SEKOLAH MENENGAH SAINS KEPALA BATAS

"KUALITI PEMANGKIN KECEMERLANGAN"

SEKOLAH BERPRESTASI TINGGI

Selamat Datang ke Laman Rasmi Sekolah Menengah Sains Kepala Batas, Kepala Batas, Pulau Pinang.

SM Sains Kepala Batas, Pulau Pinang

Sekolah Menengah Sains Kepala Batas (SMSKB/SAKBA) merupakan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) di Pulau Pinang, Malaysia. Sekolah ini mula beroperasi sepenuhnya pada 15 April 2009 dengan kehadiran Puan Hajah Jamaah binti Hj Taman P.J.K sebagai pengetua pertama. SMSKB terletak di Jalan Tun Hamdan Sheikh Tahir, bersempadan dengan Bertam Perdana dan Bandar Putra Bertam.

Profil sekolah

Menjadi pusat kecemerlangan pendidikan yang menyediakan proses pembelajaran dan pemudahcaraan (PdPc) yang pelbagai dan berpusatkan pelajar dalam usaha melahirkan pelajar yang cemerlang yang cemerlang kurikulum, kokurikulum, sahsiah, berdaya saing dan berfikiran global (Klik untuk lebih lanjut.)

Murid

Ikuti Laman Murid SAKBA untuk mendapatkan makluman berkaitan.

Guru

Ikuti Laman Kerja SAKBA untuk mendapatkan makluman berkaitan.

Waris

Ikuti Laman Waris SAKBA untuk mendapatkan makluman berkaitan.

Program dan Aktiviti

Disini terletaknya semua Program dan Aktiviti sekolah sepanjang tahun. Laman ini memaparkan program dan aktiviti di dalam dan di luar kawasan sekolah yang melibatkan pelajar SM Sains Kepala Batas. Sekolah ini mempunyai banyak program dan aktivit yang menrik. (Ke laman Program dan Aktiviti)

Info dan Berita

Disini terletaknya semua info dan berita sepanjang tahun. Laman ini memaparkan makluman dan berita yang berlaku di dalam kawasan sekolah sama ada melibatkan warga sekolah atau pihak luar. Juga memaparkan makluman dan hebahan semasa. (Ke laman Info dan Berita)

Perhimpunan

Laman ini adalah laporan perhimpunan harian pada waktu pagi hari persekolahan. Perhimpunan diadakan setiap hari. Hari Isnin perhimpunan diadakan di Dewan Seri Bertam. Pada hari lain pula, perhimpunan diadakan di dataran Abdullah Fahim (Dataran Sekolah). (Ke laman Perhimpunan)

e-kpm

Disini terletaknya pautan Laman-Laman Kementerian Pendidikan Malaysia. (Ke Laman e-KPM)

Kurikulum

Disini terletaknya semua kurikulum yang terdapat dalam sekolah ini. Sekolah ini menawarkan aliran Sains Tulen. (Ke Laman Kurikulum)

Ko-kurikulum

Disini terletaknya semua ko-kurikulum yang terdapat dalam sekolah ini. sekolah ini menawarkan pelbagai unit beruniform, kelab persatuan dan sukan dan permainan. (Ke Laman Ko-Kurikulum)

Pertandingan Bahas Piala Perdana Menteri ke-46 (PBPPM'46)

Pada bulan Mac 2019, Sekolah Menengah Sains Kepala Batas menjadi tuan rumah bagi pertandingan tersebut. Sebanyak 18 buah Sekolah Berasrama Penuh (SBP) menyertai pertandingan tersebut. (Ke Laman PBPPM'46)