sTEm

Op deze site krijg je een overzicht van een aantal tools die sTEm-onderwijs kunnen bevorderen of ondersteunen. Deze tools kunnen dikwijls gebruikt worden in verschillende jaren en verschillende types van onderwijs. Het is moeilijk om exact aan te geven welke tools voor bepaalde leeftijden kunnen gebruikt worden. Veel hangt uiteraard af van de vaardigheden van de individuele leerlingen, van hun voorgeschiedenis en van hun vertrouwdheid met de verschillende tools. Deze site geeft een overzicht van de tools in Fablab Erpe-Mere en Media Lab Erpe-Mere. Deze tools worden zowel gebruikt in het formeel onderwijs als tijdens het informeel onderwijs (seminaries Fablab, steamclubs, fablabkampen, coderdojo's, enz...). Veel sTEAm-plezier!

Waarom al deze info delen?

"Er was eens een boer, Johnson. Hij woonde in de staat Iowa. Hij verbouwde graan. Elk jaar bracht hij zijn beste graan naar de jaarmarkt in de stad. Hij deed mee aan de wedstrijd 'wie levert het beste graan'. En elk jaar opnieuw won Johnson. Ieder jaar vroegen de andere boeren hoe hij er toch in slaagde steeds graan van zo'n hoge kwaliteit te leveren. En elk jaar vertelde hij precies hoe hij dat deed. Hoe hij de grond bewerkte, hoe hij de grond bemestte en wanneer hij de oogst binnenhaalde. De boeren maakten driftig aantekeningen en deden precies dat wat boer Johnson had gedaan. Toch won boer Johnson elk jaar opnieuw. Eens vroeg een buurman aan Johnson of hij zich geen zorgen maakte dat hij de wedstrijd wel eens zou verliezen, omdat hij al zijn geheimen prijs gaf. Johnson antwoordde: als het graan van mijn buren van betere kwaliteit wordt, dan zijn mijn graanvelden omringd door kwaliteitsgraan dat zorgt voor de bestuiving van mijn planten, waardoor mijn oogst weer beter wordt."Met dit verhaaltje brak USA-nationaal-volley-trainer Bill Neville al vroeger een lans voor betere samenwerking tussen de trainers

Bill Neville was een bron van inspiratie toen ik 25 jaar lang in het volleybal actief was als jeugdtrainer en jeugdcoördinator. Het idee van GRATIS delen van kennis en lesmateriaal is belangrijk, het is een kleine poging om privatisering van kennis (waardoor deze enkel toegankelijk is voor wie er voor wil betalen) tegen te gaan. Sommige van deze tools zijn gratis, anderen zijn redelijk prijzig, gelukkig kunnen kinderen en jongeren in Fablabs en Coderdojo's terecht om tegen zeer democratische prijzen met deze tools aan de slag te gaan.