Főoldal
Szikszay Tamás Kálmán (Debrecen, 1959) író, költő, újságíró.  Blogger: Magyarország Alzheimer-blogjának szerzője, Kenyér Elemér néven.

A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium elvégzése után középfokú népművelői képesítést szerzett, mégis 18 évig kereskedőként dolgozott, volt  emellett  hivatalnok, gyári munkás és dekoratőr. Közben - magánúton - komolyzenei tanulmányokat folytatott, valamint írni kezdett. Első versei 1991-ben a Hajdú-bihari Naplóban jelentek meg. Tagja lett  az Alföld folyóirat irodalmi stúdiójának (1993), illetve a Napló külső munkatársainak sorába lépett (1992-1998). Dolgozott a Hónapnál, a Debrecennél, a Balmazújvárosnál és a Népszabadságnál 1994 és 2004 között. Versei jelentek meg - többek között - az Élet és Irodalomban, a Cigányfúróban és a Műhelyben. Önálló kötetei mellett szerepelt az Elmozdulások című irodalmi antológiában (1998). 1994 óta MÚOSZ-tag és szabadfoglalkozású szellemi tevékenységet folytat.

Az évek során munkásságát, szellemiségét a „független” jelzővel illették, mert nem kötelezte el magát egyetlen lap vagy irodalmi műhely, csoportosulás mellett sem. Emberközpontú, nyitott, őszinte és természetes írói magatartására nincs igény, nem tartja számon alkotóként semmiféle irodalmi kánon.

1999-ben ápolója, 2001-ben gondnoka lett Akzheimer-kóros édesanyjának, akit a mai napig ellát.*Mi vagyok én? Gallyak lázadása?
Levegőbe feszített sziklaárnyék?
Folyóját követő ködfolt?
Saját énekét hallgató rák?

                                                           
    


Comments