UNA MICA DE HISTÒRIA

UNA MICA DE HISTÒRIA

No fa molts anys que el camp de la programació era exclusiu del món més professional. Els informàtics (i abans d'existir la informàtica com a tal, els matemàtics i els físics) s'encarregaven de tractar amb els ordinadors, de crear els programes als quals després altres treballadors treien partit.

Els temps han canviat, i la societat s'ha anat adaptant a ells. Els primers usos de la programació com a eina educativa es remunten als anys 60 i 70 amb LOGO, un llenguatge que va trigar a arribar a Espanya però que es va caracteritzar per les possibilitats de crear petits dibuixos i recorreguts a través de senzilles ordres, instruccions de programació , sobre una tortuga.

La programació com a eina educativa en l'actualitat parteix de LOGO, va germinar en forma de múltiples eines destinades a l'educació i formació de la programació de nens i joves, ja siguin en forma de llenguatges específics o de joguines, com LEGO Mindstorms, que va ser un desenvolupament de LEGO juntament amb el MIT. Va començar a entreveure la importància de la programació com una eina per divertir-se i també per aprendre certs conceptes relacionats amb el pensament computacional.

De LEGO ja sabem que continuen amb gran èxit la seva saga Mindstorms, amb la tercera generació anomenada EV3 - i llançada en 2013 - i les First LEGO League celebrant arreu del món; per la seva banda, a finals dels 90 van començar a desenvolupar-se una sèrie de llenguatges de programació basats en blocs, tremendament intuïtius i fàcils tant d'utilitzar com d'entendre, i que per la seva naturalesa han permès que qualsevol xaval pugui començar a aprendre a programar.

El principal baluard d'aquests llenguatges basats en blocs és Scratch, que com dèiem va començar a ser desenvolupat en el Lifelong Kindergarten del MIT l'any 1997, però que no va ser fins l'any 2003 quan es va llançar en la seva primera versió pública. Després d'ell, i amb l'arribada tant d'Internet com de les noves categories de dispositius (smartphones, tablets) a les llars, moltes empreses i entitats han aprofitat aquest nou camp del coneixement per proposar els seus propis llenguatges, tutorials, plataformes o fins i tot jocs per aprendre a programar.

Tret de l'article Cómo iniciar a un niño en la programación desde cero del web

http://m.xataka.com/otros/como-iniciar-a-un-nino-en-la-programacion-desde-cero