Gymnasieval

Det är aldrig för tidigt att börja fundera på vad du ska välja för program på gymnasiet. Såklart kan det kännas både läskigt, spännande och roligt. Du kommer börja på en ny skola, träffa nya vänner och lära dig helt nya saker, oavsett vilket program du väljer.

Samlad information hittar du i presentationen om gymnasiet som jag visade på föräldramöte hösten 2022. Har du frågor om bilderna eller vill ha mer information är du välkommen att kontakta mig!

Viktigt att komma ihåg är att ditt gymnasieval inte alls avgör din framtid, du väljer vad du ska göra de kommande tre åren, sen kan du välja någonting annat, bygga vidare på din utbildning eller jobba direkt om du väljer ett yrkesprogram. Det viktigaste är inte vilket gymnasieprogram du läser, utan att du läser ett gymnasieprogram och får en examen efter tre eller fyra år.

I Skolverkets Gymnasiemytologin hittar du nio olika myter om gymnasiet. Många tror till exempel att om du väljer samhällsvetenskaps- eller naturvetenskapsprogrammet håller du många dörrar öppna. Riktigt så enkelt är det inte!

Scrolla ner och klicka dig fram till några andra användbara hemsidor!

Vill du ha mer information om vilka gymnasieprogram som finns i kommunen?kommunens hemsida hittar du allt från information om de olika programmen som finns i kommunen till viktiga datum under antagningsperioden.

Generell information om gymnasiet hittar du på utbildningsinfo.se.

Är du intresserad av en skola eller ett program som inte finns i kommunen? Gymnasieguiden hittar du information om allt från olika program och skolor till när det är öppet hus. Det finns otroligt mycket information om olika program på nätet, tänk på att en del av den information du kommer att komma i kontakt med är reklam. Prata med studie- och yrkesvägledare om du känner dig osäker.

Undrar du vilka hur det gått för andra som läst det gymnasieprogram du är intresserad av?Gymnasiepejl hittar du statistik på vad ungdomar gjort efter gymnasiet. Skaffat jobb? Lön? Pluggat vidare? Du kan söka både nationellt och lokalt.