handgereedschap

Schroevendraaiers

Schroevendraaiers bestaan in verschillende maten en modellen. Vaak worden ze als een setje verkocht.
Je hebt er bijvoorbeeld met een rechte kop en een kruis kop. Ze hebben allen hun eigen specifieke naam.

Mini tangensets (sieraad / elektronica)

Dit zijn kleine tangetjes die handig zijn om kleine/fijne zaken te monteren of uit elkaar te halen.

Combinatietangen

Met deze tangen kan je d.m.v. een stevige grip materialen goed vasthouden. Middenin zit ook een kleine schaar waarmee bijvoorbeeld ijzerdraad doorgeknipt kan worden. Vandaar dus de naam 'combinatie'-tang.

Zijsnijtangen (kniptangen)

Deze tangen dienen uitsluitend om harde materialen te knippen. Je kan hiermee bijvoorbeeld kleine nageltjes of dikke ijzer- of koperdraad knippen. Maar ook dikke plastic voorwerpen zijn met deze tang te bewerken.

Striptangen

Deze tang dient specifiek om geleidende draad te ontstrippen. M.a.w. een koperdraad te ontbloten van zijn isolator. De tang wordt dus voornamelijk gebruik bij elektriciteit of elektronica werkzaamheden.

Nijptang (trektang)

Deze tang wordt gebruikt om nagels uit hout te trekken. D.m.v. de lange handvaten creëer je een grote hefboom waardoor een nagel redelijk eenvoudig uit een stuk hout getrokken kan worden.

Waterpomptang



Blikscharen

Handig om blikjes, maar ook om plastiek flessen en dergelijke zaken te knippen.


Bankhamers (100 - 200 - 300g)

Noodzakelijk gereedschap om nagels ergens in te kloppen. Let op! Ga hier niet al te zwaar, zorg ervoor dat de hamers hanteerbaar blijven voor de leerlingen. Beter te klein dan te groot. Hoe groter, hoe moeilijker en hoe gevaarlijker.

Klauwhamer



Kunsstofhamers

Deze hamers gebruik je niet voor nagels. Wel om op bepaalde stukken een ferme tik te geven, zonder dat je het materiaal beschadigd. Bijvoorbeeld een bakje dat in elkaar geklikt moet worden, een tafelpoot die in een buisje geschoven moet worden, een onderdeel dat niet los komt, ...


Rubber hamer



Toffelzagen en verstekbakjes

Deze zaag dient voornamelijk voor het haaks (loodrecht) of in verstek (meestal 45°) doorzagen van dunne houten latten. Ze wordt vaak gebruikt in combinatie met een verstekbak.

De zaag heeft lichte tandjes waardoor er heel fijn en nauwkeurig gewerkt kan worden.


Verstekzagen

Dit is een iets professionelere verstekzaak. De zaag zit vast in een geleidende beugel. Het tafelblad kan d.m.v. een gradenboog in de gewenste hoek geplaatst worden. Meestal worden er houten latten in hoeken van 45° mee afgezaagd.


Handzagen (Jefzaag)

Deze zaag wordt gebruikt om dikke balken of lange platen door te zagen. Ze hebben meestal iets grovere tanden waardoor de zaagsnede meestal wat gekarteld is.

Metaalzaagbeugel

Deze metaalzaag wordt in een beugel opgespannen. Door de hele fijne tandjes kunnen er metalen balken en pinnen (bv bouten of nagels) mee doorgezaagd worden. Er kan ook hout mee gezaagd worden, als is dit niet echt de bedoeling, door de kleine tandjes kan dit zeer fijn, maar gaat het wel heel lang duren.


Handzaagjes metaalzaagblad

Dit zaagje is het kleine broertje van de bovenstaande zaag. Door zijn compacte afmeting werkt het soms iets handiger voor jongere of kleinere leerlingen.


Figuurzagen

Deze zaagjes dienen voor waarnaar ze genoemd worden. Ze dienen om allerhande figuurtjes uit hout uit te zagen. D.m.v. de beugel kan je redelijk diep in het hout gaan. Het zeer dunne zaagje (bijna een draadje) wordt tussen de beugel opgespannen. Hiermee kan je zeer korte bochtjes en hoekjes maken in het hout.


Figuurzaag plankjes en klemmen

Dit V-vormig houtje is ideaal om je hout op te laten steunen tijdens ij het zagen met een figuurzaag. D.m.v. de bijhorende klem kan je het houtje stevig vastzetten en laten overhangen op een tafelblad.


Vijlensets

Een basisset vijlen is altijd handig om in het technieklokaal te hebben. Ze bestaan in verschillende grootten en vormen. Hiermee kan je werkstukken corrigeren en verfijnd afwerken, maar je kan er ook scherpe randen wat mee rond zetten.


Raspsets

Een rasp is een grove vijl. Ze heeft grote en scherpe ruwe tanden. Hiermee kan je snel en grof materiaal wegnemen. Het resultaat is meestal niet zacht of fijn, maar het werk gaat wel snelle dan met een vijl.
Meestal zal je er in de tweede stap met een vijl nogmaals moeten over gaan.


Schuurpapier

Schuurpapier kan je gebruiken om je werkstuk op te schuren. Zo verkrijg je een mooi glad en egaal oppervlak en voorkom je pijnlijke splinters in je hand. Schuurpapier wordt ingedeeld in de korrelgroottes: superfijn, fijn, medium en grof. Op de achterkant van het schuurpapier staat een nummer dat in relatie staat tot de grofheid van de korrel.
Fijn: P180, P220, P240, P320, P400, P600 Medium: P100, P120, P150 Grof: P60, P80


Schuurblokken

Rond deze, meestal in kurk vervaardigde, blok, kan je een vel schuurpapier vouwen. Hierdoor blijft je schuurvlak altijd mooi vlak en zo dus ook je werkvlak. Het papier gaat langer mee en heb je minder kans om je handen te verwonden.


Stalen linialen (30 - 50 cm)

Een metalen liniaal is aangewezen in een technieklokaal. Ze zijn veel duurzamer dan de plastic modellen. Bovendien zijn ze veel veiliger en minder snel beschadigd bij het gebruik in combinatie met een breekmes.

Zowel modellen van 30 en 50cm zijn hier aangewezen.


Rolmeters (rolbandmaten)

Handig om snel grotere afstanden op te meten. Standaard is hij meestal 3meter lang, maar hij bestaat ook in (veel) grotere maten.

Vouwmeter (duimstocken)

Een vouwmeter heeft meestal een lengte van slechts 2meter. Maar soms heeft zijn stevigheid weer een voordeel op een rolmeter.


Digitale precisie schuifmaten

Deze meter dient om kleinere zaken, zeer nauwkeurig, op te meten. Tussen de bekken, vooraan de meter, kan je eenvoudig ronde objecten meten, bijvoorbeeld de diameter van een boor of vijs. Met de kleinere puntige bekjes aan de achterkant kan je eenvoudig gaten en holtes opmeten, bijvoorbeeld de diameter van een gat in een voorwerp.


Digitale afstandsmeter

Met deze meter kan je d.m.v. een laserstraaltje snel grote afstanden meten. Dit is handig wanneer je ergens niet eenvoudig bij kan, bijvoorbeeld wanneer je de hoogte van de klas moet meten.


Winkelhaken

Handig om snel loodlijnen te tekenen. Bijvoorbeeld een balkje dat je recht moet afzagen. Het kan ook dienen als controlemiddel, om te kijken of je balk effectief mooi recht werd afgezaagd.


Ring- steeksleutelsets

Deze sleutels bestaan in verschillende maten. Ze dienen om bouten en moeren met een zeskant vast of los te schroeven. De sleutel gaat rond of over de de zeskant.


Inbussleutelsets

Deze sleutels bestaan uit een zeskantig vlak. Ze passen in de bijhorende inbusbouten. De sleutel wordt in de bout gestoken.


Sergeanten (lijmklemmen)

Zeer handig om een constructie tijdelijk bij elkaar te houden. Ze bestaan in verschillende groottes.
Ze zijn ideaal om gelijmde onderdelen, onder grote druk, bij elkaar te houden tot wanneer de lijm droog is.


Eenhands lijmklemmen

Deze klemmen hebben dezelfde functie als de sergeant. Groot voordeel, je kan ze met één hand bedienen. Dit is soms zeer handig, hierdoor kan je je andere hand gebruiken om onderdelen te positioneren.


Lijmklemmen

Deze klemmen hebben minder kracht. De kracht is ook niet regelbaar en de spanwijdte is meestal beperkt. Maar ze zijn wel handig om enkele onderdelen tijdelijk bij elkaar te houden. Soms worden ook wel eens wasspelden hiervoor gebruikt.

Bankschroeven

Essentieel in een werkplaats of atelier. Deze schroef wordt op de bank (meestal permanent) vast gemaakt. Tussen de twee bekken kunnen materialen of onderdelen geklemd worden om ze zo te bewerken.


Machinebankschroeven

Dit is ongeveer hetzelfde als een bankschroef. Echter deze schroef wordt meestal gebruikt in combinatie met een machine. Zo zie je ze vaak onder een kolomboormachine staan. Je voorwerp dient dan niet met de hand(en) vastgehouden worden, wat veel veiliger is!


Handboormachines

Beschik je niet over een elektrische schroef-/boormachine? Dan kan deze handboor toch handig zijn om eenvoudig en manueel ergens een gaatje in te boren.


Metaal- en houtboren

Boren zijn een essentieel onderdeel om mooie gaatjes te maken. In een techniekklas dien je alleen metaal- en houtboren te voorzien (dus geen steen- of betonboren). Met de (kleine) metaalboren kan je eventueel ook in hout gaan boren, al gaat dat meestal wat minder vlot en lopen deze dan vaak snel warm.
Houtboren kan je meestal herkennen aan het klein scherp puntje op de kop. Hiermee kan je de boor eenvoudig centreren en op de juiste plaats positioneren.


Metaalborenset



Overzicht aankopen technieklokaal