2. Wat mag je van ons verwachten?

2.1 Hoe begeleiden we je kind?

2.1.1 Leerlingenbegeleiding

Wij hebben de opdracht om voor elke leerling in kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding te voorzien. 

Dit is onze zorgvisie, deze wordt gedragen door de hele school.


Zoals Don Bosco als een koorddanser steeds bij elke stap naar een nieuw evenwicht zocht, is het ook voor onze school een uitdaging om dit te blijven doen. Elke dag analyseert ons team het dagelijkse werk en de resultaten, teneinde zichzelf bij te kunnen sturen en de onderwijskwaliteit blijvend te verbeteren.

We leggen de lat graag hoog, maar die kan voor elk kind op een andere hoogte zijn ingesteld, zodat elke kleuter of lagereschoolkind iets heeft om naar te streven en om zijn/haar zelfbeeld en zelfvertrouwen te kunnen opkrikken (= werken vanuit de zone van de naaste ontwikkeling).

Hierbij zetten we de neuzen in dezelfde richting. Sámen met de ouders proberen we -verbonden als één groot team- te werken om er zo voor te zorgen dat onze leerlingen zich volop kunnen ontplooien op alle vlakken en zich thuis voelen in ons Kinderland; waar ze elke dag welkom zijn om vrienden te maken en om sámen te leven en te leren. Kortom een ‘land’, waar ze uitgedaagd worden om hun talenten en mogelijkheden verder te ontdekken en ontwikkelen!

Om deze continue ontwikkelingslijn te kunnen garanderen, gaat ons team uit van een growth-mindset. Wat een kind nu nog niet kan, lukt misschien wel binnenkort: vanzelf, door een sprongetje in de ontwikkeling, of met wat hulp van de leerkracht, het zorgteam of zelfs van een andere leerling. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar wat leerlingen op een bepaald ogenblik kennen en kunnen, maar ook het proces (wie leerlingen geworden zijn) is belangrijk!

Onze opdracht bestaat erin om elke leerling gedurende zijn of haar tijd bij ons op school op de best mogelijke manier te begeleiden met als doel hen niet enkel de basiskennis en -vaardigheden bij te brengen maar dat tikkeltje meer, dat ervoor zorgt dat onze leerlingen durven opkomen voor zichzelf, voor de anderen, voor een betere wereld (elk op zijn of haar manier). Hierbij zijn we gesterkt door Don Bosco’s pedagogie van de hoop en het geloof in de groeimogelijkheden van elke leerling!

In onze kerntaak lesgeven streven we naar kwaliteitsvol onderwijs voor elke leerling. Dit alles doen we in een krachtige leeromgeving. Lees: een moderne infrastructuur met digiborden en geïntegreerde ICT, met groepswerken, projecten, met klassikaal en zelfstandig werk, met uitdagende opdrachten voor de ene en verlengde instructie voor de andere, soms spelend, soms ernstig maar vooral met een passende ondersteuning en planmatige aanpak van de leerkracht of de zorgleerkracht, die ook team-teachend aan de slag gaan.

Soms volstaat de (verhoogde) zorg niet meer en kan onze bestaande begeleiding niet tegemoetkomen aan de onderwijsbehoeften van een bepaalde leerling. In dat geval werkt de school samen met het CLB om bijkomende inzichten in die specifieke onderwijsleersituatie in te winnen. Via handelingsgerichte diagnostiek wordt alles in het werk gesteld om te voldoen aan de onderwijsnoden waarbij zo nodig beroep wordt gedaan op nog andere externen…

Wil je meer weten over ons zorgbeleid, neem dan contact op met onze directie Ignace Tanghe (e-mail: directie@kinderlandweb.be) of met onze zorgcoördinator Ann Wicke (e-mail: zorg@kinderlandweb.be).     

                                   



 

2.1.2 Huiswerk

Ons team omschrijft huiswerk als de didactische werkvorm

- waar allerhande activiteiten van soorten leren, 

- met respect voor en aangepast aan de mogelijkheden van het kind, 

- in opdracht van de leerkracht of op eigen initiatief, 

- binnen een krachtige leeromgeving, 

- na schooltijd, 

- onder afgesproken voorwaarden zelfstandig tot een goed einde worden gebracht, 

- en een zinvolle nabehandeling krijgen. 

In de lagere klassen is er huistaak op maandag, dinsdag en donderdag. Voorbereiden van toetsen of lessen kan evenwel op alle dagen. De leerlingen zijn verplicht de huistaken te maken en de lessen in te studeren. De leerkracht heeft het recht dit te controleren en pedagogisch mee om te gaan.

Wat verwachten we wel van u als ouder... 

Uw kinderen daarin begeleiden, mag vanzelfsprekend. Als suggestie stellen we u daarbij ons klein ABC voor huiswerkbegeleiding voor:  

Afspreken 

vaste huiswerkplaats 

vast huiswerkmoment 

Bemoedigen 

interesse tonen 

ondersteunen van het huiswerkproces 

Controleren 

controle of huiswerk gemaakt is 

stimuleren tot zelfcontrole 

controle of huiswerk haalbaar is 


Afspraken:
Per graad worden omtrent huiswerk tussen de leerkrachten afspraken gemaakt.
Deze worden zo goed mogelijk gecommuniceerd met de kinderen en thuis.

Studie:
Ons team houdt ook rekening met het feit dat niet alle ouders de kans hebben om te zorgen voor tijd en ruimte om hun kinderen huiswerk te laten maken. Daarom geven we hen de kans om studie te volgen vanaf het 3de leerjaar. 

De studie vanaf het derde leerjaar loopt van 16 uur tot 17 uur. 

In de naschoolse opvang wordt de mogelijkheid geboden aan de kinderen van 1ste en 2de leerjaar om een schriftelijke taak te maken tussen 16.45 uur en 17.15 uur Hierbij kan er echter geen 100% efficiëntie gegarandeerd worden aangezien de kinderen steeds de keuzemogelijkheid hebben om te spelen. De opvolging van het huiswerk blijft de verantwoordelijkheid van de ouders. De leerlingen die tot het CKG of internaat behoren, kunnen daar terecht voor huiswerk en studiebegeleiding.

2.1.3 Agenda van je kind

Kleuter:
De kleuterjuf voorziet een vast communicatiekanaal met de ouders (Classdojo, Gimme...), de schoolkrant Kinderlandsprokkels en brieven.
Communicatie voor de volledige school wordt via een algemene mail verstuurd.

Lager:
Dagelijks brengt uw kind de agenda mee naar huis. Daarin worden taken en lessen genoteerd. Wij vinden het heel belangrijk dat ouders elke dag de agenda inkijken. De schoolagenda is een heen- en weerboek waarin ook ouders boodschappen en mededelingen kunnen schrijven. 

Andere communicatie gebeurt via een vast communicatiekanaal dat de leerkracht voorziet (Classdojo, Gimme...), de schoolkrant Kinderlandsprokkels en brieven.
Communicatie voor de volledige school wordt via een algemene mail verstuurd. 


2.2 Leerlingenevaluatie

2.2.1 Breed evalueren


Brede evaluatie gaat uit van de groei van leerlingen en volgt die groei op. Daarbij wordt de totale persoon voor ogen gehouden. We willen je kind vertrouwen geven om te leren en zich verder te ontwikkelen. Via brede evaluatie krijgt je kind inzicht in zijn eigen leerproces.


Er wordt tijdens het hele leerproces voortdurend geëvalueerd. Er wordt een focus gelegd op de groei van de kinderen. Beoordelingen kunnen zowel mondeling als schriftelijk, steeds met de bedoeling leerlingen vooruit te helpen in de ontwikkeling. 


Door te evalueren, wensen we op onze school: 


Breed evalueren gebeurt in samenwerking met leerkrachten, leerlingen en ouders. 

Het stimuleert bovendien het reflecterend vermogen van zowel leerkrachten als leerlingen. Leerkrachten stellen de eigen onderwijspraktijk vaker in vraag en leerlingen worden bij de evaluatie actief betrokken, wat hun leerproces ten goede komt.


Handelingsgerichte werking in het kleuter: 

Per thema worden focusdoelen bepaald. 

Deze doelen worden gedurende het thema geobserveerd door de klasleerkracht. Door de doelen in verschillende hoeken aan bod te laten komen, kunnen kleuters ervaringskansen opdoen. De kleuterjuf kan via gerichte observatie de leerlingen in kaart brengen in een KVS. Tijdens een zorgmoment worden kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, begeleid. 

Als kinderen systematisch extra zorg nodig hebben, wordt dit besproken met de zorgcoördinator op een zorgoverleg. Hierop kan beslist worden om enkele maatregelen op te starten of enkele diagnostische tests af te nemen. Mocht blijken dat dit nog niet voldoende is, kan het CLB ingeschakeld worden. Zij kunnen gestandaardiseerde tests afnemen om de ontwikkeling en de ontwikkelingsnoden verder in beeld te brengen. 


Handelingsgerichte werking in het lager: 

In het lager wordt gewerkt met methodes. De methodes die we hanteren werden gekozen in functie van doelgerichtheid, pedagogische aanpak en hun visie omtrent zorg, differentiatie en  evaluatie. We gebruiken de methodes kritisch. Aanpassingen aan de methode kunnen zeker voorkomen, dit is enkel omdat wij van oordeel zijn dat die aanpassing beter passen in onze leerkrachtenstijl en onze visie.

Door gericht te observeren en te werken met dagelijks werk kunnen leerkrachten tijdig problemen en tekorten observeren. Tijdens een zorgmoment kunnen ze kinderen begeleiden. Als kinderen systematisch extra zorg nodig hebben, wordt dit besproken met de zorgcoördinator op een zorgoverleg. Hierop kan beslist worden om extra maatregelen te nemen en enkele diagnostische tests af te nemen. Mocht blijken dat dit nog niet voldoende is, kan het CLB ingeschakeld worden. Zij kunnen gestandaardiseerde tests afnemen om de ontwikkeling en de ontwikkelingsnoden verder in beeld te brengen. 

In onze methodes worden kinderen gestimuleerd om hun eigen handelen te evalueren. Per methode maken we hierin concrete afspraken over.

Wanneer evalueren het leerproces ondersteunt, spreken we van breed formatief evalueren.
Naast het formatieve karakter hebben we ook summatieve evaluaties (proefwerken bijvoorbeeld). Deze evaluaties sluiten een leeronderdeel af en de resultaten maken deel uit van een beoordeling op het einde van het schooljaar.

2.2.2 Rapporteren

Zowel bij het kleuter-als bi jhet lageronderwijs worden de werkjes, evaluaties meegegeven met de nodige feedback.

In het lager onderwijs voorzien we een tussentijds rapport en puntenrapporten. Deze zijn breed opgesteld.

De school voorziet minimaal twee oudercontacten.


2.3 Getuigschrift 

Of een leerling het getuigschrift basisonderwijs krijgt, hangt af van de beslissing van de klassenraad. De klassenraad gaat na of de eindtermgerelateerde leerplandoelen voldoende in aantal en beheersingsniveau zijn behaald. Daarbij zal de groei die je kind doorheen zijn onderwijsloopbaan maakte, en de zelfsturing die je kind toont, zeker een rol spelen.

Ook leerlingen die een individueel aangepast curriculum volgen, waarbij het curriculum nauw aanleunt bij het gemeenschappelijk curriculum, kunnen in aanmerking komen voor het getuigschrift basisonderwijs. De klassenraad beslist of de eindtermgerelateerde leerplandoelen voldoende in aantal en beheersingsniveau zijn behaald.

Wanneer we het getuigschrift uitreiken, kun je vinden op de jaarkalender op de schoolwebsite. Algemene regel is dat de beslissing omtrent het getuigschrift basisonderwijs uiterlijk op 30 juni door de school aan de ouders wordt meegedeeld. 

De datum van uitreiking is ook de ontvangstdatum voor het instellen van beroep. Als je niet aanwezig bent op de uitreiking, dan geldt 1 juli als datum van ontvangst voor het instellen van beroep. 

Behaalt je kind geen getuigschrift basisonderwijs? Dan ontvang je een schriftelijke motivering waarom het getuigschrift niet werd uitgereikt. We geven daarbij ook bijzondere aandachtspunten voor de verdere onderwijsloopbaan van je kind. Je krijgt een verklaring waarin het aantal en de soort gevolgde schooljaren lager onderwijs van je kind staat.

Ouders die niet akkoord gaan met het niet toekennen van een getuigschrift basisonderwijs aan hun kind, hebben toegang tot een Beroepsprocedure niet-uitreiken getuigschrift basisonderwijs (zie 4.5.2)

2.4 Met wie werken we samen?

Let op: wanneer we spreken over een GC-verslag of IAC-verslag bedoelen we hiermee ook het gemotiveerd verslag
of het verslag opgemaakt voor 1 september 2023.

2.4.1 VCLB Groeninge 


De school werkt samen met het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB): 

VCLB Groeninge (Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding) 

Kasteelstraat 27

8500 Kortrijk

directie: Jan Deweerdt

tel. 056 24 97 00

www.vclbgroeinge.be 

info@vclbgroeninge.be 


Het CLB is een dienst waarop leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirectie een beroep kunnen doen voor informatie, hulp en begeleiding. Onze school heeft met het VCLB Groeninge een beleidscontract opgesteld dat de afspraken en aandachtspunten voor de leerlingenbegeleiding vastlegt. 


Contactpersoon CLB: Amber Ghyselen: amber.ghyselen@vclbgroeninge.be 


Het CLB heeft als opdracht om leerlingen te begeleiden op school en in de maatschappij. Die begeleiding situeert zich op vier domeinen:  het leren en studeren;  de onderwijsloopbaan;  de preventieve gezondheidszorg;  het psychisch en sociaal functioneren. 

Via www.clbchat.be kun jij of je kind anoniem een vraag stellen of je verhaal vertellen aan een CLB-medewerker. Je vindt alle informatie en de openingsuren van de chat op www.clbchat.be. 


Wat doet het VCLB Groeninge?

In het CLB werken artsen, psychologen, pedagogen, psychologisch assistenten, verpleegkundigen en maatschappelijk werkers. 


Het CLB begeleidt de leerlingen op volgende vier domeinen:



Het CLB werkt vraaggestuurd. Het vertrekt vanuit vastgestelde noden, vragen van de leerling, de ouders of de school. Je kunt rechtstreeks contact opnemen met het CLB om hulp te vragen. Het CLB werkt gratis en discreet.

Als wij aan het CLB vragen om een leerling te begeleiden, dan doet het CLB een begeleidingsvoorstel naar je kind. Het CLB zet de begeleiding enkel voort als jullie daarmee instemmen. Een minderjarige leerling kan zelf instemmen als hij voor zichzelf kan inschatten wat goed voor hem is (= bekwame leerling).
Vanaf de leeftijd van 12 jaar vermoedt de regelgever dat een kind zelfstandig kan beslissen om in te stemmen met de CLB-begeleiding.

Wij als school hebben recht op begeleiding door het CLB. Het CLB begeleidt ons door:

·         bepaalde problemen of onregelmatigheden in het beleid van de school te signaleren

·         ons op de hoogte te brengen van bepaalde behoeften van leerlingen

·         ons versterking aan te bieden bij problemen van individuele leerlingen of een groep leerlingen

Wij wisselen op contactmomenten enkel die gegevens uit die nodig zijn voor de begeleiding op school. Je geeft toestemming bij het doorgeven van informatie verzameld door het CLB. Het CLB legt voor elke leerling die het begeleidt één dossier aan. De CLB-medewerker houdt daarbij rekening met zijn beroepsgeheim en de bescherming van de privacy. Voor meer informatie over de inhoud van het CLB-dossier en over de procedure om toegang of een kopie te bekomen, kun je contact opnemen met het CLB waarmee wij samenwerken.

Het CLB maakt voor elke leerling een multidisciplinair dossier (= CLB-dossier) aan van zodra een leerling een eerste keer is ingeschreven in een school. Als je kind van een school komt die samenwerkt met een ander CLB, zal het CLB-dossier 10 werkdagen na de inschrijving bezorgd worden aan Amber Gheyselen, ankerfiguur van het CLB op school. Jij hoeft daar zelf niets voor te doen. Bij een inschrijving voor een volgend schooljaar wordt het dossier pas na 1 september overgedragen.

Als je niet wil dat het dossier van je kind wordt overgedragen, moet je dat binnen een termijn van 10 werkdagen na de inschrijving schriftelijk laten weten aan je vorige CLB. Je kan het adres van dat CLB bekomen bij de hoofdzetel van de CLB.

Je kunt je echter niet verzetten tegen het overdragen van identificatiegegevens en gegevens in het kader van de verplichte begeleiding van leerlingen met leerplichtproblemen en gegevens in het kader van de systematische contacten. Ook tegen de overdracht van een GC-verslag of IAC-verslag* kun je je niet verzetten. In principe worden GC-verslagen en IAC-verslagen* bijgehouden in IRIS-CLB online.

Je kunt je ook niet verzetten tegen:

·         de begeleiding van spijbelgedrag

·         de systematische contactmomenten.

Het onderzoek is verplicht. Het CLB doet daarvoor 5 keer in een onderwijsloopbaan een gratis aanbod. Er is aandacht voor zicht, gehoor, ontwikkeling en welbevinden. Dit kadert in het recht om als kind/jongere op scharniermomenten in het leven eenzelfde aanbod te krijgen. Als ouder of bekwame leerling kan je je niet verzetten tegen dit onderzoek. Je kan wel bezwaar maken tegen een bepaalde CLB-medewerker. Je kan dan vragen om het onderzoek door een andere arts van het CLB of door een arts buiten het CLB te laten uitvoeren. Dit kan door een aangetekende brief te sturen of dit bezwaar tegen afgifte van een ontvangstbewijs of via een beveiligde digitale zending te sturen naar de directeur van het CLB. Je moet dan wel binnen een termijn van 90 dagen het medisch onderzoek laten uitvoeren door een andere CLB-medewerker of door een arts buiten het CLB. In dat laatste geval moet je wel zelf de kosten betalen. Het verslag van het onderzoek moet je binnen de 15 dagen bezorgen aan de bevoegde CLB-arts van het CLB dat onze school begeleidt. Als je bij een volgend systematisch contactmoment opnieuw bezwaar hebt tegen een medewerker, of je wil opnieuw een arts buiten het CLB, dan moet je dat opnieuw laten weten.

Het CLB biedt ook een aantal gratis vaccinaties aan. De overheid beslist welke vaccins aangeboden worden. Een ouder en/of een bekwame leerling kan op elk vaccinatiemoment een vaccinatie weigeren. Een eenmalige weigering voor alle vaccinaties in de hele onderwijsloopbaan kun je niet doen.

Dit betekent dat de CLB-medewerkers open staan voor alle vragen van leerlingen, ouders, leerkrachten en directie. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn rond studiekeuze, leermoeilijkheden, ontwikkelingsachterstand, medische problemen, gedragsproblemen, pestproblematiek. De CLB-medewerkers staan ter beschikking om op al deze vragen in te gaan door middel van onderzoek, gesprek, begeleiding van leerlingen op school….


2.4.2 Leersteuncentrum (LSC)
Het leersteuncentrum biedt leersteun aan de school op basis van de ondersteuningsbehoeften van leerlingen, leraren en het schoolteam met een maximaal effect op de klasvloer. Leersteun is ondersteuning die de maximale ontplooiing, leerwinst, welbevinden, zelfredzaamheid en volwaardige participatie van jouw kind bevordert en die de competenties van leraren versterkt in het begeleiden van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Leersteun zet in op het creëren van een inclusieve klaspraktijk en inclusieve schoolcultuur.

Onze school is aangesloten bij het Katholieke Leersteuncentrum West-Vlaanderen Zuid. Dit leersteuncentrum biedt leersteun aan voor type basisaanbod, type 2, type 3, type 9. Voor type 4 wordt samengewerkt met Dominiek Savio en voor type 6 en 7 wordt samengewerkt met Spermalie-De Kade. 

De school kan leersteun aanvragen voor alle leerlingen die beschikken over een GC-verslag of IAC-verslag*. Zo’n verslag wordt opgemaakt door het CLB in overleg met de school en ouders.

De leerondersteuner komt naar de school. Hij kan je kind, de lera(a)r(en) en/of het hele schoolteam ondersteunen. Het leersteuncentrum geeft het leersteuntraject van je kind vorm in overleg met de school, jou als ouder en waar mogelijk je kind zelf. Het CLB kan hierbij betrokken worden als dat nodig zou zijn.

Voor algemene vragen over leerondersteuning kun je terecht bij het informatiepunt van het leersteuncentrum. Wanneer je klachten zou hebben over de leersteun, dan kun je een klacht indienen bij het leersteuncentrum. Als de klacht onvoldoende gehoord of behandeld zou worden door het leersteuncentrum, dan is er bemiddeling mogelijk door het CLB.

2.4.3. Buitengewone basisschool

Heeft je kind een IAC-verslag*? Dan kan je kind maximaal halftijds de lessen of activiteiten bijwonen in een school voor buitengewoon onderwijs. Deze mogelijkheid is een gunst, geen recht. Dit betekent concreet dat beide scholen hiermee akkoord moeten gaan. We maken daarover afspraken in overleg met jou als ouder, waar mogelijk je kind en het CLB. Op de momenten dat je kind les volgt in het buitengewoon onderwijs, heeft het geen recht op leersteun vanuit het leersteuncentrum. De school voor buitengewoon onderwijs staat dan in voor de ondersteuning.



2.5 Onderwijs aan huis en synchroon internetonderwijs

Als je kind wegens chronische of langdurige ziekte of ongeval tijdelijk niet naar school kan komen, dan heeft je kind onder bepaalde voorwaarden recht op tijdelijk onderwijs aan huis, synchroon internetonderwijs of een combinatie van beiden.Voor tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH) moet je schriftelijk of via e-mail een aanvraag indienen bij de directeur en een medisch attest toevoegen. Kinderen die verblijven in een voorziening veilig verblijf of het Vlaams detentiecentrum hebben onder bepaalde voorwaarden ook recht op tijdelijk onderwijs aan huis.

2.5.1 Bij langdurige ziekte of ongeval (niet-chronische ziekte)

2.5.2 Bij chronische ziekte

Je kind moet op 10 kilometer of minder van de school verblijven. Als je kind op een grotere afstand van de school verblijft, dan zijn we niet verplicht om TOAH te organiseren.

Als je kind aan bovenstaande voorwaarden voldoet, informeren we jou over de mogelijkheid van TOAH. Zodra de voorwaarden voor het verstrekken van TOAH vervuld zijn, kunnen we ermee van start gaan. We gaan dan op zoek naar een leraar om 4 lestijden per week onderwijs aan huis te geven. We maken afspraken met de TOAH-leraar om de lessen af te stemmen op de leerlingengroep van je kind. TOAH is gratis voor jou.

Wij kunnen in overleg met jou ook contact opnemen met de vzw Bednet (www.bednet.be). Dat biedt de mogelijkheid om gratis van thuis uit via een internetverbinding live deel te nemen aan de lessen. We maken dan samen met jou concrete afspraken over opvolging en evaluatie. Synchroon internetonderwijs kan gecombineerd worden met tijdelijk onderwijs aan huis.

Met vragen daarover kun je steeds terecht bij de directie of de zorgcoördinator.


2.6 Revalidatie/logopedie tijdens de lestijden

Er zijn twee situaties waardoor een kind afwezig kan zijn door revalidatie tijdens de lestijden:

Je moet toestemming vragen aan de directeur om je kind revalidatie tijdens de lestijden te laten volgen.

Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie na ziekte of ongeval toe te staan, moeten wij over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:

Om een beslissing te kunnen nemen om revalidatie toe te staan voor de leerling met een specifieke onderwijsgerelateerde behoefte waarvoor een handelingsgericht advies is gegeven, moeten wij over een dossier beschikken dat minstens de volgende elementen bevat:


De directeur neemt, op basis van de verzamelde documenten, de uiteindelijke beslissing of de revalidatie tijdens de lestijden kan plaatsvinden of niet. Wij delen die beslissing aan jou mee.

De verzekering van de leerlingen die tijdens de lestijden revalidatie krijgen, valt tijdens de periode van de therapie en de verplaatsingen niet ten laste van de schoolverzekering. De begeleiding van de leerling tijdens de verplaatsingen vallen niet ten laste van de school.

2.7 Stappenplan bij ziekte of ongeval

Stappenplan bij ongeval of ziekte

Enkele leerkrachten volgden een EHBO-cursus, deze cursus wordt regelmatig heropgefrist. 

In noodgevallen contacteren we de ouders, indien we de ouders niet kunnen bereiken, bellen we naar de ouder opgegeven noodnummer (inschrijffiche). Indien wij het noodzakelijk vinden om een ziekenwagen op te roepen, doen we dit. U wordt hier als ouder steeds op de hoogte gebracht.

Verzekering

Bij een ongeval met lichamelijk letsel krijg je een invulformulier (van de verzekering) via e-mail om te laten invullen door de arts/tandarts.

Het ingevulde formulier bezorg je zo snel mogelijk terug aan de verzekering.

Eventuele schade aan een gedragen bril, opgelopen bij een val of ongeval, is ook gedekt door de verzekering. Hiervoor bezorg je een bestek van de optieker aan de verzekering.

De verzekeringsmaatschappij neemt zelf contact op met je voor de verdere behandeling van het dossier. Alle betalingsbewijzen die met het ongeval te maken hebben, hou je bij en bezorg je ten gepasten tijde aan de verzekeringsmaatschappij. Niet aan de school!

2.8 Medicatiegebruik en andere medische handelingen



2.9 Privacy

2.9.1 Verwerken van persoonsgegevens

Op onze school gaan we zorgvuldig om met de privacy van onze leerlingen. We verzamelen doorheen de schoolloopbaan van je kind heel wat gegevens, zoals bij de inschrijving. We vragen alleen gegevens van je kind op als dat nodig is voor de leerlingenadministratie en –begeleiding. De gegevens die nodig zijn voor de begeleiding van je kind verzamelen we voor ons beleid op leerlingenbegeleiding.

Voor alle verwerkingen van die zogenaamde persoonsgegevens is het schoolbestuur verantwoordelijk.

De gegevens van je kind verwerken we daarbij met de computer. We maken met de softwareleveranciers afspraken over het gebruik van die gegevens. De leveranciers mogen de gegevens niet gebruiken voor eigen commerciële doeleinden.

De gegevens van je kind worden digitaal bewaard en veilig opgeslagen. We zien er op toe dat niet iedereen zomaar toegang heeft tot die gegevens. De toegang is beperkt tot de personen die betrokken zijn bij de begeleiding van je kind (zoals de klassenraad, het CLB en het leersteuncentrum).

Om goed te kunnen optreden bij risicosituaties, kunnen we uitzonderlijk ook gegevens over de gezondheidstoestand van je kind verwerken, maar dat gebeurt enkel met je schriftelijke toestemming. Je kunt je toestemming altijd intrekken.

Wij bewaren de gegevens van je kind maximaal 1 jaar nadat je kind de school verlaten heeft. Voor sommige gegevens is er een wettelijke bewaartermijn vastgesteld die langer kan zijn.
Als je vragen hebt over de privacy van je kind of bezwaar hebt tegen bepaalde verwerkingen, kun je contact opnemen met de directeur. De privacyverklaring is ook terug te vinden op de website van de school.


2.9.2 Overdracht van gegevens bij schoolverandering

* Let op: wanneer we spreken over een GC-verslag of IAC-verslag bedoelen we hiermee ook het gemotiveerd verslag of het verslag
opgemaakt voor 1 september 2023.

Wanneer je kind van school verandert, zullen wij een aantal gegevens over de onderwijsloopbaan van je kind doorgeven aan de nieuwe school. Het gaat om de essentiële gegevens die de studieresultaten en studievoortgang van je kind bevorderen, monitoren, evalueren en attesteren. We doen die overdracht enkel in het belang van je kind.

Als ouder kun je die gegevens – op jouw verzoek - inzien. Je kunt je tegen de overdracht van de gegevens verzetten, voor zover de regelgeving de overdracht niet verplicht stelt. Als je niet wil dat we bepaalde gegevens doorgeven, moet je ons dat schriftelijk binnen de 10 kalenderdagen na de inschrijving van je kind in de andere school laten weten. We zijn verplicht om aan de nieuwe school te melden als je kind een GC-verslag of IAC-verslag heeft en de inhoud ervan toe te lichten. 

Gegevens die gaan over de schending van leefregels door je kind zijn nooit tussen scholen overdraagbaar.


2.9.3 Publiceren van foto’s en films

We publiceren geregeld beeld- of geluidsopnames van leerlingen op onze website, facebook, Instagram, schoolkrantje Sprokkels...

Met die opnames willen we geïnteresseerden op school en daarbuiten op een leuke manier informeren over onze activiteiten. De personen die de opnames maken, doen dat steeds met respect voor wie op die beelden staat. We letten erop dat de opnames niet aanstootgevend zijn.

Bij het begin van de schoolloopbaan van je kind vragen we jou om toestemming voor het maken en publiceren van die beeld- of geluidsopnames. Jouw toestemming die we via ons toestemmingsformulier vragen, blijft in principe voor de hele schoolloopbaan van je kind gelden. Enkel indien we de beeld – of geluidsopnames voor een ander doel gebruiken dan we eerder aan jou hebben gevraagd, vragen we opnieuw je toestemming. Je kunt je toestemming altijd intrekken. Je kunt daarvoor contact opnemen met de directie.

We wijzen erop dat die privacyregels ook voor jou en je kind gelden. Volgens de privacyregelgeving mag je beeld- of geluidsopnames waarop medeleerlingen, personeelsleden van de school of andere personen herkenbaar zijn, niet publiceren of doorsturen tenzij je de uitdrukkelijke toestemming hebt van alle betrokkenen.

Op school mogen enkel personeelsleden of personen die daarvoor een opdracht hebben gekregen, bv. de schoolfotograaf, beeld- of geluidsopnames maken.


2.9.4 Recht op inzage en toelichting

Je kunt als ouder ook zelf gegevens opvragen die we over je kind bewaren. Je kunt inzage krijgen in en uitleg bij die gegevens. Je kunt foutieve, onvolledige of verouderde gegevens laten verbeteren of verwijderen. Ook kun je een (digitale) kopie vragen. Dat kan door schriftelijk contact op te nemen met de directie. We kunnen geen gegevens doorgeven over anderen, zoals medeleerlingen.