Information inför studier

Att studera vid Forshaga Lärcenter

Undervisningen innebär schemalagda lektioner under dagtid varje vecka på plats i klassrum med lärare samt egna studier via vår digitala lärplattform. Du förväntas vara närvarande och aktivt delta på lektionerna som är en del av utbildningen. Du behöver ha tillgång till till en egen dator, ha grundläggande datorvana och du förväntas vara aktiv på skolans digitala lärplattform. 

Distanskurser via NTI-skolan och Hermods

Om du studerar på distans vid NTI-skolan eller Hermods utgår all undervisning från utbildningssamordnarens digitala lärplattform. Du kan välja studiefart i samråd med vår studie- och yrkesvägledare och vår stödpedagog finns tillgänglig på Lärcenter för studiestöd. Att läsa på distans innebär ett stort eget ansvarstagande. 

Nationella prov för elever som studerar vid NTI-skolan eller Hermods

Nationella prov kan dock inte genomföras på distans då proven enligt Skolverkets föreskrifter inte får överföras till digitalt format. Om du läser på distans behöver du därför genomföra det nationella provet på plats på Lärcenter i Forshaga. 

Planera din studietid

Vår erfarenhet är att du som heltidsstuderande (400 p), i genomsnitt bör avsätta 40 timmar varje vecka för studier, oavsett vilken studieform du väljer.  Detta innebär bland annat att du behöver ha mer barnomsorg än de timmar som framgår på ditt schema. Det behövs en hel del arbete utanför ordinarie lektionstid. Tänk på att inom barnomsorg och skolbarnsomsorg räknas studier som arbete, så studerar du heltid så har dina barn rätt till heltidsomsorg. 

Låna dator när du är i skolan 

När du studerar vid Forshaga Lärcenter har du möjlighet att låna en dator av typen Chromebook för ditt skolarbete. Du får bara låna dator när du är i skolans lokaler, du får inte ta med den hem. Du behöver ha fått ett användarnamn och lösenord till Canvas och Google. Om du inte har fått ett användarnamn och lösenord när din utbildning börjar, kontakta administratör vid vuxenutbildningen. 

Försäkring

Som studerande på vuxenutbildningen I Forshaga är du automatiskt försäkrad under skoltid via en kollektiv olycksfallsförsäkring. Försäkringsvillkoren finns att ta del av i Lärplattformen. 

Skollagen

Skollagen samt förordningen om vuxenutbildning reglerar vilka rättigheter och skyldigheter du som studerande har. Du förväntas att delta i undervisningen och ha kontakt med din lärare. Enligt den policy som skolan jobbar efter ska du hålla kontakt varje vecka.   Om du mot förmodan inte uppfyller dina skyldigheter omkring detta, har skolan såväl rättighet som skyldighet att avsluta dina studier.