Wat kan ik doen tegen nepprofielen?
Iemand mag zich online niet voordoen als jou. Dat heet identiteitsfraude en dat is strafbaar.
Ook mag iemand niet zomaar jouw foto gebruiken zonder jouw toestemming. Als iemand jouw gezicht herkenbaar gebruikt, kun je terugvallen op jouw portretrecht. Zeker als daarbij lelijke dingen over je gezegd worden die voor jou heel kwetsend zijn. Dan kan er namelijk sprake zijn van belediging, smaad en/of laster. Als er met jouw gegevens een nepprofiel gemaakt is en je geen emotionele of financiële schade hebt door de fraude, maar een ander (zoals een bedrijf) wel, dan kun je dus ook aangifte doen. Je kunt ook aangifte doen als jouw identiteit gebruikt wordt om een strafbaar feit mee te plegen, zoals valsheid in geschrifte (dit is het vervalsen van documenten) of oplichting. Van alles dat strafbaar is, kun je aangifte doen bij de politie. Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals de URL van websites en accountnamen.
Het is begrijpelijk dat je het nepprofiel zo snel mogelijk verwijderd wilt zien. Rapporteer bij de website dat dit een nepprofiel is en iemand jouw naam en/of foto's gebruikt zonder toestemming. Let op, want als je aangifte wilt doen, is het verstandig om het verwijderen in overleg met de politie te doen. Wanneer het materiaal al verwijderd is voordat je aangifte hebt gedaan, is namelijk ook een belangrijk deel van het bewijsmateriaal verdwenen! Wanneer je bewijsmateriaal verzamelt, doe dat dan zoveel mogelijk vanaf een computer of laptop, bijvoorbeeld door screenshots te maken. Bij screenshots vanuit een app ontbreekt de URL vaak en die is heel belangrijk, omdat deze uniek is. Op Internetsporen.nl staan tips hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt.
Op Helpwanted.nl staat hoe je problemen aan social media platformen, zoals Instagram, Snapchat en Facebook kunt rapporteren. Lukt het niet om het nepprofiel zo te verwijderen, doe dan een melding via Meldknop.nl.