VIRUS

Benvolguts,

Voldríem insistir-vos en el perill de contagi d’aquest virus. Ja s’ha donat el cas d’un parell de centres que han rebut un correu electrònic presumptament enviat per part de Correos -molt versemblant- i han perdut informació crítica.

NO OBRIU CAP FITXER DEL QUE EN DESCONEIXEU LA PROCEDÈNCIA!!!

Feu extensiva aquesta informació a tot el personal del centre, doncs si l’ordinador des del que s’obre l’arxiu està connectat a la xarxa us encriptarà igualment fitxers del servidor.

Si, malgrat tot, heu obert un fitxer d’aquest tipus, us fem les següents recomanacions:

1. Desconnecteu l’ordinador físicament de la xarxa –cable de xarxa o interruptor Wi-Fi- i apagueu-lo tot seguit.

2. Contacteu amb el SAU.

3. Assegureu-vos de tenir còpia de seguretat de les dades en mecanismes externs que no es vegin fàcilment afectats per aquest virus –manteniu-los desconnectats de l servidor i connecteu-los només per fer les còpies (podeu demanar suport al vostre tècnic preventiu)

Us copio el text del missatge que us vàrem enviar fa uns dies:

Com possiblement ja sabeu ,recentment s'han tornat a produir atacs del virus Criptolocker en alguns centres educatius. Malgrat els filtres que s'apliquen a tot el correu electrònic que arriba a la XTEC i que limiten en gran mesura el problema, ocasionalment, succeeix que aquests virus arriben a les bústies d’entrada dels centres.

Una característica d'aquest atac és que xifra i fa inaccessibles fitxers tant de l'equip de la persona afectada com de les carpetes de xarxa a les que accedeix. En el cas dels centres, pot afectar carpetes i fitxers del servidor de centre de cabdal importància.

Com ja s'ha reiterat en les notes informatives que es publiquen al Portal del centre i a la XTEC, la millor mesura contra els efectes d’aquest tipus d'atacs és la realització de còpies de seguretat periòdiques dels arxius significats, especialment dels dipositats en el servidor del centre en dispositius externs que no estiguin permanentment connectats a la xarxa. Igualment, tota actuació de recordatori al professorat de la importància de tenir còpia de seguretat dels fitxers amb què es treballa serà beneficiosa.

A banda, cal recordar que, independentment de les mesures tècniques i programaris antivirus, hi ha algunes mesures bàsiques que cal tenir en compte com a usuari d’eines informàtiques. En primer lloc, mai obrir arxius dels que no conegueu realment la procedència. Cal eliminardirectament correus de desconegutsque adverteixen que ha arribat una factura, que hi ha una fotografia interessant, una carta certificada de correus o qualsevol altre elementsospitós.

Paral·lelament, hem demanat a l’empresa proveïdora del servei preventiu, que en les propera visita de tècnic, facin comprovacions de que s'estan fent correctament les còpies de seguretat de les unitats de xarxa del servidor i, en cas negatiu, us donin pautes d’actuació per fer-les i comprovar-les.

Restem a la vostra disposició per a qualsevol aclariment.

Salutacions cordials

Coordinació TIC

Centres i serveis educatius

tic.ceb@gencat.cat

93 551 10 00

Consorci d'Educació

de Barcelona

Generalitat de Catalunya

Ajuntament de Barcelona