Budstikka i januar 2018

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 8-021 Sandnes og Jæren Tirsdag 23. januar 2018 på Sivdamsenteret, Bryne kl. 19:00

Odd Sverre Aasbø -

Route 66 - Verdens vakreste eventyr

Odd Sverre Aasbø, mannen som i 2016 ga ut boken «Drømmen om Amerika», forteller at han siden barndommen alltid drømte om å cruise på tvers av det enorme nordamerikanske kontinentet i en stor amerikaner. Men barndomsdrømmen måtte vente lenge og gikk ikke i oppfyllelse før han fylte 50 år.

Dette foredraget handler altså litt om opplevelser på den velkjente veistrekningen, litt om hans forhold til USA, men aller mest om å følge drømmene sine, selv om det kan ta litt tid. Altfor få tør å følge drømmene sine, sier han. Alle har én eller annen form for drøm inni seg. Kanskje er det noe veldig fjernt. Kanskje er det nærmere enn man skulle tro. Min store drøm var altså Route 66.

I foredraget forteller han på en morsom, fartsfylt og fargerik måte om sine opplevelser langs den verdensberømte veistrekningen på tvers av USA, i det han kaller «verdens vakreste eventyr».

Tirsdag 23. januar kommer han på nytt besøk til Sons Of Norway. Sist han var på besøk holdt han foredraget «Drømmen om Amerika», denne gangen kommer han med sitt foredrag som bygger på hans egne erfaringer og opplevelser på Route 66. Hans fortelling handler om tre magiske uker på en strekning på hundrevis av kilometer, gjennom en rekke delstater, på sin vei mellom Atlanterhavet og Stillehavet.

Det blir som vanlig god musikk, kaffe, noe å bite i og et godt drøs.

Velkommen til foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre.

Musikken denne kvelden er ved Kari Nævra Ree

Les mer om programmet i 2018 lengre nede på siden. Detaljert program finner du her.

Fra presidenten

Tone Tjensvold Barstad.

Kjære Sons Venner!

Jeg vil får ønske dere alle et riktig GODT NYTT ÅR!

Vi er vel alle mer eller mindre spent på hva et nytt år vil bringe.

Vi avsluttet fjoråret med et koselig julemøte 5. desember. Vel femti personer hadde funnet veien for å høre forfatter Pelle Nilssen fortelle om sin bok «Bestefar i Ville Vesten» – et sant eventyr, om guttungen som ikke ville være far. Om noen fremdeles skulle ønske å kjøpe boken «Bestefar i Ville Vesten», så ta kontakt med meg, så kan du få boken levert på møte i januar.

Risengrøt og julekaker ble servert og julesanger ble sunget akkompagnert på piano av vår faste pianist, Kari Nævra Ree og på trekkspill ved Gunnar Barstad.

Det nye styret ble innsatt av tidligere president, Tarald Oma. Vi har fått et nytt styremedlem med på laget. Jeg ser fram til et nytt år som president.

Etter oppfordring fra D8, har vi klart å øke medlemsmassen i fjor, til tross for naturlig frafall. Vi trenger fremdeles nye medlemmer for å drive en aktiv lodge. Styret har vedtatt at vi fortsetter i 2018 med å verve medlemmer. Nye medlemmer betaler kr. 250,- det første året og lodgen betaler differansen kr. 200,-. Lurer du på å bli medlem, ta kontakt med en i styret eller send en mail til redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com – VELKOMMEN SKAL DU VÆRE!

Det er positivt at vi stadig ser nye ansikter på møtene våre. Dette skyldes nok at vi annonserer i avisen, er aktiv med å annonsere i grupper på facebook og henger opp plakater om møtene våre. Men også at referat fra møtene våre blir tatt inn i Jærbladet og Sandnesposten - flott, gratis reklame. Vi har også fått nye medlemmer i forbindelse med slektsgranskingen som lodgen driver en gang i måneden på Bryne.

Vi har fylt opp hele året med foredragsholdere og positivt er det når foredragsholderne selv kontakten oss for å spørre om å få komme og holde foredrag. Vi ser lyst på fremtiden!

På januar møte får vi besøk av forfatter Odd Sverre Aasbø fra Risør. Han har kalt sitt foredrag «Route 66 – Verdens vakreste eventyr». Han vil kåsere om sine egne opplevelser på den velkjente veistrekningen. Odd Sverre Aasbø har vært i lodgen før og holdt foredrag om sin bok «Drømmen om Amerika».

Vi gleder oss til å høre hva han har å fortelle!

Vel møtt til det første møte i det nye året, tirsdag 23. januar. Ta gjerne med venner – møtet er åpent for alle.

VELKOMMEN

Hilsen fra Tone.

Referat fra medlemsmøtet 5. desember

Av Gunnar Line Risa.

Presidenten ønsket alle fremmøtte velkommen og vi startet som vanlig med å synge de tre nasjonalsangene.

Ordet ble gitt til Tarald Oma som orienterte om Norsk Migrasjonsforum. Etter en tur med Sons of Norway til Amerika i 2007, ble Migrasjon Rogaland startet. Utvandrersenteret gikk konkurs i 2017. Migrasjon Rogaland var en av pådriverne slik at boksamlingen ikke ble spredd for alle vinder. Samlinga er nå plassert i Arkivenes Hus på Ullandhaug.

Det nye styret som ble valgt på møte 21. november, ble innsatt av Tarald Oma.

Medlemmer som hadde vært medlem i 15, 10 og 5 år til utdelt pins,

15 år - Inge Nødland. 10 år - Ragnvald Erga, Karleif Lende, Karl Sigurd Tjåland og Harald Gunnar Varland. 5 år - Randi Bore og John Børge Vikanes.

Deretter sang alle “This land is your land” før presidenten, Tone Tjensvold Barstad, presenterte kveldens foredragsholder, Pelle Nilssen. Pelle Nilssen er født på Avaldsnes på Karmøy. Han er journalist og var tidlig i 70-åra ansatt i Stavanger Aftenblad´s kontor på Bryne. En kan si han kom til kjente trakter. Han var også den første Fylkesturistsjefen i Rogaland.

Det som bragte ham til Bryne i kveld, var boka som han nylig har gitt ut, “Bestefar i ville vesten”.

Pelle Nilsen startet med bakgrunnen for boka. Han hadde hørt om Bestefaren sin som forsvant i Montana. Far hans snakket aldri om det av naturlige årsaker, han hadde ikke noe forhold til ham. Denne historien er ikke unik for hans familie. Det finnes mange lignende historier i norsk utvandring.

Det var aldri i Pelles tanker å lete etter bestefaren eller å skrive bok om historien, men det var svigerdatteren Anna, som en dag sa følgende: «det er noe som heter internett». Dette gjorde letingen lettere.

Det var etter press fra lokalsamfunnet at han tok til å skrive om denne historien. Lokalsamfunnet ville ha ham til å skrive om ungdommen fra Visnes gruver som reiste til gruvene i Montana. Det var vanskelig å få innpass på de etablerte forlagene, som har ca 5000 årlige norske bokutgivelser. Derfor er boken utgitt på eget forlag.

Historien starter med barndommen til Henry, Pelles bestefar. Barndommen var bra inntil faren omkom på sjøen. Henry var da ni år og det ble barnearbeid i silda, som avisbud og jobb på bakeri. Han bodde da i Haugesund.

Visnes var på den tiden et stort gruvesamfunn med 3000 innbyggere. Han reiste dit og fikk jobb i gruven og på bakeriet. Der traff han Maren som ble forelsket i ham.

Hva hendte egentlig? Hva så en nydelig jente på 22 år, i puslingen Henry på bare 18 år? En umoden guttunge og uten økonomisk evne… Det store sjokket og krisen for Henry kom da det kom for en dag at han skulle bli far. Henry og Maren ble gift da hun var gravid i 8. måned. Det var en svært liberal prest som sto for vielsen.

Det begynte å bli dårlige tider i Visnes, og en av gruvene ble stengt. Samtidig var det boom i kobbergruvene i Montana pga av elektrifisering. Henry så det vel som en utvei å stikka fra ansvaret. Kanskje var intensjonen å vende tilbake til Norge med dollar eller få Maren over til Amerika?

I mai 1909 reiste Henry og en gjeng andre ungdommer. Enkelte av dem hadde vært i Amerika før. Da Henry dro var Pelles far bare 4 mnd. gammel.

Trolig sendte Henry to-tre brev med noen dollar hjem til Maren, for å lette litt på samvittigheten. Det ble lenger og lenger mellom brevene. Han var sannsynlig lite sammen med andre norske, så amerikaniseringa gikk fort. Han tok navnet Henry Nelson i Amerika.

Henry hadde mange forskjellige jobber. Var i de fryktelige gruvene i Butte i Montana og senere i Anaconda, der malmen fra Butte ble vasket. I Deer Lodge City var det bygging av jernbanevogner. Det var stor konkurranse blant jernbaneselskapene om å komme først gjennom Rocky Mountains. Jernbanen var derfor største forbruker av tømmer på den tida og helt fram mot 30-tallet.

Henry var sannsynligvis med i dette arbeidet, innover fjella til de kom til en liten by for tømmerhoggere. Byens navn var Weippe som var i indianerreservatet Nez Perce i Idaho.

Der traff han den sju år eldre enken, Ethel. Hun hadde tre voksne døtre. Søt musikk oppstod og de ble gift i 1939. Ingen visste om Henry hadde kjennskap til at hans forlatte kone Maren var død, eller om han levde i bigami. Maren var død allerede i 1917, og Henry sin sønn, Pelles far, var da ni år. Han vokste opp hos sine besteforeldre.

Ethel og Henry slo seg ned i Nez Perce i Idaho der han styrte et anlegg med kornsiloer fram til han ble pensjonist i 1959, 70 år gammel. Ethel og Henry døde med bare et par ukers mellomrom i 1961.

Pelle sin svigerdatter, Anna, og han selv gjekk i gang med å bruke internett for å finne opplysninger. Både Henry og Nelson var vanlige navn, så en måtte gå fram med forsiktighet. De bruka kirkebøker, DIS Norge, statsarkivet, folketellinger og flere lokale entusiaster.

Flere ganger trodde de at de hadde funnet riktig spor, men plutselig møtte de veggen og det ble bråstopp pga navn, unøyaktigheter og andre feilkilder i arkivene. Den første skikkelige opplysningen fant de Henry i militæret, men han hadde bare stilt seg til disposisjon. Pelle og svigerdatteren fant flere dokumenter fram til 1920, men da ble det stopp. Pelle ville slutte av da han trodde de ikke ville komme nærmere en løsning. Men svigerdatteren, Anna, ville ikke gi opp, men fortsatte søket til Idaho. Plutselig dukket det opp noe interessant i lokalavisen. Ved hjelp av lokalhistorikere startet snøballen å rulle videre. Den endelige bekreftelsen fikk de da det ble kjøpt et «Social Security Number». Der hadde Henry måttet oppgi sine foreldres navn. Dette var det endelige beviset at Pelle og svigerdatteren Anna hadde funnet rett person.

Et gjenlevende barnebarn av Ethel, Norris, kom på banen og var kjempeinteressert, men resten av familien var veldig skeptiske til å få kontakt med ukjent person fra Norge.

Pelle Nilssen tok turen til Idaho og traff Norris og sammen gikk de på graven til Pelles Bestefar, Henry – en ring var sluttet!

En interessant og flott presentert historie.

Presidenten takket for et interessant kåseri og overrakte ham boka “Himmel og Hav” fra Jæren.

“Glade jul” ble sunget før risgrøt, saft, kaffi og kaker ble servert. I pausen var det loddsalg og deretter fortalde Svein Inge Årrestad noen stubbar, så vi fikk trimmet latter musklene.

Det ble opplyst at første treff for slektsgransking er 2. januar 2018 på Sivdamsenteret og neste møte 23. januar.

President, Tone Tjensvold Barstad, ønsket alle en fin førjulstid og en fin og fredfull julehelg og ønsket alle vel møtt til møtene i 2018.

Møtet ble avslutta med at alle reiste seg og sang “Deilig er jorden”, der Kari Nævra Ree trakterte pianoet, og Gunnar Barstad trekkspillet.

Gunnar Line Risa

Referent

Maren Durby

er vår kasserer Hans Magnus Stølen sin oldemor.

16 år gammel kom hun til Amerika.

I 1949 var hun hjemme på Bømlo på besøk for første gang etter 56 år.

Det var da hun sa at i gamlelandet ville hun ikke bo.

Artikkelen stod i avisen «Wallace's Farmer» 18. februar 1950 etter at Maren hadde returnert fra turen til Norge.

LES ARTIKKELEN HER

Nå kan du betale med Vipps på møtene våre.

Du kan betale inngangspenger og kjøpe lodder!

Leiv Eiriksson Lodge fikk tildelt nummer 505507.

Skriv gjerne en melding hvis det er annet enn inngangspenger for en person betalingen gjelder.

Priser.: medlemmer Kr. 80,- ikke medlemmer kr. 100,- Lodder kr. 5,- pr. lodd.

Det koster ingenting å vippse penger til venner så lenge beløpet ikke overstiger 5 000 kroner. Skal du vippse mer enn 5 000 kroner koster det 1 % av beløpet.

Skal du vippse penger til lag, foreninger og bedrifter er dette gratis uansett beløp.

Les mer om Vips her.

Brekke bygdeboksamling

Legacy, it is said by many, is a gift that keeps on giving across time and even generations.

Arven, blir det sagt av mange, er en gave som fortsetter å gi over tid og til og med i generasjoner.

If you have a single Norwegian gene in your DNA, as 40 to 50 million people do, there is a legacy that can benefit you and your ancestral family history.

This legacy-gift is the largest library collection in the world of Norwegian family and farm histories—the Bygdebok Collection at University of North Dakota’s (UND) Chester Fritz Library in Grand Forks, N.D.

The Arne G. Brekke Bygdebok Collection is not only the largest with 1,721 current volumes but also through online or onsite means the most accessible to the public for usage.

Se hele artikkelen her

Arne Brekke with his Bygdebok Collection in the background.

Photo: Lars Wanberg

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i Saskatchewan, Canada

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Her er januar - utgaven 2018 av Lodgens newsletter "Mellom Venner". Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

Årsmelding 2017 for Leiv Eiriksson Lodge.

Evaluering:

Medlemstallet er nokså stabilt med en liten økning. Vi håper økningen vil fortsette også i 2018. Det samme gjelder fremmøte på tilstellingene.

Laget har hatt 10 medlemsmøter og 9 styremøter i 2017.

Styret vil takke alle som har møtt frem og bidratt ved våre møter. En spesiell takk til dem som har jobbet som frivillige og hjulpet til med det praktiske arbeid.

Les hele styrets beretning her.

Vipen finner du i fanen til laget vårt

Høreslynge

Møtelokalene på Sivdamsenteret er utstyrt med høreslynge. For at alle skal ha utbytte av møtene våre, er det viktig at vi bruker lydanlegget riktig.

Spørsmål fra salen når ikke mikrofonene. Da kan det være greit at spørsmål blir gjentatt av den som skal svare og at du bruker mikrofonen når du blir tilbudt den ......

Program 2018 - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Kalender 2018

Tirsdag 6. februar 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. feb 2018 Medlemsmøte - Åshild Sunde Feyling Thorsen “Det norske Minnesota”

Tirsdag 6. mars 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 20. mars 2018 Medlemsmøte - Knut Djupedal “Mormonerne” fra Iowa til Utah

Tirsdag 3. april 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 24. april 2018 Medlemsmøte - Johannes Risnes om Kvekerne fra Kvinesdal

Tirsdag 22. mai 2018. Medlemsmøte - Svein Risa og Karl Sigurd Tjåland

7. til 10. juni D8 Kongress i Åsgårdstrand.

23. juni - 4. juli 2018 - UTVANDRERFESTIVALEN 2018 i Kvinesdal

21. juni - 24. juni 2018 American Festival i Vanse på Lista

Tirsdag 28. august 2018. Medlemsmøte - Blåtur/grilling

Tirsdag 4. september 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 25. sep 2018. Medlemsmøte - Svein Ivar Langhelle ved UIS

Om å komme fra sine egne og gå til sine egne”, på hvilke grunnlag valgte emigrantene ulike kirkesamfunn i USA.

26. - 29. september Norsk Høstfest i Minot, ND

Tirsdag 4. oktober 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 23. oktober 2018. Medlemsmøte - Mette Tveit - “Fra Amerikabrev til Facebook”

Lørdag 27. oktober 2018. Slektsgranskerdagen i Rogaland

Tirsdag 6. november 2018. Slektsgransking på Sivdamsenteret, Bryne

Tirsdag 27. nov 2018 Medlemsmøte - Ernst Berge Drange

Tirsdag 11. desember 2018 Julemøte. Siv Ringdal presenterer sin nye bok "På høye hæler i Amerika"

Slekts- granskning:

Det har vært et interessant tiltak for Lodgen. Etter en prøveordning i 2016, vart det besluttet å fortsette i 2017, og det ser positivt ut, så det er bestemt å fortsette videre.

Første møtet i 2018 var den 2. januar 2018, og det var 12 frammøtte. Slektsgranskningen er på Sivdamsenteret første tirsdag hver måned kl 18:00.

Bildet til høyre viser stort engasjement for å finne slekt.

Cleng Peerson Lodge 8-008 i Stavanger

Søsterlodgen vår har møter på Madla Bydelshus tredje tirsdagen i måneden klokken 19:00

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne.

Rutetider er kontrollert 6. oktober 2017.

Sivdamsenteret ligger 550 meter i gangavstand fra Bryne stasjon. Du finner kartet her.

Passende tog går fra Stavanger klokken 17:54.

Retur fra Bryne 21:59. Det går også et tog kl. 21:28

Utsendelse av medlemsavisen blir nå bare elektronisk.

Vi kommer til å sende en programoversikt i posten to ganger årlig til de få som ikke får påminning om Budstikka som e-post. I programoversikten blir det informert om hvor møtene averteres og hvor du finner Budstikka på internett.

Mange har nettbrett og eller mobiltelefon hvor de kan lese medlemsavisen uten at de bruker e-post. Budstikka er utformet på en slik måte at den lett kan leses på nettbrett og smarttelefoner. Tekst og bilder kan "flyte" avhengig av skjermstørrelse med mer.

Medlemmer i Sons of Norway får hver måned "Viking Magasin" tilsendt i posten fra USA. I tilleg får medlemmer informasjon i e-post fra USA.

Budstikka i nytt format

Budstikka blir nå laget i "Nye Google Nettsteder" som gjør sidene lysere og lettere å lese . Du navigerer på siden, med piltastene og med med linkene i hver artikkel, men også med linker til flere sider øverst til høyre på siden

Hold informasjonskanalene åpne!

Savner du nyhetsbrev og meldinger fra Sons of Norway sentralt, kan det være fordi du meldte deg av fra et element sendt deg via "Constant Contact", som er vår eksterne e-postleverandør for nyhetsbrev og andre kunngjøringer.

Dessverre, når en leser meldes av fra ett element, eliminerer Constant Contact-systemet den e-postadressen for alle elementer, slik at et medlemet ikke får all den nyeste informasjonen fra Sons of Norway.

Hold kontaktinformasjonen din oppdatert mot Minneapolis og lokallaget. Trenger du hjelp, kontakt redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

Den gode nyheten:

Du kan også velge å komme tilbake på postlisten ved å bruke denne linken og skrive inn e-postinformasjonen på nytt. Da får du alle nyheter og viktige oppdateringer.

Sons of Norway, Distrikt 8, har egen hjemmeside.

Hjemmesiden fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke e-mailadressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord. For noen medlemmer vil ikke dette fungere.

Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene. Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no (dvs: Skriv inn medlemsnummeret@sofn.no f.eks 1234567@sofn.no). Passordet er også her medlemsnummeret. Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan passordet rettes.

Gevinster til lotteriet

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 100 kroner

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 7 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Nettsted.: http://www.sonsofnorway8021leiv.com/

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vips nummer 50 55 07

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2018: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)