Σερφάροντας στη σχολική Φυσική


ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

για την υποστήριξη τής διδασκαλίας και της μελέτης τής Φυσικής Γυμνασίου και Λυκείου

επικαιροποιημένο σύμφωνα με την τρέχουσα διδακτέα ύλη κάθε τάξης

.

αναλυτική θεωρία 

με βάση την τρέχουσα 

ύλη κάθε τάξης

.

βίντεο προσομοιώσεις 

φαινομένων

και πειραμάτων

.

ερωτήσεις ασκήσεις 

για εμπέδωση και (αυτο) αξιολόγηση

.

άρθρα Φυσικής

διασκευασμένα 

και σχετικά με 

τη σχολική ύλη

.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Αρχή τής Αβεβαιότητας 

🆕  βίντεο 28/5/2023

 Γ' Λυκείου

Κυματοσωματιδιακός δυϊσμός 

🆕  βίντεο 27/5/2023

 Γ' Λυκείου

Η κυματική φύση τής ύλης

🆕  βοήθημα 26/5/2023

 Γ' Λυκείου

Το φαινόμενο Compton

🆕  βοήθημα 14/5/2023

Γ' Λυκείου 

Φωτοηλεκτρικό φαινόμενο

🆕  προσομοίωση 6/5/2023

 Γ' Λυκείου

Θερμική ακτινοβολία σώματος

🆕  βίντεο 5/5/2023

 Γ' Λυκείου

Το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο

🆕  βοήθημα 5/5/2023

Γ' Λυκείου 

Η ακτινοβολία τού μέλανος σώματος

🆕  βοήθημα 5/5/2023

Γ' Λυκείου 

Ευθύγραμμη ομαλά επιταβραδυνόμενη κίνηση

  🆕  προσομοίωση 11/4/2023

Α' Λυκείου


Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση

  🆕  προσομοίωση 11/4/2023

Α' Λυκείου


Μέση ταχύτητα

  🆕  προσομοίωση 11/4/2023

Α' Λυκείου


Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση

  🆕  προσομοίωση 11/4/2023

Α' Λυκείου


Ευθύγραμμες κινήσεις (νέα έκδοση)

🔄  βοήθημα 9/4/2023 

Α' Λυκείου

Aυτεπαγωγή (ύλη 2022-2023)

🔄  βοήθημα 24/3/2023

Γ' Λυκείου 

Ο Newton και το ποδήλατο

🆕  βίντεο 17/3/2023

 B' Γυμνασίου & Α' Λυκείου


💻  ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ

βοήθημα είναι πολύ περισσότερο από ένα βιβλίο και προσφέρει πολλές δυνατότητες αξιοποίησης. 

Το κυριότερο, ίσως, για τη διδασκαλία τής Φυσικής, είναι η άμεση σύνδεση με τη βοήθεια υπερσυνδέσμων (links) του κειμένου με οπτικοακουστικό και διαδραστικό περιεχόμενο, με το οποίο ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει ευκολότερα τη διδασκόμενη ενότητα, να εξασκηθεί αλλά και να αξιολογηθεί σε αυτήν.

Εδώ, λοιπόν, συγκεντρώνω κυρίως υλικό που δημιουργώ και χρησιμοποιώ κατά τη διδασκαλία. Στο διαδίκτυο όμως υπάρχει πλέον άφθονη παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, οπότε προσαρτώ (με αναφορά στην πηγή) και ό,τι ανακαλύπτω πως ταιριάζει στην αισθητική τού ιστοτόπου και μπορεί να συμπληρώσει από διδακτική άποψη το παζλ κάθε ενότητας. 

📝 Η ΘΕΩΡΙΑ 

που έχω ήδη αναρτήσει βασίζεται σε προσωπικές σημειώσεις για τις ανάγκες τής διδασκαλίας. 

Χρησιμοποίησα ιδέες από διάφορες πηγές, όπως βιβλία, διαδίκτυο και ... την ίδια τη διδασκαλία. 

Η επεξεργασία των σημειώσεων και η διαμόρφωσή τους σε βοήθημα ήταν προσπάθεια χρόνων, ώστε πλέον η τελική μορφή να περιέχει πολύ "αλλοιωμένες" τις αρχικές αναφορές, σε βαθμό που είναι σχεδόν αδύνατη η ανάκληση των πηγών. Σε νέες ενότητες όμως, που στο εξής πρόκειται να αναρτηθούν με πιο παραγωγικό ρυθμό −σύμφωνα και με το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Γυμνασίου και Λυκείου−, θα γίνεται πλέον προσεκτική καταγραφή και εκτενής αναφορά πηγών. 

Επειδή ο σκοπός ύπαρξης τού ιστοτόπου είναι μη εμπορικός, η πρόσβαση σε όλο το υλικό είναι και θα παραμείνει δωρεάνχωρίς διαφημίσεις.

Μπορεί να προβληθεί από κάθε browser και συσκευή, αλλά στο κινητό είναι πιο ευανάγνωστη η προβολή με περιστροφή οθόνης.

.

ΠΡΟΦΙΛ:  Σπούδασα Φυσική στο Πανεπιστήμιο τής Αθήνας. Με γοήτευε από παιδί κι αποτέλεσε την πρώτη μου επιλογή σπουδών.

Το "μικρόβιο" τής διδασκαλίας μού το μετέδωσαν λιγοστοί δάσκαλοι, που «ίδρωναν τη φανέλα» στη σχολική τάξη ή στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο, είχαν ταλέντο και πάθος, οργάνωση και μέθοδο στη διδασκαλία τους, μεταδοτικότητα, ενθουσιασμό και ζεστή επαφή με τους μαθητές τους.

Εργάζομαι πλέον ως καθηγητής Φυσικής για περίπου 25 χρόνια, σε όλους τους χώρους τής εκπαίδευσης (φροντιστήριο, ιδιωτικό και δημόσιο σχολείο), όπου προσπαθώ να οικειοποιηθώ το προφίλ –αυτού του τόσο σύνθετου ρόλου– του "δασκάλου". Και δάσκαλος δεν νοείσαι αν κάθε φετινή σου έκδοση δεν είναι καλύτερη από την περσινή. Αν παραμένεις στάσιμος, αν δεν εξελίσσεσαι. Ο δάσκαλος διδάσκεται ενώ διδάσκει. 

Η διδακτική εμπειρία οφείλει πλέον να αφήνει και το ψηφιακό της αποτύπωμα. Ο ιστότοπος αυτός ξεκίνησε ως ένα αποθετήριο των σημειώσεών μου και χώρος συνάντησης με τους μαθητές μου εκτός τάξης. H αγάπη μου για το "υγρό στοιχείο", καθώς και η διαρκής αναζήτηση ισορροπίας στον "ωκεανό τής γνώσης" που αποτελεί το διαδίκτυο μού ενέπνευσαν τον τίτλο του. Η ευρύτερη αποδοχή του και η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων που μου έδινε η χρήση του στο μάθημα, ειδικά στα χρόνια τής διαδικτυακής εκπαίδευσης –που ήρθε για να μείνει– ή και κατά τα δια ζώσης μαθήματα πλέον, με ενθάρρυναν να ασχοληθώ σοβαρότερα.

Θέλουμε δε θέλουμε, η χρήση τής τεχνολογίας –και– στην εκπαίδευση είναι μονόδρομος πια, με τα "καλά" της και τα "στραβά" της. Και όσοι εμμένουμε να υπερασπιζόμαστε τον παραδοσιακό τρόπο τής κιμωλίας και του μαυροπίνακα, με τον οποίο "μάθαμε γράμματα", απλά γινόμαστε όλο και λιγότερο ελκυστικοί στα μάτια των μικρών μας ηρώων, που πάντα το μέλλον τούς γοητεύει περισσότερο από το παρελθόν. Οι ενστάσεις πολλές ως προς την αποτελεσματικότητα τής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, που περισσότερο όμως έχουν να κάνουν με την κακή χρήση και διαχείριση και όχι με τις δυνατότητες που προσφέρει. Αυτές, δε γεννάται λόγος, είναι σχεδόν απεριόριστες. Ένα υβριδικό μοντέλο διδασκαλίας αλλά και μελέτης, συνδυασμός τού παραδοσιακού με τον μοντέρνο, είναι η λύση στο να μη χαθούν δεξιότητες τού "χθες" για χάρη αυτών τού "αύριο".

.