Såhär läser vi:

Åsa Hallberg, förstelärare 

Jag arbetar som förstelärare på Kungshögsskolan och vill gärna inspirera alla våra elever till att läsa böcker! Jag älskar böcker och har många böcker hemma hos mig.

När jag var liten läste mina föräldrar många bilderböcker för mig och jag kunde drömma mig in i böckernas förtrollade värld. En av mina favoritböcker när jag var liten var “Pablo pingvinen som alltid frös”.

När jag själv hade lärt mig läsa kunde jag sitta helt uppslukad med en bok under långa stunder. Jag läste serier där det fanns många böcker som handlade om samma personer. Det fanns en serie som handlade om en flicka som hette Kitty. Alla Kitty-böckerna slukade jag. Det var spännande böcker om olika mysterier. 

Jag har aldrig gillat science fiction eller overkliga böcker. Som vuxen har jag alltid läst mycket. Det ligger alltid en bok bredvid min säng som jag läser i en stund innan jag somnar. På senare år har jag börjat lyssna mycket på böcker. Det är praktiskt när man kan lyssna på en bok och samtidigt få saker gjorda, t ex klippa gräset, städa eller laga mat. Även när jag kör bil brukar jag lyssna på böcker!

Jag gillar alla sorters böcker, men böcker som handlar om olika människors livsöden tycker jag är mycket spännande. Både sådant som är sorgligt och roligt. Här är två böcker jag gillat på senare år: “Livet efter dig” av Jojo Moyes och “Tatueraren i Auschwitz” av Heather Morris.

Astrid Lindgren är en författare som jag beundrar. Hon har skrivit såå otroligt många fina böcker för barn. Att inviga barn i Astrids Lindgrens bokvärld är något jag brinner för. Jag har läst de flesta av Astrids böcker för mina egna barn och jag försöker även läsa/presentera hennes böcker för de elever jag möter i skolan. En av mina absoluta favoritböcker är “Bröderna Lejonhjärta”. 

Liselott Larsson, grundlärare fritidshem

Jag (Liselotte) har alltid tyckt om att läsa. När jag var yngre plöjde jag igenom alla Fem-gänget böckerna, Kitty Drew och massvis med äventyrsböcker, serieböcker som Tintin, Finn & Fiffi och Fantomen mestadels. 

Varje vecka lånade jag böcker på biblioteket och blev deras stamgäst. 

I vuxen ålder har jag utvecklat min genre lite, jag gillar äventyr och fantasy allra bäst. Jag uppskattar också kriminalare som gärna får handla om Malmö, då det är kul att veta exakt var huvudpersonen befinner sig. 

Ganska regelbundet fastnar jag också i en hel del feelgood-böcker. 


Den senaste boken som berörde mig en längre tid var: Mörkret och den rosa bubblan, (Markoolio-Marko Lehtosalo).


Jag läser när andan faller på, det kan gå dagar, veckor eller månader tills nästa gång. Ögonblicket måste vara det rätta. Då sitter jag gärna uppkrupen i soffan med en filt, en bok, hundarna och en påse godis när det är läsdags. 


Favoritböcker genom åren: Sagan om isfolket alla 47 (Margit Sandemo), Eragon-serien (Christopher Paolini),  Det mörka tornet-serien (Stephen King), Patricia Cornwell-serien och Den åttonde dimensionen del 1, De dödas själar del 2 och Den glömda staden del 3 (kommer snart), (U P Enna). 


För ett par år sedan upptäckte jag ljudböcker och jag lyssnar mestadels när jag ska sova. Böckerna räcker längre då, eftersom det bara blir 15 min, sedan har jag somnat. 😉


En bra bok i soffan är utläst efter ett par timmar. I min bokhylla finns de böcker jag har läst, sorterat efter författare. Och självklart de som ska läsas.


/Liselotte


Linda Persson, lärare åk 4 - 6

Jag har alltid älskat att läsa och lyssna på läsning. Vår mamma läste mycket för mig och mina syskon när vi växte upp och jag var överlycklig den dagen jag fick mitt första bibliotekskort. Jag var 10 år när jag upptäckte Harry Potter-böckerna. Den magiska värld som böckerna så skickligt berättar, tog mig med storm och jag levde mig in och blev en del av den. Ännu idag läser jag böckerna varje år och just nu lyssnar jag på ljudböckerna så fantastiskt upplästa av Stephen Fry.

I vuxen ålder har mitt läsande gått upp och ner beroende på var i livet jag befunnit mig. Jag har små barn hemma och vi läser mycket tillsammans. De tycker om att läsa, bläddra eller bara titta på bilderna i böckerna. Hemma hos oss ligger böcker lite överallt - så att man bara kan plocka upp en bok var man än befinner sig!

Som lärare är högläsning en av de bästa sakerna jag vet. Jag älskar att leva mig in med olika röster, gester och rörelser. Vi har precis läst ut Häxorna av Roald Dahl, en fantastisk bok som är underbar att högläsa.

Min absoluta favoritbok är Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Den blandar mystik och fantasy med komik och spänning på ett mycket skickligt sätt. Både jag och mina barn älskar också David Sundins Boken som inte ville bli läst som är en tokig och rolig bok!


Aidan O'Reilly, ikt-pedagog

När jag växte upp på Irland så fanns det inget bibliotek i närheten av mig som man kunde låna böcker från. Men bokbussen kom en gång i veckan till en by inte så långt ifrån och då kunde jag låna de senaste böcker om fotboll -  speciellt om Liverpool FC. Jag läste och pluggade alla av de minsta detaljer man kunde lära sig om fotboll och självklart om King Kenny Dalglish. Jag tror detta påverkade mycket av min läslust senare i livet.

Jag skulle säga att jag sällan läser fantasyberättelser men hellre böcker om hur saker och personer funkar. Jag blir lätt tagen av böcker om historia, natur, geografi och självbiografi från kända personer. När det gäller självbiografi handlar det oftast om personer som gjorde ett liv för sig inom musik eller sport. Hur känns det för Usain Bolt att vara det snabbaste person i hela världen över 100 meter?  Hur känns det åka ut på äventyr under 1800-talet utan att alls veta var man skulle hamna till slut? Varför vill man åka ut i rymden? Från när jag var yngre till nu 2022 så vill jag samla in fakta och förströelse.  

Holly Bough handlar om gamla berättelse från personer från Cork, Irland som varit ute och rest till alla delar av världen men har alltid hemtrakten kvar i hjärtat.  

Thomas Crean var en irländsk sjöman och utforskare som var medlem i tre stora expeditioner under den heroiska tidsåldern av Antarktis Utforskning runt 1911-1913. 

Han var född i en liten by i Kerry (Irland) men tog sig ut i världen till Antarktis. Hur gick det till?

 ”The Battle” av Paul O’Connell som många år var kaptenen för Irlands landslag i rugby. En hjälte på planen och en inspirerande ledare för laget. 2 meter i längd och över 110 kilo i vikt. Hur känns det att vara motorn för ett lag och bära hoppet från hela nationen på dina axlar? 

Stadsbiblioteket i Malmö. Jag tror att det är därför att jag blir så lycklig varje gång jag tar ett steg innanför dörren till Stadsbiblioteket. Tänk att det så finns så mycket berättelser, historier och information samlat under samma tak och här i Malmö. 

Caysa Jonassen, lärare åk 4-6

Jag heter Caysa och är mentor samt engelsk- och svensklärare i årskurs 6. Jag älskar att läsa och slukar gärna både engelska och svenska böcker – min familj brukar säga att jag älskar att läsa lite för mycket, men går det egentligen?


När jag gick på lågstadiet tyckte jag att läsning var långtråkigt, jag kom inte riktigt igång med min läsning och fick aldrig in något flyt – vilket såklart inte gjorde det roligare. När jag började i årskurs 3 bestämde mina lärare och mina föräldrar att jag behöver lite extra hjälp med läsningen, och det var då det hände! Mina lärare välkomnade mig in i böckernas värld och jag har nog inte riktigt tagit mig ur den världen sedan dess. Under min uppväxt gick det så långt att mina föräldrar och min lillasyster fick sätta en timer på mig – såhär länge får du läsa Caysa, sen får du upp och röra på dig innan du får läsa igen. Någon gång fick mina föräldrar ta böckerna ifrån mig när det var dags att sova, jag ville ju inte sluta läsa! När jag inte fick läsa älskade jag att lyssna på när vuxna läste för mig, jag minns två speciella böcker på mellanstadiet som trollband mig totalt. Den ena heter Godnatt mister Tom och utspelar sig under andra världskriget och den andra boken var den första Harry Potter boken.  Dessa böcker är än idag två av mina absoluta favoritböcker.

 

Att läsa är än idag något jag älskar, jag brukar hålla igång två böcker samtidigt, en på engelska som jag läser och en på svenska som jag lyssnar på. Att kunna lyssna på böcker är fantastiskt, man kan göra flera andra saker samtidigt som man får ta del av böckernas värld, ibland snabbar jag upp hon eller han som läser så att jag hinner lyssna på fler böcker.

 

Just nu lyssnar jag helst på skräck och däckare, ju läskigare desto bättre! När jag läser för mina elever älskar jag Roald Dahl, hans böcker får oss att skratta. Jag gillar också att läsa om människor som förändrat världen för mina elever, nästa termin ska vi arbeta med boken ”Fantastically great women who made history”.

 

Lenita Norlén, grundlärare fritidshem

Jag gillar att läsa och lyssna på böcker för att det är rogivande och jag kan gå in i mig själv. Helt enkelt vara för mig själv en stund. Jag lyssnar på böcker när jag lagar mat, städar och går till och från jobb.

Vägen till min läsning har inte varit enkel. I och med min diagnos som dyslektiker så har vägen varit väldigt krokig. När jag gick i skolan så skulle vi alltid läsa högt och jag minns att jag tyckte detta var väldigt jobbigt. Jag räknade alltid raderna så jag visste vad jag skulle läsa och på så vis kunde läs igenom det tyst för mig själv innan det blev min tur. Till början med så tycke jag bara att det var jobbigt att läsa. Men jag gav inte upp, till sist hittade jag böcker som fångade mitt intresse. De första böckerna som jag läste var böcker som var baserade på sanna historier. Sedan blev det deckare som fångade mitt intresse. Under senare tid så har det blivit att jag lyssnar på väldigt många böcker, tror att jag lyssnar på minst 2 böcker per vecka. Fast att jag lyssnar på böcker så har jag inte slutat att läsa utan jag läser ofta en liten stund innan det är tid att sova.

Lena Ingelsson, lärare åk 1-3

Hej.

Jag heter Lena och är en av mentorerna i årskurs 2. Jag har ett sätt som jag kopplar av på och ni kan inte ana vad det är   Jo, jag älskar att läsa.  Jag har ett favoritställe som jag brukar sitta på och faktiskt en favorittid på året.  Jag kryper gärna upp i min soffa en mörk vinterkväll och läser en deckare.  Just nu läser jag böcker som Anders Roslund har skrivit och ibland så blir jag faktiskt lite skrajsen och rädd.  Sovsågott heter boken jag läser nu och ja, det skrivs så i titeln. Andra böcker är Jamåhonleva som jag sträckläst och bitit på naglarna när jag läst.

Jag har två böcker som är mina absoluta favoriter. Den ena är Sandvargen som Anna Lind har skrivit. Sandvargen tänker helt annorlunda än vad jag gör. Han ger mig många och långa funderingar.

Den andra boken heter Sifferdjävulen som Hans Magnus Enzenberger har skrivit. Den rekommenderar jag alla som är rädda för matematik att ha under huvudkudden och läsa när matteskräcken sätter in.  Sifferdjävulen hjälpte mig att skratta åt matte och faktiskt lära mig en och annan kluring. Den har hjälpt mig mycket under tiden jag läste till mattelärare shhhh.

Hoppas du hittar en bok du kan ha som favorit. Eller helst flera.

Vi ses på skolgården

Lena

Petra Hammenskog, skolbibliotekarie 

Jag tar som skolbibliotekarie på mig ansvaret att vara den första ut i Såhär läser vi! Jag har alltid älskat att läsa, och sedan några år tillbaka har jag världens bästa sällskap medan jag gör det: mina två katter. 

Min favoritplats att läsa på är sittandes i min säng, bekvämt bakåtlutad mot min mjuka säng-gavel.  Katterna gosar genast in sig.

I mitt hem som jag växte upp i hade vi massor med böcker och serietidningar. Så det fanns alltid något att läsa. Och vi gick även till Stadsbiblioteket.  Både min mamma och mina syskon brukade läsa högt för mig när jag var liten.

Jag har lästid i min tjänst, så jag har alltid böcker från skolbiblioteket liggandes i min korg med böcker som jag har bredvid sängen. På min anslagstavla i skolbiblioteket sätter jag upp bilder och en kort presentation om de böcker jag läst, och jag bokpratar naturligtvis även om de böckerna för eleverna. 

På min lediga tid läser jag också mycket. Just nu håller jag på att läsa Monster i terapi. Skräcklitteraturens ikoner hos psykologen av Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld. Där får vi följa en psykologs samtal med den gotiska skräcklitteraturens mest ikoniska monster - Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray - och de brottas med tidlösa dilemman. Intressant och spännande! 

På Biblioteken i Malmö kan du reservera de böcker du är intresserad av och hämta på ditt närmaste bibliotek när det är din tur. Det gör jag ofta. Samtidigt tittar jag alltid igenom hyllan med alla nyinköpta böcker som folkbiblioteket skyltar med - där hittar jag nästan alltid något nytt och intressant som jag inte hade en aning om att det fanns.  Det är som att gå på en skattjakt! Vad finns det för spännande och intressant den här gången? Att sedan låna hem och få undersöka vad det är för något - det är också som att öppna en skatt.  Det kanske inte alltid passar just mig, men då behöver jag inte läsa mer av den boken. Man ska vara på rätt humör för en bok, vissa böcker passar också bättre vissa perioder i ens liv. 

Läsning är med andra ord en väldigt stor och viktig del i mitt liv.