Budstikka i februar 2018

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 8-021 Sandnes og Jæren tirsdag 27. februar 2018 på Sivdamsenteret, Bryne kl. 19:00

Åshild Sunde Feyling Thorsen

“Det norske Minnesota”

Minnesota er en av de statene i USA som hadde størst innslag av skandinavisk innvandring.

Fremdeles er både nordmenn og amerikanere historien bevisst og formidler den til nye generasjoner. Dette skjer både gjennom materiell kultur som vi finner på museene, og også med formidling gjennom undervisningsopplegg i skolen.

I dette foredraget vil hun gi et innblikk i hvordan historien om utvandringen fra Norge og innvandringen til USA fortelles mellom Nordhordland og Fergus Falls, Minnesota.

De to områdene i Norge og USA har i flere år vært vennskapsbyer gjennom et Sister City samarbeid, og finner stadig nye måter å bygge relasjoner på. Hvordan videreføres historien om og kontakten mellom Norge og USA i dag?

Åshild Sunde Feyling Thorsen (bildet t.h.), er stipendiat ved Kulturhistorisk avdeling, Universitetsmuseet i Bergen.

Åshild Sunde Feyling Thorsen.

Foto.: Geir Yeh Fotland 2014

Det blir som vanlig god musikk, kaffe, noe å bite i og et godt drøs. Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre.

Musikken denne kvelden er ved Kari Nævra Ree

Legg medlemsmøtet 27. februar til i kalenderen din.

iCalendarGoogle CalendarOutlookOutlook OnlineYahoo! Calendar

Les mer om programmet i 2018 lengre nede på siden. Detaljert program finner du her.

Fra presidenten

Tone Tjensvold Barstad.

Kjære Sons Venner!

Vi skriver februar, månedene flyr av sted. Hittil har vi hatt en mild vinter på Jæren, men vi vet alle at februar og mars kan være skikkelige vintermåneder her.

Vi hadde en fin start på det nye året med besøk av forfatter Odd Sverre Aasbø fra Risør.

Han kåserte om Route 66 - verdens vakreste eventyr. Førtini hadde møtt frem for å høre hans inspirerende foredrag.

På februar møte får vi besøk av Åshild Sunde Feyling Thorsen, opprinnelig fra Egersund men nå bosatt i Bergen. Hun vil kåsere om “Det norske Minnesota”. Om norskamerikanere som den dag idag er historien bevisst og formidler den til nye generasjoner. Dette skjer både gjennom undervisningsopplegg i skolen og gjennom museene i Minnesota. Vi ser frem til hva Åshild har å fortelle til oss.

Jeg skal selv i mai måned tilbake til det norske Minnesota som fasinerer meg. Små steder hvor det er norske kulturhus, norske kafeer, for å ikke glemme - 17. mai feiringen. Jeg gleder meg til nok en gang å få oppleve hvordan norskamerikanerne feirer 17. mai i Minnesota.

Vi samler inn frimerker til Tubfrim. Har du frimerker, vennligst lever dem til en i styret.

På møtene våre har vi utlodning. Inntekter fra utloddningen er en viktig inntektskilde. Fint om medlemmene har mulighet å ta med en liten gevinst til utlodningen.

Neste treff for slektsgransking er på Sivdamsenteret tirsdag 6. februar og 6. mars kl. 18.00. Vi går gjennom søkemotorer og hjelper hverandre med å løse «gåter».

Støtt opp om Sons of Norway Leiv Eiriksson Lodge, vi ønsker å se nettopp deg på møtene våre. Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

VELKOMMEN,

Hilsen fra Tone.

Referat fra medlemsmøtet 23. januar 2018

Av Gunnar Line Risa.

Møtet vart opna med sang av dei tre nasjonalsangane, og ved pianoet hadde vi Kari Nævra Ree. Deretter vart kveldens foredragsholder Odd Sverre Aasbø ønsket velkommen, og han vil berette om ein tur langs Route 66 i Usa.

Først vart ordet gitt sekretær Gunnar Line Risa som les opp styrets årsberetninga for 2017. Den vart godkjendt utan merknader fra dei frammøtte. Det same vart regnskapet som vart framlagt av kasserer Hans Magnus Stølen.

Det vart også opplyst om at vi hadde behov for fleire medlemmer, og at det fremdeles var et spesialtilbud for nye medlemmer første året. Det er i år kongress for Sons of Norway. I 2016 fikk vi god plassering av innsamling av brukte frimerker, 17 kg totalt, som går til Tub frim, og vi håper å få større vekt i år, så det er bare å samle og levere til styret.

Vi sang så sangen "This land is your land", før ordet vart gitt til kveldens foredragsholder.

Route 66 er også kjent som U.S.Route 66, US 66, “The Mother Road” eller Will Rogers´s Highway. Veien var ein del av U.S. Highway System, og vart grunnlagt i 1926. Veien begynte i Chicago, Illinois og gjekk gjennom statene Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og endte opp i California i Los Angeles. Seinare vart veien forlenget til Santa Monica.

Den har aldri gått heilt ut til Stillehavskysten. Den har ein total lengde på 3939 km. Reiser man veien er det naturlig å starte i øst og reise vestover. Det er ingen som vet hvorfor, men alt foregikk på den tiden fra øst til vest.

I 1923 snakket man om å etablere et nasjonalt hovedveisystem. Det skulle knytte sammen eksisterende veier.

Odd Sverre Aasbø leverte en forykende reise langs Route 66 på møtet. Her sammen med Tone Tjensvold Barstad etter møtet.

Route 66 vart en av disse veiene og den vart offisielt skiltet i 1927. I 1928 vart det arrangert et løp fra Los Angeles til New York. Ruten gikk på Route 66 frem til Chicago. Ein av kjendisene som heiet fram løperne var Will Rogers, og derav navnet på veien Will Rogers´ Highway.

Langs veien vokste det opp fleire småsteder med overnattingsmuligheter, bensinstasjoner og butikker. Det var depresjonstid i landet, men beboerne langs veien klarte seg bra.

Aasbø og kameraten hadde planlagt turen i mange år, og det vart en opplevelse som aldri ville gå i glemmeboken.De brukte bil, men det er mest vanleg at folk bruker motorsykler og buss. Fra Norge arrangeres det selskapsreiser og det er ca 2000 som er med på dei turane, og med alle som reiser privat er det ikkje godt å seia hvor mange som tar turen hvert år.

Ein kan nok ikkje bruka den originale veien. Mykje er gjengrodd, og betongen, som var veidekket er borte. Da er det bare en liten omkjøring som skal til så er en tilbake igjen.

Langs vegen kjører en i alle slags forhold. Alt fra ørken, hårnålsvinger til dype daler. Et eksempel er Grand Canyon. Alt som er langs vegen kan ikke forklares med ord, men det må erfares.

Etter 2.verdenskrig vart et nytt veinett i USA utbygget, Interstate Highways, og dermed forsvant betydningen av den gamle Route 66 mindre. Stykker av den gamle vegen vart innlemmet i det nye Highway systemet.

Det er ca 80 % av veien som fortsatt eksisterer, og noe er blitt gjenoppbygd. I staten Arizona er den største delen av den originale veien og dens stemning beholt.

Her skulle reisefølget overnatte og kom inn på et hotel/motel. Bak skranken der var en eldre norsk dame som hadde slått seg til der. Hun var en ekte Route 66 dronning, med stor motorsykkel etc.

Oljeselskapet Phillips 66 fikk navn pga tilknytning til veien. På en testkjøring, der et nytt bensinprodukt skulle prøves, kjørte man Route 66 med en fantastisk toppfart på 66 miles i timen. Det førte til navnet Phillips 66.

Det er skrevet mange bøker, sanger om forholdene langs vegen. Her kan det nevnes mange kjendte musikere og forfattere. Veien har også fått oppkalt TV show etter seg.

Ved veiens ende i Santa Monica var Aasbø så stolt at han sammenlignet seg med Roald Amundsen da han nådde sitt mål på Sydpolen. Aasbø hadde hatt dette målet siden guttedagene, og nå var målet endelig der.

Dersom en vil kan en ta turen på 2-3 dager, men da er det kjøring non stop. Skal en ha noe glede av turen bør en bruke 14-21 dager.

Presidenten takket for et interessant foredrag, og deretter vart det loddsalg og kaffi og kaker.

Presidenten takket de 49 for fremmøtet og minnet om slektgranskningen 6 februar, og neste medlemsmøte 27 februar, der vil Åshild Sunde Feiling Thorsen fortelle om Norske Minnesota.

Nå kan du betale med Vipps på møtene våre.

Du kan betale inngangspenger og kjøpe lodder!

Leiv Eiriksson Lodge fikk tildelt nummer 505507.

Skriv gjerne en melding hvis det er annet enn inngangspenger for en person betalingen gjelder.

Priser.: medlemmer Kr. 80,- ikke medlemmer kr. 100,- Lodder kr. 5,- pr. lodd.

Det koster ingenting å vippse penger til venner så lenge beløpet ikke overstiger 5 000 kroner. Skal du vippse mer enn 5 000 kroner koster det 1 % av beløpet.

Skal du vippse penger til lag, foreninger og bedrifter er dette gratis uansett beløp.

Les mer om Vips her.

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i Saskatchewan, Canada

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Her er februar- utgaven 2018 av Lodgens newsletter "Mellom Venner". Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

Migrasjonsutstillinga "Håp og Forventning"

Det er Cleng Peerson-senteret til Tysvær kommune som står bak utstillingen som åpner laurdag 10. februar 2018 i samband med 25-års jubileet for kulturhuset Tysværtunet i Aksdal.

Utstillinga har temaet emigrasjon før og nå gjennom tekst, foto og digitale skjermar.

Utstillingen har 6 forskjellige tema på digitale skjermer

Temane er på både norsk og engelsk. Hvert tema blir ledsaget av aktuelle store bilder. Det etterfølgende viser overskriftene til temaene vist på de digitale skjermene.

4. juli 1825 setter sluppen Restauration kursen fra Stavanger til New York.

Over 50 millioner europeere utvandret til oversjøiske land - USA og Canada, Sør Amerika, Australia og Sør-Afrika fra 1825 til 1925.

Europa i dag

I dag er over 60 millioner på flukt i verden. Noen finner veien til Europa.

Cleng Peerson - utvandringens far.

Cleng Peersons sine undersøkelser i USA utløser den første organiserte utvandring fra Norge.

Reisen over atlanterhavet 1825 - 1925

Den oversjøiske utvandringen fra Europa til USA og andre kontinenter er den største folkevandringen i moderne tid. Kun en transportteknologisk revolusjon gjorde det mulig å frakte over 50 millioner europeere over Atlanterhavet mellom 1825 og 1925. Les mer om temaet her

Amerika - Mulighetenes land

Retten til å eie og dyrke egen jord og personlig frihet var de fleste norske immigranters store drøm. Mer enn noen annen innvandrergruppe i Amerika, er de norske settlerne knyttet til jorden.

Aksdal i dag

Høsten 2015 opplevde Norge den største tilstrømningen av asylsøkere noensinne. Mer enn 31 000 flyktninger kom til landet det året. Av disse kom 2711 til Rogaland, også Tysvær.

Utstillingen åpner lørdag 10. februar 2018 og vil være tilgjengelig i mange måneder.

Høreslynge

Møtelokalene på Sivdamsenteret er utstyrt med høreslynge. For at alle skal ha utbytte av møtene våre, er det viktig at vi bruker lydanlegget riktig.

Spørsmål fra salen når ikke mikrofonene. Da kan det være greit at spørsmål blir gjentatt av den som skal svare og at du bruker mikrofonen når du blir tilbudt den ......

D8 Kongress i Åsgårdstrand 7. til 10. juni 2018

Årsmøte i Sons of Norway (distrikt 8 - D8) for alle lokallagene i Norge holdes annet hvert år. Utsendinger velges på medlemsmøte i februar.

Vi kan sende 4 representanter, men styret i Leiv Eiriksson Lodge foreslår at bare presidenten Tone Tjensvold Barstad representerer Leiv Eiriksson Lodge på kongressen i år. Er du på de kanter den helgen kan de som vil delta på festmiddagen lørdag.

Husflidutstilling

På D8 kongressen er det utstilling av medlemmenes husflidarbeider som blir bedømt og det gis premier og hederlig omtale i de forskjellige disipliner.

De beste kan vises på den internasjonale kongressen i USA senere på sommeren og delta i konkuransen der.

Har du noe som du vil vise fram, så ta kontakt snarest med Tone Tjensvold Barstad. Vi har forskjellige skjemaer om ansvar, regler og annet som vi må gå gjennnom med den enkelte.

Program 2018 -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Kalender 2018

Tirsdag 6. februar 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. feb 2018 Medlemsmøte - Åshild Sunde Feyling Thorsen “Det norske Minnesota”

Tirsdag 6. mars 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 20. mars 2018 Medlemsmøte - Knut Djupedal “Mormonerne” fra Iowa til Utah

Tirsdag 3. april 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 24. april 2018 Medlemsmøte - Johannes Risnes om Kvekerne fra Kvinesdal

Tirsdag 22. mai 2018. Medlemsmøte - Svein Risa og Karl Sigurd Tjåland

7. til 10. juni D8 Kongress i Åsgårdstrand.

23. juni - 4. juli 2018 - UTVANDRERFESTIVALEN 2018 i Kvinesdal

21. juni - 24. juni 2018 American Festival i Vanse på Lista

Tirsdag 28. august 2018. Medlemsmøte - Blåtur/grilling

Tirsdag 4. september 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 25. sep 2018. Medlemsmøte - Svein Ivar Langhelle ved UIS

Om å komme fra sine egne og gå til sine egne”, på hvilke grunnlag valgte emigrantene ulike kirkesamfunn i USA.

26. - 29. september Norsk Høstfest i Minot, ND

Tirsdag 2. oktober 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 23. oktober 2018. Medlemsmøte - Mette Tveit - “Fra Amerikabrev til Facebook”

Lørdag 27. oktober 2018. Slektsgranskerdagen i Rogaland

Tirsdag 6. november 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. nov 2018 Medlemsmøte - Ernst Berge Drange

Tirsdag 11. desember 2018 Julemøte. Siv Ringdal presenterer sin nye bok "På høye hæler i Amerika"

Slektsgranskning:

Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne første tirsdag hver måned kl 18:00 til 21:00.

Det har vært et interessant tiltak for Lodgen.

Etter en prøveordning i 2016, vart det besluttet å fortsette i 2017, og det ser positivt ut, så det er bestemt å fortsette videre.

Slektsgranskningen er på Sivdamsenteret første tirsdag hver måned kl 18:00. Adresse Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Vi har oftest en innleder på møtene som snakker om bruk av søkemotorer og nettsteder med slektsinnhold. Deretter hjelper vi hverandre.

Bildet fra første møtet i 2018 den 2. januar 2018.

Det var 12 frammøtte.

Medlemsverving

Styret har diskutert hvordan vi skal nå målet med 10% nye medlemmer i laget vårt. Vi prøver med det følgende.:

For hvert medlem du verver, får du to Flax-lodd i premie. I tillegg får du være med i eventuelle trekninger D8 har for vervingspremier. Den du verver betaler bare 250 kroner det første året.

Fra strategidokumentet vårt

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Meld deg inn og og bli en del av dette fellesskapet du også!

Cleng Peerson Lodge 8-008 i Stavanger

Søsterlodgen vår har vanligvis møter på Madla Bydelshus tredje tirsdagen i måneden klokken 19:00

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne.

Rutetider er kontrollert 6. oktober 2017.

Sivdamsenteret ligger 550 meter i gangavstand fra Bryne stasjon. Du finner kartet her.

Passende tog går fra Stavanger klokken 17:54.

Retur fra Bryne 21:59. Det går også et tog kl. 21:28

TUR TIL USA

D8, Sons of Norway i Norge, har tur til Midt- vesten i sommer.

Les mer her

Annonse

Rundtur i Norge med amerikanske gjester

Etter et slektstevne i Dirdal siste helgen i juli, skal jeg ta mine amerikanske gjester på en 8 dagers tur rundt i Sør-Norge.

Jeg, Inge Nødland, har god plass på bussen, så hvis du vil bli med så er du velkommen.

Kanskje en fin måte å vise egne utenlandske slektninger Norge. Turen er i sammen med Annetur AS i Sokndal som har hatt lignende turer mange ganger. Senest sammen med Tone Tjensvold Barstad sine amerikanske slektninger sommeren 2017.

Bussen som brukes var ny i 2017, har toalett og gratis WiFi ombord.

Annetur AS er medlem av Reisegarantifondet.

Du finner beskrivelse av turen med priser her.

Utsendelse av medlemsavisen blir nå bare elektronisk.

Vi kommer til å sende en programoversikt i posten to ganger årlig til de få som ikke får påminning om Budstikka som e-post. I programoversikten blir det informert om hvor møtene averteres og hvor du finner Budstikka på internett.

Mange har nettbrett og eller mobiltelefon hvor de kan lese medlemsavisen uten at de bruker e-post. Budstikka er utformet på en slik måte at den lett kan leses på nettbrett og smarttelefoner. Tekst og bilder kan "flyte" avhengig av skjermstørrelse med mer.

Medlemmer i Sons of Norway får hver måned "Viking Magasin" tilsendt i posten fra USA. I tilleg får medlemmer informasjon i e-post fra USA.

Budstikka i nytt format

Budstikka blir nå laget i "Nye Google Nettsteder" som gjør sidene lysere og lettere å lese . Du navigerer på siden, med piltastene og med med linkene i hver artikkel, men også med linker til flere sider øverst til høyre på siden

Sons of Norway, Distrikt 8, har egen hjemmeside.

Hjemmesiden fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke e-mailadressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord. For noen medlemmer vil ikke dette fungere.

Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene. Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no (dvs: Skriv inn medlemsnummeret@sofn.no f.eks 1234567@sofn.no). Passordet er også her medlemsnummeret. Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan passordet rettes.

Gevinster til lotteriet

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 100 kroner

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 7 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Nettsted.: http://www.sonsofnorway8021leiv.com/

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vips nummer 50 55 07

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2018: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)