere volwassenen binnen de school houden wel 1,5 meter afstand tot elkaar. Op de website www.lesopafstand.nl zijn de verschillende protocollen en servicedocumenten van de sector te vinden. Het protocol voor de basisschool is aangepast naar aanleiding van de laatste persconferentie.

Er zijn twee versoepelingen aangekondigd:

  1. Het snottebellenbeleid is komen te vervallen. Alle kinderen met verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn, of als ze af en toe hoesten, of met bekende chronische luchtwegklachten, astma of hooikoorts zonder koorts en/of benauwdheid, mogen gewoon naar school. Klik hier voor de meest actuele beslisboom.

  2. Onderwijspersoneel en leerlingen (vanaf 12 jaar) die meer dan 2 weken volledig gevaccineerd zijn, hoeven niet meer in quarantaine als ze contact hebben gehad met een besmet persoon, en het testadvies voor overige contacten (niet-nauwe contacten) vervalt.

Met betrekking tot het testbeleid wordt aan medewerkers – die nog niet volledig gevaccineerd zijn – gevraagd om zich nog 2x per week preventief te testen. Dit geldt ook voor leerlingen in het V(S)O die nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Coronatesten

Er zijn tegenwoordig diverse manieren om een coronatest te (laten) doen. Zo heeft de overheid zelftests uitgedeeld aan scholen en kan je deze in supermarkten, drogisterijen en apotheken aanschaffen. Heb je klachten? Maak dan een afspraak bij een reguliere teststraat van de GGD via www.coronatest.nl. De test is gratis en de uitslag heb je binnen 26 uur.


Vragen en antwoorden

Q: Wat gebeurt er met mijn salaris als ik na vakantie is thuisquarantaine moet?
A: Op dit moment is er alleen een quarantaineplicht voor mensen die uit een zeerhoogrisicogebied komen.
Hier vind je de lijst met landen die als zeerhoogrisicogebied zijn gekwalificeerd. Als je uit een van deze landen komt, moet je 10 dagen in quarantaine . Met een coronatest op dag 5 kunt u de duur van het thuisblijven verkorten. Als een medewerker ervoor gekozen heeft om een van deze landen te bezoeken ten behoeve van vakantie en geen rekening heeft gehouden met de quarantaineplicht, waardoor de medewerker (nog) in quarantaine zit als de scholen weer starten en daardoor zijn werkzaamheden niet uit kan voeren, zullen wij in dat geval de salarisbetaling gedurende de periode van de verplichte quarantaine staken.


Q: Hoe gaan we om met ouders die hun kind(eren) na vijf dagen quarantaine niet willen laten testen?

A: Het wordt er niet makkelijker van, maar wij staan wel op het standpunt dat wij de medewerkers willen beschermen. Dus wanneer ouders niet willen testen, dan blijven ze langer in quarantaine en krijgen de kinderen thuisonderwijs, conform de landelijke maatregelen. En op basis van haar zorgplicht voor de veiligheid op school mag een school personen wegsturen die het thuisquarantaine-advies niet in acht nemen.


Q: Als een klas in quarantaine moet, gaan schoolgaande broertjes en zusjes dan ook naar huis?

A: Nee, het gaat alleen om de kinderen uit die klas. De overheid en GGD geven aan dat de huisgenoten van het kind niet thuis hoeven te blijven. Als een van de kinderen klachten krijgt, dan moeten de huisgenoten wel thuisblijven.


Q: Mogen verkouden kinderen naar school?

A: De overheid heeft de handreiking neusverkoudheid aangepast en kinderen met een neusverkoudheid mogen naar school.


Q: Moeten leerlingen mondkapjes dragen?

A: Je kan overwegen om het dragen van mondkapjes voor groep 7 en 8 in te stellen; het is geen verplichting vanuit de overheid, maar een dringend advies. Het gaat hierbij om het dragen van een mondkapje op het moment dat de kinderen zich bewegen en geen afstand kunnen houden van andere klassen. Maak hierin je eigen schoolbeleid.


Q: Moeten we gescheiden buiten spelen?

A: Het advies van de overheid is voor de zomervakantie 2021 losgelaten.


Q: We hebben geen sneltesten meer. Kunnen we deze nog nabestellen?
A: Het OMT heeft in haar meest recente advies aangegeven dat het preventief testen door onderwijspersoneel niet meer hoeft wanneer zij volledig gevaccineerd zijn en twee weken hebben gewacht om de immuniteit op te bouwen. Vanwege de hoge vaccinatiegraad onder het personeel (waarschijnlijk boven de 85%) zullen scholen voor de periode tot medio september geen aanvullende zelftesten voor het personeel ontvangen. Voor het personeel dat (nog) niet immuun is, maar wel gebruik wil maken van zelftesten, is de verwachting dat er nog afdoende voorraad beschikbaar is (binnen uw school of eventueel binnen uw bestuur) om aan die vraag te voldoen. Ook is het voor iedereen mogelijk om twee gratis zelftesten te bestellen via www.zelftestenbestellen.nl. Bij signalen dat ook dit onvoldoende is, is het mogelijk om een spoedbestelling te plaatsen via de aanvraagmodule voor zelftesten (CoTeRo). Scholen hebben voor deze module een uitnodiging ontvangen per e-mail.

Q: Mogen neusverkouden kinderen wel naar de noodopvang?
A: Het RIVM heeft inmiddels de handreiking bij neusverkouden kinderen herzien naar aanleiding van het aangepaste testbeleid voor kinderen onder de 12 jaar. Kinderen tot en met 12 jaar laten zich testen bij klachten die passen bij COVID-19, zoals neusverkoudheid in combinatie met hoesten, koorts en/of benauwdheid. Kinderen tot en met 12 jaar met alleen verkoudheidsklachten mogen naar de noodopvang en naar school zodra de scholen weer open mogen. Lees hier meer.

Q: Ik krijg een melding van de Corona-app dat ik quarantaine moet. Wat nu?
A: Als je een melding krijgt dat je in quarantaine moet omdat je in contact bent geweest met iemand die positief getest is, geeft die app - gebaseerd op jouw situatie - een advies. Dat kan zijn dat je in quarantaine moet. Echter, neem ook altijd even contact op met de GGD. Het advies wat de GGD geeft, is leidend en gaat boven het advies van de app. En dit kan anders zijn dan wat de app in eerste instantie heeft aangeraden.

Q: Een collega is in quarantaine, niet ziek en wel in staat om te werken. Wat doe ik met de groep?
A: Als de mogelijkheid er is, kan je hier een onderwijsassistent inzetten. Hij/zij kan voor de klas en de leerkracht kan vanuit huis digitaal onderwijs geven. Omdat het per school afhankelijk is hoe ver het digitale onderwijs is ingevoerd, is het ook per school afhankelijk wat een leerkracht die niet ziek is, vanuit huis kan doen. Dit zien we dan ook als schoolbeleid waar we uiteraard graag in mee willen denken. Je wil proberen te voorkomen dat je een groep naar huis moet sturen. Het blijft cruciaal om met de ouders te blijven communiceren wat wel en niet mogelijk is, zodat je de verwachtingen blijft managen.

Q: Een leerling is in quarantaine, niet ziek en wel in staat om onderwijs te volgen. Hoe pak ik dat aan?
A: Je onderwijs zou op dit moment zodanig ingericht moeten zijn dat deze leerling vanuit huis het onderwijs kan volgen. De plek waar de leerling zich bevindt, mag niet uitmaken. Omdat het per school afhankelijk is hoe ver het hybride onderwijs is ingevoerd, is dit ook per school afhankelijk hoe het onderwijs voor deze leerlingen opgepakt wordt. We zijn er voorstander van om deze kinderen zoveel mogelijk bij het onderwijs te blijven betrekken. Het gaat er daarbij wel om wat haalbaar is voor het team.

Q: We hebben veel leerlingen in quarantaine (in een groep of door de school heen). Hoe regelen we het onderwijs?
A: Hybride onderwijs is het sleutelwoord momenteel. Dat betekent dat het onderwijs zo ingericht is dat het niet uitmaakt waar de leerlingen of de leerkrachten zich bevinden. Het onderwijs zou op elk moment door moeten kunnen gaan. Omdat het per school afhankelijk is hoe ver het hybride onderwijs** is ingevoerd, is dit ook per school afhankelijk hoe het onderwijs voor deze groep opgepakt wordt.

*** Hybride onderwijs is plaats-onafhankelijk onderwijs. De leerkracht bereidt alle dagen en alle lessen voor, zodat deze op elke plek gevolgd kunnen worden.

Q: Er zijn meerdere leerkrachten in quarantaine. Wanneer gaan we over tot sluiting van de school?
A: Of de school moet sluiten, is een besluit dat genomen wordt door het College van Bestuur en is afhankelijk van een aantal factoren. Dit zal per school verschillend zijn en hier is geen algemene richtlijn voor te geven. Dit besluit wordt altijd in samenspraak met schoolleiding en CvB en in overleg met de GGD.

Q: Wat te doen bij een besmetting (leerkracht/leerling) op school?
A: Hier is een handreiking voor opgesteld door de PO-raad. Hier staat duidelijk en stapsgewijs in aangegeven wat er gedaan moet worden. De brieven die je hiervoor kan gebruiken, hebben we bij elkaar gezet in deze map.

Q: Een leerkracht is positief getest op Corona. Moet de klas nu ook in quarantaine? En moeten collega’s dan ook getest worden?
A: De klas hoeft niet in quarantaine. Je informeert de ouders over de besmetting en vraagt ze hun kinderen goed in de gaten te houden. Een voorbeeldbrief vind je hier.
Collega’s met klachten, moeten zich uiteraard direct laten testen (conform protocol). Collega’s die geen klachten hebben, hoeven zich niet te laten testen. Ook zij moeten hun gezondheid goed in de gaten houden. Een voorbeeldbrief vind je hier.

Q: Wat doe je bij besmetting in het gebouw van een buurschool. Informeer je de ouders dan ook?
A: Als de buurschool je hierover informeert, is dit niet direct reden om ook de ouders van jouw school te informeren. Tenzij je een vermoeden hebt dat kinderen in aanraking zijn geweest met de besmette persoon in het andere gebouw. Dan is het wel belangrijk de ouders te informeren. Zij moeten dan in de gaten houden of er gezondheidsklachten ontstaan. Collega’s dienen wel geïnformeerd te worden.

Q: Waarop baseert Talent Primair haar beleid ten aanzien van het coronavirus?
A: Talent Primair hanteert de richtlijnen van het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisaties (WHO).

Q: Een collega is positief getest op corona. Moet ik nu ook thuisblijven?
A: De GGD doet bij een positieve test een bron- en contactonderzoek en is hier leidend in. De GGD bepaalt naar aanleiding van dit onderzoek wie er (ook) getest moet worden en wie er (ook) in quarantaine moet. Als je twijfelt, kan je gebruik maken van de beslisboom.

Q: Mag iedereen weer (onbeperkt) de school in?
A: In principe mag dat, met inachtneming van de maatregelen (1,5 meter afstand). Het advies is om in ieder geval een goed triage te doen met iedereen die in het gebouw komt. En hou bij wie er van buiten je school in komt. Bij een eventueel contactonderzoek is het belangrijk dat je deze informatie paraat hebt.

Q: Betekent dat ouders hun kinderen weer tot in de klas mogen brengen?
A: Nee. Om de maatregelen (1,5 meter afstand) te kunnen hanteren, is het niet mogelijk om alle ouders hun kinderen in de klas te laten brengen. Daarom mogen ouders nog steeds niet hun kind tot in de klas brengen.

Q: Er is veel te doen om ventilatie van de gebouwen. Wat moeten we wel of niet doen als het gaat om ventileren?
A: Onze gebouwen worden zorgvuldig onderhouden en dat geldt dus ook voor de ventilatie. Bij twijfel wordt samen met ons onderhoudsbureau gekeken of die twijfel terecht is en wat ondernomen moet worden.Daarnaast kan je zelf regelmatig luchten gedurende 10 tot 15 minuten door bijvoorbeeld ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Doe dit in ieder geval tijdens de pauzes en voor, tussen en na schooltijd.

Q: Mogen ouders hun kinderen thuis houden uit angst?
A: Nee. Met de start van het nieuwe schooljaar moet verzuim ook weer op de reguliere manier worden gemeld. Mocht je leerlingen hebben die thuis gehouden worden, ga dan het gesprek aan met de ouders. Bespreek wat de reden is voor de afwezigheid. Schakel waar nodig het juiste netwerk in (zoals de jeugdgezondheidszorg en de leerplichtambtenaar). Het uitgangspunt is dat alle leerlingen fysiek onderwijs op school volgen.

Q: Mijn leerling valt in de risicogroep, mag hij/zij thuisblijven?
A: Als leerlingen zelf behoren tot de risicogroepen volgens het RIVM, of gezinsleden hebben die tot de risicogroep behoren, dan kunnen leerlingen worden vrijgesteld van fysiek onderwijs. Ouders nemen in dat geval contact op met de schoolleiding en die neemt contact op met de leerplichtambtenaar. Scholen worden opgeroepen om zoveel als mogelijk in overleg te treden met ouders en kinderen om te bezien welke mogelijkheden er zijn. Bij twijfel over het wel of niet veilig naar school toe kunnen gaan, is het advies aan ouders om contact op te nemen met de behandelend arts of met de jeugdgezondheidszorgorganisatie (jeugdarts of jeugdverpleegkundige) die aan de school verbonden is en deze situatie te bespreken met de schoolleiding. Zie voor meer informatie ook de site van de rijksoverheid.

Q: Mogen we vormen van thuisonderwijs in blijven zetten?
A: Fysiek onderwijs op school is weer de norm. Voor het leerproces en voor een gezonde sociaal-emotionele ontwikkeling is het belangrijk dat de kinderen op school zijn. Toch raden we aan om het thuisonderwijs niet te diep in de kast weg te stoppen. Het zou wel eens een hele goede oplossing kunnen zijn in situaties waarbij leraren in quarantaine komen te zitten en de mogelijkheid voor vervanging uitgeput is.

Q: Ik moet van de GGD thuisblijven omdat een van mijn huisgenoten klachten heeft of positief is getest, word ik ziek gemeld?
A: Nee, zolang je zelf geen klachten hebt ben je niet ziek. Op dat moment heb je verlof. Samen met je leidinggevende bespreek je wat je vanuit huis gaat doen (afstandsonderwijs, administratie e.d.).

Q: Ik moet van de GGD thuisblijven omdat ik in contact ben geweest met een corona positief getest persoon, ben ik ziek?
A: Nee, zolang je zelf geen klachten hebt ben je niet ziek. Op dat moment heb je verlof. Samen met je leidinggevende bespreek je wat je vanuit huis gaat doen (afstandsonderwijs, administratie e.d.)

Q: Welke hygiënemaatregelen worden door Talent Primair genomen?
A: De scholen zorgen voor voldoende zeep, handgel en papieren doekjes. Op de toiletten hangen handen-was-protocollen. Daarnaast voorzien scholen de medewerkers - indien gewenst - van handschoenen en/of mondmaskers.

Q: Wat kun je doen als medewerker om infecties te verminderen?
A: De volgende hygiënemaatregelen blijven onveranderd gelden om het risico op acute infecties te verminderen:

  • Was je handen regelmatig (met zeep en minimaal 20 seconden)

  • Hanteer de hoest etiquette: hoest en nies in je elleboog

  • Houd afstand van andere volwassenen (minimaal 1,5 meter)

  • Gebruik papieren zakdoekjes

Q: Wat moet ik doen als ik verkouden en/of grieperig ben?
A: Het advies is om met griepverschijnselen thuis te blijven en je direct te laten testen. Blijf niet te lang doorlopen met klachten, maar laat je zo snel mogelijk testen.

Q: Wat moet ik doen als ik mogelijk in aanraking ben gekomen met het coronavirus?
A: Als je geen symptomen van corona vertoont, dan kun je gewoon komen werken. Als je wel symptomen hebt, blijf dan thuis en maak een afspraak om je te laten testen.

Q: Wat zijn de symptomen van het coronavirus (COVID-19)?
A: Symptomen van het coronavirus (COVID-19) zijn koorts met daarbij luchtwegklachten, zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Heb je een of meer van deze symptomen, blijf thuis en maak een afspraak om je te laten testen.