HAASTE 2020

Haaste kouluille ja päiväkodeille

Pölyttäjäpolut haastavat kaikki Suomen koulut ja päiväkodit mukaan rakentamaan pölyttäjäpysäkkejä!

Keväällä 2020 Pölyttäjäpolut-hanke haastaa mukaan kaikki suomalaiset koulut opettajineen ja oppilaineen istuttamaan koulujen lähiympäristöön pienempiä tai isompia pölyttäjäpysäkkejä ja pölyttäjäpolkuja.

Istutukset voivat olla yksittäisiä pienempiä istutuksia, kuten ruukkuja tai lavoja, tai sitten istutuksilla voi vallata suurempiakin alueita. Jyväskylän Steinerkoulun lähialueilla istutetaan esimerkiksi kolme noin 25 neliömetrin aluetta pölyttäjille sopiviksi kukkakedoiksi. Nämä istutukset antavat oppilaille hienon mahdollisuuden sekä osallistua istutuksien suunnitteluun ja toteutukseen että myös seurata kasvun alkua keväisin, mutta myös kedon monenkirjavaa elämää elokuussa koulujen taas käynnistyessä.

Pölyttäjäpysäkkien ja -polkujen kasvillisuudeksi suositellaan kotimaisia keto- ja niittykasveja. Näin tuotetaan luonnon monimuotoisuuden lisääntymistä ja koululaiset pääsevät tunnistamaan ja opettelemaan näitä elinympäristöllemme tärkeitä lajikkeita, sekä niiden ympäristössä viihtyviä pölyttäjiä ja muita hyönteisiä.

Osallistumalla pölyttäjäpolkujen muodostumiseen koulut auttavat lähiluontonsa kasvien pölytystä, avustavat kukkien sekä marjasatojen kukintojen onnistumisessa ja samalla luovat viihtyisää oppimisympäristöä sekä kaupunkia, josta pölyttäjien lisäksi nauttivat myös oppilaat ja opettajat.

Osallistumalla oman elinympäristönsä muokkaamiseen että myös tarkkailuun oppilailla kehittyy aivan uudenlainen suhde lähiluontoon ja luonnon monimuotoisuuden ymmärrykseen, mutta myös arvostukseen. Samalla, kun luokat ja lapsiryhmät seuraavat koulupäivien aikana omien pölyttäjäpolkujensa kehittymistä ja elämää, he myös alkavat kiinnittämään huomiota esimerkiksi kotiympäristönsä luontoon, sen monimuotoisuuteen tai monimuotoisuuden puutteeseen. Pölyttäjäpolkuja istuttamassa ja sittemmin seuraamassa ollut oppilas oppii kuin huomaamattaan kysymään, että miksi esimerkiksi kotikerrostalon pihassa ei ole pölyttäjille sopivia elinympäristöjä?

Haasteessa innostetaan kouluja paitsi laittamaan pölyttäjäpysäkkejä ja -polkuja, mutta myös seuraamaan niiden elämää pitkällä aikavälillä. Näin pölyttäjäpolut tulevat osaksi koulujen opetustoimintaa.

Näin se toimii

1. Innostun haasteesta ja päätän että me olemme mukana haasteessa!

- Tästä se lähtee! Otamme ratkaisevan askeleen maailman parantamiseen!

2. Innostan porukkani suunnittelemaan miten toteutamme haasteen.

- Kevättalven kaffepaussit voi käyttää toiminnan suunnitteluun! Ja luokassa voimme myös miettiä että mitä ja minne tehdään!

3. Keväällä 2020:

- Istutamme kukkia, kunnostamme kukkapenkin tai perustamme pysäkin!

4. Syksyllä 2020:

- Seuraamme ötököiden elämää

- Tunnistamme erilaisia pölyttäjiä, piirrämme, maalaamme, valokuvaamme niitä

- Jaamme havaintoja muiden haasteeseen osallistuneiden kesken sosiaalisessa mediassa tunnisteella #pölyttäjähaaste

5. Jaetusta materiaalista palkitaan parhaat valokuvat ja kuvataidetyöt omissa sarjoissaan!

- Tiedot palkinnoista tulevat tähän tammikuun aikana :)

- Maailman meneminen parempaan suuntaan on ensimmäinen palkinto meille kaikille!! ;)

- Myös kaunein ja kekseliäin pölyttäjäpysäkki ja kokonainen pölyttäjäpolku palkitaan!


“Meidän pölyttäjäpysäkillä vieraili tänään Juolukkasinisiipi – Agriades optilete!

Onko näkynyt muualla???

#pölyttäjäpolut