בתי ספר ולדורף ויחסם לטכנולוגיה היו נושא למחלוקת מאז שבתי ספר ולדורף, ואמצעי מדיה דיגיטאלית, היו בסביבה. היום, עם השימוש הגובר והולך של ילדים ומבוגרים בבית, בעבודה ובבתי הספר, הנושא מקבל חשיבות מיוחדת.
בתהליך חינוכי יש לטכנולוגיה מקום רק כאשר נזקקים לשירותיה באופן עקיף, בהיותה מכשיר, אמצעי או דבר מה שיש ללמוד אותו כשם שלומדים כל תחום מקצוע אחר. כאשר הילד בשל לכך מבחינת התפתחותו, יש ללמדו גם את הטכנולוגיות השונות וכיצד להשתמש בהן שימוש נבון . יש ללמד טכנולוגיה בדיוק כשם שמלמדים מדעי טבע, היסטוריה ותחומי ידע אחרים . אולם אל לנו לבלבל בין תוכן הלימוד לבין הדמות המלמדת – ללמד טכנולוגיה צריך, אך לא להופכה למורה עצמו . הקשר האנושי, בייחוד בעידן הטכנולוגי, הוא אחד הדברים החשובים. (חינוך ולדורף הלכה למעשה, גלעד גולדשמיט, בהצואת מכון מופ"ת,תשפ"נ-2021)
שימוש של הצוות וההורים בטכנולוגיה לדיווח, למידה בקרה
צוות בית הספר משתמש בכלים טכנולוגיים לדיווח, ניהול ידע וללמידה, כמתחייב מדרכי הניהול במשרד החינוך. תהליכי ההטמעה של הכלים הם הדרגתיים ומותאמים לצרכים. בשלב ראשון, מיומנויות טכנולוגיות והרגלי עבודה איתן. בהמשך וגם במקביל, יחשפו המורים לפדגוגיה ודרכי הוראה.
שימוש של תלמידים בטכנולוגיה ללמידה
באופן מסורתי, מכיתה ח' ואילך בערך מתחיל בבתי ספר ולדורף שימוש הדרגתי בעזרים טכנולוגיים. התלמידים, המצויידים בכוחות הפנימיים שפיתחו כבר, בשלים בשלב זה למפגש עם הטכנולוגיה.
מגיפת הקורונה שפרצה לחיינו בשנת 2020, הציבה בפנינו אתגר בשאלת השימוש בכלים טכנולוגיים ללמידה. בתקופה זו, נחשפו תלמידינו לשימוש בטכנולוגיה, מבלי שהיו להם הרגלי עבודה מסודרים ומבלי שהפנימו כללי בטיחות ומגבלות לשימוש בכלים.
צמיחת בית הספר, והתקרבות השכבות העליונות לגיל לימודים תיכוניים, העלתה גם את שאלת מיומנויות העבודה המתוקשבת והשימוש בכלים הטכנולוגיים הנדרשים מבוגרי בית ספר בעת המעבר לתיכון. לאור זאת, ולאחר בירור על הנעשה בבתי ספר אנתרופוסופים נוספים, הוחלט:
השימוש בכלים מתוקשבים על ידי תלמידים בכיתות א-ד יהיה מצוצמם ביותר, בעיקר לצרכי הדגמה של תוכן נלמד או תרגולו.
בכיתוח ה-ח תתקיים חשיפה הדרגתית, מבוקרת ומידתית לכלים ועזרי למידה ולדרכי עבודה מקוונת, בתכנית ספיראלית, שתשולב בתקופות ההוראה.
מרחבי הלמידה בהם יעבדו התלמידים יהיו מרחבים מוגנים בשם משתמש וסיסמה אישיים, בהתאם למדיניות משרד החינוך.
בנוסף, תוצענה לתלמידים שרוצים או זקוקים לתרגול נוסף בתחומים מסוימים (דוגמת מתמטיקה, אנגלית ומדעים), אפשרויות ללמידה עצמית
מלחמת חרבות ברזל הציבה בפנינו אתגר נוסף, ובזכות היערכות מוקדמת ותרגול של התלמידים, הצלחנו לשמור על מסגרת של תקשורת שוטפת ולמידה מרחוק באמצעות שימוש במרחבי הכיתות שבמרחב הלמידה ואפליקציות שנרכשו.
תלמידים אינם רשאים להשתמש במכשירי טלפון סלולאריים ועזרים טכנולוגיים אחרים בשטח בית הספר.
אמנת הקשב של קהילת ההורים גובשה בהתאם למדיניות בית הספר ולאמנה הקהילתית, והיא מתייחסת לשימוש בטכנולוגיה גם מחוץ לבית הספר.
בהמשך לאמנת הקשב, גובשו הצעות הצעות להסכמים בין הורים לבין ילדים ובני נוער לשימוש בטלפונים:
המטה הלאומי להגנה על ילדים ונוער ברשת - 105
במקרים של פגיעה ברשת ניתן לפנות למוקד 105 להגנה על ילדים ברשת 24/7 בטלפון 105, בטופס מקוון ובוואטסאפ 052-1210105.
אתר הורים בריטי - קמפיין לצמצום שימוש בסמארטפונים
אמת או פייק: מדריך מעשי לקריאה ביקורתית וצריכת חדשות- תומר אביטל
עמוד היוטיוב של פרופ׳ ג׳ונתן היידט, מחבר ״דור בחרדה״
כתבה מאתר עיתון הארץ על סכנות בשימוש בווטסאפ
תכנית מסדנת הורים שהועברה על ידי "האצטרובל הכחול" בשנת תשפ"ה