Klass 6C

Information

Läxa i engelska:



Glosor (v.17-18)

Engelska - Svenska

indigenous – ursprungs (-befolkning)

achievement – prestation

battle – strid

challange – utmaning

performed – utförd

slap – slå

thighs – lår

puff out – puffa ut

hip – höft

stomp – stampa

ladder - stege




Vecka 6 fick eleverna följande läxa:


Textboken s. 88-89 (läsa hemma) samt alla glosor längst ner på sidorna. 


hum - gnola

by heart - utantill

large hole- stort hål

company - sällskap

shout - skrika

bother - tusan också (ungefärlig översättning)

push - knuffa på

through - genom

anybody - någon

mouthful - liten smakbit

honey - honung

greedy - girig, snål

paw - tass

larder - skafferi


Veckoinformation

Veckobrev 6c v.22 (fredag)

Hej alla föräldrar i 6c!


Nu inför sommaren  håller jag på att samla elevdatorerna, de flesta har jag samlat in men några är kvar. De som inte har lämnat in sin dator behöver göra det så snart som möjligt, senast tisdag.  


Idag hade vi Dalliden Maraton, något som vi sett fram emot och det märktes på eleverna idag. Det har varit glada elever och vi fick också hjälp av några ur årskurs sex som höll i uppvärmningen för de yngre barnen. Det var också kul att se glädjen i att få klä ut sig och att få ha lite vattenlek. En toppendag!


I onsdags var det inte sämre, då fick klassen sin efterlängtade avslutningslunch med efterrätt. Enligt många var detta det godaste de ätit på Dalliden och jag kan bara hålla med. Vi satt och åt, pratade och hade det trevligt tillsammans, vår rektor Ingela deltog också. Vi satt och åt i... en timme! Det var stort för flera, nästan lite vuxet. För mig känns det väldigt kul att få lite sådan kvalitetstid med era härliga barn, särskilt när det inte är så lång tid kvar till att jag släpper dom vidare.


Trevlig helg!

Albin Fager


Veckobrev 6c v.21 (fredag)

Det har varit en varm och skön vecka även om vi åkte på lite regn och moln idag, det kanske växtligheten tackar för så det finns antagligen något positivt med det också. Igår gick vi ut och tränade lite på brännboll i eftermiddagssolen för att komma lite i form inför den kommande matchen mot personalen. Under veckan har eleverna arbetat med att skriva en faktatext om land (ett land utanför Europa), där får man chans att skriva om sådant vi arbetat med så som landets klimat, natur och en hel del annat. 


Bra att veta är att eleverna slutar 12.45 efter Dalliden Maraton. På skolavslutningen är två anhöriga per elev varmt välkomna att delta. Mer info om vad som kommer ske ser ni nedan:


Måndag 27/5 Vi ska få se en uppvisning av musikskolan efter 10-rasten.

Onsdag 29/5 Kl. 12 kommer årskurs 6 att ha en finare lunch med efterrätt. Det är en slags avslutningslunch där vi över en måltid får ha lite extra mysigt tillsammans.

Fredag 31/5 Dalliden Maraton. Starten är kl. 11 och skoldagen slutar 12.45. Elever i årskurs 6 har ofta velat klä ut sig inför loppet. Det är okej även i år, vi startar dagen med slöjd som vanligt så det kan vara lämpligt att byta om efter slöjden beroende på utstyrsel. Det är också tillåtet för elever i årskurs 6 att ha med vattenpistol eller liknande att spruta vatten med, viktigt är då att inte spruta vatten på elever i andra klasser och bara på de som har gett medgivande först. 

Tisdag 4/6 Brännbollsmatch mot personal kl. 13.

Onsdag 5/6 Skolavslutning i närhetens kyrka, två anhöriga per elev är varmt välkomna att delta. Klassen samlas utanför kyrkan 10.20, avslutningen börjar 10.30. När avslutningen är klar går eleverna på sommarlov! Betygen skickas hem med post.

 

Trevlig helg!

Mvh Albin Fager



Veckobrev 6c v.20 (fredag)

 

Hej allihop!

Sommaren närmar sig med stormsteg och det är mycket schemabrytande aktiviteter såhär i slutet på terminen. Vi håller på att avsluta i många ämnen, i biologi gjorde vi prov på fortplantning och befruktning. I Geografin har eleverna under veckan tränat in så många länder som möjligt på en världskarta och redovisat för mig. Kul att se att många går igång på att klara många länder.

 

Tisdag 21/5 studiedag.

Onsdag 22/5 Besöker nya klasserna på Sannerudsskolan. Vi startar dagen som vanligt kl 8.15 på Dallidenskolan och kommer sedan att bege oss till Sannerudsskolan så att vi är där till kl. 9. Där kommer deras nya lärare att ta över och ha en introduktionsdag. Vi är där över lunch och beger oss sedan tillbaka till Dallidenskolan för att avsluta dagen där i vanlig tid.

Måndag 27/5 Vi ska få se en uppvisning av musikskolan efter 10-rasten.

Onsdag 29/5 Kl. 12 kommer årskurs 6 att ha en finare lunch med efterrätt. Det är en slags avslutningslunch där vi över en måltid får ha lite extra mysigt tillsammans.

Fredag 31/5 Dalliden Maraton. Starten är kl. 11, elever i årksurs 6 har ofta velat klä ut sig inför loppet. Det är okej även i år, vi startar dagen med slöjd som vanligt så det kan vara lämpligt att byta om efter slöjden beroende på utstyrsel. Det är också tillåtet för elever i årskurs 6 att ha med vattenpistol eller liknande att spruta vatten med, viktigt är då att inte spruta vatten på elever i andra klasser och bara på de som har gett medgivande först.

Tisdag 4/6 Brännbollsmatch mot personal kl. 13.

Onsdag 5/6 Skolavslutning i närhetens kyrka. Klassen samlas utanför kyrkan 10.15, avslutningen börjar 10.30. När avslutningen är klar går eleverna på sommarlov! Betygen skickas hem med post.

 

Trevlig helg!

Mvh Albin Fager



Veckobrev 6c v.19 (onsdag)

Måndag 13/5 får vi besök av Alexandra och Gustav Larson. De kommer att hålla i en workshop under 2 timmar med kort paus. Temat är BOOST inför årskurs 7. 


Onsdag 15/5 biologiprov 


Veckobrev 6c v.18 (fredag)

 

Den här veckan har vi i geografin arbetat med Sydamerika och Afrika. Vi har arbetat lite extra om regnskogens betydelse och vilka hot den står inför. I svenskan har vi arbetat med poetiska texter och eleverna har fått skriva dikter.

Måndag 13/5 får vi besök av Gustav och Alexandra Larson som kommer att hålla i någon form av workshop i klassen, temat är BOOST inför åk 7.

Onsdag 15/5 biologiprov (befruktning och fortplantning).

Tisdag 21/5 är studiedag.

Onsdag 22/5 besöker eleverna sina nya klasser på Sannerudsskolan.

 

Trevlig helg!

Mvh Albin


Veckobrev 6c v.17 (fredag)

Den här veckan har klassen genomfört de nationella proven i matematik, det var de sista nationella proven för årskurs sex. Bra jobbat klassen!

Vi arbetar med befruktning och fortplantning och kommer att ha ett prov på området onsdagen 15/5. Jag har delat ut en lapp där det finns information om vilket innehåll som kommer att testas samt begrepp som är viktiga för området. På baksidan av lappen finns dessutom instuderingsfrågor. Det dokumentet har jag också lagt upp i classroom under ämnet NO så att man också har tillgång till det digitalt. Eleverna får gärna ta med NO-böckerna hem för att träna så länge böckerna också tas med tillbaka till skolan eftersom vi fortfarande använder dom. 

Onsdagen 22/5 kommer eleverna att besöka sina nya klasser och lärare på Sannerudsskolan. Information om de nya klasserna får ni från Sannerudsskolan när det är klart. 

Trevlig helg!

Mvh Albin



Veckobrev 6c v.16 (fredag)

Nästa vecka är det nationella prov i matematik på onsdag 24/4 och fredag 26/4, eftersom att vi genomför proven på förmiddagen så kommer fredagens slöjd att bli inställd även denna vecka. 

Vi har börjat ett område i biologin om fortplantning, det handlar då om "blommor och bin", ja både bildligt och ordagrant. Vi har under veckan tittat på hur växter och djur förökar sig. Vi har arbetat om skillnaden mellan inre och yttre befruktning, där vi bland annat har fiskar som exempel på yttre befruktning och igelkott som exempel på inre befruktning. Det här arbetet fortsätter och vi kommer också att komma in på den mänskliga reproduktionen. Vi kommer då att lära oss om könsorganen och hur det går till för att människor att föröka sig. Vi kommer att komma in på puberteten och samlag. Detta område har eleverna frågat efter sedan jag tog emot dom i åk 5 och förhoppningsvis kvarstår intresset och nyfikenheten!


Trevlig helg!

mvh Albin


Veckobrev 6c v.15 (fredag)

Hej allihop!

Jag har gett ut en läxa i geografi om klimat. Läxförhöret är på torsdag 18/4. Läxan finns också på classroom under fliken SO.

Nästa vecka har vi nationella prov i engelska på onsdag (17/4) och fredag (19/4). Det innebär också att slöjden blir inställd.

Veckan därpå har vi nationella prov i matematik på onsdag (24/4) och fredag (26/4), det innebär att slöjden blir inställd även den veckan.

I matematiken har vi den här veckan börjat med att arbeta med gamla nationella prov på matematiklektionerna, vi kommer att arbeta med dom fram tills att vi har genomfört våra nationella prov i matematiken. Vi gör dom för att eleverna ska få se och göra olika typer av uppgifter som har funnits på tidigare prov, där får de också se betygsnivån för olika typer av uppgifter.

Trevlig helg!

Mvh Albin 

Veckobrev v. 12 (fredag)

Hej!

Vi har i matematiken arbetat med geometri, vi har tränat på att räkna ut volymen på rätblock och kuber. Metoden vi använder är längden x bredden x höjden.  


I svenska har vi haft många lässtunder under veckan men vi har också arbetat med satslära där vi arbetat mycket med begreppen subjekt, predikat, och objekt.

 

Vi har precis börjat arbetat med geografi, förra året arbetade vi med Europa, nu i åk 6 arbetar vi med resten av jorden. Det kommer bland annat att handla om världens olika klimat, naturtyper, placering och namn på världsdelarna, världshaven och ett antal länder. Vi kommer ha skriftliga prov och läxförhör på området, mer info om det kommer efter påsklovet.

Läxa i matematik för v.13 finns på classroom. Läxan handlar om att räkna ut volym på rätblock. Det finns två nivåer, eleverna väljer själva om de vill göra nivå 1 eller nivå 2 (eller båda). Nivå 2 är lite svårare.


Trevlig helg!

Mvh Albin


Veckobrev v.11 (fredag)

Den här veckan har eleverna genomfört de sista nationella proven i svenska, läsförståelse och skrivning. Genomförandet i sig har gått superbra, en stor eloge till klassen för väl genomfört arbete. Nästa gång det blir dags för nationella prov är 17/4 och 19/4, då är det engelska. 


Läxa i matematik till nästa fredag har jag delat ut på classroom. För att hitta rätt följ dessa steg:


Trevlig helg!

Mvh Albin

Veckobrev v.10 (fredag)

Den här veckan har vi behövt prata om språket och hur vi är mot varandra i klassen. Jag har förstått från rastvärdar och elever i klassen att det bland många är en tuff jargong på rasterna. Det kommenteras saker och det skrattas åt varandra när någon åker ur i spel och lekar. Det skapar oro och vad som hos barnen kan upplevas som lite skoj kan lätt eskalera till grövre kommentarer och konflikter. På skolan ska jargongen vara respektfull och hålla sig till ett vårdat språk.  


Tis 12 mars: nationella prov i svenska

Ons 13 mars: studiedag

torsdag 14 mars: nationella prov i svenska


onsdag 20 mars: möte för vårdnadshavare (se inbjudan i mejl och på den här sajtens startsida). 


Vi har haft mycket fokus på skrivning under veckan. Vi har skrivit texter som ett led i att förbereda sig inför de nationella proven nästa vecka. Vi vet nu att torsdagens skrivprov kommer att vara en argumenterande text.


Vi har nu en period där vi arbetar mycket med teknik. Vi arbetar med ett tema som kallas rörelse och konstruktion. Det handlar mycket om att konstruera efter ritning, göra olika undersökningar och att analysera resultaten. 


Trevlig helg!

mvh Albin Fager


Veckobrev v. 8 (fredag)

Vårterminens första nationella prov är i svenska.

Det är tisdagen 12/3 och torsdagen 14/3. 

Vi startar båda dagarna med läsförståelseprov på morgonen och därefter ett skrivprov. Proven jobbar vi med ungefär fram till lunch. Torsdagens moderna språk blir inställt den 14/3 pga nationella prov.

På tisdagen görs proven som kallas B1 och C1, det är läsning och skrivning av typen skönlitteratur (berättelse). 

På torsdagen görs proven som kallas B2 och C2, det är läsning och skrivning av sakprosa. Läsprovet brukar bestå av flera olika texter av lite olika slag, det skulle t ex kunna vara instruktion, faktatext, dikter eller argumenterande text. När det gäller skrivningen så är det fortfarande okänt vilken texttyp det kommer att vara.


Det är tillåtet att ta med sig någon form av mellis till skolan dessa provdagar om man vill ha något att stoppa i sig för att få lite extra energi för att ha fokus uppe.   


Veckobrev v.8 (måndag)

Idag hade vi besök från Sannerudsskolan 7-9. De berättade hur det går till när man börjar där och de svarade på frågor klassen hade. De informerade om att det går att söka till idrottsklass, det gör man genom att fylla i en ansökningsblankett som heter "Profilklassansökan". Den blanketten och ett informationsblad om idrottsklassen har eleverna fått med sig hem. Ansökan görs senast 8:e mars. Lämnar man in blanketten till mig före 8:e mars så kan jag posta den till rätt person. Är man inte intresserad av att söka till idrottsklass behöver man inte göra någonting. 

Mvh Albin Fager

Veckobrev v.7 (torsdag)

Hej alla föräldrar i 6c!

måndag 19/2 kl. 8.15 får vi besök från Sannerudsskolan. Det är representanter från åk 7-9 som åker runt till alla blivande sjuor och informerar, på måndag är det vår tur. 


onsdag 21/2 är det friluftsdag på ishallen och åker skridskor. Vi startar vid ishallen 8.15 och är där fram till lunch, vi äter korv med bröd där, sedan går vi tillbaka till skolan. Kolla om ni kan låna skridskor om ni saknar, vi har skridskor att låna ut men endast ett begränsat antal. Det är tillåtet att ta med egen fika om man önskar, inget från godishyllan eller något som innehåller nötter. 


Här kommer också lite information som riktar sig till alla skolans vårdnadshavare: 

Då det kommit förfrågningar om elevers väntan på skolstart får ske inomhus eller ej har beslut tagits att inga elever ska gå in på skolan förrän klockan är 08.10. Detta på grund av en ansvarsfråga då vi pedagoger sitter i morgonmöte för att planera upp dagen.

Gällande en fråga om vårdnadshavare får vänta i skolans kapprum efter skolans slut eller inte så tog vi beslutet att alla vårdnadshavare får vänta ute då kapprummen både är små och trånga.


Ha en fortsatt fin vecka!

mvh Albin Fager


Veckobrev v.6 (fredag)

Hej allihop!

Nu är jag tillbaka efter att ha varit föräldraledig, hoppas ni alla har haft det bra! Den här veckan har varit kantad av förkylning i klassen, många har varit hemma. Vi hoppas att det vänder under helgen för de som fortfarande dras med sjukdomen. Vi har under veckan knutit ihop säcken kring det som klassen arbetat med under de veckorna jag varit hemma. I matematiken har vi arbetat med lite ekvationer och uttryck, och vi har startat arbetet med buddhismen i religionskunskapen.


Det finns läxa i engelska, den finns på classroom och här på skolportalen under fliken information. 

Anna har gett en läxa i engelska som finns på classroom, det är läxförhör nästa fredag.


Jag har idag delat ut papper om försäljning av majblommor, för de som vill delta i årets försäljning så ska lappen fyllas i och lämnas tillbaka till skolan igen.  


Vi kommer under våren att arbeta extra med språkbruk, det är viktigt att alla i skolan har ett trevligt bemötande till varandra och ett språk som speglar det. 


Trevlig helg!

mvh Albin Fager


Veckobrev v.51 (fredag)

Hej allihop!

Idag hade vi gemensam avslutning med de andra klasserna på mellanstadiet. Vi fick höra dikter från elever men också se på en pjäs från några elever i åk6. Det var mycket uppskattat av både elever och personal på skolan. Vi har under den sista veckan arbetat färdigt med olika områden inför terminsslutet, vi har också under den sista veckan fått tid till att spela lite kort, schack, frågesport eller träna inför pjäsen för de inblandade till det. Det har varit en vecka där vi fått chans till den typen av samkväm som också är bra för att stärka eleverna som grupp. 


Efter jullovet är schemat ändrat en aning. Hemkunskapen är avslutad och klassen kommer istället att ha bild på tisdag och onsdag eftermiddag. I Januari är det Zainab som tar emot klassen och bedriver undervisningen under fyra veckor, sedan kommer jag tillbaka från föräldraledigheten. 


Eleverna har konstaterat att det är perfekt julväder med snö och och minusgrader, jag kan inte annat än hålla med! Jag önskar er en riktigt god jul och gott nytt år! 

Mvh Albin Fager


Veckobrev v.50 (fredag)

Den här veckan har eleverna skrivit debattartikel, de flesta är klara. De har tränat på hur man skriver argument för sin åsikt. I debattartikeln har de också fått lyft fram motargument som de sedan själva bemöter, det stärker argumentationen. 


På avslutningsdagen fredag 22/12 slutar klassen direkt efter lunch 12.20. Eleverna på mellanstadiet har på förmiddagen en gemensam samling i gymnastikhallen där vi sjunger ett par jullåtar, kanske får lyssna på någon juldikt eller liknande från elever och får en julhälsning från rektorn. 


På måndag 18/12 kommer jag att vara hemma för vab, jag vet ännu inte vilken vikarie som kommer då. 


Vi har haft en trevlig avslutning på fredagen och det var mycket nöjda barn som traskade hemåt idag.


Trevlig helg!

Mvh Albin  


Veckobrev v. 49 (fredag)

Hej alla föräldrar i 6c!

 

Terminen närmar sig mot sitt slut, det är bara två veckor kvar. De muntliga nationella proven är avklarade och i olika ämnen börjar man knyta ihop säcken för det område man arbetat med. Det blir i slutet av terminen betygsprat mellan lärarna i olika ämnen och eleverna. Något som vi då är noga med i skolan är att när en lärare pratar med en elev om betyg så är det något eleven inte sedan ska prata med andra om. Man ska inte heller fråga andra vad de får för betyg. Vi har i skolan betonat detta för eleverna och det kan vara bra för er att veta att det beror på, just att vi vill undvika jämförelser som kan skapa oro.  

 

Vi har under veckan arbetat med ekvationer. En övning vi gjort är att konstruera egna ekvationer, t ex ”jag tänker på ett hemligt tal, multiplicera talet med 3, addera sedan 10, det är lika med 31. Vilket är det hemliga talet?” Vi skriver upp det och löser som en ekvation 3x+10=31

Under nästa vecka kommer vi i matematiken att arbeta med uttryck.

 

 Jag kommer inte dela ut några fler läxor innan julledigheten.

 

 Trevlig helg!

Mvh Albin



Veckobrev v. 48 (fredag)

Hej allihopa!

 

Den här veckan har alla elever genomfört nationella prov i engelska, snart har alla dessutom genomfört provet i svenska. Det är några kvar som ska genomföra provet i svenska under nästa vecka.

 

Jag vill passa på att informera redan nu att jag kommer att vara föräldraledig under fyra veckor. Det är i samband med terminsstarten i januari och fyra veckor framåt. Som lärare under min frånvaro kommer Zainab att hoppa in, hon har vid tillfällen varit i klassen förut så det är inte ett helt nytt ansikte för eleverna. Jag kommer tillbaka måndagen 5:e februari.  

 

Jag vill också påminna om den extra studietiden som erbjuds på måndagar kl. 14.00 och onsdagar kl. 07.30.

 

Nästa vecka har vi läxa i matematik. Vi kommer också snart att ha ett prov i historia, det är tidsperioden stormaktstiden. Jag skickar med eleverna information om det på måndag.

 

I matematiken har vi arbetat färdigt med områdena sannolikhet, kombinatorik och statistik. Vi kommer fram till jullovet att gå över till ekvationer, uttryck och problemlösning.

 

I svenskan har vi under slutet av veckan haft läsförståelse träning med hjälp texter på temat stormaktstiden. Historieintresset är generellt stort i klassen så de texterna engagerade många i läsningen.

 

Trevlig helg!

Mvh Albin Fager


Veckobrev 6c v.47 (torsdag)

Terminstiderna har ändrats, höstterminen avslutas fredag 22 december. Vårterminen avslutas onsdag 5 juni. 

Nu har alla elever genomfört de muntliga nationella proven i matematik, utan att gå in på resultat så ska eleverna ha stort beröm för sina genomföranden. De har haft bra samtal i de olika grupperna och genomfört provet med bra fokus, de har både vågat ta plats och dela med sig av plats i samtalen. Det känns mycket bra inför svenskan och engelskan.

Det svenska delprovet innefattar en förberedelse som vi gjort i skolan. De har förberett en presentation som de vid provtillfället ska presentera för gruppen. Eleverna ska i presentationen försöka tala tydligt, vara vänd mot sin "publik" och vara engagerad i det som de berättar om. De får använda stödord eller anteckningar från sin förberedelse. De ska försöka presentera sitt ämne på ett tydligt sätt. De ska också försöka ha en bra början och ett bra slut.

De ska också genomföra ett moment som inte förbereds, nämligen ett samtal. Då får de först lyssna på en inläst text som ska ge ett sammanhang till olika diskussionsfrågor. Sedan ska de samtala kring diskussionsfrågorna, diskussionsfrågorna kommer att vara utformade så att de inte efterfrågar specifika saker i den inlästa texten. Det handlar om att delta aktivt i samtalet, både att lyssna på andra och att berätta om vad man själv tänker kring det som diskuteras. I samtalet kan man bygga vidare på det man hör genom att ge respons på det klasskamraterna säger eller fråga en klasskompis om något man blir nyfiken på eller om man inte riktigt förstår vad någon menar.

Hela klassen kommer inte att hinna genomföra det svenska provet på en dag. Därför kommer jag att beta av grupp för grupp så snabbt som det är möjligt för oss. 


Veckobrev 6c v.45

 

Nästa vecka har vi 6:ans tabell i matematikläxa, jag delar ut den på måndag.

 

tisdag 14/11 börjar vi med de muntliga nationella proven. Då kommer eleverna i små grupper att få diskutera matematikproblem. Albin är med grupperna när de genomför proven, Lisa är med klassen. De kommer alltså att få gå en grupp i taget för att genomföra proven, vi får se om vi hinner med alla grupper på tisdag eller om någon grupp får göra lite senare.

 

De muntliga proven i engelska och svenska planer vi att göra under de följande två veckorna därpå.

 

Alla skriftliga delprov som hör till de nationella proven genomförs under vårterminen.


Veckobrev v.42

 

Nästa veckas läxa i engelska ser ni undre fliken ”information”. Matteläxa för nästa vecka är några sidor med huvudräkningsuppgifter, det är 4:ans tabell som tränas extra då. Jag delar ut uppgifterna i skolan.


På måndag får vi besök i klassen av kuratorn Malin Lüppert. Vi kommer att fortsätta med temat "värsta bästa nätet", något vi startade under vårterminen i åk 5. I temat lär vi oss vilka fördelar och faror det finns på nätet. Hur ska man tänka? Vad ska man göra? Arbetets syftet är att göra eleverna mer nätsmarta och bli bättre på att undvika farliga och jobbiga situationer.

Vi kommer under hösten ha fler sådana tillfällen. 


I matematiken har vi den här veckan arbetat med procent, men också proportionella samband. Vi har tittat på tabeller och diagram och försökt avgöra om det är ett proportionellt samband vi ser, det kan till exempel vara förhållandet mellan vikt och pris. 


I historian har vi läst och skrivit sammanfattningar om Gustav II Adolf och om hur Sverige styrdes under den tiden.


Trevlig helg!

Mvh Albin Fager 

 

Veckobrev v.41

 

Nästa veckas läxa i engelska ser ni undre fliken ”information”. Matteläxa för nästa vecka är några sidor med huvudräkningsuppgifter, det är 3:ans tabell som tränas extra då. Jag delar ut uppgifterna i skolan.

 

Vi har varit tvungna att byta mattider på grund av att det är för trångt i matsalen. Vi åt 11.50-12.10 förut, nu äter vi 12-12.20. Det här gör att vi hinner med lite mer undervisning innan lunch och att vi äter en liten bit in på lunchrasten. Undervisningstiden ska vara densamma som tidigare, därför slutar klassen 10 minuter tidigare på måndagar och fredagar. På tis-tors som är längre dagar lägger jag in en kort rast på eftermiddagen så då blir sluttiden densamma som tidigare. Ny sluttid på måndagar är 13.50 och på fredagar 13.45.

 

Den här veckan har vi i samhällskunskapen jobbat med demokrati och diktatur. Vi har arbetat med hur den demokratiska strukturen ser ut i Sverige idag och jämfört med hur det såg ut i slutet av 1800-talet.

 

I NO har vi avslutat arbetet med universum och så smått påbörjat ett nytt område, ”ämnen omkring oss”. Det här området hör framför allt till ämnet kemi. Vi kommer nu i början att arbeta kring begreppen atomer, molekyler och grundämnen.

 

I matematiken har vi arbetat med sambandet mellan bråk och procent. T exempel hur mycket 25% av 200 är. Vet vi det kan vi också räkna ut hur mycket 75% är. Vi tränar också på att räkna ut procent genom att först ta reda på hur mycket 1% är av något för att med hjälp av det räkna ut exempelvis 27%.

 

Trevlig helg!

Mvh Albin



Veckobrev v. 40

Hej alla föräldrar i 6c!


Nu erbjuder skolan extra studietid för elever som är i behov av det. Där tränar eleverna extra kring just de områden eleven behöver. 

Tid: måndagar 14:00-15:00, onsdagar 7:30-08:10, lärare Lotta Frick.

Plats: Höga berget


De kommande veckornas läxor i engelska går att se på skolportalen under fliken information. Under kommande veckor kommer jag dela ut matematikläxa i pappersform. Det är läxor där man tränar multiplikationstabeller. Vi börjar v. 41 lite enkelt med tvåans tabell och arbetar oss sedan uppåt. 


Jag har på mejlen bifogat ett dokument som handlar om träffar för tonårsföräldrar som kommer att äga rum under hösten. 


Jag kommer från och med nu skriva veckobreven på skolportalen och bara mejla vid behov. Jag kommer att sträva efter att lägga upp information en gång i veckan, på torsdagar eller fredagar. 


Övrig kontakt har ni med mig på mejlen som vanligt. 


Mvh Albin Fager


Veckobrev v.38

Hej alla föräldrar i 6c!


Den här veckan blev en något kortare vecka med tanke på studiedagen och att slöjden blev inställd. Vi har ändå arbetat mycket med enhetsomvandlingar (volym) i matematiken. Där har vi sett att liter kan delas upp i tiondelar (deciliter), men också i hundradelar (centiliter) och tusendelar (milliliter). Vi har övat på att göra enhetsomvandlingar mellan dessa.

deci = tiondel

centi = hundradel

milli =tusendel 


I svenskan har vi skrivit skräcknoveller, det har varit väldigt roligt att se fantasin flöda i skrivandet. 


Nästa vecka ska vi göra gammalt nationellt prov i svenska, det är läsförståelseprovet. Det är två delar och man gör en del en dag och den andra delen en annan dag. Jag hoppas att det passar att genomföra båda delarna nästa vecka. Förutom fördelen att eleverna får prova på hur det går till så kommer jag också att kunna använda resultaten som stöd för bedömningen den här terminen. 


Trevlig helg!

mvh Albin



Veckobrev v. 37

 

Studiedag torsdag 21/9

 

Från och med nu lägger jag upp veckobrev på skolportalen. Det är vår huvudsakliga informationskanal till er vårdnadshavare. Jag kommer nu i övergången att skicka mejl någon vecka till för att säkerställa att alla blir uppmärksammade på detta.

 

Här är ett meddelande från kostenheten:

Specialkostansökan behöver göras inför varje nytt läsår. Detta för att säkerställa att elever serveras säker mat. 

Vi saknar ansökningar från flertal som tidigare haft specialkost och kommer from den 25 september inte längre tillaga dessa om ny ansökan inte skickas in.


Engelska glosor (tis v.37 - tis v.38)


brand new - splitter ny

singer - sångare

himself - sig själv

poor - fattig

say, said, said - säga, sa, sagt

by day - dagtid

by night - nattid

one of those - en av de

since - eftersom

sociable - social  


Den här veckan har vi gjort rollspel i samhällskunskapen. I halvklassgrupper har eleverna iscensatt ett rån, en polisutredning och en rättegång. Det var något som var populärt bland eleverna och samtidigt kunde jag höra hur de diskuterar kring exempelvis åklagaren eller försvarsadvokatens roll i domstolen.

 

Vi har i matematiken arbetat med skala, t ex räkna ut hur långt det är i verkligheten mellan två punkter på en karta. Vi har arbetat med olika kartor och olika skalor,

 t. ex. 1:10 000.

 

I svenskan har vi arbetat kring hur man bygger upp spänning i en skräcknovell. Ett upplägg skulle kunna vara att man först hör något som gör karaktären orolig, sedan kanske den skymtar något på avstånd som gör den rädd, till sist kanske den står mitt framför det otäcka och karaktären blir stel av skräck.

 

Trevlig helg!

Mvh Albin