Att tänka på

Vi rekommenderar användning av Google Classroom
och Google Meet för distansundervisning.

Begrepp

Fjärrundervisning innebär att undervisningen är interaktiv och sker i realtid genom att man använder informations- och kommunikationsteknik. Läs mer på Skolverket.se.

Distansundervisning definieras som en interaktiv undervisningsmetod där elev och undervisande lärare är fysiskt åtskilda i tid och rum. Läs mer på Skolverket.se.

Pixabay.com

Skolans förberedelser

  • Skapa möjlighet för den pedagogiska personalen att lära sig hantera Google Classroom och Google Meet.

  • Se till att skolans elever får träna sig på att använda Google Classroom och Google Meet, samt vet hur de ska logga in på relevanta tjänster.

  • Skapa lokala planer och en tydlig förväntansbild på hur undervisningen i respektive årskurs ska bedrivas och rigga stödjande fortbildningsinsatser/ inspirationstillfällen utifrån det.

  • Plan för att hantera tekniska frågor från elever och vårdnadshavare.

Checklista för lärare

  • Jag känner till vilka av mina elever som inte har tillgång till nätverk hemma.

  • Mina elever känner till sina egna inloggningsuppgifter till Google.

  • Mina elever känner till hur de ska göra när de ska använda Google Meet.

  • Mina elever har fått med sig den utrustning som krävs för att jobba hemifrån:
    – digital enhet
    – laddare

  • Mina elever vet om hur de skall göra om de stöter på tekniska problem.

  • Mina elever vet vad som förväntas av dem studiemässigt då de jobbar hemifrån
    – deltagande i meet (när, var, hur)
    – digitalt uppförande
    – uppgifter
    – inlämningar


Att tänka på

När man genomför distansundervisning behöver man en ännu tydligare struktur för eleverna där de klart och tydligt förstår vad som förväntas av dem. Målet bör vara att föra över elevens befintliga skoldag till digitalt format med så få strukturella förändringar som möjligt.

Ta vara på varandras kompetenser och erfarenheter, samplanera undervisningen om ni kan.

Så att distansundervisningen inte bara blir inlämningsuppgifter i text försök variera undervisningen med multimodala redovisningar. Ni kan t. ex be eleverna lämna in filmklipp eller foto på skolarbetet.

Använda de digitala plattformarna och läromedlen som eleverna känner till sedan tidigare. Alternativt introducera något som du känner dig trygg med att eleverna klarar av.

Elever i behov av särskilt stöd

Elever i behov av särskilt stöd är särskilt utsatta vid en skolstängning. Det är viktigt att planera för dessa elever redan innan en stängning, att ha tät kontakt med dem under en stängning och att sedan snabbt fånga upp dem när skolan återgår till det normala igen. Här följer några saker att tänka på kring dessa elever inför, under och efter en eventuell skolstängning.

Innan skolstängning

Gå igenom vad en skolstängning kommer att innebära och hur distansundervisningen kommer att fungera. Fundera över:

  • Vad är det som kan bli svårt för eleven? Är det att komma igång? Att förstå uppgifter och instruktioner? Hur eleven ska göra när hen kör fast?

  • Hur kan skolan stödja eleven. Tex kan man ha individuella avstämningar med eleven via telefon för att stämma av arbetet? Kan eleven få kortare uppgifter och tätare feedback från lärare?

  • Har eleven tillgång till digitala hjälpmedel och läromedel för att kunna arbeta hemifrån. Pröva tillsammans med eleven.

Att göra:

  • berätta för eleven att planeringen kan ändras om många blir sjuka samtidigt. Lyssna på och svara på elevens frågor och dokumentera vad ni diskuterat och eventuella lösningar.

  • utse en kontaktperson. Personal som stöttar eleven kan fortsätta att stödja hen även vid en stängning, via telefon eller Google Meet. Gör en plan för vem som ska stödja eleven om personalen är sjuk.

  • prata med vårdnadshavare om hur planen ser ut, vilka svårigheter som eleven kan stöta på samt hur de kan stötta sitt barn.

Under stängning

  • Kontaktpersonen har kontakt med eleven enligt plan och dokumenterar arbetet.

  • Avstämningar görs kontinuerligt för att se om något behöver ändras eller anpassas ytterligare.

  • Håll planen uppdaterad och meddela eventuella justeringar med elev, vårdnadshavare och berörda lärare.


Efter stängning

  • Utvärdera arbetet under stängningen. Fungerar tidigare åtgärder eller behöver skolan sätta in nya åtgärder i åtgärdsprogrammet?

  • Utvärdera hur arbetet med elever i behov särskilt stöd har gått under stängningen. Dokumentera för att kunna göra lämpliga revideringar i arbetet om liknande situation skulle uppstå igen


Informationen är hämtad från academedia.se - Särskilt stöd

Pedagogiska strategier

Information om pedagogiska strategier nedan är hämtat från Skolahemma.se, Forskningsbaserat stöd för att hantera onlineundervisning i samband med Coronapandemin.

Interaktion och återkoppling

Onlineundervisning handlar inte enbart om att tillgängliggöra ett pedagogiskt innehåll på nätet. Forskningen pekar på att det krävs strukturer för interaktion och återkoppling. Det är viktigt att den återkoppling som lärare ger sina elever är tydlig och meningsfull för eleverna. Det också mycket viktigt att återkopplingen inte dröjer för länge.

Överväg färre och mindre omfattande uppgifter som det går att ge snabb återkoppling på.

Enkla lektionsupplägg

Det är viktigt att lektionsdesignen är enkel och tydlig för eleverna. Fjärrundervisning där elever och lärare skall vara uppkopplade samtidigt utgör här en större utmaning. Forskningen visar att mer komplicerad teknik lätt blir en distraktion för elever och just fjärrundervisning är känsligt för störningar på grund av faktorer som mikrofonproblem, uppkopplingshastighet och dylikt. När fjärrundervisning används föreslås det att lektionsplaneringen kommuniceras till eleverna. Det är också ett dokumenterat problem att elever kan uppleva undervisningsfilmer som för långa och osmidiga.

Överväg att arbeta efter principen “less is more”, var medveten om att fjärrundervisning är extra känsligt för distraktioner och ha en reservplan. Den som jobbar med video bör överväga att ha flera kortare filmer än få långa.

Uppgiftsdesign

När uppgifter enbart kommuniceras till elever online kan de ha svårt att tolka instruktioner. Det föreslås att lärare bör vara extra tydliga och att de bör ge exempel på hur de vill att lösningar på uppgifter bör se ut. Det handlar om tydlighet avseende uppgiftens tidsramar men också vilken teknik som krävs för att genomföra uppgiften. Vidare rekommenderas det att eleverna får viss valfrihet avseende uppgifterna, exempelvis genom att erbjuda några alternativa teman eller sätt att lösa uppgiften. På så vis kan elevers olika förutsättningar bemötas, motivation upprätthållas och det finns alternativ om tekniken krånglar.

Överväg att ge instruktioner till uppgifter både skriftligt och visuellt. Ge tydliga exempel på vad som förväntas och var tydlig med bedömningskriterier. Erbjud alternativa sätt att lösa uppgifter på.

Metakommunikation om undervisningen

Forskningen visar att elever som studerar online kan ha problem med den självreglering som undervisningsformen förutsätter. De kan sakna studieteknik för självstudier, prokrastinerar lätt och kan uppleva ett motstånd mot att be om hjälp, särskilt i publika forum. Forskning som listar goda exempel av onlineundervisning menar att det är viktigt att aktivt stödja elevernas planering.

Informera eleverna om de svårigheter självstudier kan innebära. Hjälp dem med tidsplanering så att de får en rimlig studietakt och kan undvika ‘flaskhalsar’.

Strategier avseende kommunikation

Lärarens närvaro och språk

Vid onlineundervisning finns det risker för att läraren upplevs som en bakgrundsfigur eleven inte har kontakt med. Forskning pekar på att det är centralt att läraren känns närvarande för eleverna – deltar i diskussioner, svarar på frågor och syns i undervisningen. Eleverna behöver bli regelbundet uppdaterade kring sin undervisningsvardag. Det har också påpekats att det är viktigt att kommunikationen kring undervisningen har ett gott språkbruk.

Ha en kontinuerlig kontakt med eleverna (chat, videokonferens, telefon etc.) helst med möjlighet till dialog i enkla system som eleverna kan använda. Använd ett informellt och korrekt språk i kommunikationen.

Gemenskap

Elever som undervisas på distans kan känna sig isolerade och ensamma. Forskningslitteraturen kring goda exempel betonar vikten av att bryta denna isolering. Strategier som använts handlar om att skapa social kommunikation som inte direkt berör skolarbete. Det kan vara att organisera roliga aktiviteter online och undersöka möjligheter med att använda sociala medier.

Undersök möjligheten att tillvarata befintliga kommunikationskanaler som eleverna redan använder, sociala medier, spel etc. Skapa rutiner under skoldagen och försök mötas regelbundet i mindre grupper genom tillgängliga kanaler.

Moderera kommunikation

Enligt forskningen är det viktigt att läraren observerar och modererar elevernas kommunikation i olika kanaler. En strategi för detta är att upprätta en uppförandekod som läraren kan hänvisa till vid dåligt beteende. Det är också viktigt att kunna identifiera “tysta” elever och adressera dem med olika åtgärder. Forskningen pekar även på att fusk vid olika bedömningsgrundande moment kan motverkas av det finns en uttalad policy mot fusk som eleverna aktivt förbinder sig att följa.

Skolan bör tydligt och medvetet kommunicera som ett föredöme avseende ton i onlinekommunikation. Om det finns kan det vara bra att ha en överenskommelse mot fusk som eleverna i någon form får acceptera att följa.

Strategier för organisering och planering

Flexibilitet och struktur

Framgångsrik distansundervisning utmärks av att lärare har en balans mellan struktur och flexibilitet. Det är önskvärt att ha tydliga ramar för arbetet, men samtidigt viktigt att lärare kan vara flexibla när det behövs. Detta kan innebära att snabbt kunna byta teknik eller kommunikationskanaler när problem uppkommer.

Lärare bör ha reservplaner för sina undervisningsupplägg och givet den uppkomna situationen vara beredda på flexibilitet avseende det digitala verktyget Skolledare bör ge lärare förutsättningar för problemlösning och mandat att självständigt ta initiativ vid problem.

Nätverk kring undervisningen

För att få bästa möjliga förutsättningar för distansundervisning menar forskningen att det är bra med ett starkt nätverk kring undervisningen. Det handlar om att kommunicera supportfunktioner till eleverna så de vet var och hur de kan få hjälp med tekniken. Forskningen har även visat på betydelsen av att elever kan få stöd i sin närmiljö vid distansundervisning.

Informera elever om tekniskt stöd. Uppmuntra elever att ta hjälp av varandra vid tekniska problem. Överväg att informera föräldrar om vikten av deras stöd när eleverna undervisas på distans.