Jaarverslag 2021

Stichting INTARA is opgericht op 12 juni 2015. Het bestuur was in 2021 als volgt samengesteld:

Samenstelling bestuur per 31 december 2021

Wout Wegerif (Voorzitter)
Jos Karssemeijer (Penningmeester)
Gerrit van Vliet (Secretaris)
Evert de Jong

 


Het bestuur is in 2021 zeven keer bijeengekomen, waarvan een aantal maal online. In 2021 is er vier keer een nieuwsbericht verstuurd; in februari, april, juni en november. Hierin zijn geïnteresseerden geïnformeerd over de situatie in Burkina Faso. In december is een nieuwjaarsgroet verstuurd. In de nieuwberichten is een koppeling gemaakt naar onze website. Op de website worden filmpjes en stukken geplaatst welke afkomstig zijn van Association Bena OSegui (ABOS); onze partner in Burkina Faso.


Een belangrijke taak is het onderhouden van contact met onze partnerorganisatie in Burkina Faso, ABOS. Via deze lokale stichting komen aanvragen voor financiële ondersteuning. Geldstromen van Nederland naar Burkina verlopen via ABOS.  In 2021 is door het bestuur van Stichting INTARA een verkenning gestart naar het mogelijk werven van extra fondsen ten behoeve van grotere investeringen via Wilde Ganzen. In augustus vond een gesprek plaats tussen de West-Afrika-coördinator van Wilde Ganzen over de aanvulling van de opleiding en verbetering van het schoolterrein in Dori. In december heeft dit een vervolg gekregen door een online overleg en kennismaking tussen Wilde Ganzen, ABOS en Stichting INTARA.


De veiligheidssituatie in het Noorden van Burkina Faso die vanaf eind 2018 is verslechterd is in 2021 helaas nog niet hersteld. De gezinnen zijn gevlucht naar de grotere dorpen in de regio: Aribinda, Dori en Pensa. Daar zorgt het leger nog voor een minimale veiligheid. Het programma dat vanaf 2014 langzaam is opgebouwd en uitgebreid ter ondersteuning van de dorpsschooltjes in de directe omgeving van Aribinda is volledig stilgevallen. ABOS heeft Stichting INTARA in het voorjaar van 2019 voorgesteld om de scholingsactiviteiten op een andere wijze vorm te geven. Dit heeft in 2020 een vervolg gekregen. Het is in 2019 gelukt om zoveel mogelijk gevluchte leerlingen te plaatsen op het reguliere onderwijs in Dori, Aribinda en Pensa. In overleg met de gemeente en de Inspectie is het gelukt het overgrote deel van de leerlingen op hun eigen niveau te plaatsen, waarvan een aantal in 2021 hun school hebben afgerond.


In 2019 heeft onze partnerorganisatie het initiatief genomen om in Dori een opleidingscentrum te starten voor gevluchte leerlingen die niet in aanmerking kwamen voor het reguliere onderwijs. Het programma van deze 4 jarige opleiding is de eerste twee jaar gericht op alfabetisatie, daarna volgen twee jaar waarin het programma wordt aangevuld met beroepsoriëntatie op het gebied van land- en tuinbouw en kleermaken. Voor dit opleidingscentrum is door ABOS met ondersteuning van Stichting INTARA een terrein gekocht. In december 2019 is de opleiding onder een hangar van start gegaan met 50 leerlingen, 26 jongens en 24 meisjes. Deze leerlingen hebben in 2021 hun 2e jaar afgerond. Inmiddels staat er een eerste klaslokaal. Voor het schoolseizoen 2021/2022 is gestart met een tweede groep. In totaal krijgen nu 108 leerlingen onderwijs in dit opleidingscentrum.


 

In 2021 is geïnvesteerd in het salaris van de leerkracht, lesmateriaal en schoolbanken voor het opleidingscentrum in Dori. Gezien de slechte voedselsituatie krijgen de leerlingen 1 maaltijd per dag op school.


De financiële verantwoording over 2021 van Stichting INTARA is vastgelegd in de Jaarrekening.