Lippukunta

Lippukuntamme

Lippukuntamme Suonenjoen Sirkut ja Sotkat kuuluu Järvi-Suomen alueelliseen partiopiiriin, joka puolestaan on osa Suomen Partiolaisten keskusjärjestöä. Kaikki maailman partiolaiset kuuluvat myös maailmanjärjestöihimme WAGGGSiin sekä WOSMiin. Suomessa on myös ruotsinkielisten lippukuntien partioliitto FiSSc.

Lippukunnassamme järjestetään toimintaa eri ikäkausille. Ikäkausien toimintaryhmät on esitelty "toimintaryhmät"-välilehdellä. Jokainen toimintaryhmä kokoontuu viikottain kololle omiin kokouksiinsa, jonka lisäksi järjestetään koko lippukunnan yhteisiä tapahtumia, joko partiolaisille tai koko perheelle. Toimintaryhmät voivat myös järjestää omia retkiä tai osallistua piirin järjestämiin tapahtumiin.

Pysy kärryillä lippukunnan tapahtumissa seuraamalla ajankohtaisia uutisia "ajankohtaista"-välilehdeltä!

Lippukuntamme huivimerkissä lentää sotka eli telkkä

Kolo

Lippukuntamme kokoontumispaikka eli kolo sijaitsee Suonenjoen keskustassa lähellä rautatieasemaa osoitteessa Asemakatu 11. Sisäänkäynti kololle on pihan puolelta. Tilan omistaa Suonenjoen Seurakunta, mutta sitä käyttää vain lippukuntamme. Kololla on reilusti tilaa touhuta ja pieni keittiömme mahdollistaa myös ruuanlaitto- ja leipomispuuhat.

Partiokämppä

Partiokämppämme sijaitsee Keuruunmäen suojelualueella noin 20km Suonenjoelta Jyväskylän suuntaan. Retkeilemme kämpälle koko lippukunnan tai pienempien porukoiden voimin. Siellä mahtuu yöpymään noin 10 henkeä. Olot kämpällä ovat melko vaatimattomat, mutta tunnelma on sitäkin parempi. Kämppä sijaitsee suon reunalla ja lähiympäristössä riittää luonnon ihmeitä ihasteltavaksi. Vuokraamme kämppää myös ulkopuolisille pientä vuokraa vastaan. Kysy lisää lippukunnan johdolta!

Tietosuojaseloste

Partioharrastus ja -toiminta edellyttävät usein henkilötietojen käsittelyä, esimerkiksi silloin kun lippukuntaan tulee uusia jäseniä tai kun partiolippukunta järjestää tapahtumia. Henkilötiedoilla tarkoitetaan asioita, joilla henkilöä kuvataan ja joilla hänet voidaan tunnistaa, epäsuorastikin. Henkilötietoja ovat esimerkiksi nimi tai valokuva.

Tässä dokumentissa kuvataan henkilötietojen keräämistä ja säilyttämistä Suonenjoen Sirkuissa ja Sotkissa 25.5.2018 voimaantulevan tietosuoja-asetuksen vaatimalla tavalla. Jäsenrekisterinhoitaja on vastuussa sen päivittämisestä ja pyydettäessä toimittaa sen esimerkiksi sähköpostilla.

Historia

Partiotoiminta alkoi Suonenjoella vuonna 1917. Silloin Kuopiossa partiotoimintaan tutustunut Valtteri Makkonen perusti Sotka-nimisen vartion samannimisen Suonteella liikennöineen laivan mukaan. Syksyllä 1948 pastori Jouni Kiviluoto perusti paikkakunnalle lippukunnan, jonka nimeksi tuli Suonenjoen Sotkat.

Ensimmäinen Sotkien partiokolo kunnostettiin ikivanhasta, kivistä holvatusta perunakellarista. Kalusteet tehtiin isosta kelohongasta ja penkkien pehmusteina oli hirven talja. Koloa lämmitettiin aluksi telttakamiinalla, mutta myöhemmin paikalle muurattiin avotakka. Kolon kunnostamisen kustannuksista vastasi Lions Club Suonenjoki, joka oli seurakunnan ohella lippukunnan taustayhteisö. Sotkilla oli myös hyvin toimiva vanhempainneuvosto. Se lahjoitti Sotkille oman lipun, jonka valmistivat Käsityön Ystävät Helsingissä.

Lippukunta onnistui saamaan erinomaisen leiripaikan Pörölänmäeltä Hirvolan talon mailta Joutsenisen järven rannalta. Leiristä käytettiin nimeä Sotkanranta. Jokaisella vartiolla oli oma ”tonttinsa” telttoineen, tulisijoineen, kellareineen jne.

Kun Jouni Kiviluoto muutti pois Suonenjoelta vuonna 1955, hän testamenttasi lippukunnan Lauri ”Vilkku” Merikoskelle, joka joutui tehtävään aivan pystymetsästä, ilman aikaisempaa partiokokemusta. Matti Makkonen toimi lippukunnanjohtajana vuosina 1964–1965 ja Toivo Herranen vuosina 1965–1974.

Tyttölippukunta Suonenjoen Sirkut perustettiin vuonna 1955. Tyttö- ja poikalippukunnat yhdistettiin vuonna 1972, ja uudeksi nimeksi tuli Suonenjoen Sirkut ja Sotkat. Lippukunnan jäsenmäärä on vaihdellut muutamasta kymmenestä toiselle sadalle. Suurimmillaan jäsenmäärä on ollut noin160 jäsentä 1970- ja 1980-luvuilla.

Kappeen sydänmaille, tiettömän taipaleen taakse, saivat Suonenjoen Sirkut ja Sotkat oman partiokämpän vuonna 1978. Hirret saatiin seurakunnalta pappilan vanhasta väentuvasta. Koska kämpälle ei ollut perille asti tietä, suurin osa rakennustarvikkeista kannettiin paikalle.

Nykyisin lippukunnassamme kokoontuu neljä toimitaryhmää ja jäseniä on yhteensä noin 50. Kokoonnumme partiokolla, joka sijaitsee Suonenjoen ns. vanhassa kauppalassa, Asemakadulla. Lisäksi meillä on partiokämppä Keuruunmäellä ja julkaisemme lippukuntalehteä pari kertaa vuodessa.

Lähde: Pohjois-Savon partiolaisten julkaisema kirja: ”No johan tok, partio Pohjois-Savossa 1900-luvulla”