Tausta

Toivotamme Teidät sydämellisesti tervetulleeksi yksityiseen Tinasotilasmuseoomme, jonka olemme rakentaneet Walter Bergerin kunniaksi kotitilamme päärakennukseen Ruhvanalle.

Teemat ”Sotilaskulttuuri 1700- ja 1800-luvuilla” ja ”Tinasotilaat 1730-1945” tutustuttavat kävijän tinasotilaiden maailmaan – esillä on yhteensä 6019 esinettä, joista 5966 on tinafiguureita. Lisäksi näyttelyssä on 53 pienoismallia teemasta ”Wehrmacht ja Bundeswehr”.

”Sotilaskulttuuri 1700- ja 1800-luvuilla” –näyttelyssä on kaikkiaan 19 taulua ja kahdeksan dioraamaa; tinasotilaita esitellään 14:ssä taulussa ja kuudessa dioraamassa.

Töiden aihepiirinä ovat toisinaan todelliset historialliset tapahtumat kuten vaikkapa Leuthenin taistelu v. 1757. Muutamat yksityiskohdat ja jopa vähäpätöiseltä tuntuvat seikat taas valottavat aikakautensa elämäntapaa ja ajattelua. Polkupyöräkilpailu Berliinin Tiergartenista kertoo yhtä paljon ajastaan kuin monet esillä olevat Carl Spitzwegin arkielämää kuvaavat teokset – esimerkkinä voisi mainita vaikka ”Parvekkeella”-teoksen.

Tässä kohtaa on painotettava, että Kolmatta valtakuntaa koskeva esineistö on mukana pelkästään historiallisesta mielenkiinnosta. Walter Berger koki itse sodan kauhut nuorena miehenä Würzburgissa: hän asui siellä sotavuosina sekä kaupungin tuhoisten pommitusten aikaan maaliskuussa 1945.

Sodanjälkeistä aikaa ja Bundeswehrin alkuvuosia kuvaavat ajoneuvomallit liittyvät Walter Bergerin työhön: hän oli ammattisotilas ja työskenteli liittotasavallan armeijan palveluksessa automekaanikkona ja ajo-opettajana.

Walter Berger syntyi v. 1932 Würzburgissa, minne hän on monen Mellrichstadtissa, Bad Königshofen im Grabfeldissa ja Esensissä vietetyn vuoden jälkeen palannut viettämään eläkepäiviään vaimonsa kanssa. Hän kiinnostui tinasotilaista 1970-luvun alussa, ja vuodesta 1975 lähtien hän paneutui harrastukseensa järjestelmällisesti ja omisti suuren osan vapaa-ajastaan sille: ensin hän hioi ja pesi maalaamattomana ostetun aihion, pohjamaalasi ja lopuksi maalasi sen. Hän sekoitti värit itse, sillä häntä kiehtoi erityisesti värien monimuotoisuus, joiden oli vastattava mahdollisimman hyvin alkuperäisiä historiallisia malleja. Jo värienkin vuoksi hän joutui perehtymään tarkasti historiaan. Euroopan historia avautui Walter Bergerille hänen valitsemiensa aihepiirien kautta. Tärkeä osa taustatutkimusta olivat monet matkat historiallisille tapahtumapaikoille, käynnit museoissa ja vanhojen kuvien ja piirrosten tutkiminen. Joka toinen vuosi oli ehdottomasti käytävä Kulmbachin kansainvälisillä tinasotilasmessuilla, jossa hän pystyi vaihtamaan ajatuksia muiden alan ihmisten kanssa ja hankkimaan uusia aihioita.

Yhden figuurin valmistamiseen historiallisen mallin, pensselin, suurennuslasin ja useiden erikoistyökalujen avulla kului aikaa keskimäärin tunnin verran. Walter Berger valmisti vaneriset, pienille figuureille sopivat taustat sekä taidokkaat dioraamat pikkutarkasti omin käsin. Mainittakoon, että hänen rakkautensa Suomeen ja tähän harrastukseen yhdistyivät, kun hän hankki tarvittavan vanerin paikanpäältä Punkaharjulta.

Nyttemmin Walter Berger on luopunut lempiharrastuksestaan, sillä yli 80-vuotiaana kädet eivät kestä, eivätkä silmät enää jaksa keskittyä niin tarkasti kuin tämä harrastus vaatisi. Hänen toivomuksestaan olemme tuoneet hänen kokoelmansa Suomeen, ja olemme laittaneet sen esille yleisön nähtäväksi.

Florian ja Wolfgang Berger, pojanpoika ja poika.

Walter Berger