Klass 4C

Veckobrev v. 22

 

Hej!

 

Tiden går snabbt när man har roligt, och oj vad snabbt detta läsår har gått! Jag har fortfarande inte riktigt tagit in att vi nu har avslutat läsårets sista hela vecka och att det bara återstår två dagar (!) i skolan innan vi tillsammans får sjunga in sommarlovet i Närhetens kyrka på onsdag. Det här blir därmed läsårets sista veckobrev och jag vill passa på att tacka er för gott samarbete under läsåret och för att ni går in och läser här och håller er uppdaterade på vad som händer i skolan med läxor m.m. 

 

Som vanligt hinner vi med massa skoj på en vecka. I måndags bjöds vi på konsert av kulturskolan i idrottshallen. Kul att vi även hade med elever från klassen som spelade. Snyggt jobbat!

Eftersom berättelseskrivande var väldigt uppskattat har vi ägnat lite tid åt det i veckan. Med hjälp av ”börjor” (dvs. en början på en berättelse som man skriver fortsättningen på) skulle eleverna nu skriva en berättelse på betydligt kortare tid än sist. Drygt två lektioner fick de på sig, så då gäller det att planera sitt skrivande utifrån den tid som ges. Vi har också jobbat med läsförståelse.

I biologin har vi jobbat med sjöar i Sverige och dess djur- och växtliv. I historian har vi bland annat läst och mystiska makter i naturen som näcken, havsfrun och skogsrået.

 

 

I dag fredag fick vi se härlig kämpaglöd i värmen när det var dags för det traditionsenliga Dalliden Marathon. Grymt jobbat alla som sprang, joggade och lunkade!


Nästa vecka är det till stor del lektioner enligt schema. Vi har några schemabrytande aktiviteter, se nedan. På tisdag ska vi också lägga lite tid på att städa bänkar och klassrummet. 


Mån 3/6 Genrep inför skolavslutningen.

Tis 4/6 Brännbollsmatch kl. 13.00 mellan åk 6 och lärarna. 4:an hejar på.

Ons 5/6 Skolavslutning kl. 10.30 i Närhetens kyrka. Vi samlas 10.20 utanför kyrkan.



Önskar er en trevlig helg och en riktigt skön sommar! 

Vänliga hälsningar Sara🌺🌞

 

 


veckobrev v. 21

 

Hejsan!

 

Sommarlovet närmar sig verkligen med stormsteg och vi håller på att göra klart påbörjade uppgifter och arbetsområden. Vi har haft några ”göra klart-pass” och jag vill berömma era barn för det ansvar de visar för sitt skolarbete! De jobbar på med det de behöver och ser till att uppgifterna, sidorna eller vad det nu kan vara blir gjort. De gör ett grymt jobb!

Vi har under veckan bland annat jobbat med att färdigställa planscherna över åkerkålens livscykel, så de får ni snart kolla in där hemma, och recepten på trolldrycker (instruerande texter).

Vi har också jobbat vidare med området språkbruk, denna gång var det fokus på våra minoritetsspråk i Sverige: finska, romska, jiddisch, meänkieli och samiska.

I torsdags begav vi oss i väg till KilArena för att titta på föreställningen #serdumejnu. Fint promenadväder och en bra teaterföreställning med humor och musik om barn och vuxna i den digitala verkligheten. Klassen skötte sig jättebra som publik.

 

 

Framöver har vi en del schemabrytande aktiviteter. Här kommer datumen över dessa:


Mån 27/5 Kulturskolan håller konsert för oss i idrottshallen.

Fre 31/5 Dalliden Marathon. Eleverna börjar vanlig tid och slutar 12.45.

 

Mån 3/6 Genrep inför skolavslutningen.

Tis 4/6 Brännbollsmatch mellan åk 6 och lärarna. 4:an hejar på.

Ons 5/6 Skolavslutning kl 10.30 i Närhetens kyrka.


Önskar er en trevlig helg!

Vänligen Sara

 


Veckobrev v. 20


 

Hejsan!

En vanlig vecka till ända och i vanlig ordning tycker jag att dagarna går i rasande fart! Även om sommarlovet närmar sig med stormsteg så tycker jag att eleverna orkar hålla i koncentrationen på lektionerna riktigt bra! Vi håller i och jobbar på ”som vanligt” med våra ämnen.

 

I matten har vi bland annat jobbat med trianglar och fyrhörningar och tränat på det lite krångliga ordet parallellogram.  Kolla gärna om de kan förklara vad det betyder.

I svenskan har vi fortsatt arbetet med instruerande texter. Eleverna har fått skriva en instruerande text (i form av ett recept på en påhittad trolldryck) som de sedan fått respons på av en klasskamrat. Utifrån responsen kunde de sedan förbättra sin text. Vi har också hunnit med språkbruk då vi lärt oss mer om dialekter och slangord. Ett extra roligt och uppskattat arbetsområde!

På historian har vi lärt oss om kloster och hur livet i ett sådant kunde se ut under medeltiden. Vi har också läst och pratat om den medeltida staden och några mindre populära yrken under denna tid, så som bödeln och hans medhjälpare rackaren.

I biologin håller vi på att avsluta vårt NTA-tema. Där får eleverna göra en plansch och med ord och bild berätta om åkerkålens livscykel – från frö till frö.

 

Påminner om att det är studiedag på tisdag nästa vecka och eleverna är då lediga.

 

På torsdag har vi blivit inbjudna till att se en föreställning på KilArena. Påminn gärna om bekväma skor denna dag då vi promenerar tillsammans till och från arenan.

 

Kommande

v. 21

Tisdag 21/5 Studiedag, eleverna är lediga.

Onsdag 22/5 Läxförhör medeltiden. Se papper som skickats med eleverna.

Torsdag 23/5 Föreställning på KilArena.

Fredag 24/5 Glosor engelska.


v.22

Fredag 31/5 Dalliden Marathon. Lapp har skickats med hem.


v. 23

Onsdag 5/6 Skolavslutning 10.30 i Närhetens kyrka. Mer information kommer skickas hem nästa vecka.

 

Ha nu en riktigt skön helg i solen! 🌞

Vänliga hälsningar Sara

Läxor till tisdag 14/5

Glosor 

nightmares- mardrömmar

fridge- kylskåp

thirsty- törstig

hallway- hall

stumbles- snubblar

quiet- tyst

is snoring- snarkar

leftovers- rester

call for- ropa på 

strange- konstigt 


Matteläxa: Omvandla volym.


Ha en skön Kristi Himmelsfärdsdag! 

/Sara

veckobrev v. 18


Hej!


Hoppas alla har haft en fin valborg och 1:a maj! Nu har vi fått försmak på sommaren, äntligen sol och värme!  Härligt att vi fick en solig och fin dag på Sannerudsvallen också.


Även om nedräkningen mot sommarlovet har börjat jobbar vi på som vanligt med våra ämnen. Vi jobbar vidare med instruerande texter i svenska och har under veckan kikat närmare på några symboler och vad de berättar för oss. I matten håller vi på att avsluta kapitlet om stora tal. Ingen matteläxa denna vecka. Nästa vecka börjar vi med nytt område, nämligen geometri.

Vi har vandrat vidare i historien och jobbar nu med medeltiden och hur folk levde under denna tid i Norden. I årskurs 5 läser vi också om medeltiden, men då fokus på kungarna.

Nästa vecka är det äntligen dags att undersöka hur stor skörd vi får av vår åkerkål! Plantorna står på ”tork” och gör sig redo för att skördas och tröskas. Det har verkligen varit ett engagerande NTA-tema. Fortfarande efter alla dessa veckor är det många i klassen som varje morgon går och tittar till sina plantor.  

 

Från och med nu är klassen utomhus på idrotten.

 

Ni som sålt majblommor kommer ihåg att ta med väskorna tillbaka till skolan onsdag 8/5.


Nästa vecka väntar ytterligare en kortvecka, då eleverna är lediga torsdag och fredag.

 

Kommande:

Onsdag 8/5 Majblommeväskor tillbaka

Torsdag 9/5 Kristihimmelsfärds dag – lediga

Fredag 10/5 Klämdag – lediga


Trevlig helg! 🌞

Vänligen Sara

veckobrev v. 17


Hej!

Veckorna rusar fram och det är bara drygt 20 skoldagar kvar (!) till det välförtjänta sommarlovet. Vi har börjat träna avslutningssånger, så det känns att vi börjar närma oss.  

Vi startade upp en stjärnjakt (jag minns inte riktigt när vi började) enligt önskemål från eleverna, där en lektion med god arbetsro och bra arbete belönas med en stjärna. Vi har nu nått vårt mål med 100 stjärnor! Eleverna fick komma med förslag på belöning och när vi röstade var resultatet var tydligt! En förmiddag i storskogen och på Sannerudsvallen. Skogen går ju absolut att lösa (och ger fina möjligheter till utomhuspedagogik), medan Sannerudsvallen behöver kollas upp, då den nyttjas av andra skolor. Vi undersöker saken och återkommer när vi vet mer.   

Något mindre trevligt är att vi har fall av löss på skolan, så kolla igenom era barns hår, så ingen lus spridit sig dit.

 

I ämnena har vi jobbat på med aktuella arbetsområden. Vi har läst och skrivit instruerande texter och jobbat vidare med stora tal i matten. På matteläxan står det att de sista uppgifterna ska räknas i räknehäfte, men uppgifterna kan lösas på baksidan eller på lösblad om de föredrar rutor. En lathund som förklarar stegen i multiplikationsuppställning och kort division har skickats med hem i torsdags.

I biologin har vi det senaste jobbat mer med teorin kring blommor, pollinering och bin, medan det varit mer stilla med det praktiska arbetet med våra plantor. Det har mest varit att hålla koll på fuktigheten i jorden och undersöka om det bildats några fröskidor. De plantor som bildat fröskidor har plockats bort från bevattningssystemet och ska nu få torka innan det är dags att skörda.

 

Majblommeföreningen tipsar om en film som visar hur barnen också kan sälja majblommor på nätet.

Säljstartsfilmen 2024 (youtube.com)

 

 

 

Kommande:

Tisdag 30/4 glosförhör, engelska (scrolla ner) + matteläxan lämnas in

 


1/5 Röd dag. Eleverna är lediga.

10/5: Lovdag (klämdag efter Kristi Himmelsfärdsdag). Kom ihåg att lägga in/ändra i skola24 om behov av fritids finns.

21/5: Studiedag. Eleverna är lediga. Fritids stängt (planeringsdag).


Hoppas ni får en riktigt härlig helg! ☀️🌷

Vänliga hälsningar Sara


Glosor v. 16-17


primary school - grundskola

replies - svarar

assembly - samling

lesson - lektion

during - under

afterwards - efteråt

packed lunch - matlåda

brought - tagit med

riddle - gåta

veckobrev v. 16


Hej!


Fredag igen (hjälp vad tiden går snabbt!) och dags att summera vecka som gått.


I början av veckan jobbade vi vidare med värdegrund och trygghet. Eleverna fick bland annat diskutera de punkter de lyfte förra veckan på frågan ”Vad skapar trygghet i skolan/klassen?” Vilka av dessa punkter (faktorer för trygghet) är svårast att införa? Vilka är enklare? Vad är viktigast att vi jobbar mer med i vår klass nu? På sista frågan framkom lite olika svar, men något som återkom i flera av grupperna handlade om det vi säger eller ger för signaler med vårt kroppsspråk, till exempel genom ”elaka” eller ”konstiga” blickar. Så troligtvis blir det vårt fokus framöver i detta viktiga arbete.


Vi har i svenskan arbetat med att både ge och ta muntliga instruktioner, också med stöd av bilder. Vi tränar till exempel på att tala tydligt, använda vårt kroppsspråk för att förtydliga ytterligare och använda olika tidsord så som först, därefter, sedan och avslutningsvis.

I matten jobbar vi vidare med stora tal. Vi jämför olika tal, avrundar, adderar och subtraherar. I slutet av veckan repeterade vi även multiplikation med uppställning.

Flera av våra överlevande plantor börjar nu bilda fröskidor, vilket betyder att vi lyckats rätt så bra med pollineringen. Kul! Än så länge har vi inte börjat skörda, utan vi får vänta en liten stund till innan vi får undersöka hur många nya frön vi lyckats få fram.

Spännande är det också när vi arbetar med vikingatiden! I veckan har vi lärt oss mer om Birka och varför det faktiskt var bra för oss idag att stadens invånare då var så slarviga med sina sopor (för då kan ju forskarna få kunskap om var det till exempel låg en pälsverkstad). Vi har också läst och pratat om vikingarnas tankar om gudar, jättar och andra mystiska väsen.

 

Kommande:

Tisdag 23/4: glosförhör engelska + matteläxa lämnas in.

 

10/5: Lovdag (klämdag efter Kristi Himmelsfärdsdag). Kom ihåg att lägga in/ändra i skola24 om behov av fritids finns.

21/5: Studiedag. Eleverna är lediga. Fritids stängt (planeringsdag).


Hoppas att ni får en riktigt härlig helg!

Vänliga hälsningar Sara

Veckobrev v. 15

 

Hejsan!

 

Hoppas att alla har haft en härlig påsk och en bra start på april månad. Aprilvädret är då sannerligen här i alla fall. Från strålande sol till spöregn (ibland på samma dag) så kom ihåg att påminna era barn om lämpliga ytterkläder. Extrakläder kan också vara bra att ha med i väskan.  

I början av veckan hade vi en värdegrundslektion. Denna gång låg fokus på trygghet. Det diskuterades frågor som ”Vad är trygghet?”, ”Var känner vi oss trygga?” och ”Hur kan vi skapa trygghet i klassen/skolan?”. Vi jobbar vidare med elevernas tankar nästa vecka – efterlever vi allt som vi anser skapa trygghet?

 

Påsken gick tyvärr hårt åt flera av våra plantor, men några har överlevt och har under veckan pollinerats av ”bin” (läs: pensel) i hopp om att plantorna ska bli befruktade och därmed kunna bilda nya frön.

I svenskan har vi startat upp den återstående texttypen för detta läsår, nämligen instruerande text. Som med de tidigare texttyperna kommer vi arbeta med mål inom områdena tala, läsa och skriva. Uppstart har vi också haft i matten, där vi nu arbetar med stora tal (tiotusental och hundratusental).

Vi fortsätter vår resa i vikingatiden. I veckan har vi läst om vikingarnas handelsresor och upptäckter. Vi har också tolkat vikingarnas ”bokstäver”, det vill säga runor. Det var inte det lättaste, men till slut lyckades vi klura ut vad som stod ristat på stenen. Sedan fick de själva prova att skriva något i runskrift.

 

Kommande:

Tisdag 16/4: glosor engelska, ni hittar dem under detta inlägg.


 

Ha en riktigt skön helg!

Vänliga hälsningar Sara


Glosor v. 15-16


curled - kurade ihop

was tapping - knackade

faint - svag

hissed - viskade

glanced - kasta en blick

peeped- kikade

gap - öppning

pitch dark - kolmörkt

tugged - ryckte

giggles - fnitter


veckobrev v. 12

 

Hejsan!

 

Redan fredag igen och dags att uppdatera er på vad som skett i skolan under veckan.  Det har verkligen varit en kanonvecka för klassen! Arbetsro och arbetsinsatser har verkligen varit super! Wow! säger jag bara. Ni får ge dem extra beröm hemma också.⭐


När vi kom tillbaka i måndags efter helgen kunde vi se att våra frön redan hade grott! De har sedan växt på bra under veckan och i torsdags var det redan dags att gallra bland plantorna. De gallrade plantorna fick sedan sättas i ny jord om man ville – och det var det många som gjorde. Nu hoppas vi de växer sig ännu starkare i och med minskad konkurrens (ett begrepp vi bland annat pratade om i samband med lektionen).


Tangenterna på elevernas Chromebooks har gått varma under berättelseskrivandet i veckan. Vilket fokus det har varit! Så kul att se när de ”går in i” en uppgift så. Vi kommer att köra några lektioner till med berättelserna, varvat med lite grammatik nästa vecka.


I veckan har vi startat upp so-ämnet historia. Vi började med repetition av forntiden från 3:an, genom att titta på några avsnitt av Historien om Sverige (barnversionen). Serien fångade dem verkligen och de blev lite missnöjda när de inte fick se mer. Men som tur är behöver de inte vänta så länge, för vi kommer att fortsätta serien till veckan när vi arbetar vidare med vikingatiden.

 

På torsdag (28/3) har vi ett avslutande förhör på judendomen. De har tidigare fått med sig en stödmall/tabell och en sammanfattning för att repetera. De ska till exempel kunna ge exempel på någon/några heliga platser och skrifter, levnadsregler, högtider och ritualer inom judendomen.  

 

Kommande:

Måndag 25/3: läxförhör musik (Chopin)

Tisdag 26/3: matteläxa in

Torsdag 28/3: förhör judendomen

Fredag: eleverna lediga


v. 14 PÅSKLOV


Ha en riktigt härlig helg!

Vänligen Sara


Veckobrev v. 11

 

Hejsan!

 

Fredagen är här och det är dags att summera veckan som gått. En liten kortare vecka i och med att det var studiedag i onsdags.

Nu har vi äntligen börjat skriva på våra fantasyberättelser. Eleverna har verkligen tagit sig an uppgiften med stort fokus och engagemang. Det ska bli så kul att få läsa alla berättelser sen, och trots att genren är densamma kommer jag få möta många olika slags fantasyvärldar. Spännande!


I matten har vi börjat med ett nytt kapitel och därmed området geometri. Vi startade upp med olika längdenheter och hur vi t.ex. omvandlar 60 cm till meter, decimeter och millimeter. 


Vi är också i gång med våra frösådder av åkerkål, i vårt arbete med NTA (i ämnet biologi denna gång). Fröna är i jorden, växtbelysningen och bevattningssystemet fixat, så nu kommer det jobbigaste av allt – att vänta på att fröna ska gro! Jag gissar att det kommer att undersökas varje morgon om det hänt något under natten. I alla fall kommer jag att göra det.


I religionen har vi fortsatt att repetera judendomen, det börjar närma sig att vi ska avsluta området med en bedömningsuppgift. Även om vi har repeterat en del i skolan rekommenderar jag att också läsa på hemma. Jag kommer att skicka med material de kan använda sig utav.

 

Kommande:

Onsdag 20/3: möte för vårdnadshavare, läs mer i inbjudan som gått ut tidigare via mail.

Torsdag 21/3: vi uppmärksammar Världsdagen för Downs syndrom. Uppmuntra gärna barnen att ta på sig olika strumpor och rocka sockorna!

 

Hoppas att ni får en riktigt härlig helg!

Vänligen Sara


Veckobrev v. 10


Hej!

 

Hoppas att alla haft ett skönt sportlov. Både lovet och veckan här i skolan har som vanligt gått i rasande fart. Och solen har äntligen visat sig på riktigt, vi njuter av ljuset och värmen den ger!

I måndags hoppade jag in på musiken i stället för Anna som var sjuk och då passade vi på att lyssna på årets finalister i Melodifestivalen. Vi har en egen Melloröstning på skolan, så vi får se på lördag om ”rätt” låt vinner.

 

I svenskan har vi börjat planera våra fantasyberättelser. Första steget var att beskriva sin fantasyvärld samt komma på en hjälte och en ond person eller varelse till berättelsen. Det är en del förarbete innan vi börjar med själva skrivandet. En tydlig planering gör skrivandet enklare.

I matten håller vi på och repeterar tal i decimalform, men vi har också hunnit med problemlösning för att träna mer på de olika problemlösningsstrategierna.

Repeterar gör vi också i religionen. Vi har sammanfattat judendomen i en stödmall, likt en tabell, där vi spaltat upp t.ex. heliga platser och skrifter, riter och högtider.

Vi har haft uppstart på vårens NTA-låda, som denna gång heter Från frö till frö. Vi startade med teori, men till veckan börjar vi med praktiska moment, som ju är det allra roligaste! Då ska vi undersöka fröer i några frukter och grönsaker.

 

Onsdag nästa vecka är det studiedag och eleverna är lediga. Fritids är öppet, men kom ihåg att meddela dem om eventuellt ändrade tider.

 

Den 20 mars bjuder vi in till ett vårdnadshavarmöte här på skolan, mer info om detta har ni fått utskickat via mail.

 

Kommande:

Tisdag 12/3: matteläxa lämnas in

Onsdag 13/3: studiedag – eleverna lediga


 

Trevlig helg!

Vänligen Sara

Veckobrev v. 8

 

Hej!

 

Vips så var det fredag igen och vi redan framme vid sportlovet! Vädret är inte precis det roligaste just nu, men vi får hoppas att det blir bättre till veckan och att det bjuder in till roliga aktiviteter ute. Väder har också varit veckans tema i fysiken. Vad är moln och hur uppstår vindar? Förhoppningsvis kan era barn nu redogöra för detta. I torsdags blev det extra intressant när vi läste om och pratade blixtar och åska. Läskigt, med fascinerande!


I svenska har vi jobbat med ordklassen verb och startat upp området skriva berättande text. Efter lovet kommer klassen att få börja planera egna berättande texter på temat fantasy. Varför inte ägna lite tid åt fantasyläsning under lovet för att få lite inspiration?


Vi jobbar vidare med tal i decimalform i matten. Under veckan stötte vi på ett klurigt moment, nämligen att addera och subtrahera tal i decimalform. Det var inte helt lätt att få siffrorna på rätt plats i uppställningarna vid tal som 176,3 - 51,72. Det gäller att hålla koll på siffrornas värde, så entalen hamnar på samma plats, tiondelarna likaså osv. Vi gnuggar vidare efter lovet.


Under veckan har vi lärt oss mer om synagogan och levnadsregler för judar i religionskunskapen. Fredagen avslutades som vanligt med en koll på vad som hänt i Sverige och världen under veckan genom Lilla aktuellt.


Onsdagens friluftsdag kunde jag själv inte närvara under på grund av vab, men det verkade som att det blev en lyckad dag, även om timmarna i hallen tog på krafterna.


Avslutningsvis kommer lite information från Kia, lärare i textilslöjd.

Som slöjdlärare för barn på Dalliden och Sannerud F-6 har jag glädjen att få presentera en nyinsatt programpunkt på  Fårfest i Kil. Efter önskemål från en elev som inte ville få ledigt från ull under sportlovet ges nu en möjlighet att få prova på att karda ull. Alla barn är välkomna oavsett om de har arbetat med ull eller inte. Barnen får testa att karda med små barnkardor, med stora vuxenkardor och med kardmaskin som vevas. Ullen är tvättad och skänkt till skolan av snälla fårägare som vill att barnen ska få riktigt material att arbeta med. Det kostar inget att komma dit och prova på varken entré eller deltagaravgift.
Kanske barnet som går i trean nu kan få visa någon i en äldre generation hur det ska göras? Äldre barn som inte har provat tidigare är välkomna och det finns ingen åldersgräns uppåt. Barn upp till 10 år kommer helst tillsammans med en vuxen. Det finns möjlighet att se på fårklippning och köpa fika från Kils fotbollstjejer på plats samt att rösta på finaste ullfällen som deltar i UllSM.
Plats: KilArena
Dag: Torsdag 29 februari
Tid: kl 10-13
För övrig info www.farfestikil.com

Välkomna!
Kia Gabrielsson Beer

 

 

Hoppas att alla får ett riktigt härligt sportlov!

Vänligen Sara


Veckobrev v. 7

 

Hej!


Då var det redan fredag igen och dags att sammanfatta veckan som gått. Men först lite information som riktar sig till alla vårdnadshavare på skolan.

Det har kommit förfrågningar om elevers väntan på skolstart och den ska ske utomhus. Inga elever ska gå in på skolan förrän klockan är 08.10, såvida man inte har morgonfritids eller ska på den extra studietiden onsdagar 7.30-8.10. Detta på grund av en ansvarsfråga då vi pedagoger sitter i morgonmöte för att se över hur dagen ser ut.

Vi har också fått en fråga om vårdnadshavare får vänta i skolans kapprum efter skolans slut eller inte. Då våra kapprum är små och trånga får vårdnadshavare vänta utanför kapprummen.

Hela skolan kommer framöver att jobba mer intensivt med värdegrund och språkbruk, då vi märkt av att flera av skolans elever använder ett språk som inte är okej, både mot varandra och mot lärare.

 

Det förkommer svordomar i klassen och jag markerar självklart att det inte är okej varje gång jag hör det, men ni får gärna prata med era barn hemma också. Det händer att det svärs åt någon, men mer ofta används det i ”det vardagliga” språket.

Annars har det varit en mycket bra arbetsvecka i klassen och de har jobbat på med stort fokus och engagemang. I svenskan har det varit fokus på pjäsen om hunden, tuppen och schakalen. En fulltalig grupp hade vi i torsdags, så den fick spela upp sin pjäs för övriga klassen. En grupp kunde spela upp idag fredag. Sista gruppen hoppas vi kunna beskåda i början av nästa vecka. Vi har också arbetat med grammatik och substantiv.  

I matten har vi jobbat vidare med tal i decimalform (tiondelar och hundradelar) och samband mellan tal i decimalform och bråkform. Vi har också utmanat hjärncellerna lite extra i form av problemlösning. Vi har tidigare gått igenom och jobbat med problemlösningsstrategierna ”gissa och pröva”, ”rita en bild” och ”hitta mönster” en i taget. Denna gång var det inte förutbestämt vilken strategi som skulle användas, utan de fick klura ut själva vilken strategi som lämpade sig bäst för att lösa de olika uppgifterna.

Det blir många frågor från eleverna när vi läser om judendomen och dess historia, framför allt om vad som hände judarna under andra världskriget. Det har varit hög elevdelaktighet, och det är alltid kul när intresse och nyfikenhet väcks hos eleverna. Till veckan kommer vi lära oss mer om hur det är att leva som jude.

I fysiken har vi pratat värme och kyla. Vi har också skapat en pappersorm (kanske någon som tog med hem och visade er?) för att undersöka vad som händer med ormen när vi håller den över ett varmt element. Detta ska vi diskutera vidare på måndag.

 

Klassen har fått med sig en lapp hem om majblommor. Om ert barn vill sälja (det är helt frivilligt) fyller ni i talongen och skickar med tillbaka till skolan, senast 20/2.  

 

Kommande:

Tisdag 20/2: glosförhör i engelska. Matteläxan lämnas in.

Onsdag 21/2: Friluftsdag i ishallen. Samling i klassrummet 8.15. Dagen avslutas i ishallen 14.00. Mer info i mailutskicket.

 

v. 9: Sportlov.


Trevlig helg!

Vänligen Sara

Läxor v. 7-8

Glosor, läxförhör tis 20/2


mask - maskera

nearby - i närheten

lenghtways - på längden

pour - hälla

quickly- snabbt

rhyme - rimma

nightowl - nattsuddare, någon som är uppe länge på kvällen

thing - sak

think - tänka

at least - åtminstone

Matteläxa (arbetsblad deciliter) lämnas in samma dag. 

Veckobrev v. 6


Hejsan!

 

Redan fredag igen, vad en vecka går snabbt! Under veckan som gått har vi startat upp och arbetat med ett lustfyllt moment i svenska – vi ska dramatisera en fabel. I en mindre grupp får eleverna komma överens om rollerna, träna repliker och skapa rekvisita. Ni får gärna låta era barn läsa replikerna för er där hemma och träna med dem så att de lär sig sina repliker.


Under veckan har vi gått igenom en ny problemlösningsstrategi i matten, nämligen att hitta mönster. Vad duktiga alla var på att hitta mönstret bland olika talföljder och figurer! De fick också träna på att redovisa sina tankegångar muntligt, vilket också ingår i matematikundervisningen.


Hela tre nya arbetsområden har vi också startat upp under veckan. I religionskunskapen har vi börjat med världsreligionen judendom. Vi hade också uppstart i fysik med temat värme, kyla och väder. I tekniken har vi börjat arbeta med enkla maskiner. Vad är egentligen en enkel maskin? Jag lyckades inte riktigt övertyga alla om att det är skruven, lutande planet, hävstången, kilen och hjulet som är de enkla maskinerna inom tekniken. Det vill säga uppfinningar som hjälper oss spara kraft vid arbete. Vi får se om det landat nästa vecka. :)*

 

Påminn gärna era barn att ta med idrottskläder tisdagar och fredagar! På tisdag är det skridskor på idrotten igen.

 

Kommande:

Mån 12/2 läxförhör musik

Tisdag 13/2 matteläxa lämnas in. Skridskor på idrotten.

 

Friluftsdag onsdag 21/2 i ishallen. Mer information kommer.


Ha en fin helg!

Vänliga hälsningar Sara

Veckobrev v. 5

 

Hejsan!

Det blev en kort vecka tillsammans med klassen för min del denna vecka. Det är skönt att vara tillbaka efter först sjukdom och sedan NTA-utbildning i torsdags. Nästa blå låda vi ska arbeta med (nya NTA-temat) heter Från frö till frö och det ska bli riktigt kul att snart få sätta i gång med det. Eleverna kommer till exempel att få så, gallra och följa plantornas livscykel från just frö till frö, om vi har alla förutsättningar med oss. Spännande!

Veronica har hoppat in i mitt ställe när jag varit bort och de har jobbat på med de pågående arbetsområdena.

Fredagar brukar jag och Helena köra ”mini”-fadderverksamhet. Tre elever från mig får gå in till årskurs 1 och hjälpa några av de yngre eleverna med exempelvis lästräning eller hjälpa till med något inom matten.  De tar detta på stort allvar och förhoppningsvis växer de av att få vara en god förebild för de yngre och känna sig extra duktiga av att kunna hjälpa någon annan. Vi kommer även under vårterminen fortsätta med värdegrundslekar/övningar tillsammans när vi delar och blandar klasserna. Vi hoppas kunna skapa goda relationer inom och mellan klasserna i och med detta arbete.

Till veckan är det skridskor som står på schemat på tisdagens idrottslektion. Vi har några extraskridskor på skolan om någon saknar.

 

Kommande:

Tisdag 6/2: glosor engelska. Skridskor på idrotten.

Torsdag 8/2: test naturen på vintern, biologi. Inläsningsmaterial: arbetsblad ”Har du koll på naturen på vintern?”

 

Glosor

punch and kick – slår och sparkar

to get the ball – för att få bollen

in any weather – i alla väder

hail – hagel

a nightmare – en mardröm

a broken nose – en bruten näsa

in fights – i slagsmål

badly – dåligt

win – vinner

degrees - grader


Trevlig helg!

Vänligen Sara

Veckobrev v. 4

 

Hej!


Vad kul att vår klass fick vara med i projektet Alla på snö i Frykstabacken! Trots det något kalla vädret (-23 visade bilens termometer vid parkeringen!) blev dagen mycket lyckad. Eleverna var jättenöjda när vi utvärderade dagen. Eleverna från ForshagaAkademin, som var ledare för dagen, tog jättebra hand om våra och Bodas fyror. Stort tack igen till er vårdnadshavare som hjälpte till att skjutsa!

Som vanligt hinner vi med en massa saker under en vecka. Här kommer en liten inblick i denna vecka som gått.  

I svenskan har vi fortsatt jobba med berättande text och myten om Daidalos och Ikaros. Vi har identifierat miljö- och personbeskrivningar, mytens problem samt lösning. I torsdags gjorde vi samma sak, men då handlade det om den nordiska myten om Fenrisulven. Vi tränade också på att sammanfatta texten med hjälp av stödmallen ”berättelseansiktet”.

Vi har spelat bråkspel och gjort repetitionsuppgifter på bråkkapitlet i matten. Läxan som delades ut i tisdags bestod av två sidor, men båda sidorna behöver inte göras. Eleverna göra en valfri sida, utifrån vad de behöver träna.

I religionskunskapen har vi läst, ritat och skrivit om Abraham och vad det berättas om honom i Gamla testamentet.

Vecka 6 kommer vi att ha ett litet test i biologi, om naturen på vintern. Vi repeterar en del i skolan, men eleverna kommer också att få med sig material hem nästa vecka att träna på.

Teknik med papper och penna heter arbetsområdet i teknik vi arbetat med under en tid.  I veckan har vi jobbat praktiskt genom att skapa egna chiffermaskiner för att kunna skriva hemliga meddelanden. Be gärna era barn förklara mer!

 

På torsdag nästa vecka kommer jag att vara på NTA-utbildning hela dagen. Veronica hoppar in istället för mig i klassen.

 

Om ni inte har bokat in er på utvecklingssamtal ännu, gå gärna in och boka in er på följande länk: https://foppla.se/samtal/77DD29D9


Kommande:

Tisdag 30/1: Matteläxan lämnas in. Läxförhör engelska. Scrolla ner för att komma till glosorna.


Ha en fin helg!

Vänligen Sara

Läxor v. 4-5 tisdag

Engelska, glosor:


in danger of extinction - utrotningshotad

as long as - lika lång som

young bears - björnungar

including - om man räknar med

den - lya

fig - fikon

hunts at night - jagar på natten 

split in half - gå av i två delar 


Matteläxa: valfri sida görs och lämnas in senast tisdag 30/1


veckobrev v. 3

Hejsan!

 

Hoppas att ni har det bra i kylan och all snö vi har fått.

Vi startade upp veckan med en ny texttyp i svenskan – berättande text. Vi har börjat med momentet läsa, och vi har då bekantat oss med genren myter. Vi har bland annat letat person- och miljöbeskrivningar samt identifierat problemet och dess lösning i myten om kung Midas.

I matten har vi jobbat vidare med bråk. I början av veckan ägnade vi oss åt att addera och subtrahera bråk i blandad form. Det blir mycket prat om mat från min sida ”Tänk dig att du har en hel och en fjärdedels pizza…” 😄

Under religionskunskapen blev det också mytologi, men då nordisk sådan då vi tittat på en film om asatron och samtidigt tränat på att ta anteckningar under filmens gång. De fick uppgiften att lyssna lite särskilt efter några valda begrepp. Kolla gärna om de kommer ihåg det något krångliga begreppet Ginnungagap. En religionsläxa delades ut i tisdags. De ska träna på orden och förklaringarna så att de vid läxförhöret nästa vecka kan para ihop rätt ord med rätt förklaring. De behöver alltså inte kunna skriva förklaringen själv denna gång.

Naturen på vintern har vi också startat upp under veckan, och kommer vara vårt arbetsområde i biologin ett tag framöver.

Sedan blev det några dagar hemma för mig med vård av sjukt barn, så tiderna för utvecklingssamtal är inte klara ännu. Ska få ut dem i början av nästa vecka.

Nu hoppas vi på en bra dag i backen imorgon – eftersom jag lägger ut detta veckobrev innan fredag.

 

Kommande

Tisdag 23/1: läxförhör religionskunskap. Hör gärna av er om läxan inte kommit med hem så kan jag maila den, eftersom jag varit hemma.

 

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar Sara


Hej igen!

 

Välkomna tillbaka till en ny termin! Första veckan gjord och många börjar säkert hitta tillbaka till rutiner och vardagen igen efter lite ledighet. Under veckan som gått har vi startat upp några nya ämnen och arbetsområden, andra har vi lite kvar på från förra terminen.

Vi har börjat med religionskunskap i so och då börjat läsa om samernas religion. Nu i fyran kommer vi också att bekanta oss med berättelser ur gamla testamentet och lära oss mer om världsreligionen judendom. I no har vi i veckan avslutat arbetsområdet i kemin från förra terminen och nästa vecka kör vi i gång med biologi igen. Då ska vi läsa om djuren på vintern.

Nya matteboken har också delats ut och där jobbar vi nu med bråkräkning. I svenska har vi under veckan fortsatt med den muntliga redovisningen av elevernas faktatexter. Vi inledde också skolstarten med att repetera återberättande text och eleverna fick skriva om en händelse under lovet. Vi tränar oss på att följa de olika texternas typiska drag, både vad gäller struktur (”hur texten ser ut”) och innehåll.  

 

Nästa vecka håller vi tummarna för fint vinterväder på fredag då vi har en heldag i backen att se fram emot. Skoldagen börjar 9.30 vid Frykstabacken. De som inte har egen skjuts behöver vara vid skolan senast 9.00, gärna lite tidigare om vi behöver köra flera vändor. Kom ihåg att lämna in lappen med godkännande att ert barn får åka med i bil. Önskar få in den senast tisdag 16/1.

 

Det är snart dags för vårterminens utvecklingssamtal. Jag kommer att maila ut tider som ni får boka in er på.

 

Kommande:

Tisdag 16/1: Läxa, glosor engelska (se längre ner)

Fredag 19/1: Skidåkning i Frykstabacken, 9.30-14.30.

 

Trevlig helg!

Vänliga hälsningar Sara

 

Glosor

back from – tillbaka från

unpack – packa upp

my goodness – jösses

like this – så här

should – skulle

pattern – monster

stuff – grejor

colourful – färggranna

stink – luktar illa

hopeless - hopplös

 


Hej!

 

Höstterminen är till ända. Helt otroligt vad tiden har gått snabbt – i alla fall i mitt tycke. Kanske inte att eleverna håller med, men nu är vi framme vid det välförtjänta jullovet. Vi håller tummarna för att snön får ligga kvar och att lovet fylls av härlig snölek, kanske en kopp varm choklad tillsammans med en bra bok och en och annan sovmorgon. Även om läsutmaningen nu är avslutad hoppas jag att era barn fortsätter att läsa böcker hemma. Vinnarna i läsutmaningen presenteras en bit in i januari. Alla klasser som rapporterat in sitt resultat är också med i en utlottning av olika priser. Vi håller tummarna och inväntar spänt resultatet!

Vår stjärnjakt gav positivt resultat på fokus och arbetsro och eleverna lyckades nå målet! Så i dag fredag har vi firat deras (under hela terminen) fantastiska insatser. Ni får berömma era goa ungar!

 

Nästa termin, fredag v. 3, kommer vi i åk 4 att få en dag i Frykstabacken tillsammans med skidinstruktörer. Vi har blivit inbjudna att delta i projektet Alla på snö från Svenska Skidförbundet. De står för utrustning för de elever som behöver. Har man egen alpin utrustning och vill använda den är det självklart okej. Mer information kommer i januari.

 

Jag hoppas att ni alla får en riktigt god jul och en bra start på det nya året!

 

Och stort tack för den fina julkorgen!  

 

Vänligen Sara


Veckoinformation



veckobrev v 50


Hejsan!


Vad kul att så många av er kunde komma och se onsdagens fina luciatåg, trots kort varsel.  Visst gjorde de ett jättebra jobb? Flera pirriga elever som nog växte några decimeter efter onsdagens tre föreställningar.


Utöver lite extra luciaträning i början av veckan har vi jobbat på som vanligt i våra ämnen. Det kryper lite extra i kropparna nu när vi närmar oss lovet och det blir lite svårare att hålla fokus på det vi ska göra. Så brukar det alltid vara, men för att ge dem lite extra motivation att hålla i ända fram till lovet har jag infört en stjärnjakt. De får en stjärna för varje lektion där arbetsron varit god och alla arbetat på. Lyckas vi nå målet vi satt upp har jag lovat att bjuda på något gott på avslutningsdagen!

 

Under veckan har eleverna fått bearbeta sina faktatexter och de har även börjat förbereda en muntlig presentation utifrån sin text. Denna gång får de träna på att använda talkort med stödord på. När de ska redovisa kommer de att få välja om de vill hålla sin presentation för hela klassen eller för en mindre grupp.

I matten har vi jobbat med algebra, bland annat genom att öva på att skriva uttryck som innehåller bokstäver samt genom att lösa ekvationer.

I måndags gjorde vi det sista testet med våra fem okända ämnen, i NTA-lådan Kemiförsök. Det var ett värmetest och vi undersökte vad som hände när vi höll ämnena över ett tänt ljus. Med några ämnen hände ingenting alls, medan något ämne smälte och luktade sött. Ett annat ämne började ”bubbla”. I torsdags fick eleverna namnen på de (fram tills dess) okända ämnena och det var dags att försöka lista ut vilket ämne som var vilket. Som hjälp hade de en beskrivning av de fem ämnena och sina resultat av de olika testerna. På måndag ser vi hur detektivarbetet har gått i grupperna!

Samhällskunskapen har fått stå tillbaka lite under veckan på grund av lucia, men i fredags kunde vi jobba vidare med kapitlet Du har rätt att vara dig själv som handlar om mobbning, fördomar och rasism. 


Nästa vecka kör vi på som vanligt, med lektioner enligt schema fram till och med torsdag. Under fredagen kommer vi att ha julmys i klassrummet, avslutning i idrottssalen och vi ska också leka en lek tillsammans med vår fadderklass, åk 1. 


Nästa vecka:

19/12 Matteläxan lämnas in.

22/12 Julavslutning. Eleverna börjar 8.15 och slutar 12.10. De som har fritids går till fritidsverksamheten för inprickning av fritidspersonal.

 

Önskar er en riktigt fin helg! 🌟❄️

Vänligen Sara

 


Läxor tisdag v. 49-50

Glosor, engelska

juggling lessons - jongleringslektion

meets- möter

just after- precis efter

unusual hobby- ovanlig hobby

what do you learn - vad lär du dig

safety net - skyddsnät

difficult - svårt

more fun - roligare

serious - allvarlig

gymnastics- gymnastik

Matteläxa: problemlösning med temperaturer.

Veckobrev v. 48


Hej!

December är här och vi går in i slutspurten av terminen. Vi kämpar på och håller i några veckor till, innan vi går på ett välförtjänt jullov. Kul att vi fått lite snö som ljusnar upp de annars mörka vinterdagarna nu. Och inte stoppar snön fotbollsspel på rasten heller. J Spelar man inte fotboll på rasten finns planerade rastaktiviteter som fritidspersonal håller i.


I veckan har börjat arbetet med att skriva egna faktatexter. För att öka motivationen fick eleverna välja ett valfritt ämne att skriva om. Eftersom vi kommer att bearbeta texten skriver vi på chromebooks, och när den är klar renskriver vi texten för hand.

I matten har vi jobbat med negativa tal på tallinje och på termometer där vi möter negativa tal i vardagen. Vi har också hunnit med lite stapeldiagram och hur vi kan skapa ett sådant med hjälp av digitala verktyg.

Eleverna blir mer och mer säkra på att genomföra och dokumentera uppdragen i NTA-lådan (kemiförsök). De senaste undersökningarna har haft samma tillvägagångssätt så de jobbar på alltmer självständigt i sina grupper. Under veckan har vi hunnit med två uppdrag, först ett jodtest (där joden färgades blåsvart i kontakt med ett av ämnena!) och sedan ett test med rödkålssaft, där vi lärde oss att rödkålssaft kan ändra färg i kontakt med olika ämnen. Några gissningar på vilka de olika ämnena kan tänkas vara har kommit upp, men jag avslöjar ingenting ännu.

I samhällskunskapen har vi jobbat med kapitlet ”Skolan” och bland annat blivit påminda om vilken nytta vi har av att gå i skolan. Vi har också lärt oss mer om vem som bestämmer vad vi ska lära oss i skolan.

 

Avslutningsvis vill jag påminna om att vi erbjuder extra studietid på skolan. Måndagar kl 14.00 och onsdagar 7.30. Då finns möjligheten att träna lite extra på de saker det finns behov av, t.ex. träna mer på något moment i matten eller läsförståelse i svenska. Lärare är Lotta Frick.

 

Viktiga datum:

11/12 har vi genrep (med luciakläder) inför luciadagen.

22/12 avslutas höstterminen. Årskurs 4-6 slutar skoldagen 12.10. De som har fritids går till fritidsverksamheten för inprickning av fritidspersonal.  

 

Nästa vecka:

Tisdag: glosor, engelska. Scrolla ner till tidigare inlägg. Matteläxa lämnas in.

 

Hoppas att ni får en riktigt fin första advent och helg!

Vänligen Sara


Läxor tisdag v. 47-48

Glosor engelska


look forward to – se fram emot

at the same time – på samma gang

understand – förstå

just a little – bara lite

different – olika

at the moment – just nu

excited – förväntansfull

phew – pust

nationalities – nationaliteter

adventures camp - äventyrsläger

 

Matteläxa lämnas in. 


Veckobrev v. 47


Hejsan!

 

Delmålet att tillsammans ha läst i 150 timmar har vi nu nått med råge! I dag firade vi med en mysdag i skolan, enligt elevernas önskan. Vi tittade på den spännande filmen Nelly Rapp – Monsteragent. Lite popcorn på det var de såklart värda också! Vi är faktiskt i slutspurten av läsutmaningen nu, så håll i med läsningen även hemma.
Vi har också haft nöjet att umgås med vår fadderklass, årskurs 1, idag. Vi lekte samma lek som sist, så att fler fick chansen att pröva de olika rollerna i leken. Planen är att vi ska få till ett tillfälle varje månad då vi ses och leker en lek eller gör någon annan typ av värdegrundsövning tillsammans. Utöver detta finns planer på att ha ytterligare samarbeten mellan klasserna. Jag håller er uppdaterade på vad som händer framöver.

 

Annars har vi under veckan arbetat med gemensamt skrivande i svenska. Vi har plockat ut stödord ur en faktatext och sedan formulerat egna meningar utifrån dessa. Vi är inte helt färdiga, då jag var hemma med sjukt barn i onsdags, men vi jobbar helt enkelt vidare med texten till veckan. Sedan står egna faktatexter på tur. När jag var borta fick de i stället arbeta med synonymer och antonymer. 

I måndags fick eleverna uppleva spännande kemiska reaktioner när det var dags att göra ättikstestet med våra okända ämnen. Några ämnen började att ”fräsa” och bubbla i kontakt med ättikan. Häftigt tyckte många! De här NTA-uppdragen fångar verkligen eleverna, det är riktigt kul att se.

I matten har vi nu jobbat klart med kapitel 3 i boken och till veckan väntar nya arbetsområden när vi ger oss in i bokens sista kapitel som inleds med negativa tal.

 

Vi har haft en del sjukdomar i klassen det senaste, men vi hoppas att det snart lägger sig. Krya på alla sjuklingar där hemma! Och tack för att ni vårdnadshavare meddelar mig om frånvaroorsaker.

 

Vi har inte haft några läxor denna vecka, men på tisdag drar vi i gång igen som vanligt. 

Påminner om att börja se över kläder inför vårt luciatåg som klassen står för i år.  

 

Önskar er en riktigt trevlig helg!

Vänligen Sara


veckobrev v. 46


Hej!


Nu blir det snabbt mörkt om dagarna, men det är inte långt kvar till att vi kan ta fram adventsljusstakarna och få lite extra ljus och mysig stämning. Träningen inför lucia har dragit i gång och det kan vara bra att börja kolla över eventuella lucialinnen, stjärngossestrutar, tomtekläder och liknande.


Idag har skolsköterska Helena påbörjat hälsosamtalen som görs i årskurs fyra. Om ni ännu inte fyllt i hälsoenkäten för vårdnadshavare är det önskvärt att ni gör det. Vid frågor eller om ni inte längre har kvar koden kan ni maila Helena på helena.akerman@kil.se

Fritids vill också meddela att det finns många kvarglömda kläder och skor som saknar sina ägare. Ni får gärna kolla i hyllorna vid Vargen.


I klassrummet har vi jobbat på i stort sett som vanligt i våra ämnen. Tisdagens lektioner hölls av Veronica och Felicia, då jag deltog i de muntliga nationella proven i årskurs 6.

I veckan har vi påbörjat delen faktatext – skriva, då eleverna så småningom ska få skriva en egen faktatext. Först kommer vi dock skriva en faktatext tillsammans, för att vara mer förberedd inför det enskilda skrivandet. I matten börjar vi närma oss slutet på kapitlet om division. En liten repetition har skickats med hem som läxa. Den lämnas in senast onsdag nästa vecka.

Vi har startat upp arbetsområdet Familj och vänner inom ämnet samhällskunskap. Vi har bland annat läst och diskuterat om familjer och att en familj kan se ut på många olika sätt.

NTA-uppdragen, att undersöka fem okända ämnen med hjälp av olika tester, har vi också jobbat vidare med. Denna gång har vi undersökt på vilket sätt vi kunde separera ämnena från våra tidigare blandningar med vatten. Lyckades vi separera ämnet med hjälp av ett kaffefilter (filtrering) eller genom att låta vattnet ”försvinna” (avdunstning)? Eller kanske genom en blandning av båda? Vi jobbar också mycket med att dokumentera våra resultat i olika tabeller.

 

Avslutningsvis vill jag påminna om att terminstiderna är ändrade på både höst- och vårterminen i Kils kommun. 

Höstterminen avslutas fredag 22 december. Vårterminen avslutas onsdag 5 juni.

 

Nästa vecka:

Måndag 20/11: Läxa i musik. Läsa på om två kompositörer. Anna har lagt ut frågor till texterna i classroom.

Tisdag 21/11: Studiedag, eleverna är lediga.

Onsdag 22/11: Matteläxan lämnas in.

 

Hoppas att ni får en fin helg! 🍂

Vänliga hälsningar Sara


Veckobrev v. 45


Hejsan!


Hoppas att alla haft ett gött läs-/höstlov, och att batterierna är laddade för de veckor som återstår av terminen. Tillbaka till skolans rutiner och dags att berätta vad vi har haft för oss i skolan under veckans som gått.


I måndags fick eleverna en musikläxa av Anna, till måndag v. 47. Det är två texter om kompositörer som ska läsas på. Läxförhör i form av frågor på texten sker i skolan måndag 20/11. Snart är det dags att börja träna luciasånger på musiken, då det är skolans tradition att årskurs fyra står för luciatåget på skolan. Kul!


Vi har haft vårt första prov i veckan. Det var lite pirrigt och nervöst innan, men efteråt var det många lättade elever. Det var ju inte så farligt! Som jag också sa till dem – om de tyckte det var lätt betyder det att de har gjort ett bra jobb med att läsa på inför provet. Att ha prov är bara ett av flera sätt att bedöma kunskap, men jag tror att det är klokt att börja träna på att ha prov redan nu i fyran, så att de är väl förberedda för de högre årskurserna.


Vi har hunnit med några fler uppdrag ur vår NTA-låda i kemin och jakten på våra okända ämnen fortsätter. Vi har undersökt hur ämnena reagerar med vatten och jobbat med begrepp som blandningar, lösningar och slamningar.


I matte har vi fortsatt jobba med division och eleverna har fått en läxa som ska lämnas in senast tisdag nästa vecka. Jag har lagt ut en länk till ett youtube-klipp där division med minnessiffra förklaras om det finns behov av repetition. Scrolla ner till tidigare inlägg så hittar ni länken, tillsammans med veckans glosor i engelska.


Peppa gärna med läsning hemma! Läsutmaningen pågår ända in i december, men vi har satt upp ett delmål som vi såklart kommer att fira när vi når. I svenska jobbar vi också vidare med faktatexter. Vi läser och svarar på frågor om faktatexter, lär oss mer om ämnesspecifika ord osv.  

 

Nästa vecka:

Tisdag 14/11 Glosförhör engelska. Inlämning matteläxa.

Kommande:

Måndag 20/11 Musikläxa.

Tisdag 21/11 Studiedag, eleverna är lediga.


Ha en riktigt skön helg!

Vänligen Sara


Läxor v. 45-46

Glosor, engelska. Läxförhör tisdag 14/11.


rubbish bins - soptunnor

afraid of - rädd för

the northern states - de norra staterna

weigh - väga

normally - vanligtvis

will try - kommer försöka 

tall - lång

grass - gräs

raccoon - tvättbjörn

holes in trees - hål i träd 


Matteläxa lämnas in samma dag. 

Här finns division med minnessiffra förklarat: A 2.6 Division med minnessiffra - YouTube  


Veckobrev v. 43


Hejsan! 

Oj, vad veckorna fram till höstlovet har gått snabbt! Nu får vi vila och ladda batterierna, varför inte med en bra bok? Kanske en spökhistoria kan passa bra nu till halloween?

 

I tisdags uppmärksammade vi FN-dagen och fokuserade lite extra på de mänskliga rättigheterna. Vi gjorde en övning där eleverna enskilt först fick skriva en lista över saker som de menar kan vara mänskliga rättigheter. Sedan fick de se en lista över de mänskliga rättigheterna och kunde då i mindre grupper jämföra hur väl listorna stämde överens. Många punkter från de egna listorna stämde väl överens med FN:s lista, men vi hittade också några punkter som eleverna blev förvånade över, t.ex. att alla har rätt till kultur, till exempel att läsa böcker eller gå på bio och teater.

 

Vi har genomfört ett nytt uppdrag ur NTA-lådan under veckan. Vi har fem okända ämnen som vi ska undersöka på olika sätt i en rad uppdrag framöver. Första steget var att observera och undersöka ämnena utifrån våra sinnen (smaksinnet undantaget, då vi såklart inte smakar på okända ämnen!). Förutom regeln att inte smaka på okända ämnena har vi tillsammans skrivit ner andra säkerhetsregler som vi måste följa när vi labbar.

 

I svenska har vi börjat med en ny texttyp, nämligen faktatext. Vi har i veckan pratat om hur en faktatext är uppbyggd (dess struktur, som vi säger i skolan), så som rubrik, underrubriker, ämnesspecifika ord samt bilder/tabeller/diagram som stöd till texten osv. Vi kommer samtidigt att fortsätta med lässtrategier, men nu kopplat till faktatexter.

I matte jobbar vi med division. Eleverna har fått en matteläxa som ska lämnas in senast tisdag 7 november.

Onsdag efter lovet har vi prov i geografi. Vi har repeterat en del i skolan, och jag har gjort en sammanfattning som eleverna kan läsa på inför provet. Ställ gärna frågor på texten till era barn och träna hellre ”lite och ofta” istället för att spara allt till sista stund. Det är en teknik i sig att träna inför ett prov eller läxförhör, så det är viktigt att vi börjar träna redan nu i fyran. De behöver självklart inte plugga under lovet, den tiden är inte inräknad som ”inläsningstid”.

 

I dag fredag har vi lekt ”Förhäxad” tillsammans med årskurs 1, som är vår fadderklass. Vi delade upp oss så hälften var i vårt klassrum och andra halvan i Helenas. Genom att leka tränar vi bland annat på socialt samspel, inlevelse och koncentration. Vi bygger också en gemenskap mellan klasserna och era barn får vara goda förebilder för de yngre. En lyckad morgon blev det! Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete mellan årskurserna.

 

Under höstlovsveckan anordnas flera roliga aktiviteter, gå gärna in och läs på kil.se/hostlov

 

v. 45

tisdag 7/11: matteläxan lämnas in

onsdag 8/11 prov i geografi, Sverige

 

Jag hoppas att alla får ett riktigt härligt lov!

Vi ses igen 6:e november, det blir en vanlig måndag enligt schemat.

 

Allt gott!

/Sara

 


Hejsan!

 

Höstterminen har verkligen rusat fram. Höstlovet, eller läslovet som det också kallas, närmar sig med stormsteg! Bara en vecka kvar nu tills eleverna får en vecka av välförtjänt ledighet. Jag hoppas ändå att de tar tillfället i akt att försvinna in i böckernas förtrollande värld. Vi siktar ju mot första pris i läsutmaningen, eller hur? 🙂


Under veckan som gått har vi jobbat med olika lässtrategier vi kan ta till när vi stöter på oklarheter i en text, t.ex. ord och uttryck vi inte förstår helt. Vi har tränat på hur vi slår upp ord i ordbok, delat upp sammansatta ord och jobbat med att skapa inre bilder till det vi läser.


I matten har vi börjat med kapitel 3 i matteboken som handlar om division. Framöver kommer vi ha matteläxa tisdag-tisdag, men då jag var sjuk i tisdags kör vi igång nästa vecka. Eftersom division och multiplikation ”hör ihop” kan det också komma någon multiplikationsläxa.


Vi har gjort första uppdraget i vår NTA-låda, Kemiförsök. Eleverna fick en påse med ett hemligt kemiskt ämne som de skulle observera och beskriva så noggrant de kunde. Sedan fick de hälla vatten i påsen och undersöka den kemiska blandningen. Många var snabba med att lista ut vilket ämnet var. Till veckan blir det fler ämnen att undersöka, förhoppningsvis blir det lite svårare då.


I geografin lär vi oss mer om staden, så som hur en stad växer fram, hur den är uppbyggd och vad som lockar människor till en stad.

 

Nästa vecka

Tisdag 24/10: engelska (glosor)

unusual – ovanlig

just after – precis efter

safety net – skyddsnät

take – ta med

just kidding – bara skojar

difficult – svårt

too – också

more fun – roligare

serious – allvarlig

meets – möter

  

Fredag 27/10: vi firar halloween och det är då okej att klä ut sig. Inga masker, vapen, knivar eller liknande är tillåtet. Vi har inte heller otäcka/blodiga sår. Vi kommer denna dag att leka en lek tillsammans med årskurs 1, som en del i fadderverksamheten som inleddes i årskurs tre.

 

v. 44: höstlov (läslov!)

 

 

Önskar er en riktigt skön helg! 🍂

Vänligen Sara

 


Hej i höstrusket!


I veckan som gått har vi startat upp ett nytt no-ämne. Vi lämnar biologin för en stund och arbetar vidare med kemi! Förutom arbete med no-boken kommer vi också att arbeta med NTA-lådan ”Kemiförsök” och då arbeta mer laborativt med olika experiment. Det ser vi fram emot!

Vi nöter vidare med våra uppställningar med multiplikation i matten. Det är många steg att hålla koll på och den här veckan har minnessiffrorna blivit flera, vilket kräver större koll på alla siffror. Men de ska ha beröm för sitt slit, de kämpar verkligen på! I torsdags hade vi äntligen kommit till favoritsidorna, där eleverna får träna på kapitlet i form av några mattespel. Ett uppskattat inslag i matematikundervisningen.

Under terminens gång har vi jobbat med återberättande text i form av tala och sedan skriva. Nu i veckan har vi börjat med tredje och sista delen – läsa. Vi kommer att arbeta med olika lässtrategier, och träna på hur vi kan använda dem för att förbättra vår läsförståelse.  

I tekniken och bilden har vi under veckan jobbat med återbruk, efter att ha pratat återvinning och återbruk. Eleverna fick i uppdrag att av tomma förpackningar konstruera ett nytt föremål som, när det släpps från en högre höjd, faller så långsamt som möjligt till marken. Tyg, garn, grillpinnar med mera har de också till sin hjälp. Vi fortsätter det kreativa skapandet nästa vecka.

Planscherna över olika naturtyper i Sverige är klara och grupperna har fått börja förbereda sig inför att redovisa sina arbeten för övriga klasskamrater. Veckan avslutade vi som alltid med att titta på Lilla aktuellt skola.  

 

Nästa vecka

Tisdag 17/10: läxförhör svenska (å-ljudet) + engelska (glosor). Scrolla ner till tidigare inlägg för att se läxan.

 

Kommande i oktober

24/10: vi uppmärksammar FN-dagen

27/10: vi firar halloween och det är då okej att klä ut sig. Inga masker, vapen, knivar eller liknande är tillåtet. Vi har inte heller otäcka/blodiga sår. Vi kommer denna dag att leka en lek tillsammans med årskurs 1, som en del i fadderverksamheten som inleddes i årskurs tre.

v. 44: höstlov (läslov!)


Önskar er en fin helg! 

/Sara


 


Läxor v. 41 - 42

Läxförhör tisdag 17/10

Engelska: glosor

popular - populärt

how about you - hur är det för dig

beats - slår

once a week - en gång i veckan

germs - bakterier

twice a week - två gånger i veckan

just like - precis som

falls asleep - somnar

ugh - usch

yuck - äckligt 


Svenska: å-ljudet

skott

honung

lock

blomkål

grillkol

rosta

åskmoln

bråttom

råtta

ballong

salong

måne

måltid

stång

Lycka till! 

Veckobrev v. 40


Hej!

 

Redan fredag igen och dags att summera veckan som gått. Som vanligt har vi hunnit med massor av saker. Eleverna har jobbat på jättebra! Så kul!

Jag och Veronica har fortsatt med enskild läsning med eleverna som en del i kartläggningen i LegiLexi. Snart är alla klara med samtliga delar. Vi har också jobbat vidare med våra återberättande texter i svenskan. När de är ”klara” med sin text kommer de att få respons på den och utifrån den göra sin text ännu bättre.

Vi jobbar vidare med uppställningar (multiplikation) i matten. Vi har jobbat i matteboken men också i magma, som är en matteapp. De jobbade även i magma i årskurs tre, så det var inga problem att komma i gång.

I geografin har vi målat och skrivit om vattnets kretslopp samt läst och diskuterat om olika naturresurser vi har i Sverige. Kolla gärna om de kan ge några exempel på dessa. I dag fredag har vi även startat upp ett grupparbete om några naturtyper i Sverige. Varje grupp har fått en varsin naturtyp, såsom fjället, hav och kust samt odlad mark. De ska sedan få redovisa för varandra med hjälp av en plansch.

I biologin har vi gjort färdigt faktatexterna om en flyttfågel och även repeterat arbetsområdet naturen på hösten.

På tisdag ska vi prata mer om förpackningar och återvinning på tekniken, så om ni har några tomma förpackningar (ex. kartong, plast, metall) hemma får ni gärna skicka med till skolan. Gärna rena, så slipper vi eventuella otrevliga dofter. 

 

Nu drar vi igång med extra studietid för årskurs 4-6.

Tid: måndagar 14:00-15:00 och onsdagar 7:30-8:10.
Plats: Höga berget.
Eleverna har själva med det de behöver arbeta med. Lärare/mentor är behjälplig med att ta fram rätt material. Lärare är Lotta Frick.

Hjärtligt välkomna!


 

Nästa vecka:

Tisdag: läxförhör sj-ljudet 2 (svenska) + glosor (engelska), scrolla ner till tidigare inlägg för att se orden.

 

Nu är det inneidrott med ombyte och dusch! Tänk på att eventuell tvål ska vara parfymfri.

 

Kommande i oktober

24/10: vi uppmärksammar FN-dagen

27/10: vi firar halloween och det är då okej att klä ut sig. Inga masker, vapen, knivar eller liknande är tillåtet. Vi har inte heller otäcka/blodiga sår. Vi kommer denna dag att leka en lek tillsammans med årskurs 1, som en del i fadderverksamheten som inleddes i årskurs tre.

 

Njut av helgen!


Vänligen Sara


Läxor v. 40-41

Läxförhör tisdag 10/10

Engelska

play an instrument - spela ett instrument

when she reads - när hon läser

homework - läxa

not yet - inte än

want to learn - vill lära mig

silly - fånigt

you have to - du måste

boyfriend - pojkvän

something - någonting

what's up - vad händer



Svenska


stjärna

stjäla

skjutsa

skjorta

choklad

champinjon

schack

bandage

geni

kollision

explosion


Eleverna får gärna ha med sig några tomma och rengjorda förpackningar till skolan senast tisdag nästa vecka. Det kan t.ex. vara mjölkförpackningar, plastburkar, konservburkar etc. Detta i samband med att vi jobbar med förpackningar i tekniken. 


Må gott!

/Sara


Hej! v. 39

 

Snart framme vid oktober månad – september bara susade förbi. Vi har haft några dagar med ordentligt höstväder, så se gärna till att regnkläder är med till skolan. Ett par extra stumpor skadar inte heller om det finns i skolan.


Vi har under veckan som gått jobbat med LegiLexi, ett digitalt verktyg som vi använder för att följa elevernas läsutveckling. Verktyget består av flera olika övningar och testar bland annat läsförståelse och avkodningsförmåga (läshastighet). Några övningar kommer vi att göra om i slutet av terminen, när läsutmaningen slutar, för att se om vi ökat vår läskondis.

I biologin lär vi oss nu om några av våra flyttfåglar. Vi har läst och tittat på film och sedan har eleverna fått söka information om en valfri flyttfågel. De ska sedan presentera informationen i form av en kort faktatext. I geografin har vi fortsatt diskutera växthuseffekten, dess konsekvenser samt vad vi kan göra för att minska klimatförändringarna.

I matten tränar vi nu ett nytt moment för eleverna. Uppställning där vi multiplicerar tvåsiffriga tal, till exempel 23·45. Trots att det såklart var lite svårt (det var ju första gången de gjorde detta) jobbade de på jättebra i matteparen. Det verkade som att de tyckte det var kul att få pröva något helt nytt!

Era barn kanske har haft med sig en liten papperspåse hem och visat er? Påsen fick de vika i samband med att vi startat upp ett nytt arbetsområde i tekniken, nämligen Förvara och bevara. Alla hann inte klart i tisdags, så då kommer påsen hem nästa vecka.


Idag var det dags för Kils kommuns reportage, som bland annat gjordes under klassens idrott. Några elever blev intervjuade och de tyckte det var häftigt att få känna sig som kändisar. Jag hoppas att vi snart kan ta del av det färdiga reportaget.  

Veckan avslutades med klassråd där vi bl.a. diskuterade vad eleverna önskar göra på rasterna. Nytt för terminen är att vi på rasterna har fritidspersonal ute som rastvärdar, och att de ska erbjuda uppstyrda rastaktiviteter. Fritidspedagogerna vill då gärna veta vad eleverna själva önskar göra på rasterna. Om de har några lekar/aktiviteter som de gillar. Vi pratade också om matsalen, inför ett kommande matråd.


v. 40

Måndag 2/10: Läxförhör musik.

Tisdag 3/10: Läxförhör svenska (sj-ljudet) + engelskaglosor


Önskar er en trevlig helg!

Vänliga hälsningar Sara

 


Läxor v. 39-40

Engelska

I’m lost – jag är vilse

he visits – han besöker

excuse me – ursäkta

oh dear – oj då

don’t worry – oroa dig inte

quite near – i närheten

later – senare

I got lost – jag gick vilse

double three – 33

there are – det finns


Svenska: sj-ljudet 1

sjal

sjuk

sjutton

sjörövare

sjunga

sjuda

skymma

skicka

skepp

sköld

skägg

skärp


Musik

Eleverna ska läsa på texterna om Haydn och Mozart. Måndag 2/10 kommer de att ha ett läxförhör, där de får svara på frågor på texterna. 

Hej på er! v. 38


Hoppas ni har haft en bra vecka. Det har vi haft här i skolan. I svenskan har vi arbetat med tj-ljudet som de också fått i läxa till tisdag. Vi har också jobbat vidare med återberättande text med fokus på rubriker och styckesindelning. Varje morgon, direkt när de kommer in i klassrummet, har vi en stund med tystläsning och samlar minuter till läsutmaningen. Jag hoppas att ni uppmuntrar till läsning även hemma. Kanske märker ni av att de läser mer hemma, nu när vi är med i tävlingen?


I veckan gjorde vi ett multiplikationstest eftersom det kommer bli mycket multiplikation nu i kap. 2 i boken. Det blir en del nötning av tabellerna den närmsta tiden så att vi förhoppningsvis kan se framstegen när vi gör om samma test vid ett senare tillfälle.


Vi möter många svåra ord och begrepp i biologin och geografin. Klorofyll, avdunstning, nedbrytning, klimat och nederbörd är bara några exempel. Men vi läser texterna i böckerna tillsammans och reder ut oklarheter. Ganska ofta försöker jag rita någon bild som ska förtydliga, vilket jag gör hellre än bra. Det tycker eleverna är rätt kul, men det bjuder jag gärna på.


I engelskan har de jobbat vidare i textbook och workbook med Sofie. De har fått nya glosor till tisdag. Jag har lagt ut glosorna, och svenskans läxord, här på klassajten (och kommer att göra så även i fortsättningen) vilket jag hoppas ska underlätta om någon t.ex. varit sjuk och inte fått med sig läxan hem.


I tisdags hade vi terminens första elevråd på skolan där två representanter från klassen deltog. Huvudfrågan var skolans ordningsregler, som vi hade pratat om tidigare på ett klassråd.


Nästa vecka kommer vi att få förstärkning i klassen i form av fritidspedagog Veronica Jonsson. Veronica kommer att vara med i klassen från skoldagens start till första rasten, under en begränsad tid framåt. Vi hälsar henne varmt välkommen till klassen!


Jag fortsätter med lära-känna/utvecklingssamtalen ett tag till, så om ni inte bokat in er än hör gärna av er så snart som möjligt så bokar vi in en tid.  


Ibland läggs det ut information som rör hela skolan på startsidan för Dallidenskolan på skolportalen, Dallidenskolan (google.com) Det kan därför vara bra att hålla sig uppdaterad på vad som skrivs på den sidan också.  

 

Nästa vecka:

Tisdag 26/9: Läxförhör i engelska (glosor kap. 5) samt i svenska (tj-ljudet).

              Matteläxan lämnas in.

 

Ha nu en riktigt härlig helg!

Vänligen Sara

 


Läxförhör tis 26/9

Glosor, engelska

because- därför att

he has got- han har fått

also - också

grandad - morfar/farfar

here's your - här har du din

perfect - perfekt

I'll get it - jag öppnar/jag tar det

look - titta

grandma - mormor/farmor

I think - jag tror 


tj-ljudet, svenska 


tjöt

tjusig

tjugo

tjurar

tjata

kilo

kedja

kyrka

kikare

kela

chans

chatta

kjol


+ Matteläxan ska lämnas in.



Hej! v. 37

 

Idag fredag går startskottet för den stora läsutmaningen! En lästävling för landets fjärdeklassare med flera fina priser i potten. Utredningar visar att barns läsintresse sjunker i mellanstadieåldern, så jag hoppas att denna tävling kan fungera som en morot till att hålla i gång läsningen och läsintresset. Läsning som eleverna gör utanför skolan räknas också in i tävlingen, så jag har idag skickat med ett papper med klockor för att dokumentera den tid de läser hemma. Jag önskar att ni vårdnadshavare skriver under på pappret, innan det lämnas in till skolan. Vi får hjälpas åt att se till att det faktiskt är lästa minuter som dokumenteras. 

Enligt tävlingsreglerna gäller följande: I tävlingen räknas tryckta böcker. Både skön- och facklitteratur räknas. All läsning är bra läsning, men i denna tävling räknar vi inte serietidningar, poddar, högläsning och ljudböcker.

Eleverna är taggade, så peppa till läsning även hemma. Nu kör vi!

 

Idrottslärare Johnnie vill passa på att meddela er vårdnadshavare att på fredag den 29 september kommer Kils kommun besöka Dallidenskolan för att göra ett reportage inför Lärargalan 2023 som Johnnie är finalist i. Det är tänkt att det ska ske på en lektion med vår klass. Troligtvis kommer det att dokumenteras både med stillbilder och rörligt material. Därför önskar vi få veta vilka barn som får och inte får vara med på bild/film under detta besök. Meddela gärna mig eller Johnnie snarast.

 

För att detta veckobrev inte ska bli en hel novell kommer här lite kort om vad vi gör i några av ämnena just nu. Vi har börjat på kapitel 2 i matteboken, det kommer därmed att bli en hel del multiplikation ett tag fram över. I svenskan jobbar vi vidare med återberättande text samt stavning. Naturen på hösten är temat i biologin och i geografin har vi i veckan läst, pratat och sett film om olika spår vi kan se från istiden. Häftiga krafter som har påverkat landskapet!

 

v. 38

Tisdag: läxförhör i engelska (glosor kap. 4) samt i svenska (j-ljudet).

Nästa vecka kommer jag även att dela ut en matteläxa, utöver läxorna i svenska och engelska.

 

Om ni har några funderingar är ni alltid välkomna att höra av er till mig!

Önskar er alla en riktigt skön helg!

 

Vänligen Sara

 

 

 

 

 

 


Hejsan! v. 36

 

Hoppas att ni alla har haft en bra vecka i det soliga vädret. Även om det kanske inte har känts som höst ute denna vecka har vi ändå fått lite höststämning på bilden, då vi målat fina höstlöv med oljepastellkritor och vattenfärg.  

Nu har vi snart arbetat oss igenom första kapitlet i matteboken. Det har till stor del varit repetition från årskurs tre med fokus på de fyra räknesätten: addition, subtraktion, multiplikation och division. Det är lite klurigt att hålla koll på alla begrepp som hör till dessa räknesätt, så som termer, differens, kvot, täljare och nämnare. Vi fortsätter att träna dessa nästa vecka innan vi kör en litet test på kapitlet.

I svenska har vi jobbat vidare med återberättande text med fokus på att muntligt återberätta en valfri händelse med hjälp av stödord. De får redovisa för mig och en klasskamrat samt ge feedback till varandra i samband med detta. Vi fortsätter med dessa redovisningar nästa vecka.

I tekniken har vi konstruerat helikoptrar! I alla fall en väldigt förenklad variant av en helikopter 😉. Med hjälp av en instruktion/ritning, penna, papper, sax, linjal samt ett gem lyckades eleverna skapa en helikopter som roterade när den släpptes från hög höjd. Många lyckades också klura ut hur de kunde få helikoptern att rotera åt andra hållet. Kolla gärna om de kan (på tal om att återberätta) förklara hur de gick till väga.

Vårt experiment i biologin verkar inte vilja gå vår väg…än så länge har ingenting hänt med vårt bröd – de måste vara riktigt bra hållbarhet på det fabrikatet! Men skam den som ger sig. Vi väntar lite till, annars får vi testa en annan sort mjuk smörgås. Vi vill ju kunna odla fram några mögelsvampar.

Era barn ska i skolan också få träna på att ta eget ansvar för sitt lärande så ni vårdnadshavare får gärna påminna dem om att fråga oss i skolan om eventuella läxor om barnet varit hemma vid sjukdom eller annat. På tal om läxor ser kommande vecka ut som följer:

 

Tisdag: läxförhör i engelska (glosor) samt m-ljudet i svenska

 

Det är fortfarande idrott ute, men nu med mer pulshöjande aktiviteter, så kom ihåg ombyte och handduk. Tänk på att eventuell tvål ska vara parfymfri.

 

Hoppas att ni får njuta av solen i helgen! 🌞

Vänliga hälsningar Sara


Hejsan!

 

Svisch sa det bara, så var det redan fredag igen! Tiden går fort när en har roligt heter det ju. Jag hoppas att era barn upplever att de haft en bra start på nya terminen och att de är förväntansfulla inför första året på mellanstadiet.

Nu drar höstens utvecklingssamtal i gång. Samtalet blir också ett lära-känna-samtal och eleverna har fått förbereda sig inför samtalet här i skolan genom att svara på några frågor. Om ni inte har bokat in er ännu, ta en titt på de lediga tiderna längst ner i detta veckobrev och maila mig förslag på tid/-er ni kan.

Hösten gör sig allt mer påmind och vädret kan skifta under en dag, så påminn gärna barnen att ta med lämpliga kläder. Vi är alltid ute på rasterna. 

I veckan har vi haft brandövning och det gick hur bra som helst. I våra ämnen har vi jobbat vidare med skogen i biologi. Vi har pratat näringskedjor och rovdjur. Vi har också startat ett experiment med hårt och mjukt bröd i plastpåsar – vad kommer att hända? Fråga gärna era barn om de kan berätta mer. I geografi lär vi oss om kartan och dess färger och tecken.

I svenska har vi börjat jobba med olika typer av texter i boken Klara svenskan – Tala, läsa, skriva som de känner igen från lågstadiet. Först ut är återberättande text – när vi berättar om något som har hänt. I matte har vi jobbat vidare med prioriteringsregler.

Jag är inte helt i fas ännu gällande läxor, men planen är att ha läxor tisdag – tisdag, för att göra det enklare för eleverna att komma ihåg när det är inlämning/förhör. Men som sagt, jag är inte riktigt där än så nästa veckas läxförhör (ng-ljudet) blir på torsdag. Vi kommer att ha stavningsläxor i svenska några veckor framöver.  När Sofie (klassens lärare i engelska) har glosor gäller också tisdag – tisdag. Dock ingen läxa i engelska till nästa vecka.


Kommande vecka:

torsdag 7/9: läxförhör ng-ljudet

 

Hoppas att ni får en trevlig helg!

Vänliga hälsningar Sara

 

 

Lediga tider för utvecklingssamtal:

Onsdag 6/9 14.30-15.00

Måndag 11/9 14.00-14.30 14.30-15.00

Måndag 18/9 14.00-14.30 14.30-15.00 15.00-15.30

Måndag 25/9 14.00-14.30

Onsdag 27/9 14.30-15.00 15.00-15.30

Fredag 29/9 14.00

Måndag 2/10 14.00-14.30 14.30-15.00 15.00-15.30

Onsdag 4/10 14.30-15.00 15.00-15.30

Fredag 6/10 14.00-14.30

 

 

 


Information