Daitoryun harjoittelu

Harjoittelun aloittaminen

Uudet harjoittelijat ovat aina tervetulleita! Harjoittelun voit aloittaa sinulle sopivana ajankohtana tulemalla suoraan harjoituksiin tai tiedustelemalla asiasta: aiki.helsinki [at] gmail.com

Aikaisempaa kokemusta Daitoryusta tai muista kamppailulajeista ei tarvita. Daitoryu on harjoittelijan voimasta tai mittasuhteista riippumaton taitolaji, joka soveltuu ihmisille iästä tai sukupuolesta riippumatta. Daitoryun opetus ja harjoittelu sovitetaan kunkin harjoittelijan tasoon.

Helsinki Aiki Clubin harjoitukset ovat tarkoitettu ensisijaisesti Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle. Muille lajista kiinnostuneille ks. Fudoshin ry.

Tarvittavat varusteet

- Collegepaita tms. ja verkkarit. (Huomioithan, että harjoitellessa paidasta otetaan tarttumaotteita ja housut saattavat hankautua tatamia vasten.)

- Släbärit (Otaniemi), ja pyyhe. Harjoittelemme paljain jaloin ja pyrimme pitämään harjoittelualustan eli tatamin mahdollisimman puhtaana pesemällä jalkamme ennen harjoituksia ja kulkemalla pukuhuoneesta tatamille jonkinlaiset tossut jalassa.

- Halutessasi riippulukko pukukaappia varten Otaniemessä.

- Otathan ennen harjoituksia pois mahdolliset takertuvat korut, kiinnität pitkät hiukset ja pidät kyntesi lyhyehköinä.

- Varsinaisen harjoituspuvun (valkoisen) voit hankkia harjoittelusi vakiinnuttua. Pukuja myyvät mm. Budoliike (esim. Kizoku harjoituspuku) ja Nidan (esim. Hayashi). Hyviä harjoituspuvun myyntinimikkeitä Daitoryu- harjoitteluun ovat jujutsu-, aikido- ja judo-puvut. Usein on suositeltavaa ostaa omaa kokoa pienempi puku, sillä pitkät hihat haittaavat tartuntaotteita. Kimppatilauksilla hankinnoista saa yleensä n. 10 % alennuksen. Puvun hinta on 30–40 € koosta ja ostopaikasta riippuen. Käytettyjen pukujen hankinnasta kannattaa kysellä harjoitusten vetäjiltä.

Harjoitus- ja jäsenmaksut

Ks. sivu Harjoitus- ja jäsenmaksut.

Harjoittelu ei edellytä Unisportin liikuntamaksua.

Daitoryun harjoittelu on varsin turvallista, mutta huomioithan, että useimmat henkilövakuutukset eivät suoraan korvaa budolajeissa sattuneita vahinkoja. Vakuutuksen urheilulaji-rajoituksen voi poistaa helposti omasta henkilövakuutuksesta pienellä lisämaksulla.

Harjoituspaikka ja ajat

Helsinki Aiki Clubin harjoitukset pidetään keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 18-19:30. Keskiviikkoisin harjoittelemme yhdessä Fudoshinin salin ryhmän kanssa Länsi-Pasilassa (Winqvistinkatu 1). Perjantaiharjoitukset ovat omat harjoituksemme, jotka pidetään Otaniemessä, Otahallissa Aava-salissa (Otaranta 6).

Daitoryun historia

Daitoryu aikijujutsu kuuluu Japanin perinteisiin samurai-ajalta periytyviin budolajeihin. Väitetään että koulukunta on yli 1000 vuotta vanha, vaikka suuri osa historiaa onkin hämärän peitossa. Nykyisin Daitoryu on kuitenkin suurin Japanin perinteisistä jujutsutyyleistä. Takumakai-tyylisuunta, jota seurassamme harjoitellaan on taas suurin Daitoryun koulukunnista. Japanin ulkopuolella Suomessa on eniten ja pisimmälle edistyneitä harrastajia. Takumakai-tyylisuunnan saleja on myös USA:ssa, Australiassa, Ukrainassa ja Ranskassa.

Daitoryu aikijujutsu on aseetonta itsepuolustusta yhtä tai useampaa aseellista tai aseetonta vastustajaa vastaan.Tekniikat koostuvat ennen kaikkea heitoista, maahanvienneistä ja lukoista, mutta myös lyöntejä ja potkuja harjoitellaan. Aluksi harjoittelussa korostuu kehonkäytön ja liikkumisen perusteiden hallinta. Myöhemmin hengityksen, oman mielen ja tunteiden hallinta tulee yhä tärkeämmäksi. Oikein harjoiteltaessa tekniikoihin tarvittava voima vähenee koko ajan harjoittelijan edistyessä.

Monet tekniikat ovat hyvin edistyneitä ja vaatii paljon kärsivällisyyttä oppia ne. Ajoittaisista turhautumisista huolimatta harjoittelu on erittäin palkitsevaa ihmiselle, joka haluaa oppia tuntemaan itsensä ja päästä osaksi syvällistä ja rikasta traditiota.

Daitoryun tekniikat voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: aiki-tekniikkaan ja jujutsu-tekniikkaan. Jujutsu-tekniikka perustuu fysiikkaan ja vartalon mekaniikkaan. Aiki on mielen käyttöön ja vastustajan reflekseihin perustuvaa tekniikkaa. Käytännön harjoittelu lähtee liikkeelle perus-jujutsutekniikoista ja erityisistä aiki-harjoituksista. Harjoittelija edistyessä nämä yhdistyvät aikijujutsuksi. Aikijujutsu-tekniikat ovat erittäin korkeatasoisia ja tehokkaita tekniikoita, jotka ovat kadonneet useimmista budolajeista.

Kuten perinteisissä budolajeissa yleensäkin, Daitoryussa ei kilpailla.