Sprekers

Prof. dr. Gaby Odekerken-Schröder (verdiepende sessie)

Associate Dean Internationalisation and Impact Universiteit Maastricht

LinkedIn

Robots en AI: De sleutel tot een krachtiger onderwijs?!

Laten we beginnen met het onthullen van de nieuwste inzichten over deze revolutionaire ontwikkelingen. In de boeiende, interactieve sessie die volgt, gaan we samen verder in de wereld van robots en AI in ons onderwijs. Door onze ervaringen uit verschillende niveaus van onderwijs te delen, inspireren we elkaar en ontdekken we samen de mogelijkheden en uitdagingen. Durf je de uitdaging aan om te ontdekken of robots en AI de (schrijf)vaardigheden van leerlingen verbeteren of juist verzwakken? Laten we samen de toekomst tegemoet gaan en het antwoord ontdekken!


Website

Jelmer Evers (verdiepende sessie)

 Vicevoorzitter bij Algemene Onderwijsbond (AOb)

LinkedIn

De noodzaak van een praktisch en ethisch perspectief van de beroepsgroep op AI.

Met de introductie van chatGPT is de discussie over Artificial Intelligence in een stroomversnelling gekomen. Aan de ene kant worden er ronkende stukken gepubliceerd die juichend het einde van ‘traditioneel’ onderwijs inluiden en aan de andere kant wordt er gepleit voor een verbod. Feit is wel dat een commercieel bedrijf, met investeerders als Elon Musk achter zich, een tool heeft geïntroduceerd dat grote impact heeft op de maatschappij en ons onderwijs. Het biedt natuurlijk zeker kansen en het roep didactische en pedagogische vragen op waar we als beroepsgroep een antwoord op moeten vinden. Tegelijkertijd hebben we ook de plicht om na te denken over de bredere maatschappelijke implicaties van dit soort applicaties. Na 15 jaar social media is de balans niet heel erg positief bijvoorbeeld. Moet er regulering komen? Wie gaat daarover? Als beroepsgroep moeten we derhalve uitspraken doen over het gebruik in de klas en op school, maar ook landelijk en zelfs internationaal. In deze workshop wil ik deze verschillende dimensies met jullie verkennen.

Rens van der Vorst (verdiepende sessie)

 Technofilosoof Fontys University of Applied Sciences 

LinkedIn

Mens blijven in tijden van digitale technologie

Digitale technologie is goed in het versterken van onze slechte eigenschappen. Technologie versterkt onze behoefte aan hokjesdenken en controle en maakt ons angstiger. Dat is jammer, want wij zijn ook sociaal, aardig en creatief. Betere technologie versterkt juist die eigenschappen. Maar, om betere technologie te krijgen, moeten we niet langer passief toekijken. We moeten actie ondernemen. Ons soms onttrekken aan de greep van het algoritme en technologie gebruiken op een manier waardoor wij ons meteen beter voelen. We moeten de digitale gremlin in ons zelf wakker kussen.


Website

Mike van Rijswijk (verdiepende sessie)

Futuroloog, innovator, auteur, CEO @ The Innovation Playground

LinkedIn

Het singularity-moment

Artificial Intelligence (AI) is al lang geen nieuwe een term meer. Alleen nu het echt een toepassing betreft zoals ChatGPT krijgt het vorm en ervaren we de impact van een AI. Media en vele andere zien een eerste versie en op basis van die ervaring wordt er een indruk en oordeel geveld. We zijn in de samenleving onder de indruk maar stellen ons gerust dat ChatGTP (GTP3) toch nog niet zoveel kan. En hier wordt naar mijn mening een fundamentele fout gemaakt. Wat GTP3 ons nu laat zien is echt nog maar een fractie waar deze AI toe in staat is. Laat staan als verschillende AI’s gaan samenwerken. Dan ontstaat er pas echt een impact, ook in het onderwijs. 

De komende decennia zal AI ons stap voor stap brengen naar het singularity-moment. Het moment dat AI’s zelfstandig zullen gaan werken, zonder tussenkomst van de mens.

Wat zijn dan de volgende AI’s die er aan gaan komen en hoe gaan deze dan samenwerken? Wat is dan de impact in het onderwijs en daaromheen. We nemen samen een kijkje in de toekomst die nu al werkelijkheid wordt. 


Website

Erdinç Saçan  (inleidende sessie)

 Practor Interactieve Technologie van ROC Tilburg & Fontys ICT docent en onderzoeker

LinkedIn

Mijn video is gegenereerd door AI. Onderstaande tekst is ook gegenereerd door ChatGPT.

Tijd voor betekenisvolle dialoog

Hoe kan je generatieve AI het beste inzetten als docent? Waarom zou je het moeten inzetten? Tips en trics voor docenten.


Flyer met tips voor ChatGPT

Ramon Moorlag (inleidende sessie)

manager co-creatie Nationaal OnderwijsLab AI (NOLAI)

LinkedIn

Samen aan de slag met AI in onderwijs

Bij NOLAI werken scholen, opleiders, bedrijven en wetenschappers samen om de kwaliteit van po, vo en so te verbeteren via AI. De leraar en leerling staan daarbij steeds centraal. Vandaag neem ik jullie mee in ons proces. We gaan ook praktisch aan de slag! Na de sessie ken je de verschillende lagen van AI in onderwijs en je kunt deze ook duiden in toepassingen.

Let op

De communicatieadviseur van NOLAI komt mee om een videoverslag te maken voor www.nolai.nl 

Wil je niet in beeld? Geef dit voor de sessie gewoon even aan. Dan houden we daar rekening mee!

Website

Donald Posthuma (inleidende sessie)

Senior Data Specialist bij Experience Data

LinkedIn

AI als onderdeel van het VO curriculum

Jongeren komen tegenwoordig massaal in aanraking met AI, maar zijn zich er nauwelijks bewust van. Ook hun toekomst wordt steeds meer bepaald door deze technologie.

Als ontwikkelaar van AI-toepassingen wil ik graag enkele praktijkvoorbeelden van AI toepassingen tonen en vervolgens beargumenteren waarom ik denk dat AI een onderdeel zou moeten zijn van het curriculum in het voortgezet onderwijs. 


Website

Leon van Lare RI (inleidende sessie)

 Manager ICT, privacy officer SOML

LinkedIn

Ethische aspecten van AI

Het toepassen van AI kan soms vertrekkende gevolgen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan AI waarbij veel persoonsgegevens worden gebruikt, waarbij mensen in gevaar kunnen komen of sterk benadeeld kunnen worden, waar vooroordelen aanwezig zijn in referentiegegevens. Aan welke randvoorwaarden moet AI voldoen? Hoe zorg je voor ethisch correcte AI?


Guido van Dijk (inleidende sessie)

Practor Cloudengineering Techniek College Rotterdam, docent informatica

LinkedIn

Agile leren (www.agileineducation.org) kan een manier zijn om persoonlijk leren te faciliteren en leerlingen op deze manier aan het stuur van hun eigen leren te plaatsen. 

De leervraag is vaak zeer specifiek en persoonlijk, authentiek. In de workshop verkennen we of ChatGPT ingezet kan worden om leerlingen en leraren te ondersteunen in het agile leerproces.

Wilfred Rubens (inleidende sessie)

 Independent consultant technology enhanced learning, blogger

LinkedIn

Hoe kan AI bijdragen aan bouwstenen voor een effectieve didactiek?

Het boek ‘Wijze Lessen’ is zeer populair binnen het onderwijs. De auteurs beschrijven hierin op een heldere manier hoe je twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek kunt toepassen. In deze workshop laat Wilfred Rubens zien hoe je een aantal van deze bouwstenen, zoals 'laat leerstof actief verwerken’, kunt vormgeven met behulp van artificiële intelligentie (zoals ChatGPT). Wilfred gaat graag met deelnemers in gesprek over mogelijkheden en beperkingen.

Website