Fåglar

DecoBird är en serie handsnidade träfåglar, vackert penselmålade med miljövänliga färger. Fåglarna är tillverkade i naturlig storlek med välkända europeiska trädgårdsfåglar som förebild. Med varje fågel följer ett häfte som informativt och trevligt beskriver arten, hur den lever och hur den tycker om att bo. Med följer en träpinne för att kunna sticka in i fågelns sittkvist och på så vis kunna placera fågeln stadigt i jorden hos en blomkruka om man så önskar. Varje fågel kommer individuellt förpackade i en vacker presentkartong.

Talgoxe

Visste du att

I England heter talgoxen oxeye efter sina vita kindfläckar. Talgoxen är inte svår att få så tam att den äter ur handen. Och har man väl fått den handtam och vant den att få mat regelbundet, kan man få den att komma när man visslar.

Det finns vidare berättelser om talgoxar som löst ganska invecklade problem. Man hängde t.ex. upp nötkärnor i tunna trådar, som de flesta fåglar försökte ta i flykten, men misslyckades. Några individer av talgoxe, entita och blåmes valde istället ett effektivare sätt: de satte sig på grenen där tråden var fäst och tog sedan tag i tråden med näbben och drog upp den en bit, varefter de trampade på tråden med ena foten så att de på nytt kunde ta tag med näbben.

Genom att använda näbb och klor växelvis på det här sättet kunde dessa fåglar dra upp nöten. Enligt en norsk fågellivsforskare anses denna handling grunda sig på mer än bara instinkt.

Utseende

Talgoxen är den största av mesarna i Europa, med svart huvud med vit kindfläck och svart mittband längs den gula undersidan. Det svarta bandet är bredare hos hanen, framförallt på buken. Ryggen är olivgrön, medan stjärt och vingar är blåaktiga. Näbben är ganska grov.

Liknande fågel

Största mesen. Gul mage, svart hjässa och kritvita kinder är typiskt.

Läten och sång

Har förmodligen en av de mest rika lätesreportoarerna av alla svenska fåglar och lätena varierar ganska mycket mellan individerna. Ett vanligt tema är ett repeterande "filande" ti-ta-ti-ta.

Föda och fågelbord

Vanlig fågelbordsgäst.

Insekter, frön, talg och bröd.

Boet & holkar

Bygger gärna i fågelholkar, ihåliga träd, i ventiler och på liknande ställen.

Sädesärla

Sädesärla

Entita

Entita

Domherre

Domherre

Visste du att

Visste du att

Visste du att

Sädesärlan kommer vid snösmältningens slut och islossningens början, men hon bryr sig knappast om det aktuella väderleksläget och kommer till sin hemtrakt år efter år med en förvånande punktlighet. En dag i slutet av mars eller början i april beroende på det geografiska läget. Sädesärlorna samlar föda var för sig, men under flyttningen kan de uppträda i mindre flockar. Sädesärlor övernattar ofta gemensamt på vissa sovplatser och på sådana kan under kvällstimmarna stora skaror samlas.

Utseende

Ger intryck av isblå fågel med den långa ständigt svajade stjärten och det vita ansiktet med det svarta plirande ögat, som småsjungande för sig springer omkring med nickande huvudrörelse och tändstickshöga ben vilka gå som hjulekrar, när hon sätter fart efter småkryp.

Liknande fågel

Omisskännlig! Lång, vippande stjärt, svartvit och grå dräkt. Patrullerar gräsmattor och vägar med snabba ruscher.

Läten och sång

Varierand tvåstavigt lockläte tjivitt och i flykten mer utpräglat tsi-litt. Sången är en kvittrande ramsa i vilken locklätet ingår.

Föda och fågelbord

Äter mest insekter, men brukar också följa efter traktorer som plöjer åkrar, för att plocka åt sig av maskar och småkryp.

Boet & holkar

Det är honan som bygger boet, vilket verkar kunna placeras lite varstans - även i holkar. Enda kravet är ett visst skydd uppifrån. En gång byggde ett sädesärlepar till och med bo på ett fartyg och genomförde på så sätt under sin häckning en tur- och returresa till Amerika.

Entitorna är en trevlig bekantskap kring fågelborden. Oavbrutet stryker de omkring strax ovanför marken, trivsamt tjattrande och helt orädda kan de slå sig ner på matbordet medan du fyller i frön. De är desto otrevligare om någon närmar sig en holk de tagit i besittning. Inkräktare de må vara katter eller människor skälls ut efter notor. Om du träffar på ett par entitor, för oftast kommer de i just par, så är du med säkerhet på deras "hemmaplan". Entitan är nämligen mycket hemkär och stannar inom samma område hela livet. Entitan kallas också kärrmes, ett namn som den har i många fågelböcker.

Utseende

Liten mes som liknar talltitan men skiljs lättast genom den glänsande svarta hättan och betydligt mindre hackfläck.

Liknande fågel

Mycket lik talltitan, en mes tvilling, men har jämnare brun vinge och avvikande läten.

Läten och sång

Entitans lockläte är explosivt pitsiadededett som hörs från bägge makarna i par.

Föda och fågelbord

Vanlig fågelbordsgäst.

Entitan livnär sig på insekter samt växtfrön från bland annat örter och gräs.

Boet & holkar

Bygger i holk.

Detta är en fågel som håller sig till sitt revir året runt. Hålhäckande, bygger gärna bo i holkar. Entitan bygger sitt bo av mossa med en bala av hårtussar och fjädrar. I maj lägger honan sju till nio ägg som hon ruvar i 17 dagar. Efter ytterligare 17 dagar är ungarna redo att lämna boet.

Inför bobygge och häckning uppvaktar hanen honan med en invecklad dans under vilken han demonstrerar sin vita övergump. Enligt Småländsk folktro är det ett säkert tecken på snö inom tre dagar, när domherren på senhösten kommer till bebyggelse och äter av trädens knoppar.

Utseende

En kraftigt byggd fink med kraftig böjd näbb, svart hätta och lysande vit övergump. Den vuxna handen är röd på hals och buk medan honan är motsvarande tecknad med gråbrun undersida.

Liknande fågel

Enda rödbröstade fågeln som har svart huvud och askgrå rygg.

Läten och sång

Mjukt lockläte djuu kan höras både från flygande och sittande fåglar.

Föda och fågelbord

Vanlig fågelbordsgäst.

Domherren livnär sig på frön, bär och lövträdsknoppar, men i viss utsträckning även av insekter. Den är en av Sveriges mest kända fågelarter eftersom den så ofta visar sig vid våra fågelbord under vintern.

Boet & holkar

Honan bygger ett bo av kvistar och rottrådar, som hon oftast placerar på några meters höjd i en liten gran eller i en enbuske.