”Guru! En resa i underlandet”
Ordfront 2004
Tillgänglig i pocket
”Äntligen. Att det skulle ta så lång tid innan det kom en bra reportagebok om Indien på svenska. Britter har en underbar förmåga att skriva personliga reseberättelser som med lätt hand blandar fakta med god underhållning och humor. Det märks att Zac O´Yeah har inspirerats av brittiska kolleger som Kevin Rushby, William Dalrymple och Bruce Chatwin. Likväl som dessa resenärer väjer Zac O´Yeah inte för strapatser... Men det är inte enbart en äventyrsresa, utan lika mycket en pilgrimsfärd genom Indien, ett försök att förstå varför människan söker efter guruer som ska lösa hennes problem. ...ett grävande reportage som borde nomineras till Guldspaden. --- Det är en av de bättre reportageböcker jag läst på mycket länge..”
Journalisten
”Zac O´Yeahs bok om och från Indien är inte bara en riktig kultbok. Den är också en reseskildring av internationell klass. --- Att läsa författaren Zac O´Yeahs lika fantastiska som bisarra resebok "Guru" är något helt annat. Det är en av de få svenska reseskildringar jag läst som verkligen håller internationell klass. Här hymlas inte om några syften, och här städas inga obekväma eller opassande känslor undan. Tvärtom kompletteras den yttre skildringen med rapporter från ett alltmer förvirrat, exalterat och upplyst inre. --- Det blir lite sir David Attenborough möter Tom Green. Den spränglärde ciceronen muteras med gonzojournalisten, och resultatet är - en riktig kultbok! --- "Guru" är en stor bok om andlighet, både i existentiell och litterär bemärkelse. Och den hjälper garanterat läsaren att få bättre karma! ”
Dagens Nyheter
”Det är spännande. Det är välskrivet. Det är en mycket bra reseskildring. --- Till skillnad från många reseberättare är Zac O'Yeah högst medveten om sin genres inneboende problematik. Han skriver sig runt groparna genom att allt som oftast visa hur han gör sig till åtlöje, hur konstig han framstår och hur lättlurad han är. Han begår inte misstaget att låta anekdoter bli till universella utsagor om någon indisk folksjäl.”
Aftonbladet
”Zac O’Yeahs motto lyder ”öppet sinne men en kritisk blick” och redan där, på förordets första sida, slås en hoppingivande ton an. Här är en människa med viljan att verkligen nå upplysning och som, till skillnad från exempelvis den Artur Lundkvist som skrev Indiabrand 1950, äger de yttre förutsättningarna att faktiskt göra det. --- O’Yeahs mål är att finna något, en insikt, religionens kärna, Gud och, ja, sig själv, och för att kunna göra det genomgår han ett veritabelt stålbad som avrådes de fördomsfulla och ömsinta. --- Han nedtecknar sina upplevelser med en nerv som lite påminner om Hunter S Thompson i högform och interfolierar dessa med ren historik - från Alexander den Store till dagens new age-rörelse. --- Resultatet har blivit en oupphörligt stimulerande och lidelsefull läsupplevelse och hemligheten är naturligtvis att O’Yeah är alldeles för skicklig för att hemfalla åt svepande generaliseringar eller trångsynta fördömanden.”
Göteborgs-Posten
”Genom sin tveeggade metod - som gissningsvis är intuitiv som humlans flykt, även om O’Yeah är en stilist med knowhow - lyckas han som få andra både förmedla essensen av västerländskt exotiserat andligt sökande och av hinduismen som sådan. Där journalisten Mick Brown skrapade på ytan, i sin bok Den andlige turisten, går Zac O’Yeah på djupet. --- Han har ett öga för hela livet. Hans Indien är summa sumarum så mycket mer än västerlänningens andliga tivoli - de flesta beskrivningar brukar stanna där, antingen de är iakttagande och kritiska eller ”frälsta” (varvid gestaltningen av det andliga tivolit blir ofrivillig). Det finns en imperialistisk aspekt av detta att européer och amerikaner åker österut för att bli höga på Gud; en aspekt som O’Yeah inte missar. På ytan är hans bok alltså extremt rolig, underhållande, perfekt stilistiskt tajmad, full av punch-lines. På ett djupare plan är den seriös i god bemärkelse. Metodiskt nagelfar han sitt eget andliga sökande och blottlägger dess rötter, ner till teosofismen och bortom den.”
Upsala Nya Tidning
”Sällan har en välmatad fackbok varit så underhållande som denna... Det är helt underbar läsning. Zac o´Yeah är otroligt rolig, varm, smart och påläst. Han reste runt i Indien i många år för att lära känna landet och söka andlig visdom, och till slut flyttade han dit permanent, men han är inte blint frälst. Han granskar sitt nya hemland och sitt eget sökande med kärleksfullt kritisk blick.”
Amelia
”I jämförelse med den här boken är de vanligaste reseskildringarna ett förstrött skrapande på en lövtunn yta. --- Indien har lyckliggjort reseskildringar i hundratals år. Inte många har dykt så djupt som Zac O’Yeah. Hans bisarra sökande efter ’insikt’ håller hög litterär klass, även sett i internationellt perspektiv. --- Hemligheten är kanske att Zac O’Yeah reflekterar mer än de flesta. Han är seriös och påläst men väjer inte när det blir sjukt, perverst eller obekvämt. Läsaren sitter med på sängkanten när ångesten tränger fram. --- En reseskildring av yppersta klass. Inträngande, skeptisk, förvissad, upplyst. Men på förbaskat gott humör. Den som vågar resa till det riktiga Indien, om så bara i fantasin, bör inte missa denna bok.”
Sala Allehanda
”Zac är lika vidsynt och tolerant som Indien. Hans humor är av den zenbuddhistiska sorten, med en oväntad knorr som belyser händelsen från en överraskande vinkel. Det oväntade kommer alltid bakom nästa krok, man vet inte längre vart man är på väg och var resan kommer att sluta.”
Nerikes Allehanda
”Fynd för trosvissa ateister. --- Hans bokstavligen underbara reseskildring Guru! En resa i underlandet är årets fynd för oss hard core-ateister som så till den grad ringaktar intolerant islamism och helkorkad kristendom av amerikansk modell att vi bara blir på dåligt humör och sura i magen av hela religionspaketet. --- ...genom sin milda ironi vinner han läsarens hjärta. --- Detta är en bok man helt enkelt inte kan tycka illa om. Den är skriven med en respekt som trotsar allt. Dessutom är den både lärorik och rolig.”
Svenska Dagbladet
”Jag tar mig god tid att läsa boken. Inte så att den kräver det utan för att den förtjänar det. Den är inte svårläst - inte alls - men tät på ett vis som otvunget uppmuntrar till långsam läsning. Zac O’Yeahs inifrånperspektiv, det ständigt närvarande uttalade jaget, andas i en lugn rytm som är enkel att falla in i och låta sig läras av. --- Zac O’Yeah är ibland lika troskyldig som någonsin Tomas di Leva, och man måste bara låta sig charmas och älska dem för deras självvalda andliga utvaldhet.”
Norrköpings Tidningar
”Ett mästerligt och egensinnigt resereportage som inte kan presteras av någon annan än den som rest och vistats mycket länge i Indien. Det gäller att inte flumma in på detta väldiga lands alla andliga (irr)läror och guruer. Det gör inte författaren. Han är den undersökande sökaren. Och det är både underbart och lärorikt.”
ICA-kuriren
”Författarens eget sökande är ärligt; här finns inga trötta ironiska gester utan en djup längtan efter en tro och en vilja att gå vägen. För det är just det Guru! handlar om: Att gå vägen. --- I det stora hela är Guru! en fantastisk resa i ett religiöst landskap, skriven med en gnistrande humor och en glödande närvaro.”
Trots allt
”Årets kanske dråpligaste bok.”
Damernas värld
Tokshoppa presenter - klicka här!
http://boktriangeln.blogspot.com/2010_02_28_archive.html
http://johnsantikvariat.wordpress.com/2010/01/03/basta-lasning-2009/